Hoewel er een element van nostalgie is dat gepaard gaat met het gebruik van de Nederlandse oven, of Franse oven, die wordt versterkt door de retrokleuren die zo’n prominent kenmerk van het moderne product zijn geworden , is het de capaciteit van de Nederlandse oven om warmte vast te houden en langzaam te koken die tot de verbeelding spreekt van de meeste mensen die ze nog steeds kopen.
Wie heeft de Dutch Oven uitgevonden? Hoewel het antwoord op deze vraag sterk afhangt van wat je bedoelt met “uitgevonden”, is de persoon die waarschijnlijk de sterkste claim heeft op het uitvinden van de Dutch Oven de Britse industrieel Abraham Darby.
Waarom zijn Dutch Ovens zo populair? Het gemak van het bereiden van een maaltijd in één pot, compactheid, stevigheid en de mogelijkheid om deze kleine pot op verschillende warmtebronnen met zorg te gebruiken. Om er maar een paar te noemen.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Wie heeft de Dutch Oven uitgevonden?
Inhoudsopgave
Darby is verantwoordelijk voor twee kritische ontwikkelingen in wat inmiddels de lange geschiedenis van de Dutch oven is geworden.
Ten eerste werden Darby en zijn zakenpartner James Thomas in het begin van de 18e eeuw de eerste mensen die ijzeren kookgerei gieten, met veel vallen en opstaan.
Gietijzeren potten zijn het meest bepalende kenmerk van de moderne Nederlandse oven geworden, hoewel ze niet allemaal van gietijzer zijn gemaakt. Dat is dus de eerste van de twee grote ontwikkelingen.
De tweede van die belangrijke ontwikkelingen heeft te maken met wie de eerste rechten had om dit proces van het vormen van gietijzer voor kookgerei uit te voeren.
De wortels van de Dutch oven zijn terug te voeren tot Nederland in de 17e eeuw, ruim voordat Darby besloot dat het verstandiger zou zijn om gietijzeren kookgerei te gebruiken.
De Nederlanders gebruikten echter mallen gemaakt van zand om hun fijn afgewerkte kookgereiproducten te produceren.
Darby, de industrieel die hij was, besloot dat gietijzer sneller en goedkoper zou zijn.
Dus toen hij de kunst van het gieten van ijzer onder de knie kreeg, kreeg Darby vervolgens een patent voor het gieten van ijzer in de zandmallen, in 1707. Dat is de tweede kritische ontwikkeling in de lange en kleurrijke geschiedenis van de Nederlandse oven – het verkrijgen van het patent voor het proces.
Dus hoewel Darby’s proces zeker is afgeleid van wat de Nederlanders al vele jaren daarvoor deden, is de Engelsman op zijn minst een hoofdrolspeler in de ontwikkeling van de moderne Nederlandse oven. Veel van de eer komt hem toe.
Recept Dutch Oven Slow-cooked Beef Stoofpot
Waarom geven mensen de voorkeur aan Dutch Oven Cooking?
We weten niet zeker hoeveel aandacht Darby of zelfs zijn Nederlandse collega’s hierin hebben gestoken toen ze gietijzeren koken nastreefden, maar je zult versteld staan van de omvang van het voordeel dat gepaard gaat met het gebruik van een Nederlandse oven, vooral in de 21e eeuw.
Warmte vasthouden
Als je in een restaurant bent geweest – of een ander eethuis – zou je waarschijnlijk hebben gemerkt dat er altijd die ene klant is die klaagt dat het eten niet warm genoeg is. Niet alleen smaakt koud voedsel normaal gesproken walgelijk, maar het is ook een beetje schadelijk voor je spijsverteringsprocessen.
Wanneer u koken met een Dutch oven weet je zeker dat het eten warm blijft als het aan vrienden en familie wordt geserveerd.
De Dutch oven is dus goed voor het onderhouden van gezonde persoonlijke relaties, als en wanneer je bent aangewezen als de resident kok of gastheer. Dat komt omdat het warmte goed vasthoudt.
Zelfs koken
Als je aan het koken bent, wil je ook dat de warmte in de pot die je gebruikt gelijkmatig wordt verdeeld. De Dutch oven, op grond van zijn ontwerp, stelt u in staat om precies dat en meer te doen.
Die gelijkmatige spreiding van warmte bij het koken wordt dan versterkt door de capaciteit van de Dutch oven om maaltijden langzaam te koken. Langzaam koken hiermee kunt u enkele van de hardere stukken vlees koken totdat ze perfect mals zijn.
De Dutch oven is perfect voor wie graag stoofschotels en stevige soepen kookt. Met de Dutch oven wordt het buitengewoon moeilijk om fout te gaan tijdens het koken, zelfs als je een beginner bent.
Stevigheid
Niemand talks over het deksel van een Dutch oven genoeg, ook al zouden ze dat moeten doen. Niet alleen is het in staat om kolen op te slaan, voor degenen onder u die nog steeds zo koken, maar het is ook een zwaar nauwsluitend deksel.
Een zwaar deksel op een pot zorgt ervoor dat voeding en smaak tijdens het koken in die pot worden opgesloten. Dat deksel helpt ook bij het vasthouden van warmte.

Kamp koken
De oer-Hollandse oven was een prominent onderdeel van de reisartikelen die de Voortrekkers in Zuid-Afrika en de Drovers in Australië gebruikten. Beide groepen mensen waren in feite migranten die dagen, weken en maanden onderweg waren.
Die reizen werden zowel te paard als te voet uitgevoerd en overnachtingen waren onvermijdelijk. Tijdens het reizen, onder die omstandigheden, wordt het vrij kritisch dat men beweegt met apparatuur die geschikt is voor de reis.
Ten eerste zijn Dutch ovens de meest geschikte potten om te gebruiken wanneer koken voor of op open vuur. Steevast zouden vuren in die periode de enige geschikte kookmethode zijn geweest voor Voortrekkers en Drovers. Dat is de eerste factor.
Duurzaamheid
De tweede factor is duurzaamheid. Gietijzeren kookgerei is gebouwd om lang mee te gaan. Kijk, als er een lange val is, zal de oven breken.
Over het algemeen is er echter een Nederlandse oven gebouwd om scheuren en chippen aan de buitenkant te weerstaan, terwijl er minimale vlekken op de binnenkant van de pot zullen zijn. Er is dus weinig tot geen bewijs van koken gedurende een langere periode.
De omvang van deze duurzaamheid is zo groot dat Nederlandse ovens die van generatie op generatie worden doorgegeven, een gangbare praktijk zijn geworden voor Gezinnen De wereld rond.
Het gietijzeren kookgerei wordt zo gewaardeerd, dat het zelfs prominent in testamenten en testamenten voorkomt. Dochters en kleindochters zijn normaal gesproken degenen die van deze praktijk profiteren.
Veelzijdigheid
Toen de Dutch Oven voor het eerst populair werd voor huishoudelijk gebruik, was het de bedoeling dat het product op en voor vuren zou worden gebruikt. De wereld is sindsdien echter verder gegaan, omdat er andere kookopties zijn ontstaan.
Onder die kookopties zijn elektriciteit, inductie, gas en straling koken. Dan is er ook nog de kleine kwestie van koken in een oven en zelfs op een grill. De moderne Dutch Oven met een platte bodem en geen pootjes kan dat allemaal en meer aan.
Je kunt bijvoorbeeld de Dutch Oven schoonmaken in de vaatwasser. Het is een veelzijdig product om te hebben en daarom kiezen zoveel mensen die koken, ervoor om Dutch Ovens te kopen boven elke andere pot op de markt.
Eenvoudig onderhoud en onderhoud
De moderne Dutch oven is zowel aan de binnen- als aan de buitenkant bekleed met email. Er is niets frustrerender dan het schrobben van een conventionele pot om te proberen brandplekken en vlekken te verwijderen.
De Dutch oven elimineert beide problemen voor u. Het schoonmaken van een pot zal nooit gemakkelijker voor je zijn, ongeacht hoe slecht je de hitte verkeerd hebt gekregen tijdens het koken.

Decor vriendelijk
De makers van Dutch ovens zijn een kleurrijk stel en die persoonlijkheid zie je terug in de emaille coatings voor de buitenkant van de potten die ze maken. De producten die in winkels worden gekocht, zijn normaal gesproken helder en uitnodigend.
De Dutch oven is iets om te laten zien aan je vrienden, vooral een Le Creuset Dutch Oven, die zijn komen eten, en misschien zelfs spannend voor die kinderen die zich verzetten tegen dineruitnodigingen.
Op een bepaald moment in ons leven zullen we allemaal dat ene kind tegenkomen dat niet wil eten, vooral wanneer het midden in een tv-programma of videogame zit. Voor hen betekent etenstijd oorlog en de aanwezigheid van kleurrijke Hollandse ovens kan vrede brengen tijdens de maaltijd.
Huiselijkheid
Voor sommige mensen gaat het niet alleen om koken, maar eerder om het maken van een huis tot een thuis. Wat is een betere manier dan je huis te vullen met de aroma’s van vers gekookt voedsel?
Soorten Dutch Ovens
De naam Dutch oven verwijst niet alleen naar de klassieke Dutch oven en is beperkt tot kale gietijzeren. Een goede Nederlandse oven kan tegenwoordig worden gemaakt van dure materialen zoals roestvrij staal, keramiek, klei of egenoemd gietijzer. Een geëmailleerde gietijzeren Dutch oven wordt gemaakt van rauw gietijzer tijdens het gietproces. Nadat het is gebakken, worden de mallen afgebroken, het stuk is afgewerkt en vervolgens bedekt met lagen glazuur die vervolgens worden gebakken.
Thuiskoks zijn dol op dit stuk kookgerei met zijn gladdere oppervlak dat geen hete kolen nodig heeft om een feestmaal te bereiden, maar toch bestand is tegen hoge temperaturen. Het flensdeksel is vervangen door een koepeldeksel geschikt voor het bakken van zuurdesembrood. De bodem van de Dutch oven is plat en geschikt voor elk fornuis en conventioneel ovengebruik.
In tegenstelling tot rauwe gietijzeren dutch ovens hoeft dit type kookgerei niet gekruid te worden van het kookoppervlak. Het kan worden gewassen met warm water, niet-zure afwasmiddel en een papieren handdoek of zachte doek.
Dutch Oven Groenhoorns
Sommige mensen hebben misschien nog nooit een Dutch oven gebruikt, niet omdat het een inferieur product is of iets dergelijks, maar eerder omdat ze gewoon niet van koken houden. Sommigen willen gewoon niet iets nieuws voor hen proberen en doorgaan met hun eigen geërfde methoden voor voedselbereiding.
Ik heb er drie gerelateerde artikelen een over waarom ze het een Dutch oven noemen hier twee toen de Dutch oven werd uitgevonden hier en drie een gedetailleerde geschiedenis van de Dutch oven hier. Ga ze zelf bekijken.
Laatste gedachten over wie de Dutch Oven heeft uitgevonden en waarom zijn ze zo populair?
De Dutch oven is een prachtig vormgegeven kookpot, oogvriendelijk en veelzijdig op bijna alle denkbare manieren. Het is gemakkelijk te hanteren, gemakkelijk schoon te maken en kan letterlijk generaties lang meegaan als je van plan bent om dat te laten gebeuren.
Zelfs de moderne Dutch oven heeft een wat retro gevoel, wat dat gevoel van nostalgie versterkt bij het koken met een oven.
Koken en alles wat met koken te maken heeft, moet een persoon een goed gevoel geven. Wanneer je kookt met een Dutch oven zul je je ongetwijfeld goed voelen.
Bij het serveren met een Dutch oven voel je je goed en bij het inpakken van de Dutch oven in de keuken voel je je ook goed.
Als je de Dutch oven-keuken nog niet hebt geprobeerd en hebt besloten om het eens te proberen , ben ik er zeker van dat je in een mum van tijd verliefd zult worden op de heerlijke gerechten die je zult serveren.
Aanbevolen Lezen
Eenpans kookrotsen
Bronvermeldingen
Wikipedia – Abraham Darby I,
Merriam Webster – Dutch Oven