Een pot – de Nederlandse oven – die honderden jaren geleden is ontstaan en bekend staat om zijn prachtige anti-aanbak kookvermogen – wordt soms plakkerig wie wist!
Iedereen wil voorkomen dat voedsel aan een Nederlandse oven blijft plakken – de geruïneerde maaltijd, de rommel, de schoonmaak en de schoonmaak. Lees verder het is gemakkelijk te bereiken …
Waarom blijft mijn Dutch Oven plakken? De drie belangrijkste redenen waarom het voedsel van je Dutch oven blijft plakken en brandt aan de binnenkant van de oven zijn dat er te veel warmte en niet genoeg olie is tijdens het koken. Evenals slecht onderhoud van de binnenkant van de oven.

Door de volgende eenvoudige tips toe te passen, voorkomt u dat voedsel aan de binnenkant van uw Nederlandse oven blijft plakken tijdens het bereiden van uw favoriete gerechten. Je zult ook je oven beschermen, zodat deze van generatie op generatie kan worden doorgegeven, zodat anderen kunnen genieten van deze geweldige manier om voedsel te bereiden.
Voor alle duidelijkheid: we hebben het in dit geval over geëmailleerde gietijzeren Dutch ovens, maar dezelfde basisprincipes gelden ook voor een gekruide Dutch oven.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Waarom blijft mijn Dutch Oven plakken?
Inhoudsopgave
Een bepalend kenmerk van elke Nederlandse oven is dat deze de warmte beter vasthoudt dan elk ander kookgerei. Het is om die reden dat de meeste mensen eigenlijk gietijzer gebruiken voor hun koken.
Het vergemakkelijkt langzaam koken en zorgt ervoor dat de meeste voedingsstoffen in voedsel worden vastgehouden, vanwege het strakke deksel.
Een klein detail dat veel te veel mensen als vanzelfsprekend beschouwen – en dat gebeurt normaal omdat ze ook maar mensen zijn – is dat de warmte die in de Dutch oven wordt gebruikt misschien te hoog is.
Dat wordt vaak nog verergerd door het feit dat de meeste nederlandse ovens in de winkel de emaille coating al hebben, zowel aan de binnen- als buitenkant van de pot.
Laten we allemaal eerlijk zijn. De kans is groot dat je de Braadpan omdat het een antiaanbaklaag heeft. Het is dan ook de menselijke natuur om ervan uit te gaan dat de hitte in de Dutch oven misschien te hoog is. Er is ook niet veel voor nodig om die fout te maken.
De gemiddelde kooksessie met een Dutch oven vereist eigenlijk alleen dat je kookt op een niveau ergens in de buurt van of net boven het middelhoge vuur. Nogmaals, dat heeft te maken met de warmteretentie die gedurende een langere periode plaatsvindt.
Wanneer het warmteniveau te hoog is tijdens het koken met je Dutch oven, wordt het net als elke andere gewone pot. Zoals het geval is met elke gewone pot of pan, verbrandt het voedsel wanneer het te warm is.
Wanneer voedsel in een pot brandt, blijft het steevast aan het oppervlak van de pot of pan in kwestie plakken.
Nederlandse ovens zijn niet immuun voor dit fenomeen. Als de hitte te hoog is, zal het voedsel verbranden en plakken. Dat is echter niet eens het ergste.
Zodra een pot van welke aard dan ook begint te plakken, zal deze blijven plakken. Elke hoop om de Dutch oven weer goed te laten werken, vereist een deel van de oude “gietijzeren restauratie”.
Niet iedereen heeft echter echt de tijd of zin om dat restauratiewerk te doen.
Eerlijk gezegd is er niets mis met restauratie. Sterker nog, eenmaal gerestaureerd en gekruid, kun je je Dutch oven eruit laten zien en werken alsof hij gloednieuw is.
Top Tips om te voorkomen dat je Dutch Oven blijft plakken!
Als je de juiste stappen volgt, kan dat eigenlijk een blessing in disguise zijn, afhankelijk van hoe lang je de gietijzer.
Regel de temperatuur
Gezien wat we zojuist hebben gezegd over warmteretentie in een Nederlandse oven, is de oplossing voor dit probleem om op een lager vuur te koken dan wat je zou doen in een pot die niet van gietijzer is gemaakt.
Probeer bij gebruik van een Dutch oven altijd op zijn minst op middelhoog vuur te koken. Ik zou eigenlijk willen voorstellen dat je meestal op laag vuur kookt.
Als dat betekent dat het iets langer duurt om je kooksessie te voltooien, geeft dit het beste resultaat. Immers, het hele punt van gietijzeren koken is dat het betekent dat je langzaam en voor lange periodes kookt. Het antiaanbakelement is daar slechts een bijproduct van.
Dat gietijzeren kookprincipe moet worden overgenomen, zelfs als je frying of schroeien op een hete plaat.
Voorverwarmen van een lege emaille Dutch Oven
Er is ook de verleiding om een lege Dutch oven voor te verwarmen – soms doen mensen het gewoon verstrooid.
De andere verleiding is om je Dutch oven voor te verwarmen, vooral op hoog vuur. Als je een van deze twee dingen doet, wordt je Dutch oven plakkerig.
Je Dutch oven wordt plakkerig omdat het oppervlak van het gietijzer onder die omstandigheden steevast te snel opwarmt.
Als het te snel opwarmt, zoals het geval is in het bovenstaande scenario, zal uw voedsel verbranden en plakken.
Daarnaast is er een klein probleempje van de emaille coating aan de binnenkant van je Dutch oven. Omdat het er is, hebben mensen de neiging om maatregelen te negeren die moeten worden genomen om voor uw Dutch oven te zorgen.
Het voorverwarmen van je Dutch oven, ongeacht op welke warmte je hem hebt staan, kan bijdragen aan het kraken van de emaille coating. Als je een Dutch oven gaat voorverwarmen, probeer er dan altijd voor te zorgen dat je een soort bakolie, vet of zelfs water in hebt.
Het kraken van de glazuurcoating zal uiteindelijk het doel verslaan. Je Dutch oven wordt schrijnend plakkerig.
Nogmaals, het is geen probleem dat niet kan worden opgelost. Een beetje schoonmaken en restaureren brengt je over de eindstreep. Het voorbehoud is natuurlijk dat je beide dingen correct moet doen.
Om een kleverige Dutch Oven te vermijden, is meer het beste
Opnieuw zal het steeds duidelijker worden dat zelfgenoegzaamheid de belangrijkste reden zal zijn waarom uw Dutch oven plakkerig wordt. We hebben het al gehad over zelfgenoegzaamheid met warmte.
Een ander gebied waar mensen vaak tekortschieten, is het gebruik van bakolie.
Laat je niet misleiden door de glanzende emaille coating aan de binnenkant (en buitenkant) van de Dutch oven, het is gemakkelijk te geloven dat er niets aan zal kleven maar achter die emaille coating zit het gietijzer dat heet wordt.
Als je een blok boter gaat inslaan, moet je waarschijnlijk iets meer boter inslaan dan je eigenlijk nodig hebt of iets meer olie inschenken dan je eigenlijk nodig hebt. Als je er minder vet in doet dan je nodig hebt, blijft het eten steevast op je Nederlandse ovenoppervlak plakken.
Nederlandse oven emaille coating heeft echter ook zijn grenzen en het is uiteindelijk in uw belang om die limieten niet te laten testen. Tenminste, als je geen plakkerige Dutch oven wilt.
Zorg ervoor dat het oppervlak van je Dutch oven volledig bedekt is met vet, vooral voordat je voedsel bakt. Een voorbeeld hiervan is wanneer je je uien of knoflook moet bakken, naast andere kookopties.
Het gebruik van metalen gebruiksvoorwerpen op een emaille Dutch Oven is eigenlijk een zonde
Ik woonde ooit samen met een vrouw die meedogenloos eieren krabbelde. Ze krabbelde die eieren altijd in mijn antiaanbakpan… met een metalen vork en lang niet genoeg boter of olie om plakken te voorkomen…
Er is eerlijk gezegd geen slechter gevoel dan luisteren naar die kooksessie omdat je weet hoeveel schade en ellende er wordt toegebracht aan die antiaanbakpan.
In gelijke mate is het gebruik van metalen gebruiksvoorwerpen tijdens het koken met je Dutch oven een “misdaad” van epische proporties. Het is misschien wel de makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je Dutch oven plakkerig wordt.
Er is geen snellere manier om de kwaliteit van een Nederlandse oven te verpesten – en de persoon te vervloeken die het ooit in de eerste plaats heeft aangemoedigd.
We leven nu in een tijd waarin bijna alles beschikbaar is op de markten. Er is absoluut geen excuus voor u om geen siliconen of houten gebruiksvoorwerpen te kopen en te bezitten.
Evenzo is er geen excuus voor het niet gebruiken van gebruiksvoorwerpen zoals dat in uw Dutch oven.
Metaal schraapt altijd je Dutch oven. Vermijd het gebruik ervan, punt.
Een lijst met geschikte gebruiksvoorwerpen en accessoires die perfect zijn voor het koken in de Nederlandse oven is te vinden in mijn artikel hier
Droog je Dutch Oven grondig
In een eerdere blogpost, die ik publiceerde over Dutch ovens, ging ik in op de kleine kwestie van roest op je gietijzer.
Het ding over roest is dat het altijd wordt geassocieerd met vocht. Vaker wel dan niet – hoewel mensen de neiging hebben om dit als vanzelfsprekend te beschouwen – raakt vocht op een Nederlandse oven gevangen achter gebakken voedsel of kleverige opbouw op het oppervlak en net daaronder.
Die opbouw ontstaat normaal gesproken doordat de eigenaar van de Dutch oven deze regelmatig niet grondig heeft gewassen of simpelweg het gietijzer heeft verwaarloosd.
Soms – en dit wordt ook veel te vaak als vanzelfsprekend beschouwd – begrijpen mensen gewoon niet hoe belangrijk het is om gietijzer droog te houden en indien mogelijk zelfs uit de buurt van vocht.
Ik begrijp dat het idee om een Dutch oven met de hand te wassen een beetje ontmoedigend kan zijn (distressing zelfs), vooral als u het product op hoog vuur hebt gebruikt.
Maar ook als je de Dutch oven niet goed wast, moet je het gietijzer in ieder geval goed drogen. Vocht zal op zowel korte als lange termijn steevast meer schade aanrichten.
Een verroeste Dutch oven is waarschijnlijk ook een kleverige Dutch oven. Nogmaals, u kunt vermijden Steken op uw gietijzer met slechts een beetje nadenken en het juiste onderhoud voor uw gietijzer.
Hoewel fabrikanten soms adviseren dat je je emaille Dutch oven in een vaatwasser kunt schoonmaken zou ik dit ten zeerste afraden. Houd het perfect werkend door het in warm zeepsop te wassen en droog het grondig met de hand.
Veelgestelde vragen
Kun je een koude Dutch Oven in de oven zetten
Dat kan, maar je riskeert het glazuur van de oven te kraken vanwege een thermische schok. Glazuur moet worden behandeld als glas bij het overwegen van het mengen van warme en koude elementen.
De beste manier om een Dutch oven in een oven te gebruiken is door de Dutch oven in een onverwarmde oven te plaatsen. Zet dan de oven aan en laat ze samen opwarmen.
Hoe een Dutch Oven in een conventionele oven te gebruiken
Lees mijn artikel hier over het gebruik van een Dutch oven in een conventionele oven.
Laatste gedachten – Waarom blijft mijn Dutch Oven plakken? Top tips om te voorkomen dat het blijft plakken!
Zoals het geval is met de meeste dingen in het leven, zal het niet goed verzorgen van je Dutch oven een bron van enorme ellende zijn wanneer je het het minst verwacht. Dat is wanneer je het snel moet gebruiken.
We hebben al vastgesteld dat gietijzeren Dutch ovens meerdere generaties mee kunnen gaan. Ondertussen zal het vernietigen ervan geen aanzienlijke hoeveelheid tijd of moeite kosten.
Volg mijn tips hierboven en je bereidt eten dat niet in je Dutch oven blijft plakken. De pot zelf zal nog vele jaren goed werken.
Aanbevolen lectuur
Eenpans kookrotsen