De betrouwbare Dutch oven is een robuuste zware kookpot, hij heeft een nauwsluitend deksel dat ingrediënten tot in de perfectie verzacht en mals maakt. We gebruiken ze voor het bakken, stoven, stoven, braden van vis en biefstuk en het maken van soepen en curry’s.
Soms kan een gietijzeren Hollandse oven of gietijzeren koekenpannen, of ander gietijzeren kookgerei een vieze geur afgeven. Dit kan erg onaangenaam zijn, vooral als je scones, brood of gebak in je Dutch oven wilt bakken. Dus rijst de vraag; “dus waarom ruikt mijn Dutch oven?”
Een Hollandse oven die ruikt kan het resultaat zijn van een maaltijd die je eerder hebt gekookt. De kruiden kunnen zijn afgebroken en de smaken van bereide gerechten zijn in het gietijzer gesijpeld. Of het kan ook het gevolg zijn van een slechte kruidenklus waarbij de kruiden misschien plakkerig en ranzig zijn geworden in de opslag.

Helaas wanneer gietijzer niet goed wordt onderhouden, wordt het reinigings-, geur-, roestverwijderings- en kruidenproces bewerkelijk. In dit artikel leer je waarom gietijzer ruikt en de eenvoudige tips om je gietijzeren kookgerei in de toekomst te verwijderen en te voorkomen dat het ruikt.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Waarom Cast Iron Ruikt
Inhoudsopgave
Gietijzer dat ranzig ruikt, zoals metaal, chemicaliën of plastic, is te wijten aan de afbraak of het gebrek aan kruiden die het oppervlak van gietijzer beschermen tegen water, vochtigheid, oliën, zuur voedsel en hoge hitte.
Waarom ruikt mijn gietijzer naar chemicaliën?
Wanneer je voor het eerst een gietijzeren pan krijgt, is het belangrijk om deze op smaak te brengen voordat je hem gebruikt. Hierdoor ontstaat een antiaanbaklaag en wordt roest voorkomen. Het goede nieuws is dat deze geur verdwijnt nadat je de pan hebt gewassen en op smaak hebt gebracht.
Soms kan het kruidenproces er echter voor zorgen dat je pan naar chemicaliën ruikt. Daar zijn een paar verschillende redenen voor.
Allereerst, als je plantaardige olie hebt gebruikt om je pan op smaak te brengen, kan deze worden verwarmd tot voorbij het rookpunt. Hierdoor breekt de olie af en komen er schadelijke dampen vrij.
Als alternatief, als u de kruideninstructies niet correct hebt gevolgd, hebben de chemicaliën in de pan mogelijk geen kans gehad om zich goed met het metaal te hechten. Als gevolg hiervan kunnen ze in de lucht vrijkomen wanneer u de pan verwarmt.
Tot slot is het ook mogelijk dat je pan niet goed gewassen is voor het kruiden, waardoor er sporen van chemische resten achterblijven.
Als je gietijzeren pan naar chemicaliën ruikt, maak je geen zorgen – het is niet per se gevaarlijk, maar het is belangrijk om te leren hoe je gietijzer correct kunt kruiden om ze te vermijden.
Waarom ruikt mijn gietijzer naar metaal?
Roest is een van de belangrijkste redenen waarom gietijzer naar metaal ruikt. Wanneer water reageert met het ijzer, ontstaat er roest. Het kan lichte oppervlakteroest zijn die je nog niet kunt zien of roest die begint af te schilferen, en terwijl het dat doet, geeft het een metaalgeur af.
Gietijzer wordt gekruid door het oppervlak met olie te bedekken en te bakken. Deze olie helpt het oppervlak van het kookgerei te beschermen en voorkomt dat het roest. Als echter het verkeerde type olie wordt gebruikt of als het kookgerei niet goed is gekruid, kan het oppervlak beschadigd raken en beginnen te roesten.
Om dit te voorkomen, moet u het juiste type olie gebruiken, zoals druivenpitten, en uw kookgerei op smaak brengen volgens de instructies van de fabrikant.
Waarom ruikt mijn gietijzer ranzig?
Er zijn een paar redenen waarom gietijzer ranzig kan ruiken. De eerste is dat de pan niet goed gekruid is. Kruiden is het proces van het coaten van de pan met olie of vet, wat helpt om een barrière te creëren tussen het metaal en voedsel.
Als de pan niet goed is gekruid, kan voedsel eraan blijven plakken en beginnen te rotten, waardoor een vieze geur ontstaat. Een andere reden waarom gietijzer ranzig kan ruiken, is dat het na gebruik niet goed is schoongemaakt. Wanneer voedsel in een pan wordt gekookt, laat het oliën en stukjes voedsel achter die ranzig kunnen worden als ze niet worden verwijderd.
Ten slotte kan gietijzer ook gaan ruiken als het in een vochtige omgeving wordt bewaard. Vochtigheid zorgt ervoor dat het metaal roest en de resulterende chemische reacties kunnen een vieze geur produceren.
Leren hoe je kunt voorkomen dat een Dutch oven ranzig wordt, is net zo eenvoudig als het goed kruiden, schoonmaken na elk gebruik en het op een droge plaats bewaren.
Pro Tip: Altijd Nieuw gietijzer kruiden voor het eerste gebruik
Hoe krijg je de geur uit gietijzer
Over het algemeen wordt ons geadviseerd om geen zeep op ons gietijzeren kookgerei te gebruiken of in de vaatwasser te gooien zoals andere potten en pannen.
Als gietijzer een vorm van geur heeft aangenomen, kun je je koekenpan zo veel met water schrobben als ze willen, en de stank zal blijven.
Hier zijn 5 manieren om geuren uit gietijzeren kookgerei te verwijderen. Als u er een of meer probeert, kunt u de onaangename stank in uw Dutch oven elimineren.
1. Schrob je gietijzer
Om geuren uit gietijzeren Dutch ovens of ander kookgerei te verwijderen, kunt u een van de onderstaande methoden proberen. Als het echt een zware klus is, waarom dan niet een combinatie van de onderstaande methoden gebruiken.
- Gebruik heet water, een goede kwaliteit afwasmiddel en een schuurspons of borstel om die pan schoon te schrobben.
- Je kunt ook een mengsel van kruidenolie en zout proberen, licht schrobben, schoon, droog en licht op smaak brengen. Spoel alle zeep af en droog grondig af. Breng licht op smaak voordat u het opbergt.
2. Gietijzeren Reiniger
U kunt ervoor kiezen om een commerciële gietijzeren reiniger te gebruiken die een deel van het benodigde schrobben kan verlichten. Spoel en droog grondig af.
Lees meer over wat is Cast Iron Conditioner en of je het zou moeten gebruiken …
3. Verwarm je gietijzeren kookgerei
Het koken van deeltjes van gietijzer op vrijwel dezelfde manier als we ander kleverig kookgerei koken, kan wonderen doen.
Als er hardnekkige deeltjes zijn koken water of water en azijn in de Dutch oven gedurende ongeveer 30 minuten. Gebruik vervolgens indien nodig een gebruiksvoorwerp met platte randen om eventuele resterende deeltjes te verwijderen.
Breng licht op smaak en droog grondig voordat u het bewaart.
4. Brand / stoom die stank weg
Wil je niet in een zeepsop-schroboorlog terechtkomen? Probeer deze brand/stoom methode.
Het verwarmen van een leeg stuk gietijzeren kookgerei omgekeerd in een conventionele oven op 200 graden of 400 graden Fahrenheit gedurende 15 minuten kan het werk doen.
Wanneer u klaar bent, zet u de oven uit, opent u de deur en laat u deze afkoelen voordat u deze verwijdert. Herhaal het proces indien nodig.
5. Het proces van het zoeten van gietijzer
Hoewel het de beste gewoonte is om gietijzer schoon en gekruid te houden voor de beste “Patina”.
Soms zijn er drastische maatregelen nodig om slepende of ranzige geuren die in uw Dutch oven zijn achtergebleven te verwijderen.
Een dergelijke methode is een proces dat Sweetening wordt genoemd. Sommige mensen gebruiken deze methode om de aanhoudende stank in gietijzer te verwijderen, omdat wordt aangenomen dat de houtskool de geuren absorbeert.
Verzoeting is een tijdrovend proces.
Zet eerst je Dutch oven op een hoog vuurfornuis of een kookplaat op hoog vuur met het deksel afgesloten na het toevoegen van een paar houtskoolstukjes in de oven.
Houd de Dutch oven bovenop de kachel voor slechts 5 minuten tops. Zodra de vijf minuten voorbij zijn, kunt u uw Dutch oven eenvoudig schoonmaken door het strijkijzer te schrobben en te spoelen.
Zodra je oven schoon is, verwarm je de Dutch oven opnieuw gedurende tien minuten deze keer. Herhaal het zoetingsproces totdat je voelt dat de stank weg is.
Seizoen Cast Iron Dutch Ovens en Cast Iron Kookgerei
In tegenstelling tot andere soorten potten en koekenpannen, een Dutch oven heeft geen beschermende coating, teflon of iets dergelijks. Ze moeten dus worden gekruid of voedseldeeltjes hebben de neiging om zich aan de bodem van de pan vast te klampen als de kruiden zijn afgebroken.
Het kruiden van je Dutch oven met bakolie of een gietijzeren conditioner is nodig om de stank weg te houden.
Lees meer kruiden en over de What is the Best Seasoning for Cast Iron is.
Om je Dutch oven goed op smaak te brengen moet deze perfect schoon en droog zijn.
Je moet dan kruidenolie of gietijzeren conditioner aanbrengen.
Gebruik een doek, tissue of handdoek en verdeel de olie vervolgens zo gelijkmatig mogelijk met behulp van de stof.
In een conventionele oven, verwarmd rond de 400 graden Fahrenheit, plaats je Dutch oven of ander gietijzeren stuk ondersteboven op de plank. Hierdoor kan er extra olie van het gietijzer aflopen, waardoor het niet plakkerig wordt.
Vergeet niet om een gevoerd bakje op een plank eronder te leggen om overtollige olie op te vangen.
Laat het ongeveer 1 uur intrekken of totdat het roken is gestopt en herhaal het indien nodig.
Met de reguliere kruiden van je Dutch oven bouwt zich een extra beschermingslaag op de pot, pan of koekenpan op. Bewaar correct en breng het op smaak zoals vereist.
Meer informatie over het gebruik van uw Dutch oven in een oven

Gietijzeren verzorging en onderhoud
Reiniging after elk gebruik is de beste manier om gietijzer schoon te houden.
Zorg ervoor dat uw gietijzeren stukken nooit nat worden gelaten, want zelfs met de gekruide beschermende antiaanbaklaag kan een druppel water, zelfs vochtigheid, ervoor zorgen dat de pan roest.
Regelmatige reiniging en lichte kruiden zullen uw tijd niet opslokken zoals wanneer u een totale restauratie van gietijzer moet uitvoeren.
Kruiden, het gietijzeren stuk houdt de geur uit je Dutch oven. Bovenop de pan vormt zich een natuurlijke beschermlaag, die voorkomt dat voedseldeeltjes eraan blijven plakken en op zijn beurt gemakkelijker schoon te houden zijn.
Opslag van gietijzer, top af grote gietijzeren verzorging met de juiste opslag. Schoon, droog en veilig.
Zie meer in mijn artikel hier om te leren hoe gietijzer correct te bewaren.
Is koken met gietijzer giftig?
Het korte antwoord is nee. Gietijzer is zelfs een van de meest niet-giftige en veelzijdige soorten kookgerei die u kunt gebruiken. Het is van nature antiaanbaklaag, dus je hoeft geen agressieve chemicaliën te gebruiken of het op hoge temperaturen te koken om plakken te voorkomen. En omdat het van ijzer is gemaakt, voegt het eigenlijk een kleine hoeveelheid ijzer toe aan je voedsel, wat gunstig kan zijn als je een ijzertekort hebt.
Is koken in gietijzer ongezond?
Het is een veel voorkomende misvatting dat koken in gietijzer ongezond is. Hoewel het waar is dat gietijzer hogere niveaus van ijzer bevat dan andere soorten kookgerei, is dit niet noodzakelijkerwijs een slechte zaak. In feite moeten veel mensen hun ijzerinname verhogen.
Het lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te produceren, dat zuurstof in het bloed vervoert. IJzer is ook nodig voor een goede celfunctie. Dus hoewel het belangrijk is om rekening te houden met je ijzerinname, kan koken in gietijzer voor sommige mensen zelfs gunstig zijn. Als u zich zorgen maakt over uw ijzergehalte, neem dan contact op met uw arts. Ze kunnen u helpen bepalen of u wijzigingen in uw dieet moet aanbrengen.
Laatste gedachten – Waarom ruikt mijn Dutch Oven?
Het is niet typisch dat een Dutch oven een rotte geur afgeeft.
De geur is een totale afknapper en je hebt pas zin om je Dutch oven te gebruiken als je geurtjes hebt verwijderd.
Om te voorkomen dat uw Dutch oven één onaangename geur krijgt, houdt u uw gietijzeren kookgerei gekruid om het glanzende afweermiddel “Patina” op peil te houden.
Deze “Patina” voorkomt niet alleen dat voedsel blijft plakken tijdens het bereiden van je favoriete gerechten, maar stoot ook af dat vloeistof, olie en ingrediënten diep in de poriën van je gietijzer komen.
Eenpans kookrotsen
Aanbevolen lectuur
Kruiden gietijzer met olijfolie…
Roestig Gietijzer en roestpreventie…
Beeld: Anna Maiwald