9 redenen waarom mijn familie een Dutch Oven gebruikt

Heb je je ooit afgevraagd waarom je een Dutch oven aan je set kookgereedschap zou moeten toevoegen? Deze vraag is mij onlangs gesteld en dit is het korte antwoord.

Dutch ovens en hun veelzijdige aard maken ze de keuze van de chef-kok voor bakken, bruinen, braden, schroeien, braden en frituren. Nederlandse ovens zijn gemaakt van gietijzer, gekruid of geëmailleerd, en wegen tussen de 11 en 20 pond met een nauwsluitend deksel om vocht vast te houden. Kan worden gebruikt op gas, elektrisch, halogeen en inductie.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.

Waarom mijn familie een Dutch Oven gebruikt

Mijn familie houdt van Dutch ovens, en ik ga je laten zien waarom.

Reden #1: Gelijkmatige warmteverdeling

Dutch ovens verwarmen je recepten van alle kanten bij gebruik in een conventionele oven. De gelijkmatige warmteverdeling elimineert de noodzaak om te roeren uit angst dat het voedsel aan de bodem zal blijven plakken. Gietijzer verdeelt de warmte gelijkmatig en het houdt de warmte langer vast dan pannen gemaakt van andere materialen zoals aluminium.

Zelfs koken door het eten is belangrijk omdat je geen warme of koude plekken in het eten wilt. Dit leidt af van de smaak en het kan uw gezondheid in gevaar brengen als u onvoldoende verhit varkensvlees of kip eet. Ongelijke verwarming kan betekenen dat een deel van het voedsel verbrandt, terwijl het andere deel rauw en gevaarlijk blijft.

Laten we zeggen dat je een oudere oven hebt. Het lijdt aan ongelijke verwarming, een veel voorkomend probleem met oudere elektrische ovens. Een ongelijke temperatuur in de elektrische oven veroorzaakt geen ongelijke warmteverdeling in een Dutch oven. De dikke wanden in de Dutch oven zullen een gelijkmatige warmte uitstralen en reflecteren, en dit doet dit gelijkmatig van alle kanten.

Het nauwsluitende deksel speelt een essentiële rol bij een gelijkmatige warmteverdeling omdat het de warmte in de oven vasthoudt. Dit sluit de oven af en zorgt ervoor dat een deel van het voedsel niet te warm of te koud is.

Reden #2: Self Basting Deksel

Heb je je ooit afgevraagd over de spikes op het deksel van de Dutch oven? Dat is er niet voor mode. Het helpt bij het zelf basten van je recept, zodat je de Thanksgiving-kalkoen niet elke 30 minuten zelf hoeft te basten.

Griswold’s C.A. Massing vond het zelfkloppende deksel uit en vroeg op 25 november 1918 patent aan.

Mijn familie en ik gebruiken graag het zelfvergrote deksel voor een betere smaak, betere bruining en sappiger eten. Nadat de sappen uit de pan zijn verdampt, zorgt het strakke deksel ervoor dat de waterdamp niet kan ontsnappen, waardoor het naar de spikes wordt gestuurd waar het op het voedsel druppelt. Dit laat de smaakmakers achter.

Ik gebruik de Dutch oven en zijn zelfvermoeiende deksel graag voor hele kippen, romige soepen, rundergebraad, gestoofd vlees en varkenslenden omdat het de vochtigheid van het recept verbetert.

Nederlandse ovens hebben zelf-basting spikes, maar je kunt deze functie ook vinden op elektrische braadovens. Het gebruik van het zelfklevende deksel van de Dutch oven op kalkoen heeft een bijzonder voordeel omdat dit vlees een beruchte reputatie heeft als te droog. Verkeerd gekookt, het kan zeker te droog zijn.

Reden #3: Kook pasta direct in de saus

Nederlandse ovens snijden de noodzaak voor de tussenpersoon voor het koken van pasta in kokend water weg. In plaats van kokend water, gebruik je een intens gearomatiseerde vochtrijke kookvloeistof.

Om je een duidelijk voorbeeld te geven, je zou pasta kunnen koken in water, wijn, bouillon en de vloeistof van tomaten in blik. Waar je het in kookt hangt af van het gewenste smaakprofiel van je gerecht.

Tip van een expert: De Dutch oven kookt misschien niet elke saus goed, en marinara en spaghettisauzen vallen in de categorie wat je niet in een Dutch oven moet koken. Misschien wilt u sauzen op basis van tomaten in het algemeen vermijden, omdat u dat niet wilt kleverig resten op uw voedsel. Geëmailleerde gietijzeren Dutch ovens doen het beter voor sauzen omdat veel sauzen zure eigenschappen hebben.

Met behulp van de Braadpan voor pasta kan u tijd besparen wanneer u een diner heeft met 20 gasten om 19.00 uur. Vergeet niet dat niet elke saus goed werkt in een Dutch oven.

Reden #4: Dutch Ovens Koken de beste soepen en stoofschotels

Deskundige chef-koks definiëren een geweldige stoofpot als een met een rijke en dikke textuur. Je hoeft geen verheven lijst met ingrediënten te verlengen om het voor elkaar te krijgen. Nederlandse ovens gebruiken de low-and-slow kooktechniek om dezelfde rijkdom en textuur te bereiken.

Met name zetmeelhoudende ingrediënten in een stoofpot breken af en voegen toe aan het lichaam van de stoofpot. Om je een voorbeeld te geven van zetmeelrijk voedsel, het koken van zoete aardappelen totdat het desintegreert, zal dienen als een stoofpot verdikkingsmiddel.

Waarom doen stoofschotels het zo goed in Dutch ovens? Door het zwaardere gewicht van de pot kun je de stoofpot laten sudderen en langzaam koken, wat resulteert in een diep gearomatiseerde stoofpot. Soepen koken om dezelfde reden goed in de Dutch oven.

De zelf-basting functie en zwaarder deksel zorgen ervoor dat geen van het vocht uit de oven ontsnapt. Het druppelt terug in de soep voor maximale smaak. Geloof het of niet, soepen kunnen uitdrogen, en koken in een Dutch oven voorkomt dit.

Nederlandse ovens blinken uit in het sudderen en stoven van voedsel, waardoor ze bovenaan de lijst staan voor soepen koken en stoofschotels. Zelfs wanneer u de warmtebron verwijdert, houden Dutch ovens warmte vast en kunt u erop vertrouwen dat uw soepen tot 30 minuten na verwijdering gloeiend heet blijven.

Enkele van de soep- en stoofpotrecepten die ik zou aanbevelen, zijn:

  • Butternut pompoensoep
  • Kaasachtige aardappelstoofpot in de Dutch oven
  • Eenpans lasagnesoep
  • Hollandse oven tortellinisoep met worst
  • Wortel gembersoep
  • Dutch oven classic stoofpot

Reden #5: Veelzijdig kookgereedschap

Mijn familie en ik houden van Dutch ovens omdat je er zoveel mee kunt doen.

Je kunt stoven, bakken, bruinen, braden, schroeien, braden of frituren.

Brood koken? De zelfverheerlijkende spikes op het rechterdeksel kunnen een koel ontwerp toevoegen aan je broden.

Gerelateerd lezen Beste Nederlandse ovens voor brood

Kook lange en langzame maaltijden waar nodig. Doordat een Dutch oven uit gietijzer bestaat, houdt hij zijn warmte langer vast.

Gebruik minder elektriciteit om te koken omdat de Dutch oven zijn warmte langer vasthoudt en minder elektriciteit gebruikt om hem verwarmd te houden.

Je krijgt betere resultaten dan met een instant fornuis elke dag van de week. Het vermogen om een verscheidenheid aan kooktechnieken te gebruiken, maakt het ideaal voor de meeste recepten.

Wilt u koken met een pan, ovenschaal of braadpan? Vertrouw erop dat de Dutch oven kookt met dezelfde effectiviteit als een multifunctioneel kookgereedschap.

Tip van een expert: U kunt de Dutch oven in meerdere hoedanigheden kopen, afhankelijk van de behoefte. Pas op dat je de grootste Nederlandse oven niet uit instinct koopt, want hoewel hij meer kan koken, wil je er zeker van zijn dat hij in je oven past. Het andere ding is dat grotere maten meer wegen en omslachtiger aanvoelen om in en uit te nemen. Het gebruik van een Nederlandse oven van 5 tot 7 liter past meestal bij de dagelijkse behoeften van de meeste mensen, tenzij je een groter gezin hebt.

Uitchecken dit artikel Ik bereid om u te helpen bij het kiezen van de juiste maat Dutch oven voor uw behoeften.

Ik hou ook van de Dutch oven omdat ik er overal mee kan koken. Ik kan koken op de kookplaat of de oven. Niet alleen dat, maar ik kan koken op een grill of boven een vuur.

Tip van een expert: Welke kookbron je ook kiest, gebruik niet te veel warmte, anders verschroei je je pan. Zelfs bij lagere Temperaturen, gietijzer houdt warmte goed genoeg vast zodat u nooit de hogere warmte-instellingen hoeft te gebruiken om uw eten te koken.

Reden #6: Kook op de oven of kookplaat

Ik hou van de Dutch oven omdat het me de keuze geeft om in de oven of op de kookplaat te koken. Voor een kookplaat Dutch oven is een rondere keuze om de brander te monteren meestal de beste keuze. Kies in de oven voor de ovale vorm omdat deze broden beter kan bakken. De ovale vorm geeft de voorkeur aan grotere braadstukken, hele kippen, hele kalkoenen, en de lamsbout.

Je kunt op beide koken, maar de ronde vorm doet het beter op de kookplaat. Vanwege de nabijheid van de warmtebron kookt de kookplaat het voedsel sneller dan in de oven die u gebruikt voor langzaam koken.

Reden #7: Maak een taai vlees mals

We leven in tijden waarin je waar mogelijk geld moet besparen, vooral voor gezinnen. Stoven, een handeling die de Dutch oven goed doet, dompelt vlees onder in vloeistof en bedekt de bovenkant.

In gevallen waarin u een hard vleesstuk hebt gekocht om geld te besparen, kunt u het meeste halen uit waar u voor hebt betaald. Zelfs de taaiste vleesstukken worden mals als ze een tijdje langzaam worden gekookt.

Niet alleen maakt het het vlees mals, maar de Dutch oven kookt het vlees ook in zijn smaakmakers, waardoor het zeer smaakvol is.

Waarom mals maakt een Dutch oven het vlees zo goed mals? Het collageen en bindweefsel helpen om het vlees bij elkaar te houden. Wanneer gekookt in voortdurend vocht, lost het collageen op into gelatine, waardoor het vlees malser wordt.

Tip van een expert: Laten we de context hier echter begrijpen. Kook geen magere en natuurlijk malse entrecote in de Dutch oven, want dan verpest deze de entrecote. Je zou de Dutch oven de perfecte keuze vinden voor stoere stukken zoals runderribbetjes, lamsschenkels, kippenpoten en varkensschoudertjes.

Vlees stoof je makkelijk in een Dutch oven. De hands-off benadering zal je je afvragen of je iets hebt gedaan. Voeg gewoon een zelfknobbelend deksel toe en je hoeft je geen zorgen te maken over het stoven.

Pot gebraden zijn een andere term voor het stoven van het vlees om het vergevingsgezinder en malser te maken. Wanneer u de duurdere bezuinigingen niet kunt betalen, wordt dit uw go-to-optie.

Gerelateerd lezen Slow Cooking met een Dutch oven

Reden #8: Gaat een leven lang mee

Le Creuset Signature Geëmailleerde Cast-Iron Ronde Franse (Nederlandse) Oven

U kunt een kwaliteit kopen Braadpan voor $ 50, maar de duurdere Franse Nederlandse ovens vragen prijzen van $ 250 tot $ 350. Le Creuset geldt als het meest begeerde merk. Hoewel ze een aardige cent kunnen kosten, hoef je ze meestal maar één keer te kopen om ze voor altijd te houden.

Nederlandse ovens, vooral als ze gietijzer gebruiken, hebben een langdurige reputatie voor het meegaan van 50 tot 75 jaar. Je hebt families die gietijzer van generatie op generatie hebben doorgegeven omdat het zo lang duurt.

Toegegeven, je kunt een Dutch oven kopen gemaakt van keramisch of aluminium, maar gietijzer blijft de publiekslieveling. Je koopt het één keer en je kunt erop vertrouwen dat het lang meegaat.

U kunt kopen aluminium of keramiek om een lichtere Dutch oven te krijgen, maar de meeste mensen geven nog steeds de voorkeur aan gietijzer. Het andere voordeel van gietijzer komt van de dichtheid. Vanwege de grotere dichtheid zult u merken dat het ongevoelig is voor schade.

Het grotere gevaar komt van het vallen op je voet. Wees extra voorzichtig bij het optillen ervan, omdat het gewicht je voet kan verwonden of breken. Kies zorgvuldig, want hoe lang het meegaat, hangt af van het merk en goed onderhoud.

Reden #9: Gebruik een Steamer Basket

Het stomen van asperges of broccoli in de stoommand werkt goed door de strakke afdichting op het deksel. De dampen kunnen niet ontsnappen uit de Dutch oven.

Gebruik de stoommand om de groenten boven het hoofdrecept te houden en stoom zonder dat het drassig wordt. Leg het over eiwit en kookvocht.

Met behulp van deze truc kan ik zelfs het saucieste voorgerecht uit dezelfde pot serveren terwijl het apart blijft. Ik kan twee gerechten tegelijkertijd in dezelfde pot koken. Dat bespaart ruimte en vermindert het aantal benodigde gerechten.

Als je tegelijkertijd een voorgerecht of een bijgerecht wilt koken, is de stoommand een must-have tool om toe te voegen aan je Dutch oven.

Laatste gedachten – Waarom mijn familie een Dutch Oven gebruikt

Mijn familie en ik houden van de Dutch oven omdat het ons veel kookopties biedt terwijl het nooit de kwaliteit van het eten verlaagt.

Ook de geschiedenis staat aan zijn kant. Mensen gebruiken al eeuwenlang Nederlandse ovens en de Lewis en Clark-expeditie gebruikten een gietijzeren Nederlandse oven, volgens Joseph Whitehouse, een expeditielid dat erover schreef in zijn dagboek. Ongetwijfeld vond hij dit kookgereedschap net zo waardevol voor de leden van zijn gezelschap als wat ik het vandaag voor mijn familieleden vind.

Tot op de dag van vandaag blijven Nederlandse ovens populair, en wat ze onderscheidt, is dat je ze extreem heet kunt krijgen terwijl je de warmte langer vasthoudt dan andere potten en pannen vanwege de gietijzer in hen.

Wil je de laatste informatie over Dutch ovens en hun merken bekijken? Gaan HIER voor de beste Nederlandse ovens die beschikbaar zijn in 2022…

Eenpans kookrotsen