De meeste mensen in Engelstalige landen zullen bekend zijn met iets dat een ovenschotel wordt genoemd. In de meeste Franstalige landen kom je iets tegen dat een cocotte wordt genoemd. In Japan word je blootgesteld aan een pot die een Nabemono of Tetsunabe wordt genoemd.
Dat zijn allemaal grote en diepe pannen, normaal gesproken gebruikt om maaltijden te bereiden die erg lijken op stoofschotels. De meeste van die maaltijden worden ook langzaam gekookt. Langzaam garen stoofschotels is ook iets dat het meest geassocieerd wordt met de Dutch oven.
Waarom heet het een Dutch Oven? Waar komt de naam vandaan? Het wordt bij Dutch oven genoemd nadat een Engelse industrieel in Nederland een pot ontdekte die gemaakt was om te koken en die uit zandvormen was gegoten. De Engelse industrieel Abraham Darby noemde het de Dutch oven als eerbetoon aan de Nederlanders.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Waarom heet het een Dutch Oven? Waar komt de naam vandaan?
Inhoudsopgave
Waarom worden al het bovenstaande dan niet aangeduid als Dutch ovens, hoor ik u vragen? Het antwoord daarop is dat de traditionele Nederlandse oven een gietijzeren afwerking heeft. Hoewel de evolutie van het product in de 20e en 21e eeuw ook de introductie en popularisering van aluminium en keramisch versies van de Dutch oven.
Het eerste was nodig na de invoering van elektrisch en gasfornuizen in de vorige eeuw. Toch, als je een voorstander bent van dit soort details, zou een Dutch oven alleen een gietijzeren vorm van kookgerei moeten zijn.
Gietijzeren potten hebben een koolstofgehalte dat groter is dan twee procent. Dat betekent dat ze gemakkelijk te gieten en gemakkelijk te snijden zijn. Dat komt omdat gietijzer een bijzonder laag smeltpunt heeft.
Toen Nederlandse ovens werden ontwikkeld, beleefden Europa en Noord-Amerika een industriële revolutie. Er werd voortdurend gezocht naar manieren om de productie sneller en uiteindelijk goedkoper te maken.
Onder de mensen die de productie van kookgerei sneller en goedkoper probeerden te maken, was een heer genaamd Abraham Darby. Darby had destijds effectief wat spionnen in Nederland gedaan voordat hij terugging naar zijn huis in het Verenigd Koninkrijk.
Darby was een van de belangrijkste spelers op de Brass Works Company van Bristol. Zijn missie in Nederland was om te onderzoeken hoe de Nederlanders vroeger hun koperen potten maakten.
Hij nam vervolgens wat hij leerde en maakte de reis terug naar het Verenigd Koninkrijk om zijn bedrijf te helpen concurreren met de beste in de industrie op dat moment.
Mensen werken vaak onder de misvatting dat het verslaan van de concurrentie alleen gaat over het maken van een echt beter product.
Hoewel dat soms het geval is, is de echte vaardigheid het vinden van een manier om een even goed product sneller en goedkoper te maken dan de concurrentie.
Het was Darby – met de hulp van zijn partners – die vaststelde dat de beste manier om te produceren wat later een Dutch oven zou gaan heten, was om een messing mal te maken met gietijzer.
Daarvoor gebruikten de Nederlanders zand – wat op zich uniek was. Andere kookgereimakers over de hele wereld gebruikten in die tijd leem en klei.
De truc met het zand dat de Nederlanders gebruikten, is dat het hielp om een fijnere afwerking te produceren. De sleutel voor Darby was dus om een even fijne afwerking te produceren, maar ook om minder tijd en geld te besteden aan het produceren daarvan.
Het wordt een Dutch oven genoemd omdat Darby, die eerder in de 18e eeuw het patent voor gietijzer kreeg, besloot dat het zo moest heten.
Uiteindelijk, ondanks zijn betrokkenheid bij de evolutie van de Dutch oven, is het gietijzeren proces afgeleid van wat kookgereiexperts in Nederland deden.
Een kleine ijzeren kookpot gieten – Video
Het is zeker Nederlands, maar waarom is het een oven?
We hebben het al genoemd in een eerdere blog Verzenden (Hollandse oven geschiedenis) dat de Dutch oven in wezen een van de drie dingen kan zijn.
Als een korte samenvatting, een Nederlandse oven kan verwijzen naar een metalen schild om te roosteren voor een open fwoede, het kan een steenoven zijn die kookt met voorverwarmde muren, en ten slotte kan het een gietijzeren waterkoker of pot zijn met een strakke en zware hoes. De laatste wordt over het algemeen gebruikt om een maaltijd boven een open vuur te bereiden.
De Pot – en zelfs dat kan in vele vormen en vormen komen – is waar de meeste lezers van deze blog bekend mee zullen zijn.
Een bepalend kenmerk van de Dutch oven is de associatie die het heeft met vuur. Toen de Dutch oven voor het eerst populair werd of algemeen werd gebruikt, was het een pot en schild dat voor een open vuur of op een open vuur werd geplaatst.
De houtgestookte oven kan worden getraceerd tot in het oude Griekenland. Het is hoe traditioneel koken al eeuwenlang wordt gedaan. Dus elke maaltijd die voor of op een open vuur kan worden geplaatst, kan met recht worden opgevat als bereid in een oven.
Je moet alle 21e-eeuwse noties opzij zetten die je hebt dat een pot gewoon een vorm van kookgerei is waarin je voedsel bereidt. Toen de Dutch oven voor het eerst opkwam, was een pot de oven.
Gerelateerd lezen: Wanneer en wie uitgevonden – Dutch ovens
Het evangelie van de Dutch Oven verspreiden
Hoewel Darby veel krediet krijgt voor de Dutch oven, moet wel erkend worden dat de Nederlandse diaspora ook veel te maken heeft met de ontwikkeling van dit verhaal.
In feite is betoogd dat ze eigenlijk meer te maken hadden met het feit dat de pot een Nederlandse oven werd genoemd dan Darby deed – zo plausibel en geaccepteerd als het Darby-verhaal is geworden.
Het bestaan en de evolutie van de Dutch oven zijn voor een groot deel een vorm van cultuuruiting geworden, meer dan wat dan ook. Een hommage aan de oorsprong van de pot.
De afstammelingen van Nederlandse immigranten zijn toevallig overal terechtgekomen, van Noord-Amerika, Afrika, andere delen van Europa en uiteindelijk naar Australië.
De Dutch oven is prominent aanwezig in al die delen van de wereld, waar Nederlandse afstammelingen betrokken waren bij een reeks massale migraties van een of andere soort.
Een van die massale migraties werd bijvoorbeeld in de 19e eeuw door het hart van Zuid-Afrika gebracht. Het werd uitgevoerd door een groep Nederlandse kolonisten die later bekend werd als de Voortrekkers.
Ze maakten de opmars naar het noorden, om weerstand te bieden aan de Britten (die een bolwerk in de Kaap hadden), maar het was een lange en zware reis. Zuid-Afrika is een groter land dan de meeste mensen willen waarderen.
Het hebben van Nederlandse ovens beschikbaar om te helpen met de koken tijdens overnachtingen was een must voor de Voortrekkers.
Vergelijkbare omstandigheden werden geconfronteerd met Nederlandse immigranten in andere delen van de wereld, vooral in Noord-Amerika, waar ze een duidelijk grote voetafdruk hebben. Natuurlijk, wanneer kolonisten door een land als dit reizen, zullen ze de lokale bevolking of inboorlingen of andere culturele groepen tegenkomen.
Hoewel er conflicten ontstaan, is het soms ook onvermijdelijk dat culturele ideeën tussen die groepen worden gedeeld en uitgewisseld.
Daar is sterk bewijs van met het Zuid-Afrikaanse voorbeeld, waar het gebruik van de Potjiekos Pot ongelooflijk gebruikelijk is geworden onder de inheemse stammen van dat land, in die mate dat men eigenlijk kan worden vergeven dat men denkt dat de Potjiekos een Afrikaanse uitvinding was.
Toch is het ultieme punt hier dat Nederlanders een aanzienlijk bedrag over de wereld hebben gereisd en zich hebben gevestigd. Hun invloed is overal voelbaar en wordt ook vaak erkend, soms geprezen. Een deel van die erkenning is het vernoemen van een product naar hen … zoals de Dutch oven.
Aanbevolen lectuur
Dutch oven toepassingen – Waar wordt een Dutch oven voor gebruikt? Bekijk mijn artikel hier
Nederlands ovenmateriaal – Bekijk mijn artikel waarin wordt uitgelegd waar dutch ovens van gemaakt zijn hier
Nederlandse ovenvervanger – Dit artikel geeft je 11 alternatieven om te gebruiken als je geen Dutch oven hebt en je er geen wilt kopen – zie het hier
Le Creuset Hollandse oven – hier
Lodge Hollandse oven – hier
Laatste gedachten – Waarom heet het een Nederlandse oven en waar komt de naam vandaan?
Welke manier je ook kiest om dit onderwerp te benaderen, één ding wordt overduidelijk. De naam Dutch oven is uiteindelijk een eerbetoon aan de oorsprong van het kooktoestel – namelijk Nederland.
Of de Nederlanders zelf een actieve rol hebben gespeeld bij de opbouw van de nationale instelling is hier noch daar. Het maakt ook niet uit wie het product heeft gepatenteerd of dat een Engelse industrieel heeft besloten om het de Nederlandse oven te noemen.
Deze kleine centries oude kookpot in zijn verschillende vormen is een internationaal icoon…
Eenpans kookrotsen
Bronvermeldingen
Wikipedia – Abraham Darby I, Ovenschotel, Houtgestookte Oven,
Merriam Webster – Dutch Oven