Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige Nederlandse ovens poten hebben en andere niet? Nou, ik wilde het weten, dus ik zocht naar het antwoord, en dit is wat ik bedacht.
Een Dutch oven met poten is voor buitengebruik met kolen of kampvuren, de poten helpen de warmte in de oven te regelen. Ze kunnen niet worden gebruikt op keukenkookplaten omdat de poten de warmte tegenhouden om de Dutch oven te verwarmen. Het gebruik ervan in een conventionele oven is mogelijk, maar pas op voor de poten die op ovenrekken vallen, gebruik extreme zorg.
Nederlandse ovens met platte bodems kwamen later toen de Dutch oven in huis werd gebruikt met modernere warmtebronnen zoals houtgestookt gas en elektriciteit binnenshuis.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.

Twee meest gebruikte Nederlandse ovens
Inhoudsopgave
In de 21e eeuw hebben de meeste mensen wat we losjes een Camping Dutch Oven of Nederlandse binnenoven.
Meestal worden nederlandse binnenovens geleverd met een vlakke bodem of basis. Ze hebben ook een koepelvormig deksel erop, daarom worden ze voornamelijk gebruikt op moderne kookplaten en met moderne warmtebronnen.
Nederlandse binnenovens zijn ook geschikt voor gebruik op conventioneel ovenrekken.
Camp Dutch ovens worden, zoals de naam al doet vermoeden, vooral buiten gebruikt. Ze zijn ontworpen om te worden gebruikt met houtkolen of houtskool. In wezen vindt het koken plaats boven een vuur.
Dit vind je bijna altijd type Dutch oven met drie poten bevestigd onder de eigenlijke pot. Dat is ontworpen om de pot boven de kolen te houden.
De camp Dutch oven wordt ook geleverd met een plat deksel, zodat je kolen bovenop de Dutch oven kunt houden en kunt voorkomen dat er as in de pot valt. Het is niet alleen een plat deksel, maar het is ook een zwaar deksel. Dat zorgt voor een strakke afdichting bij het koken.
Hollandse ovens met poten – of kamp Dutch ovens – bieden ook een glorieuze gelegenheid om boven de Kolen in plaats van in een moderne keukenoven.
Dat gezegd hebbende, is het vermeldenswaard en opmerken dat je eigenlijk een Nederlandse oven met poten in een moderne oven zou kunnen gebruiken, door deze op een ovenschaal te plaatsen met een bakplaat erop.
Dutch Ovens Met Poten
In de beginjaren werden Dutch ovens een essentieel item voor één groep mensen in het bijzonder. Dat zouden mensen zijn die constant onderweg waren of nomadische mensen. Dat zouden de cowboys in de Verenigde Staten, drovers in Australië en de Voortrekkers in Zuid-Afrika zijn.
Alle drie die “volkeren” waren beroemd om hun nomadische levensstijl op een bepaald moment in de geschiedenis en alle drie de groepen zijn betrokken geweest bij het adopteren of aanpassen van de Nederlandse oven en het geschikt maken voor het doel op hun reizen.
Ze zijn echter niet de enigen. Er zijn voorbeelden van mensen zoals zij over de hele wereld. Tot op zekere hoogte waren de cowboys, drovers en Voortrekkers echter pioniers.
Niettemin is het in het kader van deze blog vermeldenswaard dat de drovers in Australië het gebruik van de Bedourie Oven, een variatie op de traditionele Nederlandse oven. De Bedourie Oven wordt geleverd met poten erop.
In Zuid-Afrika hebben ze iets dat de Potjie Pot wordt genoemd. Die zijn een stuk groter en dieper dan de traditionele Hollandse oven. Ze hebben ook langere poten dan de traditionele Nederlandse oven. Ze hebben wel degelijk benen.
In de Verenigde Staten zouden ze iets gebruiken dat de camping, cowboy of chuckwagon Dutch oven. Die kwamen altijd met drie poten eraan.
Op dit moment is het waarschijnlijk vermeldenswaard dat er opties beschikbaar zijn voor Nederlandse ovens die niet met poten worden geleverd. Als u een Nederlandse oven met een vlakke basis in een van deze kookomgevingen moet gebruiken, kunt u ook een statief kopen en die Nederlandse oven plaatsen – terwijl u boven een vuur of kolen staat.
Dat statief is normaal gesproken ook een gietijzeren statief, wat de uniformiteit bevordert.
Bij gebrek aan bevestigde Hollandse ovenpoten of een gietijzeren statief, zou je je Dutch oven ook op kleine steentjes kunnen plaatsen.
Je zou er alleen voor moeten zorgen dat die stenen goed in balans zijn. In armere gemeenschappen zou dat de enige echte optio zijnn sowieso beschikbaar, dus het kan zeker. We vermoeden dat de meeste scouts die in de Verenigde Staten actief zijn, hier al bekend mee zijn.
Warmtebronnen en het type Nederlandse oven dat u voor elk moet gebruiken
Gasfornuis
Een gasfornuis is een prominente warmtebron die wordt gebruikt om te koken in de 21e eeuw. Er is daar echter een rijke kookgeschiedenis, omdat gasfornuizen eigenlijk al in het begin van de 19e eeuw werden gebruikt – een periode waarin het Nederlandse ovenkoken echt van de grond kwam.
Wanneer u verkopers bezoekt, zullen de meesten van hen aanbevelen dat dubbel geëmailleerde Nederlandse ovens worden gebruikt om erop te koken.
Cruciaal is echter dat het oppervlak van een gasfornuis grotendeels vlak is en dat betekent dat je vaker wel dan niet een platte basis op je pot nodig hebt om op één te koken.
De Nederlandse ovenfabrikanten zijn altijd trots op hoe goed het warmte verdeelt en vasthoudt tijdens het koken. Die warmteverdeling zou niet zo effectief zijn als je een Nederlandse oven zou gebruiken die poten had.
Verder is het gewoon niet praktisch om te proberen een Nederlandse oven met poten op een gasfornuis in evenwicht te brengen.
Nederlandse ovens met poten zijn meestal groter en omslachtiger dan die gemaakt voor modern keukengebruik. Er is dus ook een kleine kwestie van ruimte om het in de keuken op te slaan.
Dat gezegd hebbende, zou je weg kunnen komen met het gebruik van een Nederlandse oven met poten op een gasfornuis. Het zal waarschijnlijk lastig en een beetje rommelig zijn zelfs.
Glazen kookplaat (gasfornuis)
Koken met een glazen blad is een modernere stijl van koken en is heel gebruikelijk in de 21e eeuw. De problemen die het oplevert voor Nederlandse ovens met poten zijn vergelijkbaar met wat we hierboven al hebben besproken.
Het is onpraktisch om een Dutch oven met poten op een glazen kookplaat te gebruiken. Het is ook potentieel gevaarlijk… voor het glazen blad. Wanneer je er drie poten op hebt, neemt het risico op scheuren of breken aanzienlijk toe.
Inductie koken
Voor degenen die het niet weten, inductiekoken omvat de overdracht van warmte door een magnetisch veld op de bodem van een pot of een pan. Dit is absoluut geen geschikte kookmethode of oppervlak voor Nederlandse ovens die poten hebben. Een vlakke basis is alles wat hier zal doen.
Halogeen koken
Bij halogeen koken heb je dus een halogeenlamp onder een glasplaat. De warmte wordt vervolgens door die glasplaat overgebracht.
Nogmaals, ik moet het belang van een gelijkmatige warmteoverdracht benadrukken en dat is in dit verband bijzonder relevant. Potten met een vlakke basis zijn het meest geschikt voor deze manier van koken. Dat zou ook een Hollandse oven met poten uitsluiten.
Keramisch koken
We zijn allemaal bekend met het “traditionele” elektrisch kookplaat. De keramische kookplaat is daar slechts een moderne variant van, een progressie zo u wilt. Bij deze vorm van koken kom je normaal gesproken een elektrische spoel tegen onder de keramische bovenkant van het fornuis.
Voor warmte-inductie en -overdracht is een vlak oppervlak voor deze kookplaat het meest geschikt. Dus nogmaals, een Nederlandse oven met poten zal niet vliegen bij het gebruik van deze manier van koken.
Elektrisch koken
Voor velen is dit een verouderde vorm van koken vanwege de eisen die het aan je zakken stelt en de prestaties ervan tegen enkele van de modernere methoden.
In ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden vind je ze waarschijnlijk nog steeds in de meeste huishoudelijke keukens. De eerste grote aanpassing van Nederlandse ovenfabrikanten draaide eigenlijk om geschiktheid voor het elektrische fornuis.
Toen werd het idee van een Dutch oven zonder poten voor het eerst relevant en populair.
Lees hier snel over het gebruik van Dutch ovens op kookplaten.
Brand
Het gebruik van een Dutch oven met poten is het meest praktisch bij het koken met deze methode. Het houdt normaal gesproken in dat je kookt op houtskool of houtskool.
Veelgestelde vragen
Hoe te koken met een Dutch Oven Outdoors
Met zo’n diepgaande “HOW TO” vraag is een diepgaand artikel vereist en ik heb er een goed voorbereid hier! Genieten!
Wat kan ik gebruiken in plaats van een Dutch Oven?
In dit artikel, ik geef je 10 kookpotalternatieven die je kunt gebruiken in plaats van een Dutch oven.
Waarom noemen ze het een Dutch Oven
Ik beantwoord deze vraag in mijn artikel hier.
Wat is er zo geweldig aan een Dutch Oven
Er zijn zoveel geweldige toepassingen voor deze relatief goedkope kookpot – je kunt erover lezen in mijn artikel hier.
Om er maar een paar te noemen:-
- gebruik ze over veel verschillende warmtebronnen
- antiaanbaklaag indien onderhouden correct
- ze kunnen zowat elke vorm van koken uitvoeren
- ze gaan extreem lang mee met de juiste zorg
Laatste gedachten – Waarom hebben sommige Nederlandse ovens benen? Terwijl anderen dat niet doen?
Of je een Dutch oven met poten gebruikt of niet, wordt uiteindelijk bepaald door het type warmtebron waarmee je gaat koken.
Sommige warmtebronnen zijn meer geschikt voor Nederlandse ovens met poten, terwijl andere meer geschikt zijn voor Nederlandse ovens die geen poten hebben.
Mijn 2 favoriete gekruide Dutch Ovens
Camp Dutch Oven met poten

Dit is mijn 14 inch Camp Chef camp Dutch oven. U zult de 3 poten aan de bovenkant van het deksel opmerken. Dit is zodat je het deksel ook kunt gebruiken door het in kolen te laten staan. De mijne is toe aan een herstel en herseizoen 🙂
Je kunt een Camp Chef herdenkingskamp Dutch oven zien hier bij Amazon.
Lodge Dubbele Dutch Oven

Dit is mijn Lodge dubbele Dutch oven. Het heeft een platte bodem en ook een diep deksel met handgrepen aan weerszijden, perfect om om te keren voor gebruik boven de oven of over het vuur afzonderlijk.
Je kunt er een zien die precies zo is als de mijne hier bij Amazon.
Eenpans kookrotsen