Waarom hebben gietijzeren deksels spikes?

Heb je ooit naar een gietijzeren Nederlandse dekseloven gekeken om er spikes of hobbels op te zien? Je denkt bij jezelf: “Dat is een interessante dekseldecoratie”, maar dient het een doel? Vaak hebben gietijzeren deksels spikes of hobbels aan de binnenkant van het deksel, wat een reden erachter moet hebben.

Waarom hebben gietijzeren deksels spikes? Gietijzeren deksels hebben vaak spikes aan de onderkant omdat het het voedsel vochtig houdt. De spikes druppelen vocht op alle delen van het voedsel om het gerecht voortdurend gelijkmatig in zijn eigen sappen te basten. Deksels zonder spikes hebben vocht dat langs de zijkanten van de pan loopt.

Waarom hebben gietijzeren deksels spikes

Als je meer wilt weten over gietijzeren deksels en spikes, blijf dan lezen om meer te weten te komen over hoe je het meeste uit de spikes op het deksel kunt halen.

Tijdens het kookproces bouwt stoom zich op in de oven, zonder een gat om de stoom vrij te geven en een deksel zonder spikes, de condensatie loopt langs de zijkanten van de pot en over de randen van het voedsel.

Met zelfverbrandende deksels condenseert de stoom, druppelt van de spikes en terug op het voedsel en kookt het in zijn eigen sappen met een gelijkmatige verdeling van vocht over de ingrediënten.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.