Heb je ooit naar een gietijzeren Nederlandse dekseloven gekeken om er spikes of hobbels op te zien? Je denkt bij jezelf: “Dat is een interessante dekseldecoratie”, maar dient het een doel? Vaak hebben gietijzeren deksels spikes of hobbels aan de binnenkant van het deksel, wat een reden erachter moet hebben.
Waarom hebben gietijzeren deksels spikes? Gietijzeren deksels hebben vaak spikes aan de onderkant omdat het het voedsel vochtig houdt. De spikes druppelen vocht op alle delen van het voedsel om het gerecht voortdurend gelijkmatig in zijn eigen sappen te basten. Deksels zonder spikes hebben vocht dat langs de zijkanten van de pan loopt.

Als je meer wilt weten over gietijzeren deksels en spikes, blijf dan lezen om meer te weten te komen over hoe je het meeste uit de spikes op het deksel kunt halen.
Tijdens het kookproces bouwt stoom zich op in de oven, zonder een gat om de stoom vrij te geven en een deksel zonder spikes, de condensatie loopt langs de zijkanten van de pot en over de randen van het voedsel.
Met zelfverbrandende deksels condenseert de stoom, druppelt van de spikes en terug op het voedsel en kookt het in zijn eigen sappen met een gelijkmatige verdeling van vocht over de ingrediënten.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Hoe haal je het meeste uit de spikes op een gietijzeren Dutch Oven
Inhoudsopgave
Het basten van je voedsel heeft drie belangrijke voordelen:
- Betere smaak
- Betere bruining
- Sappiger eten
Vooral als de sappen op het voedsel vallen en verdampen en de smaakmakers achterlaten, zal je eten nog beter smaken.
Spikes Betekenen dat het een zelfverheerlijkende gietijzeren Dutch Oven is
Elke keer dat je spikes of hobbels aan de binnenkant van een gietijzeren deksel ziet, beschouw het dan als een zelfklovende oven. Vaak hebben Nederlandse ovens deze om condensatie te gebruiken voor basting doeleinden.
Dat gezegd hebbende, je hebt momenten waarop je geen zelfverheerlijkend deksel wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld een goede schroei op het vlees of een krokante korst wilt hebben, gebruik dan niet het gietijzeren deksel met spikes omdat dit het tegenovergestelde effect zal hebben.
Koekjes, corned brood, taarten en op meel gebaseerde gebakken goederen worden drassig in een zelfkloppend deksel. Dit verklaart waarom sommige gietijzeren deksels geen spikes hebben. Deksels zonder spikes zijn ontworpen om voedsel te koken zonder zelf te basten.
Gietijzeren deksels met spikes werken het beste voor romige soepen, hele kippen, bouillons, varkenslenden, rundergebraad en gestoofd vlees.
Hoe te weten wanneer je een voedsel moet koken met spikes op het deksel
Denk aan elk voedsel dat je sappig, vochtig en zacht wilt. Als je wilt dat het voedsel een sappige textuur en meer smaak heeft, gebruik dan het gietijzeren deksel met spikes.
De spikes op het deksel recirculeren de lucht en houden het vocht in het vlees. Als je het voedsel niet elke 30 minuten met de hand wilt bakken, wat een grote opdracht kan zijn om een vier uur durende langzaam kokende maaltijd te verzilveren, zal het deksel met spikes het automatisch doen.
Opmerking van de expert: Deksels met spikes erop in de oven zijn niet de enige zelfkloppers. Elektrische branderovens kunnen ook zelfkloppen. Ze zullen echter dezelfde spikes gebruiken. Deze ovens nemen 36 procent minder tijd in beslag en besparen 36 procent op energiekosten. Je zou een elektrische braadoven kunnen gebruiken om ruimte in de oven te besparen, omdat je aan het koken was voor de feestdagen en de extra ruimte nodig had.
Hoe maak je een gietijzeren pandeksel schoon?
Met de spikes erop, zoals je je kunt voorstellen, kan het schoonmaken het een beetje moeilijker maken. Om het deksel schoon te maken, verwijdert u het en brengt u het naar een gootsteen vol heet water. Je laat de pan 10 tot 20 minuten in het water staan om de stukjes voedsel te verzachten en weg te schrobben.
U wilt een spons of een borstel gebruiken bij het reinigen van het deksel. Droog het af met een theedoek om roesten te voorkomen.
Expert Tip: Doe nooit gietijzer in de vaatwasmachine omdat de combinatie van sterke reinigingsmiddelen, hitte en lange cycli het binnen enkele minuten zal vernietigen. Zelfs met een gietijzeren deksel moet je het niet in de vaatwasser doen, omdat er smurrie aan blijft plakken als ducttape.
Kruiden van een Dutch Oven Cast-Iron Deksel
Kruid je een gietijzeren deksel? Een Dutch oven gietijzer kruiden deksel voorkomt dat het roesten. Mits je zorgt voor gietijzeren potten en deksels, kunnen ze 75 jaar tot 100 jaar meegaan. Je moet misschien meer betalen, maar het gaat generaties lang mee.
Om je deksel op smaak te brengen, veeg je het af met de kruidenolie naar keuze. Bedek alle oppervlakken van het gietijzer. Plaats vervolgens het gietijzeren deksel met de voorkant naar beneden in de oven en laat het daar een uur staan of verwijder het deksel zodra je ziet dat het stopt met roken.
Gerelateerd lezen Beste olie voor het kruiden van gietijzer
Zelfkloppende Hollandse Oven voor Brood
Een van de interessante manieren waarop je een zelfklovende oven kunt gebruiken, is voor brood koken. De spikes op het deksel zorgen voor een koel patroon. Als je dit doet, wees je dan bewust van hoe hoog het brood rijst, want als het te veel rijst, is het wrikken van het gietijzer geen gemakkelijke taak.
Om ervoor te zorgen dat de brood plakt niet, spuit de pan en het deksel in voordat je het brooddeeg erin doet. Voeg het brood niet direct toe aan de pan. Zorg in plaats daarvan voor een perkamenten vel zodat het brood niet in contact komt met het gietijzer.
Je zou dezelfde wijsheid kunnen toepassen op vlees zonder deksel. Als je te snel bruin worden ziet gebeuren, leg dan aluminiumfolie over het gietijzer. Plaats anders het puntige deksel over het gietijzer en ook dit kan voorkomen dat het te snel bruin wordt.
Bekijk de beste Nederlandse ovens voor het bakken van brood – HIER
Spiked Deksel: Oven vs. Fornuis
U zult merken dat het zelf basten van het puntdeksel een verhoogde effectiviteit op de kookplaat zal hebben. Zoek naar het nauwste passende deksel voor de pan, omdat dit ook de basting-effectiviteit verhoogt, omdat de waterdampen nergens uit kunnen.
Stoom stijgt vooral op boven een fornuis door de manier waarop het dicht bij de warmtebron kookt, daarom is het effectiever. Je kunt nog steeds hetzelfde effect krijgen in de oven, maar de verdamping werkt niet zo goed.
Welke pannen gebruiken self-basting spikes?
Buiten gietijzeren pannen met zelf-basting spikes, individueel Branders zal ook de spikes gebruiken. Ze maken hier gebruik van om varkenslenden te koken, hele kippen, en gebraden rundvlees.
Je zou een Roaster-oven kunnen gebruiken, vooral tijdens de feestdagen als je meer ruimte op het aanrecht wilt krijgen. Braadovens met zelfkloppers erop zijn handig voor het koken van dichte groenten, omdat je het vocht vasthoudt.
Waar moet je op letten in een gietijzeren deksel met spikes?
Zoek naar een deksel dat strak past, omdat je wilt dat zo weinig mogelijk van de waterdampen ontsnappen voor herverdeling over de ingrediënten.
Zoals bij alle gietijzeren potten en pannen, wil je dat het bestaat uit puur ijzer zonder pot-metaal toevoegingen omdat dit ervoor zorgt dat je de perfecte warmteverdeling in de pan krijgt.
Gietijzer warmt langzaam op, maar het zal zijn warmte veel langer vasthouden dan andere pannen, en het wordt voldoende heet om op zijn piektemperatuur te koken.
Het zelfknobbelende deksel met spikes was voor het eerst uitgevonden in de jaren 1920. Vocht circuleert effectiever door de pan met de spikes. Op deze manier hoef je het recept niet urenlang met de hand te laten liggen aan slow-cooking voedingsmiddelen. Het heeft ook de neiging om het vocht gelijkmatig over het voedsel te verdelen, waardoor het beter smaakt.
Een hoogwaardige gietijzeren pan en deksel kan overal van $ 25 tot $ 275 kosten. Deze pannen gaan echter langer mee dan gewone kookpannen en sommige families geven ze door de generatie heen omdat ze zo lang meegaan.
Duur staat niet altijd gelijk aan beter, maar het kan wel de kwaliteit van een product aangeven. Sommige fabrikanten van gietijzeren kookgerei hebben tientallen jaren de tijd gehad om hun gietvaardigheden aan te scherpen. Door dit te combineren met de mogelijkheid om ijzer van hoge kwaliteit te kopen, is het resultaat een superieur product.
Laatste gedachten – Waarom hebben gietijzeren deksels spikes
Nu weet je waarom gietijzeren deksels spikes hebben.
Dat zult u waarderen met de combinatie van een heavy-based Braadpan of een andere kookpan, een nauwsluitend deksel met spikes en een laag langzaam vuur je eindgerecht zal heerlijk sappig, smaakvol en smelten in de mond.
Het scala aan gerechten dat u met dit type kookgerei kunt bereiden, is eindeloos een kookpot met een puntig deksel is de investering zeker waard.
Eenpans kookrotsen
Aanbevolen lectuur
Bron: Field Company
Muziek: Ben Sound