Waarom is mijn Dutch Oven gekraakt: alles wat je moet weten

Je hebt een aanzienlijk bedrag in je Dutch oven geïnvesteerd en als zodanig wil je hem niet gekraakt zien. Helaas kijk je er op een dag naar dat het beschadigd lijkt. Wat is er gebeurd?

Waarom kraakte mijn Dutch oven? Je hebt een paar dingen die je Dutch oven kunnen kraken, maar de meest voorkomende oorzaken zijn snelle warmtewisselingen, verwarming als het leeg is of een merk van slechte kwaliteit. De scheur kan ook al op het glazuur hebben bestaan, wat betekent dat je je er geen zorgen over hoeft te maken.

In het volgende artikel zullen we kijken naar wat ervoor kan zorgen dat een Nederlandse oven barst en verder in detail treden over kraken, chippen en kromtrekken. Als je meer wilt weten over hoe je dit kunt voorkomen, lees dan verder.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.

7 redenen waarom gietijzeren kookgerei kan barsten

Thermische schok: de meest voorkomende oorzaak

Scheuren in Nederlandse ovens komen vaak voor als gevolg van een snelle temperatuurverandering die de Nederlandse oven onnodig belast.

Laten we een voorbeeld nemen van waar dit gebeurt. Je hebt een koude Dutch oven die je in een reeds voorverwarmde oven zet. Doe dit nooit.

De Dutch oven heeft geen tijd om zich aan te passen aan het hogere vuur zoals wanneer je het gietijzer langzaam voorverwarmt wanneer de conventionele oven warmt op.

Ik raad af om ook een hete Dutch oven in koud water te zetten. Je wilt de pot laten afkoelen voordat je hem in het koele water laat glijden om drastische plotselinge temperatuurveranderingen te voorkomen.

Hoewel Nederlandse ovens gemaakt van gietijzer winterhard zijn en bestand zijn tegen hoge temperaturen tot 700 graden Fahrenheit wanneer ze worden gekruid, moet u deze temperatuurverandering nooit plotseling laten optreden.

Tip van een expert: Ondanks populaire adviezen van het tegendeel, verwarm een emaille Dutch oven niet voordat je het plaatst brood deeg binnenin omdat dit een thermische schok kan veroorzaken als het koude brooddeeg rijst. Het brooddeeg kan nog meer rijzen waardoor er bijvoorbeeld nog meer problemen ontstaan. brood naar de binnenkant van de oven

Emaille Dutch ovens zoals die van Le Creuset vereisen speciale zorg omdat het glazuur een speciale gevoeligheid heeft voor scheuren bij blootstelling aan thermische schokken.

Gerelateerd lezen hoe heet kan een Dutch oven worden? –hier

Kwaliteit: het maakt een verschil

Buiten thermische schokken en onjuiste verzorging van uw Dutch oven, barst dit kookgerei soms vanwege inferieure kwaliteit. Je kunt alles goed doen met het verkeerde merk en het toch laten kraken.

Met andere woorden, je krijgt waar je voor betaalt. Le Creuset en Staub onderscheiden zich als de beste merken in de culinaire kunsten, en zolang je zaken als thermische shock of flagrant misbruik vermijdt, gaat de Dutch oven jaren mee.

Met de goedkopere emaille kookgerei, kan het na een tijdje beginnen te kraken, ondanks uw beste waarschuwingen. Je wilt goed kijken omdat de scheur niet altijd dwars doorgaat naar het gietijzer.

Gebruik nooit een geëmailleerde Dutch oven met een chip in het kookgebied, dat komt omdat deze kan blijven chippen, waardoor er scherpe stukjes glazuur in je eten kunnen komen.

Oververhitting van de Dutch Oven

We hebben eerder gezegd dat je gietijzer tot 700 graden Fahrenheit kunt verwarmen, maar dat zou je waarschijnlijk niet moeten doen. Dutch ovens kunnen je eten ook op een lagere temperatuur goed koken omdat gietijzer langer warmte vasthoudt en warmte beter geleidt dan aluminium of keramiek.

Dat betekent dat je minder elektriciteit verbruikt omdat je deze niet op de hoogste warmtestand hoeft in te stellen. Een teken van oververhit gietijzer is dat het zal roken als het oververhit raakt. Als het te lang wordt bewaard, kan dit ervoor zorgen dat het barst.

Een deel van het probleem komt van hoe hogere temperaturen de kruiden verbranden, wat uw gietijzer. Meestal leidt dit niet tot het kraken van een Nederlandse oven, maar je wilt het niet riskeren.

Een lege Dutch Oven voorverwarmen

Om een lege Dutch oven in een oven of boven een kookplaat te zetten, is er iets in nodig tijdens de voorverwarmingsfase. Zonder dit riskeer je het glazuur van je Dutch oven te kraken. Je kunt bakolie of water of zelfs boter aan de pot toevoegen.

Tip van een expert: Zorg ervoor dat je altijd genoeg toevoegt, want het andere gevaar is thoed je niet genoeg boter of olie in de Dutch oven, en die kraakt nog steeds. Om je een idee te geven, wil je genoeg toevoegen dat het de bodem van de pan bedekt.

Gerelateerd lees beste oliën voor het kruiden van gietijzer – hier

Juiste verzorging van uw Dutch Oven

De laatste opmerking is dat u uw Dutch oven goed wilt verzorgen omdat dit de levensduur verlengt en het risico op scheuren vermindert.

Zet je Dutch oven nooit in de vaatwasser omdat deze het glazuur kan wegslijten.

Terwijl sommige merken zoals Le Creuset zeggen dat hun Dutch ovens vaatwasmachine veilig, het is niet de verstandigste keuze om ze in de vaatwasser te doen. Handen wassen heeft de voorkeur.

Je hoeft geen geëmailleerde Dutch oven op smaak te brengen, wat het onderhoud makkelijker maakt.

Als je de gewone gietijzeren Dutch oven hebt, wil je seizoen het een paar keer per jaar. Meestal doe je dit ook buiten de pan omdat kruiden voorkomen dat roesten.

Goed gekruide gietijzeren pannen geven het voedsel gemakkelijker af en gaan generaties lang mee.

Gebruik nooit staalwol op een Dutch oven omdat dit het oppervlak kan corroderen of het glazuur kan beschadigen.

Gelukkig kan glazuur tegen een stootje, maar dat betekent niet dat je het gewillig een pak slaag moet geven.

Om de levensduur te maximaliseren, doe je deze dingen als het gaat om het schoonmaken van je Dutch oven:

  • Begin met het schoonmaken van de buitenkant
  • Masseer het interieur zachtjes voor reiniging
  • Gebruik een pasta van zuiveringszout en water om de pot te schrobben

Gerelateerd lees leren hoe je geëmailleerd gietijzer reinigt – hier

Profiteer van levenslange garanties

Beide Staub en Le Creuset, gerespecteerde kookgereimerken, bieden levenslange garanties op hun Nederlandse ovens en ander kookgerei als u gebarsten of gechipt email hebt.

Negeer het niet. Vooral als de chips of scheuren in het kookgebied zitten, vormt het eten van voedsel ervan een gevaar.

Veel bedrijven bieden levenslange garanties op hun Nederlandse ovens, waar u van kunt profiteren als deze barst of spaandert. Wees je echter altijd bewust van de beperkingen.

Tip van een expert: Inspecteer bij het uitpakken van gietijzeren kookgerei de stukken inclusief het deksel grondig voor het eerste gebruik. Controleer op spaanders, scheuren en kromtrekken, de handgrepen en lusheffers op het deksel mogen op geen enkele manier worden aangetast.

Cracked Dutch Oven: Kun je ermee koken?

Zolang de spleet of chip niet langs het kookgedeelte zit, kun je er nog steeds mee koken. Je hebt immers gietijzer onder het glazuur.

Sommige mensen koken zelfs met een crack of chip in het kookgedeelte, maar het is niet aan te raden omdat je glazuur in je eten kunt krijgen.

Niet alleen dat, maar zodra uw Dutch oven begint te barsten en chippen, kunt u meer chips en scheuren zien ontstaan. Je hoeft het niet te accepteren omdat veel bedrijven een levenslange garantie bieden als het barst.

Hoewel u misschien meer betaalt voor Staub of Le Creuset, ondersteunen ze hun producten. U kunt uw gebarsten Dutch oven gratis vervangen onder de garantie van Le Creuset.

Om af te sluiten – Waarom kraakte mijn Dutch Oven?

Hopelijk werpt dit artikel enig licht op waarom uw Braadpan gekraakt en wat je eraan kunt doen. Ook hebben we gekeken hoe je kunt voorkomen dat je het kraakt, om te beginnen.

Val terug op de garantie als deze barst. Veel bedrijven bieden een uitstekende garantie op gietijzeren producten omdat gietijzer een reputatie heeft voor het dragen van generaties.

Als je de dingen die hier worden genoemd niet hebt gedaan en je Dutch oven nog steeds kraakt, kan het gewoon neerkomen op de merk- of productkwaliteit.

Eenpans kookrotsen