Wanneer is de Dutch oven uitgevonden? Volgens Merriam-Webster werd de Dutch oven voor het eerst gebruikt in 1769. Er wordt niet veel context gegeven over wat de omstandigheden waren toen de Dutch oven voor het eerst werd gebruikt, behalve om erop te wijzen dat het gebruikte kookgerei een metalen schild was, gebruikt om te roosteren voor een open vuur.
Het is echter ook vermeldenswaard dat een Nederlandse oven ook kan verwijzen naar een ‘steenoven’ die wordt gebruikt om te koken met voorverwarmde muren. De meest gebruikte Nederlandse oven in de 21e eeuw is echter in wezen een diepe, zware pot met een strak deksel.

Het is wanneer je echt kijkt naar het gebruik van de laatste twee Nederlandse ovenvoorbeelden dat de lijnen een beetje wazig worden. Het is onder die omstandigheden dat je niet enorm veel duidelijkheid zult tegenkomen over wanneer de Dutch oven daadwerkelijk is uitgevonden. U leert echter meer over belangrijke uitvindingen of productontwikkelingen in de loop van de tijd.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Patent voor gietijzer in zand
Inhoudsopgave
Het eerste patent voor gietijzer in zandafgietsels – het proces dat oorspronkelijk werd gebruikt om de moderne Dutch oven te maken – werd verkregen in 1707.
Dat patent werd verkregen door de Britse industrieel Abraham Darby, een van de mannen die wordt gecrediteerd met het ontwikkelen en beheersen van de gietijzeren techniek.
Bronnen onthullen dat Darby en zijn zakenpartners de term Dutch oven op zijn minst al sinds 1710 gebruiken.
BK Royal Dutch Oven Product proces – Video
Hoe zit het met de Nederlandse methoden?
Hoewel Darby’s rol in de ontwikkeling van de Nederlandse oven de algemeen aanvaarde pot is, is het misschien vermeldenswaard dat zelfs zijn gietijzeren technieken eigenlijk waren afgeleid van wat de Nederlanders daarvoor deden.
Voorafgaand aan darby’s interventies gebruikten de Nederlanders zandmallen om hun koperen potten te maken.
Die Nederlandse technieken waren een afwijking geweest van de meer traditionele, zij het duurdere, leem- en kleimallen uit vroegere tijden.
Hoewel Darby’s de algemeen aanvaarde data zijn voor de uitvinding van de Nederlandse oven, moet iedereen die oprecht geïnteresseerd is in de hele geschiedenis opmerken dat Nederland op zijn minst al sinds het begin van de 18e eeuw een pionier was in de messing kookgereiindustrie.
Het is goed mogelijk dat de Nederlanders pas laat in de 17e eeuw begonnen met het gebruik van zandmallen. De zandmallen waren een goedkope techniek en produceerden een bijzonder fijne afwerking – om uiteindelijk te worden overtroffen door gietijzer.
Darby’s gietijzeren technieken waren daar slechts een progressie van. Dat wil zeggen, gietijzer was goedkoper en sneller te maken, wat alles is waar Darby naar had gestreefd toen hij voor het eerst onderzocht hoe de Nederlanders het deden voordat hij die geheimen mee naar huis nam naar Engeland.
Het is niet echt een Dutch Oven tenzij het is gemaakt door BK

Het feit dat BK een van de toonaangevende Nederlandse ovenfabrikanten ter wereld is, blijft een bron van enorme trots voor de mensen in Nederland.
Het bedrijf werd opgericht in 1851, waardoor het een van de oudste in het bedrijf is.
Als voorloper in de industrie was BK een pionier met de introductie van een emaille coating aan de binnenkant van de Dutch Oven pot.
Die doorbraak werd voor het eerst gemaakt in 1891. Johannes Berk Van Kampen, de zoon van de oprichter van het bedrijf, krijgt alle eer voor die ontwikkeling.
Elk ander Dutch Oven-bedrijf is op dat punt slechts een volger.
In 1926, wat experts de typische noemen Braadpan werd voor het eerst geïntroduceerd. Dat is een verwijzing naar het moderne design van de Dutch Oven.
De meeste andere bedrijven hebben in dit opzicht slechts het voorbeeld van BK gevolgd. Het is een ontwerp dat nu ook als vanzelfsprekend is beschouwd.
Het is echter doordrenkt van traditie.
BK introduceerde vervolgens aluminium potten in 1931. Dat was een Nederlandse ovenuitvinding gemaakt ter compensatie van de introductie van elektrisch en gas koken in Europa en Noord-Amerika.
De aluminium collhet uitzetten van Hollandse ovens werd gemaakt om de nieuwe fornuizen te overleven. Het was een enorme stap in de toekomst van hun kookgerei.
Een belangrijk onderdeel van de Dutch oven van BK is iets dat een gebonden basis wordt genoemd. Dat werd in 1963 ingevoerd. Opnieuw was het bedrijf een pionier op dit gebied.
De betekenis van de gebonden basis is dat het heet aanzienlijk sneller dan de traditionele Nederlandse oven en die warmte zal uiteindelijk gelijkmatiger worden verdeeld tijdens het koken. Alsof de spreiding van warmte op de Dutch oven nog niet eens genoeg was. Het is echt een vrij vlekkeloos ontwerp.
Een andere belangrijke uitvinding van het bedrijf was de hittebestendige grijper handgrepen op zijn Hollandse ovenpotten. Dat betekende in wezen dat je niet alleen langzaam stoofschotels zou koken met je Nederlandse ovenpot, maar ook dat je Frituren en het stoven van je maaltijden.
Het Nederlandse, Nederlandse ovenbedrijf was op de meeste gebieden duidelijk zijn tijd vooruit en verzekerde zich van de erfenis van het land in de industrie.
Zelfs in 2008 bleven de uitvindingen bij BK komen. De nieuwste is iets dat de Wokarang wordt genoemd. Hoewel het strikt genomen geen Nederlandse oven is, is een bepalend kenmerk van dit product de komvormige rand waarmee je gefrituurd voedsel een stuk gemakkelijker en uiteindelijk beter kunt gooien.
Le Creuset, het bedrijf dat de Nederlandse donder stal

Ze mogen dan wel Dutch ovens heten, maar de grootste naam in de industrie van vandaag is zonder twijfel Le Creuset. Gek genoeg is dat een Frans bedrijf, wat de intrige alleen maar groter maakt.
Gezien het feit dat het Franse kookgereibedrijf een marktleider is, is het de moeite waard om te onderzoeken hoe lang ze al betrokken zijn bij de productie van moderne Nederlandse ovens en welke bijdragen of uitvindingen ze onderweg hebben gedaan.
Het bedrijf zelf is eigenlijk vrij jong, in de context van de nederlandse ovengeschiedenis. Het werd pas in 1925 opgericht. Het bedrijf begon echter vanaf het begin met het maken van Nederlandse ovens.
Een belangrijke ontwikkeling op dat moment was de toevoeging van felle kleuren aan de Nederlandse ovenpotten die ze produceerden. Er was al kleur op BK-producten, alleen niet zo helder of zo divers in assortiment.
Het kleurengamma was in de afgelopen eeuw een bepalend kenmerk van de Nederlandse ovenproducten van Le Creuset, maar de beroemdste van de partij was de Flame Oranje, wat nog steeds de handtekening van het bedrijf is. Het moet gezegd dat Flame Oranje voelt ook een beetje als een eerbetoon aan de Nederlanders.
In eerste instantie hadden moderne Nederlandse ovens dus alleen een emaille coating aan de binnenkant van de pot – concurrent BK was daar verantwoordelijk voor.
In het begin van de 20e eeuw begon Le Creuset met het toevoegen van een emaille coating aan de buitenkant – het meest prominente kenmerk was de kleur die ze introduceerden.
Bekijk mijn twee favoriete Le Creuset Dutch ovens in mijn artikelen Oval hier en Ronde hier.
Staub, Laat tot de Dutch Oven Game maar Nog steeds belangrijk

Staub is een ander Frans bedrijf dat de Nederlandse ovenindustrie is gaan domineren.
Ze werden opgericht in 1974 toen ze introduceerden wat bekend werd als het glazuur met dubbele beglazing.
Het was een belangrijke “uitvinding” voor de industrie omdat het betekende dat het risico op roest en vuilophoping zou worden geminimaliseerd – en in de meeste gevallen elimineerde het zowel roest als vuil. De Dutch oven werd voor eigenaren aanzienlijk makkelijker schoon te maken.
Laatste gedachten – Wanneer is de Dutch Oven uitgevonden!
Ik hoop van harte dat je een beetje hebt geleerd over wanneer de Dutch oven werd uitgevonden door vandaag dit artikel te lezen. Ik heb nog drie artikelen over de Nederlandse ovengeschiedenis hier – de naam hier en wie heeft de oven uitgevonden hier. Lees en geniet…
Eenpans kookrotsen
Citaten
Merriam Webster – Dutch ovens
BK Kookgerei – Geschiedenis
Wikipedia – Thomas Darby