Het zou je verbazen hoeveel mensen mij vragen “wat kun je eigenlijk met een dutch oven?” Mijn geschokte reactie is altijd “wat kun je niet doen met een Dutch oven!”
Wat kun je eigenlijk met een Dutch oven? Je kunt bakken, sudderen, stoven, braden, bakken, serveren en bewaren. Sommige van de gerechten die je in een Dutch oven kunt bereiden, zijn gebakken spek en eieren, langzaam kokende stoofschotels en stoofschotels, gebraden kanten van vlees samen met groenten, risotto’s, etnische recepten, desserts en natuurlijk bakken.

Dit zijn slechts een paar manieren om een Dutch oven te gebruiken lees verder om het volledige beeld te krijgen van wat deze onderschatte kookpotten voor u kunnen doen …
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Wat kun je doen met een Dutch Oven
Inhoudsopgave
Een Braadpan kan een of alle kooktoestellen vervangen die men voor de keuken zou kopen. Inclusief crock potten, airfryer zelfs uw conventionele oven.
Het is waarschijnlijk de favoriete kookpot van kampeerders en buitenliefhebbers om te gebruiken, omdat je alles om de beurt op het vuur kunt gooien en elke keer een heerlijke stevige maaltijd kunt hebben.
We hebben nu geëmailleerde gietijzeren Dutch ovens tot onze beschikking voor gebruik in huis. Deze ovens voeren niet alleen dezelfde taken uit als hun eeuwenoude buitenkolenkookpot neef, ze zien er ook fantastisch uit.
Vergeet niet dat er twee soorten Hollandse ovens beschikbaar om vandaag geweldige gezonde maaltijden te produceren.
De geëmailleerd die om binnenshuis en de traditionele gekruid gietijzer Dutch oven die al eeuwenlang buiten wordt gebruikt maar met zorg ook in uw keuken gebruikt kan worden.
Wanneer de meesten van ons aan Dutch ovens denken, denken we automatisch aan stevige langzaam gegaarde gerechten waarbij het vlees uit elkaar valt zodra de vork het raakt. Maar er zijn zoveel andere soorten recepten die je in een Dutch oven kunt koken.
Laten we het voor de lol opsplitsen in maaltijden …
Ontbijt – Haver, yoghurt, roerei, omelet, gebakken spek, worstjes, hasj, ontbijtpizza, kaneelbroodjes, pannenkoeken, ontbijtburrito’s
Ochtend- of middagthee – Ochtend koffiecake, worteltaart, pompoentaartcake
Lunch – Risotto, nacho’s, sloppy joes, soep, frittata, quiche, jambalaya
Diner – Gebraden, ribbetjes, kip, runderzwam en rode wijn stoofpot, Ierse lamsstoofpot, chili, lasagne, pizza, enchilada, aangebraden zalm, gehaktbrood
Nagerechten – Schoenmakers, lavacake, ananas omgekeerde cake
Brood – Karnemelk, maïsbrood, knoedels, bakbrood, niet-gekneed brood, koekjes, scones, rozijnenbrood
Snacks – Brownies, smores repen, angel food candy, koekjes
7 regels om te volgen bij het gebruik van een Dutch Oven
1. Inspecteer je Dutch Oven
Ongeacht of u een gekruide gietijzeren Dutch oven of een emaille Dutch oven gaat gebruiken, u moet ervoor zorgen dat deze in goede staat is.
U kunt dit doen door de staat van de oven zelf, het handvat, het deksel en de lusgreep van het deksel te controleren. U bent op zoek naar scheuren, chippen, kromtrekken en de conditie van de kruiden of het glazuur.
Het gewicht van het deksel is wat de stoom in uw Dutch oven vasthoudt, dus het moet correct passen. Het zal dit niet doen als het of de oven krom is.
Het controleren van de staat van uw oven, niet alleen bij aankoop van de oven, maar regelmatig zal u veilig houden en de Dutch oven in goede staat houden.
2. Kruiden en schoonmaken van je Dutch Oven
Bij het uitpakken van een nieuwe Dutch oven moet deze op dezelfde manier worden behandeld als bij iets nieuws dat het voor gebruik zou schoonmaken en indien nodig op smaak zou brengen.
Gietijzeren Dutch Oven
Hoewel de meeste gietijzeren Dutch ovens tegenwoordig door fabrikanten worden voorgekruid, is dit meestal slechts een lichte beschermende coating. Dit beschermt het item tegen vocht dat op zijn beurt corrosie en roest kan veroorzaken tijdens het transport en de opslag, dus wanneer u de doos opent, ziet deze er glanzend, nieuw en klaar voor gebruik uit.
Als u meer informatie wilteen nieuwe Dutch oven uitspelen voor het eerste gebruik bekijk mijn artikel hier
Emaille Dutch Oven
Soms zijn onze aankopen niet perfect als we ze kopen. Zorg ervoor dat het glazuur hierdoor niet wordt aangetast Ik bedoel geen spaanders, splinters of scheuren. Net als bij de gekruide gietijzeren oven moet je kijken naar kromtrekken en dat het deksel goed past om de stoom in de oven te houden.
Wassen met warm zeepsop en grondig drogen.
Gecompromitteerde Dutch Oven
Nieuw
Als je een storing vindt is het natuurlijk helemaal aan jou, maar als je iets mis vindt met je nieuwe Dutch oven zou ik overwegen om hem terug te sturen voor een nieuwe.
Gebruikt
Als je een geliefde Dutch oven hebt gekregen, heb je geluk. Net als bij nieuw check it out zodat je weet wat je gebruikt. Vergeet niet dat deze kleine werkpaarden heet worden.
3. Gebruiksvoorwerpen
Het gebruik van het juiste keukengerei bij het koken van voedsel met Dutch ovens is erg belangrijk. U moet rekening houden met het volgende voor zowel gekruide gietijzeren ovens als emaille ovens: –
Veiligheid
Veiligheid staat voor mij altijd voorop. Dutch ovens krijgen Heet. Het maakt niet uit of je buiten of binnen kookt deze potten houden warmte vast. Ze worden ook zwaar als ze beladen zijn met voedsel.
Je moet soms ook rekening houden met de handgrepen, afhankelijk van de Nederlandse oven, kunnen de handgrepen het erg moeilijk maken om met de handen te dragen.
Je hebt een paar ovenwanten van goede kwaliteit, dekselheffer, trivett of buitenkamptafel nodig.
De Dutch Oven beschadigen
Gebruiksvoorwerpen die in een Dutch oven worden gebruikt, variëren ook tussen gekruid gietijzer en email. Gebruiksvoorwerpen die van hout of bamboe zijn, zijn het beste voor email.
Gekruid gietijzer is iets vergevingsgezinder en je zou eventueel met zorg metalen gebruiksvoorwerpen kunnen gebruiken. Zorg er bij het kiezen van iets anders voor dat het bestand is tegen de extreme hitte van het gietijzer. Omdat ze zullen plakken en smelten.
Bij het schoonmaken moet je vasthouden aan nylon pads, schuursponsjes en borstels, bij zorgvuldig gebruik beschadig je je Dutch oven niet.
Voordat je gek wordt en elke “Dutch Oven Accessoire” bekend bij de mens Ik heb een artikel met de gebruiksvoorwerpen en accessoires die je eigenlijk nodig hebt bij het gebruik van een Dutch oven. Zie dat artikel hier.
Vaar ook rond deze site voor het reinigen, opnieuw kruiden en opslagmethoden om uw oven te beschermen.
4. De juiste warmtebron kiezen
Om te bepalen welke warmtebron de juiste is voor uw Dutch oven en uw recept, moet u eerst bepalen welk type oven u gaat gebruiken.
Emaille gietijzeren Dutch oven
Emaille gietijzeren Dutch ovens zijn voor gebruik in huis. Dit komt omdat het glazuur ten eerste niet goed zou slijten als het wordt blootgesteld aan briketten of kampvuurvlammen. Ten tweede zou het waarschijnlijk smelten, chippen, barsten en kromtrekken als gevolg van blootstelling aan de extreme temperatuur waaraan het zou worden blootgesteld.
Gebruik dus uw emaille oven op de juiste warmtebron volgens de instructies van de fabrikant. Over het algemeen kunt u het op de meeste fornuizen of kookplaten en in uw conventionele oven gebruiken.
Gerelateerd artikel over het gebruik van een Dutch oven in een conventionele oven hier
Traditionele gietijzeren Dutch oven
Dit zijn rauwe ijzeren kookpotten die gekruid moeten worden. Ten eerste om de oven te beschermen tegen de elementen die roest veroorzaken. Ten tweede bouwt deze smaakmaker een natuurlijke barrière op tussen het ijzer en het voedsel om het te stoppen. Steken aan de binnenkant van de oven tijdens het koken.
Dit is de Dutch oven die je kunt gebruiken voor buiten koken en kamperen koken. Door een formule te gebruiken, plaatst u de vereiste hoeveelheid briketten of kolen onder de oven en op het omgekeerde deksel om de vereiste temperatuur te bereiken voor het koken van verschillende maaltijden.
5. Kies het juiste recept

We hebben allemaal onze favoriete recepten of recepten die de familie keer op keer wil.
Dit zijn de maaltijden die je in je slaap kunt bereiden. Wanneer ik “een nieuwe manier van eten” (Dieet) probeer, is een van de eerste dingen waar ik naar kijk, hoe ik dit recept voor mijn Dutch oven kan omzetten, zodat het gezin het zal eten.
Ik heb gemerkt dat als je koken met een nieuw apparaat op vrijwel dezelfde manier benadert, je meer geneigd bent om eraan vast te houden. Nadat je succes hebt geboekt met je favoriete gerechten kun je verder met het gebruik van de Dutch oven in de vele manieren die mogelijk zijn.
Als je klaar bent om echt te experimenteren met Dutch oven cooking heb ik een artikel geschreven over de kookboeken die ik gebruik.
U kunt het artikel bekijken hier
Er zijn er meer dan dertig om uit te kiezen en ze dekken elk gerecht dat je je maar kunt voorstellen – zelfs je familiefavorieten …
6. Voorbereiding voor het koken
Koken in een Dutch oven is zo’n beetje een eenpanservaring. Sommige recepten kunnen vereisen dat u ingrediënten zoals uien of knoflook bakt of het vlees bruin maakt voordat u andere ingrediënten toevoegt.
Ik heb altijd zonder uitzondering elk ingrediënt gesneden, gehakt en afgemeten klaar om te gaan. Door op deze manier te bereiden, kunt u aan de slag met het hele kookproces zonder de oven een beetje op te warmen. Of het vuur uitzetten of de oven uit de buurt van de warmtebron halen om uit te gaan en de volgende toevoeging voor te bereiden.
Dus voor mij is het altijd zo eenvoudig als de vijf onderstaande stappen …
- Snijden, hakken, dobbelen, meten
- Bakken, bruinen of sudderen
- Voeg andere ingrediënten toe
- Voeg vloeistof toe
- Kook gerecht volgens receptvereisten, kookplaat, oven of kookplaat en vervolgens oven
7. De opruiming

Mijn pro tip voor het schoonmaken van je Dutch oven na het koken is om het zo snel mogelijk aan te pakken.
De reden is simpel dat het voedsel geen tijd heeft om uit te drogen en zich aan de pot te hechten.
Gekruide Dutch Oven
Na elk gebruik gebruik ik gewoon water koud, warm of warm wat nodig is. Een nylon pad, schuurspons of borstel weer wat nodig is – een elleboogvet. Als voedsel vastzit, kunt u water vullen, koken en een geschikt hulpmiddel gebruiken om de deeltjes te helpen zich van het ijzer te scheiden.
Droog de oven onmiddellijk met een handdoek, u kunt indien nodig licht op smaak brengen en vervolgens uit de buurt van vocht bewaren.
Geëmailleerde Dutch Oven
Vrijwel hetzelfde als een gekruide oven, maar je kunt zeepsop gebruiken. Vergeet niet dat het (meestal lichte) glazuur vereist dat je delicaat bent. Het is hetzelfde als gekruid gietijzer, het moet met zorg worden behandeld, zodat het heel lang op zijn best zal presteren.
Klik op onderstaande artikelen voor meer hulp bij algemene reiniging en koppige reiniging van uw Dutch oven.
Dat klopt, ik heb twee artikelen die je zeker zullen helpen bij het schoonmaken van je Dutch ovens. Gekruide Dutch oven hier en emaille Dutch oven hier
Mijn favoriete recepten
Natuurlijk heb ik de go-to easy recepten die ik net als iedereen in mijn slaap kan maken.
De twee onderstaande recepten zijn de recepten die ik regelmatig gebruik om bijna alle gerechten die ik bereid te begeleiden.
Hoe rijst te koken in een Nederlandse oven – je kunt zien hoe ik mijn no-fail donzige Hollandse ovenrijst maak hier
Hollands ovenbrood – het recept dat ik gebruik is hier
Je kunt ook een diepgaand artikel vinden over waarom brood geweldig is als het wordt bereid in een gietijzeren Dutch oven hier
Mijn twee favoriete Dutch Ovens
Bij het delen van mijn liefde voor Dutch ovens krijg ik vaak de vraag wat mijn favoriete Dutch oven is en waarom. Beide fantastische kookpotten bieden verschillende manieren om maaltijden te bereiden.
Gekruide gietijzeren Dutch Oven
De gekruide Nederlandse oven is rustiek en brengt beelden van het buitenleven ontspannen – op zoek naar voedsel dat het hongerige gat vult dat wordt veroorzaakt door frisse lucht en lichaamsbeweging. Dus hier is mijn favoriet een Lodge deep camp oven met benen.

De afbeelding hierboven van Lodge Deep Camp Dutch Oven is een 8 Quart versie van mij, ik heb een goed gebruikte en geliefde 12-quart camp oven.
Ik heb een artikel hier voor een Lodge camp Dutch oven met poten – ook veel goede informatie over kampovens.
Emaille gietijzeren Dutch Oven
Een emaille Dutch oven roept voor mij beelden op van thuis – comfort, routine, regelmatige maaltijden, experimenteren met nieuwe recepten, familie en vrienden vermaken.

Deze Le Creuset of America Signature Oval Dutch Oven in deze fantastische Indigo kleur is een van mijn all-time favorieten.
Past op alle klassieke stoofschotels, soepen en stoofschotels en doet ook de grote stukken vlees omdat het vlees op het bot comfortabel in de ovale vorm over de volledige lengte kan zitten. Je kunt zelfs een grote kip or kalkoen als de oven groot genoeg is.
Je kunt een volledige recensie van een vergelijkbare ovale oven bekijken, op mijn site hier of de ronde versie hier.
Veelgestelde vragen
Dutch Oven Gebruikt?
Ik ben constant bezig met het beantwoorden van deze vraag, dus ik heb een artikel voorbereid dat het gebruik van een Nederlandse oven behandelt – hier
Hoe een Dutch Oven te gebruiken
Ik heb in mijn artikel behandeld hoe je een Dutch oven gebruikt hier dat verklaart alles wat je moet weten over het gebruik van een Dutch oven op je kampvuur.
Gerelateerd lezen kun je een Dutch oven gebruiken als slowcooker
Laatste gedachten – Wat kun je eigenlijk doen met een Dutch Oven: 7 regels om te volgen
Ik ben er zeker van dat wanneer je je recept kiest en “de 7 regels toepast om te volgen” je in een mum van tijd heerlijke maaltijden zult eten die door deze geweldige kookpot zijn bereid.
Eenpans kookrotsen