Niemand wil uren koken na een lange dag op het werk, dus de meeste mensen gebruiken snelkookpannen omdat het de kooktijd met bijna tweederde verkort. Het koken van gedroogde bonen op het fornuis duurt bijvoorbeeld ongeveer 2 tot 3 uur, maar het kost je minder dan een uur met een snelkookpan. Zijn er, ondanks de vele voordelen, alternatieven voor de snelkookpan?
In plaats van een snelkookpan kunt u alternatieven gebruiken zoals een crock-pot, steamer, magnetron of conventioneel koken. Een snelkookpan is een van de meest veelzijdige keukenapparaten en er is geen eenvoudige vervanging voor de functies ervan. Als je echter geen snelkookpan hebt, zouden deze voldoende zijn.

De rest van dit artikel zal andere onderwerpen met betrekking tot deze vraag bespreken, waaronder hoe snelkookpannen werken en alternatieven voor snelkookpannen.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Hoe werkt een snelkookpan?
Inhoudsopgave
Als het gaat om het snel koken van voedsel, zijn snelkookpannen erg handig.
Deze fornuizen verkorten de kooktijd drastisch en maken het mogelijk om bonen, volle granen en zelfs zielverwarmende stoofschotels op een vakantieavond veel sneller te koken. Maar hoe werkt een snelkookpan?
Een snelkookpan kan eruit zien als een gewone pot. Het heeft echter een aangepast deksel dat een rubberen voering vergrendelt om een afdichting te maken. De afdichting helpt om damp op te vangen die opstijgt uit de kokende vloeistof.
Het fornuis werkt door de temperatuur van kokend water te verhogen van 212 ° F (100 ° C), het maximale kookpunt van water, tot 250 ° F (121 ° C), waardoor de kooktijd wordt verkort.
Zodra het fornuis de maximale druk heeft bereikt, geeft het aan op een schaal die zich op het deksel bevindt. De druk brengt dan de hete stoom in het voedsel.
Hoe hoger de druk, hoe korter de kooktijd die een snelkookpan zal gebruiken. De enige manier om de temperatuur van het kokende water te veranderen als het verandert in stoom, is door de stoom op te vangen in een goed afgesloten ruimte.
Naarmate het water verandert in stoom, neemt het in volume toe. Omdat de snelkookpan gesloten is, mag het volume niet toenemen; daarom neemt de druk toe.
Snelkookpan Substituten
Magnetron

Een magnetron kan een snelle vervanging bieden voor een snelkookpan, maar het ontbreekt aan veelzijdigheid. Zoals de naam al zegt, maakt een magnetron gebruik van microgolftechnologie om voedsel te bereiden.
De microgolven die in de magnetron worden geproduceerd, stuiteren heen en weer en worden geabsorbeerd in het voedsel dat wordt gekookt. Terwijl het voedsel de energie van de magnetron blijft absorberen, kookt het door.
Sommige magnetronmodellen hebben een functie die vlees kan roosteren. Je kunt je groenten ook snel bereiden door een beetje water toe te voegen zodat ze van binnenuit kunnen worden gestoomd.
Er is een populaire mythe dat magnetrons de voedingswaarde van voedsel verminderen, maar dat is niet waar. Magnetrons zijn volkomen veilig en effectief om te koken.
Crock-Pot
Net als snelkookpannen bieden crock potten u een handige manier om uw eten te bereiden.
Het grote verschil tussen de twee is dat een crock-pot voedsel langzamer kookt dan een hogedrukpan.
Slowcookers koken voedsel van vier tot tien uur. Ze zijn perfect voor het koken van stukken vlees die meestal erg taai zijn.
Ondanks de lange kookuren van de crockpot, behoudt het voedsel zijn voedingswaarde en smaak. Een slowcooker is erg handig.
Je moet al je ingrediënten tegelijkertijd toevoegen, instellen en laten koken.
Vermijd gluren omdat het gemakkelijk warmte verliest en de kooktijd verlengt. Til gewoon het deksel op als je extra ingrediënten aan het voedsel wilt toevoegen.
Bekijk deze video voor meer informatie over het gebruik van een crock-pot:
Lees meer over het kiezen van de juiste slowcooker voor uw behoeften – hier
Stoomboot

Steamers zijn een geweldig alternatief voor snelkookpannen. Net als snelkookpannen, stoomers kunnen voedsel effectief en snel koken.
U kunt ook een stomer gebruiken om een verscheidenheid aan voedsel te bereiden en toch de voedingsvoordelen van het voedsel dat wordt gekookt te garanderen.
Bovendien kun je een stomer gebruiken om groenten, sperziebonen en gevulde voedingsmiddelen te bereiden.
Stomen heeft de voorkeur boven het gebruik van een hogedrukpan omdat het helpt overtollig vet te elimineren tijdens het koken, omdat het alleen hete damp nodig heeft.
Steamers kunnen zowel elektrisch als kookplaat zijn. Ongeacht het type gebruiken ze allemaal stoom voor het koken van voedsel.
Conventioneel koken op de kookplaat of oven

Traditioneel koken is een ander alternatief voor het gebruik van snelkookpannen. U kunt voedsel bereiden met behulp van deze methode.
Het duurt echter langer dan bij het gebruik van een hogedrukpan. Bovendien zijn de eindresultaten niet hetzelfde. U kunt een Dutch oven gebruiken op de kookplaat of in de oven om je eten te bereiden.
Conventioneel koken op de kookplaat stelt u in staat om gerechten allemaal in dezelfde container te laten sudderen, koken, schroeien en verzachten.
Het nadeel van conventioneel koken op de kookplaat of in de oven is dat je niet weg kunt lopen. Hoezeer het ook tijd kost om je eten te koken, het heeft ook regelgeving nodig.
Lees over 12 kookgerei alternatieven in mijn artikel – hier
3 soorten snelkookpannen
In de loop der jaren hebben snelkookpanmakers de technologieën en functies van snelkookpannen geüpgraded.
Het resultaat zijn verschillende soorten snelkookpannen die meer veiligheid en functionaliteit bieden.
Er zijn drie hoofdtypen snelkookpannen: eerste generatie, tweede generatie en elektrische snelkookpannen.
Eerste generatie snelkookpannen
Deze zijn traditioneel snelkookpannen, en ze werken met behulp van een gewichtsafhankelijke klep die de druk in de snelkookpannen regelt.
Deze fornuizen zijn erg luid en klinken als een fluitje omdat ze slechts één drukmodus hebben.
Ze hebben minimale veiligheidsvoorzieningen, waardoor ze onbetrouwbaar zijn en kwetsbaar voor opblazen in het gezicht als gevolg van de zeer hoge druk.
Snelkookpannen van de tweede generatie
Dit zijn de nieuwste generatie fornuizen en ze maken gebruik van veerbelaste kleppen. De veer stelt u in staat om de druk op verschillende punten in te stellen.
In tegenstelling tot de eerste generatie, geven snelkookpannen van de tweede generatie de druk in de container niet af. In plaats daarvan geven ze alleen stoom af wanneer het deksel wordt losgemaakt of te lang op de warmtebron blijft zitten.
Elektrische snelkookpannen
Dit soort snelkookpannen zijn uitgerust met geavanceerde functies en ze werken op elektriciteit.
Elektrische snelkookpannen zijn heel gebruikelijk, met veel bedrijven die eersteklas technologie leveren.
Net als de fornuizen van de tweede generatie gebruiken de elektrische snelkookpannen veerbelaste kleppen om de druk te regelen.
Ze hebben ook geautomatiseerde functies waarmee u kunt koken zonder veel regulering van het apparaat.
Soorten snelkookpannen in termen van functionaliteit
Sommige snelkookpannen hebben enkele of meerdere functies die verschillende opties bieden.
Er zijn twee belangrijke varianten van snelkookpannen als het gaat om hun functionaliteit, waaronder:
• Snelkookpannen voor één doel: Ze zijn gemaakt om slechts één type drukinstelling.
• Multifunctionele snelkookpannen: Ze hebben verschillende functionaliteiten en kunnen worden gebruikt als rijstkokers, slowcookers, steamers en nog veel meer.
Veelgestelde vragen
Snelle antwoorden op een paar F.A.Q.’s.
Kun je een slowcooker gebruiken in plaats van een snelkookpan?
Ja, dat kan, maar je kunt de eenpan niet gebruiken om het recept te bereiden.
Je zult vlees moeten schroeien of bruinen en groenten in een aparte pan moeten bakken voordat je ze aan de slowcooker toevoegt.
Ook moet de kooktijd worden verhoogd tot 3 tot 4 uur op de hoge slowcooker-instelling of 6 tot 8 uur op de lage slowcook-instelling.
Wat zijn de nadelen van koken onder druk?
Snelkookpannen hebben hun eigen recepten om de volgende redenen, die kunnen worden beschouwd als nadelen van het gebruik van een snelkookpan.
De ingrediënten van de snelkookpannen kunnen alleen worden gevuld tot de maximale maatlijn in de interne kookpot – omdat er ruimte moet zijn voor de druk om op te bouwen.
Net als heel vroeg front load wasmachines, je kunt niet zomaar “het deksel van de snelkookpan openen” om te zien hoe het gerecht kookt of om “een beetje extra van dit of dat” toe te voegen.
Om dit te doen, moet je het fornuis onder druk zetten, het gerecht controleren en vervolgens het proces opnieuw starten! Welke kooktijd zou je dan instellen???
Er zijn bepaalde soorten voedsel die het gewoon niet goed doen in een snelkookpan zoals pasta of havermout.
Conclusie – Wat kun je gebruiken in plaats van een snelkookpan?
Alle kooktoestellen kunnen u helpen bij het bereiden van voedsel en ze bieden voordelen zoals het behoud van de voedingsstoffen en smaak van het voedsel.
Hoewel alle andere kooktoestellen een handige manier zijn om uw maaltijd te bereiden, heeft een snelkookpan meer voordelen.
Het combineert de beste aspecten van kookapparatuur in een machine voor eenmalig gebruik.
Bovendien wordt de voedingswaarde in het voedsel bewaard bij gebruik van een snelkookpan. De verzegelde eenheid vangt alles binnenin op dat anders verloren zou kunnen gaan tijdens het koken.
Er kunnen verschillende alternatieven zijn voor een snelkookpan, maar geen enkele kan alle toepassingen ervan vervangen. Een snelkookpan is een essentieel apparaat om in de keuken te hebben.
Als je er echter geen hebt, kun je alternatieven gebruiken zoals een stomer, crock-pot, magnetron of kookvoer conventioneel met behulp van een Nederlandse oven op een kookplaat of in de oven.
Aanbevolen lectuur
Meer over de verschillen tussen crockpot (slowcooker) en snelkookpannen – hier
Het verschil tussen Dutch ovens en snelkookpannen – hier
Eenpans kookrotsen
Bronnen