Deze twee zware, maar mooi ogende kookpotten worden al honderden jaren gebruikt als hoofdbestanddeel van het kookgerei. Maar er heerst nog steeds verwarring over hoe de moderne geëmailleerde versie van deze kookpotten moet worden genoemd.
Een Nederlandse oven is de originele cocotte of Franse oven. Oorspronkelijk uit Nederland, werden ze gesmeed uit gietijzer. Ze werden in hun ruwe vorm (zonder emaillaag) gebruikt boven open vuren of houtkachels. Moderne Nederlandse ovens zijn geemailleerd en staan bekend als “Cocottes”, een Franse term voor “Nederlandse ovens”.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is het verschil tussen een kookpot en een Dutch Oven?
Inhoudsopgave

Waarom betekent Cocotte?
In Frankrijk en Europa wordt de geëmailleerde Nederlandse oven een cocotte of Franse oven genoemd.
Het woord cocotte dateert uit 1865 en is Frans voor een kleine ronde of ovale gietijzeren pan, bekend als een “braadpan”.
Deze kookpotten kunnen ook gemaakt zijn van aardewerk en vuurvast porselein en worden gebruikt om porties maaltijd, gevogelte of wild in te koken.

Wat is een Dutch Oven?
In de Verenigde Staten zijn ze beter bekend als Nederlandse ovens of Franse ovens.
De vroegste vermelding van de Nederlandse oven dateert van 1760. De Nederlandse oven wordt beschreven als een kookpot met een zwaar deksel.
In deze pot kan vrijwel elk gerecht worden bereid, maar stoofpotten, stoofschotels en soepen zijn de gerechten die er honderden jaren geleden in werden bereid.
Gerelateerd lezen
Wat is een Nederlandse oven? en Nederlandse oven geschiedenis
De verschillen tussen een Cocotte en Dutch Oven?
Nederlandse ovenfabrikanten en merken geven verschillende vormen van hun Nederlandse ovens verschillende namen, zoals cocotte, french oven en Dutch oven, om de verwarring nog groter te maken.
Twee zeer bekende merken Le Creuset en Staub hebben beide cocottes, Franse ovens en Nederlandse ovens in hun uitgebreide assortiment kookgerei en accessoires.
Cocottes (Franse ovens) en Dutch ovens zijn beide gietijzeren kookpotten met een emaillaag. Gegoten met dikke wanden, bodems en een zwaar nauwsluitend deksel.
Nederlandse ovens hebben gewoonlijk spikes of (tepels) aan de binnenkant van het deksel. Deze spikes zorgen ervoor dat de smaakvolle condens terug in de oven druipt voor die volle smaken waar we allemaal van houden.
Dit is waar een groot verschil doet zich voor tussen een Nederlandse oven en een cocotte.
Het deksel van een Nederlandse oven is zodanig gebogen dat de rijgfunctie van het deksel maximaal is.
Terwijl sommige cocottes, zoals de Staub Brand cocotte, een plat deksel met spikes hebben. Het heeft geweldige zelf-rijzende voordelen het ziet er alleen anders uit.
Cocottes en Dutch ovens zijn er in verschillende vormen, maten, kleuren, gewichten, prijzen en afwerkingen.
Waarvoor wordt een Cocotte gebruikt?
Hoewel de vorm van uw cocotte iets anders kan zijn en door een fabrikant als “cocotte” is gedistribueerd, is het in wezen een Nederlandse oven.
Dutch ovens zijn de originele kookpot waarin bijna elk gerecht dat u wilt bereiden kan worden bereid. Dus waar kan een cocotte voor gebruikt worden?
Is Staub net zo goed als Le Creuset?
Wat eigenaren zeggen over deze twee prachtige merken kookgerei.
Zoals bij de meeste debatten over gelijksoortige kwaliteitsproducten – is het echt een persoonlijke keuze welke u mooi vindt.
Staub
Staub – Pros
- Cocotte deksel past goed
- Zelfrijzende spikes
- Grootte is handiger
- 475 graden Fahrenheit maximum temperatuur
- Ik wilde een Staub kopen maar ze hadden geen kleur die ik wilde… Staub kleuren
Staub – Cons
- Ik heb een Le Creuset ovale Nederlandse oven maar verkies mijn Staub Cocotte
- Het nauwsluitende deksel moet tegen het einde van het koken worden verwijderd om de vloeistoffen te laten inkoken.
- Zwaarder dan Le Creuset
- Mijn cocotte deksel is moeilijk schoon te maken
Le Creuset
Le Creuset – Voordelen
- Ik heb ovens van gelijke grootte, maar mijn Le Creuset is veel lichter.
- Grootste handgrepen van alle merken Nederlandse ovens die ik heb gebruikt.
- Verwisselbare knoppen – indien nodig
- Ik hou van de levenslange garantie
- Groot scala aan maten, en vormen
- Ik kon niet beslissen over wat Le Creuset kleur Ik wilde dat er zoveel keuze was
- Ik zoek graag naar vintage Le Creuset stukken om aan mijn collectie toe te voegen.
Le Creuset – Cons
- Geen zelfrijzende spikes
- Iets duurder dan Staub
Geweldig om te lezen: Le Creuset Dutch Ovens Maten
5 van mijn favoriete geëmailleerde gietijzeren Dutch Ovens
Finale gedachten – Het verschil tussen een kookpot en een Dutch Oven
Cocotte vs Dutch oven Nu heb je de verschillen tussen een cocotte en een Dutch oven. Bijna weinig tot geen eigenlijk.
Ik geloof dat de beste cocotte, Franse oven, of Nederlandse oven degene is die je elke dag gebruikt… Ze zijn tenslotte de originele veelzijdige eenpans kookpot…
Welke is het beste voor jou? Het is echt een persoonlijke keuze, maar u moet rekening houden met het volgende om het meeste uit deze prachtige kookpotten te halen…
- wat voor soort voedsel u gaat koken
- voor hoeveel mensen je regelmatig eten klaarmaakt
- welk gewicht aan potten kun je veilig hanteren
- decor kleur keuze
- budget
One-Pot Cooking Rocks