Het verbaast me dat sommige mensen nog steeds niet weten dat dit prachtige stuk kookgerei bestaat. Dus als mij gevraagd wordt wat een Dutch oven is is mijn antwoord altijd net zo simpel als de Dutch oven zelf.
Een Dutch oven is een dikwandige kookpot met een zelf-basting nauwsluitend zwaar deksel. Deze zware kookpot van gietijzeren constructie is gemaakt van rauw gietijzer voor kampvuur koken en in de keuken. Gietijzeren Dutch ovens bedekt met email zijn alleen voor de keuken. Aluminium, roestvrij staal en keramische dutch ovens zijn ook beschikbaar.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Wat is een Dutch Oven?
Inhoudsopgave


Er zijn twee soorten Nederlandse ovens, beide zijn een geweldige optie voor zowel thuiskoks als kampeerders.
- Eentje die geschikt is voor zowel buiten- als binnengebruik.
- De andere wordt alleen in de keuken gebruikt en mag nooit in een kampvuur zien.
Goede kwaliteit gietijzeren kookgerei is gesorteerd op professionele chef-koks en de thuiskok over de hele wereld inclusief Nederlandse of “Franse” ovens.
Hier geland, maar je wilt gewoon een groot assortiment van de beste Nederlandse ovens zien. Klikken hier om het assortiment bij Amazon te bekijken.
Gekruid gietijzer
Gekruid gietijzer is de rauwe versie van de Dutch oven. Algemeen bekend als camp Dutch ovens komen ze met een platte basis of poten om in hete kolen te staan als een oude ketel.
Deze ovens zijn extreem goed bestand tegen hoge temperaturen en worden over het algemeen gebruikt boven kampvuren, kolen en briketten.
Hoewel deze heavy-duty pot, met zijn dikke wanden, bestand is tegen extreme temperaturen, schijnt hij echt bij het koken van Nederlandse ovenrecepten op lage temperaturen. Klassieke Nederlandse oven stoofpot zal smelten in de mond wanneer gekookt laag en langzaam en op een constante temperatuur.
Ze zijn ook taai en kunnen bijna elk gerecht bereiden dat je maar kunt bedenken, inclusief eenpansmaaltijden zoals een pot gebraden, hele kip of ovenschotels. Vergis je niet, ze presteren net zo goed met behulp van elke warmtebron in een keuken.
Deze ovens zijn gekruid met olie om het metaal te beschermen tegen roestvorming. Deze bescherming fungeert ook als een antiaanbaklaag die bekend staat als de “Patina”.
Deze Dutch ovens moeten gekruid worden voor optimaal gebruik. Tegenwoordig zijn de meeste gietijzeren Dutch ovens voorgekruid en klaar voor gebruik.
Deze voorkruiderij is naar mijn mening niet voldoende om een nieuwe Dutch oven te beschermen, en kruiden voor het eerste gebruik is altijd gunstig.
Na de eerste kruiden wordt het antiaanbakoppervlak op natuurlijke wijze onderhouden door regelmatig gebruik van gietijzer. Oliën in het kookproces bouwen zich op en beschermen het gietijzer en houden het oppervlak antiaanbaklaag, zelfs bij hoge hitte.
Gerelateerd lees hoe een Dutch oven na het koken te reinigen
Reiniging van gekruid gietijzer is net zo eenvoudig als het gebruik van warm tot heet water. Schrobben om deeltjes te verwijderen, schoonspoelen, grondig drogen en geweldig opslagtechnieken om het gietijzer te beschermen.
Je zult pas moeite hebben met het schoonmaken van je gietijzer als de kruiden kapot zijn gegaan. Het zal dan vereisen herseizoen.
Lees dit artikel is een diepgaande samenvatting van de vele verschillende soorten Nederlandse ovens.
Geëmailleerde Dutch Ovens

Email of keramiek is een coating die verschillende soorten kernen bedekt. Twee soorten zijn gietijzer en aluminium waarbij gietijzer de zwaarste en populairste is.
Geëmailleerd gietijzer heeft nog steeds alle fantastische eigenschappen van gietijzer met de toevoeging van voordelen van een emaille coating.
Als het een oven van hoge kwaliteit is, moet deze overal gelijkmatig worden afgedekt zonder klonten of duidelijke spaanders en scheuren, dit moet dan stop het roesten van de pot.
Deze ovens zijn ontworpen voor verschillende warmtebronnen in de keuken, zoals elektrisch, gas, glas, keramiek en inductie. Evenals de conventionele oven.
Ze zijn duurzaam, maar ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.
Geëmailleerde Dutch ovens zijn prachtige stukken kookgerei die gemakkelijk kunnen worden omgezet in serveerwaren. Ze zijn verkrijgbaar in prachtig vormgegeven kleuren voor elk decor.
Geëmailleerd gietijzer ziet er geweldig uit bovenop elke keukenkookplaat terwijl deze niet in gebruik is.
Dit type kookgerei is zo veelzijdig. Je kunt niet alleen koken en serveren uit dit geëmailleerde kookgerei, maar je kunt het ook gebruiken om gerechten koud te houden, alles wat je maar kunt bedenken, van salades tot een fantastische zomerpunch.
Rechtstreeks van de koelkast naar de tafel.
Er zijn enkele nadelen aan het gebruik van geëmailleerd gietijzer. Sommigen geloven dat omdat deze ovens zijn bedekt met glazuur, ze gemakkelijker te verzorgen zijn dan gekruid gietijzer.
- u kunt geen metalen gebruiksvoorwerpen gebruiken omdat het glazuur kan worden beschadigd (silicium, hout of plastic)
- vanwege de over het algemeen lichte binnenkant van het glazuur kan het na verloop van tijd gekleurd raken (kan met een beetje onderhoud worden verwijderd)
- handen wassen is de beste manier om het glazuur schoon te maken – nee vaatwasmachine zelfs als de fabrikant zegt dat u
- na het wassen van de handen moet het onmiddellijk worden gedroogd om niet te roesten
- een geëmailleerde oven van mindere kwaliteit zal chippen en krassen maken als deze niet correct wordt verzorgd en opgeslagen
Gerelateerd lezen Cast Iron Made in the USA
Roestvrij staal – Aluminium Kern – Dutch Ovens

Dit is een voorbeeld van de moderne tijd van de Dutch oven. Deze bijzondere Dutch oven bestaat uit drie lagen. Er is een zware aluminium kern die vervolgens wordt bedekt door twee lagen roestvrij staal.
Vervaardigd met hoge temperaturen, hoge druk impact bonding voor extreme duurzaamheid.
De aluminium kern heeft supergeleiding die een gelijkmatige verwarming mogelijk maakt. Zo heb je volledige controle over het kookproces.
Het niet-poreuze roestvrijstalen kookoppervlak is veilig voor gebruik met alle gebruiksvoorwerpen.
Gerelateerde lees Dutch Oven vs Stainless Steel Pots
De pot zelf heeft lange, geborstelde roestvrijstalen handgrepen die koel blijven op de kookplaat. Ze warmen wel op in de oven, dus want wanten zijn nodig voor transport
Deze Dutch ovens worden nu geleverd met een helder deksel van gehard glas. Die is koepelvormig met punten aan de binnenkant, zodat het zelf-bastingproces kan worden uitgevoerd om voedsel mals te houden.
Deze deksels zijn ovenveilig en geweldig om de maaltijd in de gaten te houden terwijl deze wordt gekookt. Met het deksel op zijn plaats nadat de maaltijd is bereid, blijft het warm en klaar om te serveren.
Deze oven is vaatwasmachinebestendig.
Je kunt elke maaltijd in deze Dutch oven bereiden die je in een gietijzeren Dutch oven zou bereiden. Het kookproces zal alleen een beetje anders zijn.
Het beste aan deze Dutch oven is het gewicht – kan tot 50 procent lichter zijn. Als u niet kunt omgaan met traditioneel gietijzer, kan dit een optie voor u zijn.
Op zoek naar kookgerei gemaakt in de Verenigde Staten? Mijn artikel Stainless Steel Cookware Made in the USA zal je helpen.
Dutch Ovens met antiaanbaklaag

Deze ovens zijn op vrijwel dezelfde manier gemaakt als de roestvrijstalen optie.
In plaats van het roestvrij staal bevat het interieur drie lagen anti-aanbaklaag over de zware aluminium constructie. De eerste twee lagen zorgen voor duurzaamheid en de derde laag biedt een antiaanbaklaag.
Dit vermindert het plakken, wat betekent dat u minder vet kunt gebruiken tijdens het koken. Op voorwaarde dat u geen voedsel verbrandt, zou het opruimen gemakkelijker moeten zijn. Deze oven is ook vaatwasmachinebestendig.
De lange, geborstelde roestvrijstalen handgrepen zijn ontworpen om koel te blijven op de kookplaat.
Je kunt elk gerecht bereiden in deze Dutch oven en het zal erg licht zijn in vergelijking met een traditionele Nederlandse oven. Er wordt gezegd dat het tot 50 procent lichter is dan een traditionele Nederlandse oven.
Lees meer over de verschillen tussen aluminium en gietijzeren kookgerei
Hoe kies ik een Dutch Oven
Om de juiste oven voor uw behoeften te kiezen, is het belangrijk om te bepalen wat uw werkelijke kookbehoeften zijn en hoeveel zorg en onderhoud u in de oven wilt steken.
Weten wat voor soort Hollandse oven om te kopen kan een uitdaging zijn. Maar hoe meer u onderzoekt wat uw specifieke behoeften zijn, hoe gemakkelijker het zal zijn om er een te kiezen.
Wil je buiten koken een Hollandse oven voor op de camping zou het beste zijn omdat dit de originele manier was waarop gietijzeren kamp Nederlandse ovens werden gebruikt?
Wil je zowel binnen als buiten goed koken dan kun je niet fout gaan met een traditionele gietijzeren Dutch oven ontworpen voor zowel keuken als kampvuur.
Gekruid gietijzer met een vlakke bodem is gemakkelijker te gebruiken op de kookplaat en in uw conventionele oven.
Ben je in staat om een zware gietijzeren kookplaat aan te kunnen of heb je iets nodiging lichter?
Met hoeveel mensen ga je regelmatig koken?
Heb je de ruimte om gietijzer op de juiste manier op te bergen?
Kiezen voor gekruid gietijzer
Wil je iets dat ruig en stoer is? Je kunt niet fout gaan met gekruid gietijzer.
Deze Hollandse ovens zijn gegoten van ijzer en zijn verkrijgbaar bij diverse prijsklassen.
Een goede Dutch oven wordt gemaakt van de beste kwaliteit ijzer. Het presenteert zich zonder scheuren of breuken en heeft een gladde afwerking.
Een goedkopere gietijzeren Dutch oven zou gemaakt kunnen worden van een mindere kwaliteit ijzer. Het kan zich dan presenteren met een ruw oppervlak en zelfs breuken en scheuren die al aanwezig zijn.
Scheuren en breuken in gietijzeren ovens kunnen exploderen of breken met een verandering in temperatuur. Zelfs als het niet breekt, kunnen chips tijdens het kookproces afbreken en in je eten komen.
Als u merkt dat dit het geval is, gebruik het dan niet en geef het terug om uw geld terug te krijgen, omdat het gevaarlijk kan zijn om mee te koken. Na veelvuldig gebruik en deze schade kunt u mogelijk ruilen of retourneren onder garantie.
Deze Dutch ovens zijn te gebruiken op hete kolen, op een open vuur, hangend boven open vuur en in de keuken. U kunt deze gekruide ovens gebruiken in uw conventionele keukenoven.
Bij gebruik fornuizen zoals glas, keramiek en inductie moet grote zorg worden genomen om de kookplaat niet te krassen met het gietijzer.
Om gietijzer schoon te maken, kunt u het water binnenin verwarmen en verbrand of vastzittend voedsel afschrapen. Schrob dan met een borstel. Spoel en droog onmiddellijk om de kans op roest te verkleinen. Breng licht op smaak en je bent klaar voor de volgende maaltijd.
Geëmailleerd gietijzer kiezen
Wil je iets moois dat je alleen in de keuken zult gebruiken? De email gietijzer Dutch oven is misschien iets voor jou.
Zie er prachtig uit en lever dezelfde maaltijdresultaten als een gekruide gietijzeren Dutch oven.
Er is geen kruiden nodig, gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.
Houdt maaltijden warm door het te gebruiken als een serveerschaal rechtstreeks uit de pot.
Bij het kiezen van een geëmailleerde gietijzeren Dutch oven moet je rekening houden met het volgende:-
- Een dure emaille Dutch oven wordt gemaakt van de beste kwaliteit ijzer en email
- Het glazuur heeft geen spaanders, scheuren of breuken en heeft een gladde afwerking
- Raadpleeg de instructies van de fabrikant om te zien welke warmtebronnen de emaille Dutch oven kan weerstaan
Lees meer over Waar Dutch Ovens van gemaakt zijn
Kiezen voor een lichtere Dutch Oven
Heb je iets nodig dat op de traditionele manier kookt, maar een stuk lichter is dan gietijzer? De edelstaal of antiaanbaklaag Dutch oven opties zijn misschien iets voor jou.
De soorten kookpotten zijn geweldig voor degenen die niet in staat zijn om zware gietijzeren Dutch ovens te tillen.
Variaties in recepten en kooktijden zullen een maaltijd een Nederlandse ovenmaaltijd iets opleveren dat in de buurt komt van gietijzeren koken – maar niet helemaal.
Er zijn verschillende materialen, maten en prijzen voor iedereen.
Meer informatie over Lightweight Cast Iron Compared to Cast Iron
Welke maat Dutch Oven moet ik kopen
Na identificatie welk type Dutch oven die je wilt kopen je zult dan twee dingen moeten onderzoeken:-
- Het aantal mensen dat u wilt voeden.
- Wat voor soort eten wil je bereiden. Ronde Nederlandse ovens zijn goed voor stoofschotels, stoofschotels en soepen. Oval Dutch ovens zijn geweldig voor gebraden vlees en grote stukken vlees.
Dit diepgaande artikel zal u ook helpen bij het kiezen van welke maat Nederlands je moet kopen.
Veelgestelde vragen
Snelle antwoorden op enkele Dutch oven F.A.Q’s.
Waar wordt een Dutch Oven voor gebruikt?
Dutch ovens kunnen zowel buiten als binnen worden gebruikt. Buiten zou je een kamp gietijzeren Dutch oven gebruiken die geschikt is voor open vuur en kolen.
U kunt deze Dutch ovens ook in uw keuken gebruiken om ervoor te zorgen dat u geen kookplaten of ovens beschadigt. Er zijn ook geëmailleerde Dutch ovens voor gebruik in de keuken.
Deze ovens kunnen worden gebruikt voor bijna elk gerecht dat u wilt bereiden. Ze kunnen erg heet worden om te schroeien, bruinen, bakken en braden. Naast snelle maaltijdbereiding wordt ook langzaam koken uitgevoerd in deze veelzijdige kookpotten.
Ze worden gebruikt om soepen, stoofschotels, stoofschotels, bonen, chili, haver, gebak zoals brood, desserts en nog veel meer te bereiden.
U kunt een volledige lijst van Dutc zienh oven gebruikt hier.
Waarom zijn Dutch Ovens zo duur?
De kwaliteit van materialen en productieprocessen bepalen hoe duur dutch oven is.
Materialen van mindere kwaliteit die in massa worden vervaardigd, kunnen heel betaalbaar zijn.
Aan de andere kant heb je internationaal gerenommeerde gietijzeren fabrikanten zoals Le Creuset die alleen de beste materialen en handgemaakte productieproces gebruiken. Dit is natuurlijk terug te zien in de eindprijs.
Ontdek waarom Nederlandse ovens duur kunnen zijn in dit artikel legt de materialen en productie-eisen uit die nodig zijn voor het produceren van Nederlandse ovens.
Hoe gebruik je een Dutch Oven?
Dutch ovens zijn een van de gemakkelijkste vormen van koken die al honderden jaren bestaan, iedereen kan er een gebruiken.
- Selecteer uw warmtebron
- Kies het juiste type Dutch oven
- Hak, dobbel en meet je ingrediënten
- Voeg olie toe, bak, schroei of bruin je vlees en/of groenten
- Voeg vloeistof en andere ingrediënten toe
- Dek af en kook gedurende de vereiste tijd
Een uitgebreid artikel heb ik voorbereid over waar Dutch ovens goed voor zijn en Dutch oven hier gebruikt.
Kun je bakken in geëmailleerd gietijzer?
Absoluut, je kunt ondiep en diep uitvoeren frituren in geëmailleerd gietijzer.
Je kunt ook heel succesvol eieren koken in email gietijzer – ontdek mijn 7 geweldige tips hier.
Is geëmailleerd gietijzer beter dan gietijzer?
Dit zijn verschillende soorten kookoppervlakken.
Duidelijk anders gemaakt door het feit dat gekruid gietijzer op elke warmtebron kan worden gebruikt.
Allemaal in de keuken met de grootste zorg om kookplaten en andere keukenoppervlakken te beschermen.
Emaille gietijzer kan niet worden gebruikt op kampvuren, kolen of briketten.
Dus voordat je beweert dat het weer op het kookoppervlak beter is dan het andere – moet men beslissen op welke warmtebron kookgerei zal worden gebruikt.
Als u het gietijzer alleen buiten wilt gebruiken – gekruid gietijzer.
Gebruik alleen de gietijzeren binnenkant – geëmailleerd gietijzer.
Binnen en buiten – gekruid gietijzer.
Wat kan worden gebruikt in plaats van een Dutch Oven?
Er zijn veel vervangers voor het gebruik van een Nederlandse oven, waaronder koekenpannen, elektrische friteuses, slowcookers, instant potten, snelkookpannen, multi-cookers, soep en stockpots.
Als je een recept kunt omzetten, kun je een willekeurig aantal kookpotten als vervanging gebruiken.
Lees mijn artikel hier die diep graaft in de alternatieven voor het gebruik van een Dutch oven.
Om af te sluiten – Wat is een Dutch Oven?
Nou, daar heb je het! Dat is veel informatie om op te nemen over wat een Dutch oven is en de verschillende soorten Dutch ovens en waar je ze kunt gebruiken.
Ik hoop dat je ook een beetje hebt geleerd over wat er zo speciaal is aan een Dutch oven en waarom degenen die ze regelmatig gebruiken er dol op zijn?
Heb je echt een Dutch oven nodig? Waarschijnlijk niet als je recepten kunt omzetten, maar als je van koken houdt, zul je het heerlijk vinden om een gietijzeren Dutch oven te gebruiken.
Wil je meer informatie over Dutch ovens? Zorg ervoor dat u deze site bezoekt voor toegang tot informatie over alles wat Nederlandse ovens zijn.
Eenpans kookrotsen