Een gietijzeren pan, koekenpan of Dutch ovens zijn beproefde stukken kookgerei die al honderden jaren bestaan. Dit kookgerei kan worden gebruikt voor het koken van een willekeurig aantal gerechten. Ze zijn veelzijdig en met veel zorg en onderhoud kan gietijzer tientallen jaren meegaan.
Een van de manieren om je gietijzeren pannen onderhouden te houden, is door een gietijzeren conditioner te gebruiken. Wat is een gietijzeren conditioner vraag je?
Gietijzeren conditioners worden gebruikt om gietijzeren kookgerei op smaak te brengen om een natuurlijk en gemakkelijk te ontgrendelen oppervlak te creëren. De conditioner samen met regelmatig gebruik van gietijzer zal helpen bij het opbouwen van een antiaanbakbarrière. Dit is een natuurlijk antiaanbakoppervlak dat verschilt van een chemische coating met antiaanbaklaag.

Deel twee van deze vraag moet je het gebruiken? Het antwoord is een absoluut ja. Gietijzer vereist bescherming tegen water om roest te voorkomen, evenals de kruiden om u te voorzien van een antiaanbakoppervlak.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Gietijzeren Conditioner
Inhoudsopgave
Gietijzeren conditioner of, de meer gebruikelijke naam, kruiden voor gietijzer is in feite een mengsel van olieachtige ingrediënten gecombineerd om gietijzeren oppervlakken te reinigen en te onderhouden.
Fabrikanten van gietijzeren conditioner of kruiden hebben het mengsel aangescherpt om de gebruiker het best mogelijke resultaat te geven bij het verzorgen van hun kostbare gietijzer.

Cast Iron Conditioner Ingrediënten
Gietijzeren conditioners zijn Hollandse oven, en gietijzer pan vriendelijk.
Deze conditioners bestaan uit volledig natuurlijke ingrediënten die palmolie, kokosolie, zonnebloempitolie, vitamine E en citroenzuur kunnen bevatten.
De formule op basis van palmolie maakt het gemakkelijker om te reinigen gietijzeren pannen.
Eigenschappen van Cast Iron Conditioner
Gietijzer conditioners zijn temperatuurgevoelig. Ze kunnen uitharden en de consistentie kan dik worden.
Als u in een land met een koud klimaat woont, kan de conditioner hard worden. Om te gebruiken, masseer de buis met je handpalmen, of week hem in warm water om hem te verzachten.
Men moet gietijzeren conditioners op kamertemperatuur en uit de buurt van zonlicht houden.
Warme temperaturen maken de conditioner dunner. In het geval dat dit gebeurt, zorg er dan voor dat u de conditioner opent met het deksel naar beneden gericht, omdat de conditioner snel naar beneden zal lopen.
Stolsels kunnen ook in de conditioner verschijnen. Wanneer dat gebeurt, gebruik dan een kleine nagel of iets dergelijks om het stolsel los te maken.
Hoe conditioneer je gietijzer?
Veel koks schrikken ervoor terug om te investeren in een gietijzeren pan, omdat het een algemene overtuiging is dat het moeilijk schoon te maken en te onderhouden.
Dit is gewoon niet waar. Samen met ongelooflijke antiaanbaklaag, gelijkmatig verwarmende prestaties gietijzeren pannen zijn gemakkelijk te reinigen en te onderhouden in vergelijking met roestvrij staal en andere moderne koekenpannen.
We moeten echt het voorbeeld volgen van professionele chef-koks. Bovenaan de lijst in het arsenaal van een chef-kok staat gietijzeren kookgerei van hoge kwaliteit. Ja Koks gebruik gietijzeren kookgerei.
Om je gietijzeren pan in topvorm te houden, volgen hier een paar richtlijnen:
Seizoen om de juiste redenen
Het meeste gietijzeren kookgerei komt voorgekruid met een lichte laag kruiden. Deze laag is eigenlijk alleen goed genoeg voor het transporteren van het kookgerei van de fabriek en opslag totdat het stuk naar u wordt verzonden.
Ik zou u willen adviseren seizoen uw nieuwe voorgekruide gietijzeren pan voor extra bescherming en een lange levensduur met een gietijzeren conditioner. Om het te versterken, hoeft u het alleen maar op de kookplaat te verwarmen totdat u rook ziet komen.
Wrijf een beetje gietijzeren conditioner of ander koken olie erop. Plaats in een oven of op een grill die het strijkijzer verwarmt op een temperatuur van 350-400 graden Fahrenheit. Gedurende ongeveer 1 uur of totdat het roken stopt. Laat het strijkijzer afkoelen.
Herhaal deze stappen een paar keer – u zult see het glanzende oppervlak en het kookgerei is klaar om een storm te koken.
2. Wassen na elk gebruik
Gebruik de schrobkant van de spons of een andere nylon borstelwasser om al het gebakken voedsel uit je gietijzeren pan te verwijderen. Het gebruik van afwasmiddel en heet water na elk gebruik is oké, maar je moet onmiddellijk drogen.
Top Tip: Niet plaatsen Deksels laat ze op gietijzeren kookgerei echt apart uitdrogen. Deze ene tip helpt roestvorming aan de binnenkant van je kookgerei te verlichten.
3. Seizoen na elke wasbeurt
Plaats een gietijzeren pan boven de brander op hoog vuur. Wanneer het water uitdroogt, voeg je wat koolzaad toe olie of gietijzeren conditioner en wrijf het rond met een papieren handdoek. Blijf verwarmen totdat de rook eraf komt. Laat het afkoelen.
4. Laat gietijzer nooit weken of laat het nat blijven
Water is de vijand van je gietijzeren pan. Droog je pan na elke wasbeurt altijd af met een papieren handdoek. Zelfs een enkele waterplek kan leiden tot een roest spot op je gietijzeren pan.

Schoonmaken van gietijzeren pannen
Voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens het schoonmaken van een gietijzeren pan:
Het verzorgen van een voorgekruide gietijzeren pan is eenvoudig en gemakkelijk. Meestal vereist een gietijzeren pan met antiaanbaklaag een spoeling met heet water en afvegen met tissuepapier of een handdoek om eventuele resten te verwijderen.
Gebruik een schuurspons of een schraper met platte randen om voedseldeeltjes te verwijderen. Wees voorzichtig, want een harde scrub kan de kruiden die het gietijzer beschermt afpellen en u moet vaker volledige smaakmakers uitvoeren.
Gebruik daarnaast nooit zeep op dergelijke pannen. Een Gietijzeren conditioner is fantastisch voor het verwijderen van kleverige voedseldeeltjes zonder de antiaanbaklaag te beschadigen.
Als er wat voedseldeeltjes op de gietijzeren pan blijven plakken, week je je pan een paar minuten in heet water en maak je hem vervolgens schoon met een stuk doek, tissue of handdoek.
Een andere methode zou zijn om water in de bodem van de pan te verwarmen en vervolgens een schraper te gebruiken om de voedseldeeltjes voorzichtig te verwijderen. Zorg ervoor dat u een plastic schraper gebruikt en geen materiaal, omdat deze de antiaanbaklaag op een gietijzeren pan kunnen afpellen.
Ten slotte is één ding een must voordat Opslaan je kostbare gietijzeren pan, zorg ervoor dat deze goed droog is. Hoewel gietijzeren pan gekruide antiaanbaklaag roestbestendig is, kan zelfs een kleine hoeveelheid water ervoor zorgen dat het oppervlak van de pan roest.
Tips van experts: Veelgestelde vragen
Stinkend gietijzer is verschrikkelijk – check dit artikel Waarom ruikt mijn gietijzer dat helpt je geuren uit gietijzeren kookgerei te verwijderen als je dat probleem hebt.
Reinig je gietijzer na elk gebruik?
Sommige mensen verwarren schoonmaken als ijzer na elk gebruik met kruiden of conditionering na elk gebruik.
Ja, je moet gietijzer na elk gebruik op dezelfde manier schoonmaken als borden en keukengerei.
Zo eenvoudig als het schuren van voedselresten van het strijkijzer, het toevoegen van water en schrobben indien nodig, en ervoor zorgen dat de pan droog is voordat u deze opbergt.
Hoe kun je zien of gietijzer gekruid is?
Je eten zal beginnen te kleven aan de gietijzer, ongeacht de temperatuur of hoeveel frituurolie u gebruikt.
Hoe eerder je opnieuw seizoen of conditie opdoet, hoe gemakkelijker en sneller de taak zal zijn.
Wat doet het kruiden van een gietijzeren pan?
Kruiden geven de gebruiker niet alleen een antiaanbaklaag voor een betere voedselbereidingservaring, maar beschermen het strijkijzer ook tegen roest.
Laatste gedachten – Wat is gietijzeren conditioner?
Zorg voor je gietijzer terwijl je het gebruikt. Het zal u dan in staat stellen om eieren bakken op zijn glanzende gladde ondergrond elke zondagochtend zonder te plakken…
Eenpans kookrotsen
Bron
Kamp chef-kok
BBQ Winkel