Er is verwarring rond de woorden “Hollandse oven en onderzetter”. Worden ze in een oven of buiten gebruikt? Zijn ze alleen nodig voor kamperen?
Ik heb dit onderwerp tot in detail onderzocht over wat een Nederlandse oventrivet is en ook waar en wanneer je er misschien een moet gebruiken?
Een Hollandse oven onderzetter is een standaard die boven een kampvuur zit waarop je een Dutch oven kunt plaatsen om de warmte voor het koken te helpen regelen. Het is ook een standaard die u in uw keuken kunt gebruiken die op een aanrecht staat om de schade te voorkomen die een hete Nederlandse oven of andere kookpot kan aanrichten als deze heet is.

Wanneer we diep ingaan op het onderwerp van de “onderzetter” zul je je realiseren dat deze handige kleine accessoires eigenlijk voor veel meer gebruikt kunnen worden dan het ondersteunen van een Dutch oven. Onderzetters hebben meerdere namen en meerdere toepassingen. Een daarvan is het ondersteunen van een Nederlandse oven in een kampvuur.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Wat is een onderzetter en waar wordt een onderzetter voor gebruikt?
Inhoudsopgave
Ten eerste onderzetters staan over de hele wereld bekend als een apparaat dat tussen een oppervlak zit dat kan worden beschadigd door een hete kookpot of waterkoker.
Ten tweede er is een onderzetter, een metalen of stalen rek dat in een kookpot kan zitten die vlees of gebakken goederen van de bodem van het apparaat houdt om te helpen met de luchtstroom en te voorkomen dat voedsel zich aan de bodem van de pot hecht.
Ten slotte, hebben we de Nederlandse oventrivet die meestal is gemaakt van gietijzer of gegalvaniseerd staal en zowel binnen als buiten de oven kan worden gebruikt. Buiten de oven zit hij meestal tussen kolen of kampvuurvlammen.
Wat is een Dutch Oven Trivet?
Een Dutch oven onderzetter is een standaard met poten (ook wel Dutch oven stand genoemd) die gebruikt kan worden in een kampvuur of op een grill met kolen of briketten.
Een Nederlandse oven zit op de onderzetter boven de vlammen of kolen en zowel de onderzetter als de Nederlandse oven kunnen dan rond het kampvuur worden verplaatst om de warmte in de Nederlandse oven te helpen beheersen.
Over het algemeen zijn er twee maten onderzetter die in het kampvuur worden gebruikt, de keuze welke u moet gebruiken, hangt af van wat u zult zijn koken in je Dutch oven.
Kleine onderzetter
Een kleine onderzetter is ongeveer 3 1/2 tot 4 centimeter hoog.
Deze maat is ideaal voor frituren, stoofschotels, soepen en gebakken aardappelen omdat de pot dichter bij de grond blijft en vereist dat de warmte op een hoge temperatuur wordt gehouden.
Je kunt dit soort gerechten ook roeren om voorkomen dat het plakt.
Grotere onderzetter
Een grote of hogere onderzetter meet ongeveer 5 1/2 tot 6 inch. Met een hoge onderzetter kun je het koken vertragen. Het voorkomt plakken en is perfect voor het bakken van cakes, taarten en brownies.
Wanneer het weer niet het beste is, zoals wanneer er veel wind is, moet u een hogere onderzetter gebruiken om de temperatuur voor het koken te regelen.

Wat is een gietijzeren onderzetter en waar wordt een Hollandse oventribune voor gebruikt?
Gietijzeren onderzetters zijn gemaakt in verschillende stijlen geschikt voor de keuken en het kampvuur.
Een gietijzeren onderzetter voor de keuken is een standaard met korte poten die tijdens het koken op een aanrecht kan worden gebruikt. De korte poten hebben rubberen of siliconen voetbeschermers om te voorkomen dat uw aanrecht wordt beschadigd door een ruwe gietijzeren basis.
Onderzetters voor keukens staan klaar om hete potten, pannen, stoofschotels, Nederlandse ovens of elk heet kooktoestel dat uit een warmtebron is verwijderd, te accepteren.
Gietijzeren onderzetters voor het kampvuur hebben langere poten en zijn stevig genoeg om een Hollandse oven, gietijzeren koekenpan of andere geschikte kampvuurkookpot boven de kolen te houden.
Een gietijzeren onderzetter met kortere poten kan ook in een Nederlandse oven of kookpot worden gebruikt om vlees of gebak uit de buurt van de bodem te houden, wat het heetste deel van een kookpot is bij gebruik van elk type warmtebron.
Als u investeert in een gietijzeren onderzetter, moet deze worden gekruid om te worden beschermd tegen roest.
Wat iks een Camp Oven Onderzetter?
Camp oven onderzetters zijn een rek dat in een kampoven zit. Ze kunnen worden gemaakt van diverse materialen inclusief gegalvaniseerd staal, staal, gaas of gietijzer.
Naast het regelen van de warmte in de oven, helpen ze met de luchtstroom en voorkomen ze dat voedsel aan de bodem van de hete kampoven blijft plakken.
Waarom wordt het een onderzetter genoemd?
Het woord onderzetter betekent in feite statief (van het Latijnse woord pens “statief”) en wordt gebruikt om een oppervlak tegen hitte te beschermen.
Ook gebruikt als stand-in een kampvuur (of iets dergelijks) om een kookpot uit de kolen te tillen.
Andere namen voor onderzetters zijn standaard, statief, steun, rek of basis.
Hoe maak je een onderzetter?
Ik heb een van de beste onderzetters gevonden die je zelf kunt maken. Bekijk de korte video hieronder. Je zult verrast zijn hoe gemakkelijk deze zijn om te maken voor je kampvuur.
Kan marmer worden gebruikt als een onderzetter?
Ja, want marmer is een steen die geen warmte geleidt. Er zijn marmeren onderzetters in de buurt en zijn erg modieus – maar pas op dat ze zwaar en moeilijk te verplaatsen kunnen zijn.
Hoe werkt een onderzetter in een kookpot of dutch oven?
Een onderzetter, wanneer gebruikt om te koken, verhoogt het voedsel slechts een centimeter van de bodem, terwijl een rek of dampende mand het voedsel veel hoger in de pot kan verhogen.
De onderzetter of het rek wordt in een kookpot, pan, Hollands of zelfs een elektrisch apparaat zoals een multi-fornuis.
Dit wordt uitgevoerd om een deel van de directe warmte te verlichten die meestal vanaf de bodem van de pot wordt toegepast. Door het voedsel van de directe hitte te houden, wordt voorkomen dat voedsel zich aan de bodem van de pot hecht.
Het produceert ook circulatie in de pot, dit helpt bij gelijkmatig koken.
Gerelateerd lezen “hoe heet kan gietijzer worden”
Wat is een onderzetter die wordt gebruikt bij het roosteren van vlees?
Het gebruik van een onderzetter boven een open vuur om de hitte van een gietijzeren pan te helpen beheersen, kan moeilijk zijn omdat de warmte meestal naar de bodem van de pot wordt geleid.
Met de extra hulp van een onderzetter die in de kookpot naar keuze zit en het stuk vlees van het extreem hete kookoppervlak houdt, voorkomt het dat het vlees blijft plakken en aan de bodem van de pan brandt.
De sappen van het vlees voegen zich bij andere vloeistoffen op de bodem van de oven en produceren prachtige smaken uit de allerbelangrijkste stoom waar Dutch oven cooking bekend om staat.
Wat zijn de beste onderzetters?
De beste onderzetter voor u hangt af van uw specifieke behoeften. Zodra u ze hebt geïdentificeerd, kunt u de beste onderzetter voor u kiezen.
Beste kampvuur en Hollandse oventribunes
De metalen onderzetters die hieronder zijn afgebeeld, vertegenwoordigen zowel een klein formaat onderzetter als een hogere onderzetter.
Ze zijn beide gemaakt van metaal en speciaal gebouwd om in vuren te staan terwijl ze een kookpot, waterkoker, pannen of koekenpan boven plaatsen om te koken.
1. Lodge 4-in-1 Camp Hollandse Oven Onderzetter

2. Lodge Vuur en Kookstandaard

Beste onderzetters voor de keuken
Onderzetters zijn gemaakt van veel verschillende materialen over hout, keramische tegels en mozaïek brouwsels, alle soorten steen, stof, kurk, siliconen, plastic en geweven natuurlijk riet.
Vergeet niet dat onderzetters in feite een hulpmiddel zijn om tussen een hete kookpot en een werkoppervlak te gaan. Dus hoe heter de pot, hoe robuuster de onderzetter moet zijn…
3. Le Creuset Geëmailleerd Cast-Iron Deluxe Ronde Onderzetter

De Royals Royce van gietijzeren onderzetters voor in de keuken. Verkrijgbaar in 5 prachtige Le Creuset Kleuren
4. Staub Ronde Magnetische Houten Onderzetter

Deze magnetische houten onderzetters zijn verkrijgbaar voor zowel ronde als ovale Nederlandse ovens en een maat die past bij uw kookgerei.
Gerelateerd lezen Emaille Gietijzer kookgerei
5. Trivet Dragon Ontwerp

Betaalbare gietijzeren onderzetter voor de keuken, 3 kleuren verkrijgbaar in het assortiment zwart, groen en rood.
6. 4-in-1 multifunctionele siliconen onderzetters

Er is altijd de veelzijdige siliconen optie beschikbaar in 3 kleuren, rood, lichtgrijs en donkergrijs.
Veelgestelde vragen
Hoe heet wordt een kampoven?
De temperatuur in een kampoven zal variëren afhankelijkding op het type materiaal waarvan het is gemaakt, evenals de positionering van de kolen en ten slotte de weersomstandigheden.
Gietijzeren Nederlandse ovens zullen extreem heet worden – meer dan 500 graden Fahrenheit als ze niet worden gecontroleerd – zo heet zelfs dat ze gevaarlijk kunnen worden als er niet goed op wordt gelet tijdens het gebruik ervan.
Het gebruik van accessoires die zijn ontworpen voor gebruik in de Nederlandse oven houdt de maaltijd, u en de Nederlandse oven veilig.
Bekijk hier mijn must-have Dutch oven accessoires lijst.
Laatste gedachten – Wat is een Dutch Oven Trivet?
Zo zie je dat onderzetters, Hollandse oventribunes en gietijzeren onderzetters met dezelfde naam anders zijn ontworpen voor kampvuurgebruik.
Dan weer anders om onze keukenbladen, tafels en andere oppervlakken te beschermen tegen hete kookpotten.
Eenpans kookrotsen