Snelkookpannen bevochtigen het voedsel terwijl ze veel sneller koken dan langzaam gekookt voedsel. Het voordeel hiervan is dat het taaie stukken vlees malser maakt en meer smaak toevoegt. Je hebt misschien wel eens het geluid van een snelkookpan gehoord en je afgevraagd of het veilig of normaal was.
Maken snelkookpannen lawaai? Het eerste snelkookpangeluid dat u hoort is een nat sissend geluid wanneer de snelkookpan stoom opbouwt. Het ventiel sluit zodra de pan de juiste druk heeft bereikt. Het tweede snelkookpan geluid dat u hoort is aan het einde van het koken als u de stoom snel wilt laten ontsnappen om uw maaltijd op te halen.

Sommige snelkookpannen maken minder lawaai dan andere, maar van de meeste kun je verwachten dat ze lawaai maken dat klinkt als gesis. Elektrische snelkookpannen maken minder lawaai dan fornuizen.
Als u meer wilt weten over snelkookpannen, blijf dan lezen. We zullen behandelen waarom ze lawaai maken en hoe het lawaai te verminderen. Het sissende geluid van een snelkookpan kan zenuwslopend aanvoelen, vooral als je hun beruchte reputatie kent.
Begrijpen hoe snelkookpannen geluid maken
Inhoudsopgave
Snelkookpannen maken lawaai vanwege de veiligheidsklep. Die moet stoom afblazen om de druk van gevaarlijke niveaus te houden. Hoeveel lawaai het maakt hangt af van de veiligheidsklep en hoe de stoom vrijkomt. Fluiten, ratelen of schudden betekent dat de stoom het juiste niveau heeft bereikt.
Je hebt sommige snelkookpannen die niet veel lawaai maken. Ze zijn ontworpen om gewoon de stoom af te geven. Elektrische snelkookpannen maken minder lawaai omdat ze geprogrammeerde veiligheidsfuncties hebben. Als de stoom te veel wordt, schakelt hij automatisch uit. Bij sommige modellen kunt u een timer instellen.
De modellen die het meeste lawaai maken komen van de fornuizen. Elektrische fornuizen hebben een groot deel van de markt overgenomen vanwege de grotere veiligheid, en veel mensen vinden het lawaai van gewone snelkookpannen zenuwslopend.
Een veerontspanner werd ontworpen om zo weinig mogelijk lawaai te maken. Fabrikanten maakten de computerchiptechnologie om de ontsluitingsklep te openen zodra deze een bepaalde druk bereikt, om te voorkomen dat er gevaarlijke drukniveaus ontstaan.
Is voedsel klaar als het geluid maakt?
Als de stoom in de pan wordt opgesloten, begint de hitte zich op te bouwen. Hierdoor wordt het voedsel veel sneller gaar. Tegelijkertijd wordt de tijd die nodig is om het voedsel te koken geminimaliseerd en gecontroleerd. Met een theepot weet je dat hij klaar is zodra hij begint te fluiten.
Wanneer een snelkookpan begint te fluiten, betekent dat niet dat je eten klaar is. Zodra hij begint te sissen, kunt u erop vertrouwen dat de snelkookpan de volle kookstoom heeft bereikt. Ga er echter nooit van uit dat uw voedsel volledig gaar is.
Terwijl het fluitje of geluid van de snelkookpan dient als één indicatie, komt het andere signaal van de geur van het voedsel. Als u het voedsel kunt ruiken, betekent dit dat het gaar is. Let op hoe lang u het volgens het recept moet koken. Dat is de enige andere aanwijzing voor wanneer u het voedsel uit de snelkookpan moet halen. Eten in de snelkookpan is meestal 30 procent sneller gaar dan bij conventionele kookmethodes.
Hoe de druk in de pan te verlagen
Explosies ontstaan wanneer de druk gevaarlijk hoog wordt. Moderne snelkookpannen hebben meer veiligheidsvoorzieningen, maar dat betekent niet dat je ze voor lief moet nemen. Begrijpen hoe je de druk kunt verlagen kan je redden van een reis naar de eerste hulp.
Draai eerst de knop voor de warmte naar beneden. Dat verlaagt de druk. Het zou een bijna onmiddellijk effect moeten hebben dat de druk verlaagt en stiller wordt. Beschouw het als een goede gewoonte om eerst de druk te verhogen door hoge hitte en verlaag de hitte daarna.
Elektrische snelkookpannen verlagen de druk automatisch voor u. Vooral als het gebruik van snelkookpannen nieuw voor u is, zult u ze gemakkelijker vinden vanwege de veiligheidsvoorzieningen en omdat ze minder lawaai maken.
Hoe vermindert u het geluid?
Vanwege het ontwerp kun je het geluid van een snelkookpan niet volledig elimineren. Ze hebben het zo gemaakt als waarschuwing. Het geluid waarschuwt je dat de druk genoeg is opgebouwd om de warmte te verlagen. Toch, als hij een irritant hard geluid maakt, kunt u beter de ontluchtingsopening schoonmaken. Het kan zijn dat er voedselresten in de ontluchter zitten, die een hoger geluid maken dan normaal. Schoonhouden verlaagt ook het risico van een explosie door blokkering van het veiligheidsventiel.
Waarschuwing: Blokkeer de ontluchting niet om het geluid te stoppen. Snelkookpannen moeten stoom afgeven om de druk te verlichten. Maak de ontluchting ook niet groter, want dan bouwt u niet de nodige druk op om uw voedsel te koken.
Als je niet van lawaai houdt, koop dan een elektrische snelkookpan, want die maken niet zoveel lawaai, en ze hebben ingebouwde veiligheidsvoorzieningen.
Elektrische snelkookpannen vs traditionele snelkookpannen
Elektrische snelkookpannen verschillen in ingebouwde veiligheidsvoorzieningen. De meeste moderne snelkookpannen hebben 10 of meer veiligheidsvoorzieningen. Ze rammelen, sissen of fluiten niet omdat de waarschuwing niet nodig is.
In plaats daarvan regelt de computerchip de druk in de pan. Ze sissen misschien een beetje, maar ze maken niet zoveel lawaai als een traditionele snelkookpan.
De programmering kan sneller stoom afgeven dan een natuurlijke afgifte, omdat bij het opbouwen van de druk een afgemeten hoeveelheid druk vrijkomt. Elektrische snelkookpannen hebben niet zoveel gevaren. Het grootste gevaar komt met de afgifte tegen het einde van de kookcyclus. Er zijn twee soorten vrijgave: snelle vrijgave en natuurlijke vrijgave.
Quick-release levert meer gevaar op omdat het de stoom sneller laat ontsnappen, en dat kan gepaard gaan met sputteren en spatten. De snelsluiter werkt het beste voor dingen die je niet te gaar wilt maken. De meeste mensen gebruiken het alleen als het recept erom vraagt.
Aan de andere kant heb je natural release. Dit laat de druk in de pan vanzelf afnemen. Je hoeft bij natural release niet veel te doen, behalve wachten tot de druk in de pot is afgenomen. Dat duurt meestal vijf tot 30 minuten. Het deksel blijft stevig vastzitten tot de druk afneemt en de stoom afneemt.
Waarschuwing: Forceer nooit het deksel van een snelkookpan open. Dit kan leiden tot een explosie van hetzelfde niveau als een droogijsbom.
Aan de andere kant hebben traditionele snelkookpannen een reëel gevaar voor bedieningsfouten. Ze zijn niet zo gemakkelijk te bedienen als elektrische fornuizen, en ze zijn afhankelijk van de vraag of je weet wanneer je de warmte moet verminderen. Tegenwoordig hebben ze meer veiligheidsvoorzieningen, maar dat maakt ze nog niet helemaal veilig.
Conventionele snelkookpannen bouwen sneller stoom en warmte op, en daardoor kunnen ze uw eten sneller gaar maken dan een elektrische snelkookpan. Dat is wat mensen aantrekt tot de meer conventionele snelkookpan, en ze zijn veiliger geworden dan vroeger.
In de jaren 1940 hoorde je veel verhalen dat ze ontploften en dat het voedsel op het plafond en de omringende oppervlakken vloog. Tegenwoordig is de moderne snelkookpan snelkookpan niet ontploffen op dezelfde manier. Ze zijn veiliger geworden, maar de meeste mensen verkiezen de elektrische boven de conventionele.
De meeste verhalen over explosies in snelkookpannen komen tegenwoordig voor bij snelkookpannen op de kookplaat en door menselijke fouten.
Het geluid van een snelkookpan: Wanneer u zich zorgen moet maken
Over het algemeen maken snelkookpannen lawaai, maar ze moeten niet veel lawaai maken. Als hij even luid klinkt als een blender of een stofzuiger, moet u zich zorgen maken. Hoe meer stoom er in de snelkookpan wordt opgebouwd, hoe luider het wordt. Dat is een teken dat de snelkookpan echt gevaar loopt te exploderen.
Moderne snelkookpannen laten de stoom automatisch ontsnappen voordat het dit punt bereikt, waardoor ze veel veiliger zijn geworden. Een exploderende snelkookpan spuit gloeiend heet water alle kanten op en verandert het fornuis in een C-vormig onbruikbaar stuk metaal – geen pretje.
De prijs maakt het verschil
Als het gaat om snelkookpannenwilt u niet de goedkopere modellen als u ze beter kunt betalen. Materialen van slechte kwaliteit en minder veiligheidsvoorzieningen kunnen ze vatbaar maken voor ongelukken. Niet alleen dat, maar de goedkopere modellen maken vaak meer lawaai. Bij duurdere snelkookpannen maakt de veerontgrendeling minder lawaai.
Hoe gevaarlijk is een explosie?
We hebben veel gesproken over de gevaren, maar schrik niet te veel. Als je de explosie van een snelkookpan zou willen vergelijken, zou je kunnen zeggen dat er dezelfde druk op staat als op de binnenkant van een blikje frisdrank. Hoewel die hoeveelheid druk nog steeds enig gevaar oplevert, net als het gloeiend hete water, is de druk niet hoog genoeg om het metaal met geweld te doen barsten.
Video snelkookpan geluid
Tot slot – Waarom maken snelkookpannen lawaai?
De moderne snelkookpan maakt inderdaad lawaai en zelfs de elektrische versie maakt dat. Ze maken echter minder lawaai in vergelijking met snelkookpannen uit de jaren 1940 en 1950 met veiligheidsvoorzieningen waardoor explosies minder vaak voorkomen.
Je kunt het geluid niet elimineren omdat de stoom moet vrijkomen. Vroeger diende dit ook als waarschuwing dat de druk vol was om te koken. Elektrische snelkookpannenmaken echter minder lawaai en rammelen niet zoals de conventionele. Ik raad beginners aan te beginnen met een elektrische snelkookpan. Betere veiligheidsvoorzieningen maken ze minder intimiderend.
Mijn snelkookpan explosie verhaal
Ja dat klopt ik heb mijn eigen snelkookpan explosie verhaal – het gebeurde toen ik 12 jaar oud was – lees erover. hier.
One-Pot Cooking Rocks