Gietijzer staat bekend om zijn veelzijdigheid, duurzaamheid en vermogen om extreem hoge temperaturen aan te kunnen. Deze eigenschappen maken gietijzeren kookgerei ideaal, vooral voor het bereiden van maaltijden die hoge temperaturen vereisen. Niet iedereen is echter dol op koken met gietijzeren kookgerei, wat leidt tot de vraag of professionele koks het graag gebruiken.
Professionele koks gebruiken gietijzer vanwege de vele voordelen. Behalve dat het duurzaam en goedkoop is, zijn gietijzeren pannen en potten gemakkelijk schoon te maken en houden ze goed de warmte vast. Met deze eigenschappen kunnen koks verschillende maaltijden in elkaar flansen, vooral diegene die weinig moeten sudderen en bruin worden.

Benieuwd naar gietijzeren kookgerei? Lees verder en we bespreken de belangrijkste kenmerken, voor- en nadelen van gietijzer, en waarom chef-koks minstens één gietijzeren pan in hun keukenarsenaal hebben.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Waarom is gietijzer kookgerei populair?
Inhoudsopgave
Gietijzeren kookgerei staat bekend om zijn zware eigenschappen. Gietijzer wordt het best gedefinieerd als ijzer-koolstof legeringen die meer dan 2% koolstof bevatten.
De bestanddelen van de legering geven gietijzer een vrij lage smelttemperatuur, waardoor gietijzeren kookgerei bij zeer hoge temperaturen kan worden gebruikt.
Enkele van de populaire gietijzeren kookgerei zijn wafelijzers, Panini persen, flat-top grills, friteuses, Nederlandse ovensen zelfs bakplaten.
De meest gebruikte gietijzeren pannen zijn echter pannen en koekenpannen.
Voordelen van het gebruik van gietijzer
Ondanks dat gietijzer niet ideaal is voor het bereiden van alle recepten, heeft het verschillende voordelen, zoals hieronder besproken.
Zwaar en onverwoestbaar
In een discussie over gietijzer gaf de bekende New Yorkse chef Frank Prisinzano toe dat pannen van gietijzer bekend staan om hun nostalgie, die ontstaat wanneer deze pannen van generatie op generatie worden doorgegeven.
Simpel gezegd hoef je een gietijzeren pan nooit te vervangen als je er eenmaal een hebt gekocht. De aanwezigheid van gietijzer maakt pannen en andere keukenapparatuur bestand tegen geleidelijke slijtage.
Daarom kunt u met een gietijzeren pan aan uw zijde comfortabel honderden, zo niet duizenden recepten bereiden zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het maken van een vervanging.
Veelzijdig
Wist u dat u uw gietijzeren koekenpan kunt gebruiken om te bakken, braden, braden, smoren en zelfs bakken?
Alan Ducasse, een zeer gerespecteerde chef-kok, gaf toe dat veelzijdigheid altijd welkom is in de keuken, vooral in drukke restaurants.
Thuis kan een gietijzeren pan niet alleen ruimte besparen, maar ook geld, omdat u gemakkelijk verschillende recepten kunt bereiden zonder nieuw kookgerei aan te schaffen.
Groot in het vasthouden van warmte
Het is moeilijk om kookgerei te vinden dat extreme hoeveelheden hitte aankan, zoals gietijzeren pannen en potten.
Dit is handig voor het dichtschroeien van vlees, het bereiden van hasj, het braden van kip en het koken van groenten.
Professionele koks gebruiken het liefst gietijzer pannen voor het bereiden van delicatessen die extreem hoge temperaturen vereisen.
Sommige restaurants serveren ook klanten met gietijzeren pannen vanwege hun ongelooflijke vermogen om warmte vast te houden.

Gemakkelijk schoon te maken
Vergeleken met ander kookgerei is gietijzer vrij gemakkelijk schoon te maken. In feite moeten doorgewinterde gietijzeren pannen niet worden schoongemaakt met zeep (tenzij u van plan bent ze daarna te drogen).
Om kookpotten of pannen van gietijzer schoon te maken, hoeft u de pan alleen maar af te spoelen in heet water en voorzichtig (of krachtig) te schrobben met een borstel tot het oppervlak schoon is.
En als u te maken hebt met die hardnekkige etenswaren die aan het oppervlak blijven plakken, is de truc om water te koken in de koekenpan en laat het 15-20 minuten staan.
Spoel daarna de koekenpan af in stromend water en droog hem af.
Disclaimer, aangezien gietijzeren pannen en potten zeer gevoelig zijn voor roestwordt het ten zeerste aanbevolen om ze onmiddellijk na gebruik met een handdoek te drogen.
U kunt het drogen van gietijzer zelfs een stap verder brengen door het op laag vuur op uw fornuis te plaatsen om het volledig te laten drogen.
Gerelateerd lees Welk Kookgerei Professionele Koks Gebruiken
Gemakkelijk te kruiden en opnieuw te kruiden
Na verloop van tijd is het normaal dat gietijzeren pannen hun glans verliezen. En als gietijzer eenmaal begint te verbleken, is de kans groot dat het eten eerder vroeger dan later gaat plakken. Het goede nieuws is echter dat gietijzer gemakkelijk opnieuw te sealen is.
Het enige wat je moet doen is de pan schoonmaken en goed afdrogen, kruiden met olie en plaats het ondersteboven in een voorverwarmde oven.
Laat de pan een uur tot twee uur ‘bakken’ voordat u de oven uitzet. Laat de pan uit zichzelf afkoelen voordat u hem uit de oven haalt en gebruikt.
Maar u hoeft uw gietijzeren pan niet vaak opnieuw te sealen, want hij sealt zichzelf telkens als u hem gebruikt.
Dus, om de anti-aanbak eigenschappen van uw gietijzer moet u er regelmatig mee koken en voorkomen dat het uitdroogt wanneer het aan vocht wordt blootgesteld.
Beste gietijzeren pannen
Hier zijn enkele van de beste gietijzeren pannen op de markt:
Lodge Pre-Seasoned Cast Iron Skillet
Deze gietijzeren koekenpan meet 10,25″ en wordt geleverd met een stevige handgreep voor een betere controle bij het bereiden van maaltijden.
Gefabriceerd door Lodge Cast Iron, deze gietijzeren braadpan komt voorgezouten met natuurlijke plantaardige olie, waardoor onmiddellijk gebruik mogelijk is.
De Lodge Pre-seasoned gietijzeren koekenpan is zeer veelzijdig omdat hij kan worden gebruikt op de fornuis, in de oven, op de grill, of zelfs boven een kampvuur.
Le Creuset geëmailleerde gietijzeren steelpan
Deze zware koekenpan heeft een hoogwaardig geëmailleerd interieur (zwart) dat goed geoptimaliseerd is voor een gelijkmatige warmteverdeling.
Het geëmailleerde interieur is bestand tegen dof worden en vlekken, zodat u de koekenpan tientallen jaren kunt gebruiken.
Een andere geweldige eigenschap is de grote lusgreep waarmee u de pan gemakkelijk kunt optillen en vastpakken als u ovenwanten draagt.
Le Creuset’s kookgerei heeft deksels die verwisselbaar zijn tussen potten en pannen voor het gemak van de eigenaar.
De Le Creuset geëmailleerde gietijzeren koekenpan vereist weinig olie om de pan te kruiden, waardoor hij perfect is voor vetarm koken.
Finex 8″ gietijzeren koekenpan
De Finex 8″ Cast Iron Skillet is ideaal voor het bakken van eieren, het roosteren van groenten, het bakken van brood en het dichtschroeien van steaks.
Deze pan, vervaardigd door Finex, is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt voor koken met open vuur en zelfs grillen.
Door de aanwezigheid van een speed cool handvat kunt u de pan langer vasthouden en zelfs over de tafel schuiven tijdens het eten.
Het handvat bevat ook een roestvrijstalen spiraalveer die voorkomt dat de warmte zich naar het handvat verspreidt.
De dikke wanden en bodem zorgen ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden en verspreid, terwijl het gepatenteerde achthoekige ontwerp het gemakkelijk maakt om voedsel uit de pan te schenken.
Lees meer over het geweldige merk Finex hier.
F.A.Q.’s over gietijzer
Hier zijn enkele veelgestelde vragen over gietijzer:
Verdeelt gietijzer de warmte gelijkmatig?
Ondanks zijn dikte verdeelt gietijzer de warmte niet gelijkmatig. Er kunnen koude plekken ontstaan als u een gietijzeren pan gebruikt zonder voorafgaande verhitting.
Voorkom ongelijkmatige verwarming door uw gietijzer voor gebruik in de oven of op het fornuis voor te verwarmen.
Kunnen er sporen van ijzer terechtkomen in voedsel dat in gietijzeren pannen is bereid?
Sporen van ijzer kunnen in uw eten terechtkomen als u zuur voedsel in gietijzeren pannen bereidt. Zure voedingsmiddelen zoals tomatenpuree kunnen de kruiden doen slijten, waardoor ijzer in het voedsel zelf wordt opgenomen.
Professionele koks vermijden het gebruik van gietijzer bij het bereiden van zure recepten die het ijzer zouden kunnen absorberen. Daarom is het raadzaam om azijn, tomatensaus en sauzen op basis van citroen te vermijden bij het gebruik van gietijzer.
Is mijn roestige gietijzer verpest?
Roest is een teken dat uw gietijzeren kookgerei op smaak moet worden gebracht, dus u moet het nog niet weggooien! Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw gietijzeren pan weer in vorm te krijgen.
Naast het schoonmaken en verwarmen van uw pan in een oven (zoals eerder besproken), kunt u ook een mengsel van water en grof gemalen zout op een papieren handdoek gieten en over het oppervlak wrijven.
Wrijven over het oppervlak met staalwol is een andere manier om roest van gietijzer te verwijderen.
Takeaways – Gebruiken professionele koks gietijzeren kookgerei?
Professionele koks gebruiken graag gietijzer om verschillende recepten te bereiden, vooral die waarvoor veel warmte nodig is.
Als u gietijzer wilt gebruiken om uw groenten te roosteren of uw vlees te braden, vergeet dan niet om het een paar minuten de tijd te geven om de warmte te absorberen.
Gietijzer is niet zo goed in het verdelen van warmte, dus je moet het voorverwarmen om koude plekken te voorkomen.
Als je het koken in gietijzer eenmaal onder de knie hebt, zul je je afvragen waarom niet iedereen het gebruikt…
Le Creuset Woks
One-Pot Cooking Rocks
Bronnen
Canr.msu: Voordelen van het gebruik van gietijzeren pannen
Wikipedia: Nederlandse Oven
Grub Street: Making Sauce With Instagram’s Mildly Furious