Nederlandse ovens worden ook wel kookpotten, kookketels, zwarte potten, stoofschotels, stoofpotten genoemd en de Nederlanders noemden ze Braadpan’s.
Waar zijn Dutch ovens van gemaakt? De originele Nederlandse oven die al honderden jaren in gebruik is, is gemaakt van gietijzer, dat gekruid is. Er zijn nu beschikbaar in andere materialen, waaronder geëmailleerd gietijzer, keramiek, roestvrij staal, glas, aluminium en gegoten aluminium Dutch ovens.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Waar is een Dutch Oven Van gemaakt?
Inhoudsopgave
De zeven die ik hieronder heb vermeld, zijn gemaakt van gekruid gietijzer, geëmailleerd gietijzer, keramiek, roestvrij staal, glas, aluminium en gegoten aluminium.
Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen zwaar, licht, zorg, onderhoud, gemak zelfs duurzaamheid. De keuze van een Dutch oven is afhankelijk van de behoefte van de kok.
Het is mijn doel om u alle informatie te geven die u nodig heeft, zodat u de juiste Nederlandse oven kunt kiezen die past bij uw voedselbereidingsbehoeften.
Als je hier geland bent en je weet al dat je een Dutch oven wilt aanschaffen. KLIK HIER en het assortiment bij Amazon.
Wat zijn Dutch Ovens?
Oer-Hollands ovens werden gesmeed uit gietijzer. Het is een pot die werd en nog steeds wordt gebruikt boven open vuur en in hete kolen.
Ze hebben een handvat aan weerszijden van de pot en een nauwsluitend deksel met een lushandgreep in het midden voor eenvoudig tillen.
Sommige ovens hebben benen om tussen de kolen te zitten terwijl anderen een platte bodem hadden.
De bodem van de oven en de wanden zijn dik en het deksel is dik en zwaar om een strakke afdichting te vormen die het vocht en de voedingsstoffen vasthoudt en de gerechten zelf laat basten.
Hoe worden Dutch Ovens gemaakt?
Traditionele Nederlandse ovens worden al honderden jaren geproduceerd van gesmolten gietijzer. Door de jaren heen zijn verschillende methoden getest om het oorspronkelijke gesmolten gietijzermengsel te verbeteren.
Een proces genaamd “Slagging” wordt uitgevoerd voor het verwijderen van onzuiverheden en voor het toevoegen van bindmiddelen aan het gesmolten gietijzer om te helpen bij het verwijderen van verdere onzuiverheden die in het gesmolten metaal kunnen voorkomen.
Mallen worden vervolgens bekleed met zand om de vereiste vorm te creëren. Het ijzermengsel wordt na het zetten in de mal gegoten en het zand wordt voorzichtig weggeschud door langs een transportband te bewegen.
De gietijzeren producten zijn de “Finished”. Dit “afwerkingsproces” omvat slijpen, vormen, polijsten, reinigen, drogen en kruiden.
Natuurlijk heeft elke gieterij over de hele wereld zijn eigen proces, maar de basisprincipes van de productie zijn hetzelfde.
Lodge Cast Iron Foundry Tour
Waar zijn Nederlandse ovens van gemaakt – De materialen
Bij de aanschaf van een Dutch oven vandaag de dag zou de grootste overweging moeten zijn “waar ga je je Dutch oven gebruiken?”
Als u uw Dutch oven voor kamperen wilt, heeft u een gekruid gietijzer oven.
Wil je het vooral in je keuken gebruiken, dan is een geëmailleerde optie waarschijnlijk de beste. Dit komt omdat ze gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden zijn, maar alle kookvoordelen van gekruid gietijzer hebben.
Ik heb hieronder een gedetailleerde uitsplitsing van zes verschillende materialen die Nederlandse ovens vandaag de dag gemakkelijk te vinden zijn.
1. Gietijzer dutch ovens

De traditionele gietijzeren Dutch oven is een zware stoere kookpot die al eeuwenlang wordt gebruikt. Ze worden nog steeds over de hele wereld gebruikt zoals ze oorspronkelijk werden gebruikt, boven open vuur en zittend in hete kolen.
Of het nu in achtertuinen of op kampeertrips is, ze worden nog steeds vereerd en duurzaamheid komt nooit in het geding.
Als u een gietijzeren kooktoestel van hoge kwaliteit koopt, wordt het van generatie op generatie doorgegeven als het correct wordt verzorgd.
Zelfs als deze potten niet goed worden verzorgd, kunnen ze met een beetje elleboogvet in hun oude glorie worden teruggekocht.
Gietijzer kan tijd nodig hebben om op te warmen, maar met het zware deksel met zijn zelfversterkend vermogen wordt de warmte ongebonden gehoudenzoals sommige van zijn tegenhangers.
De nadelen van Gietijzer
Het moet worden gekruid om corrosie te voorkomen, roest en om te voorkomen dat voedsel zich aan de binnenkant hecht.
Hoewel gietijzer een robuust uiterlijk heeft vanwege de doorgewinterde lagen die op hun plaats zijn om het antiaanbakoppervlak te bieden, moet u nog steeds voorzichtig zijn bij het verzorgen van het strijkijzer.
Vastzittend voedsel moet worden verwijderd met kokend water en zachte verwijdering van voedseldeeltjes. Was dan alleen in water met een geschikte schuurspons. Het gietijzer moet dan onmiddellijk worden gedroogd om roestvorming te voorkomen.
Ze vereisen ook herseizoen wanneer het glanzende antiaanbakoppervlak is aangetast of is afgebroken als gevolg van gebruik en tijd.
Mijn all-time favorite camp dutch oven is de Lodge camp Dutch oven – lees meer over deze camp oven hier.
2. Geëmailleerde Gietijzeren Dutch Ovens

Het geëmailleerde gietijzer in de bovenstaande afbeelding heeft een coating van licht email aan de binnenkant van de oven en een porseleinen geëmailleerde buitenkant.
De emaille coating vereist geen kruiden.
De emaille coating zorgt voor een gelijkmatigere warmteverdeling dan een voorgekruide gietijzeren Dutch oven.
Afgezien van de dagelijkse gerechten, bereid je in deze soorten Dutch ovens ze zijn goed om te bakken.
Opschonen is gemakkelijker omdat voedseldeeltjes niet de neiging hebben om zo veel aan glazuur te kleven als in een voorgekruide Nederlandse oven. U kunt gebruik maken van een Dutch oven in de koelkast.
De Dutch oven moet worden gewassen in warm zeepsop en niet in een vaatwasmachine voor een langer houdbaar glanzend glazuur…
3. Keramische Dutch Ovens

Dit type aluminium kookgerei heeft een aluminium buitenkant en een keramisch anti-aanbak interieur. Deze samenstelling houdt ze een relatief lichtgewicht kooktoestel.
Ze verwarmen snel, gelijkmatig en verdelen en houden warmte vast vanwege de warmteretentie-eigenschappen in het keramiek.
Het kan in de vaatwasser worden schoongemaakt, maar ik zou willen voorstellen om met de hand te wassen en te drogen om de oven te beschermen.
Het bovenstaande product is gemaakt van vulkanische mineralen, de extra harde keramische coating is bestand tegen krassen en stoot vloeistoffen af. Het heeft een ovenbestendig deksel en is gemaakt in Italië.
4. Rvs Dutch Ovens

Sommige roestvrijstalen Dutch ovens hebben aluminium gebonden onderstellen zodat de pot snel opwarmt en ze zullen ook de warmte gelijkmatiger verdelen.
Ze zijn een stuk dunner in make-up dan aluminium of gietijzer.
Zorg voor edelstaal is een stuk eenvoudiger dan sommige van de andere soorten ovens.
Dit komt omdat ze geen speciale reinigingsinstructies hoeven te volgen en deze ovens zullen niet roesten.
Meer over Dutch ovens en rvs – hier
5. Aluminium Dutch Ovens

Deze Dutch oven is gemaakt van hard geanodiseerd aluminium. Het is een aanzienlijk kooktoestel, hoewel lichter dan gietijzer. Hoewel deze Nederlandse ovens snel opwarmen hebben ze niet dezelfde warmteretentie als gietijzer.
Afhankelijk van de oven zijn deze aluminium ovens (de hierboven afgebeelde is dat niet) meestal bedekt met een antiaanbaklaag die helpt bij voedsel dat niet plakt naar het interieur.
Dit anti-aanbak interieur leidt tot een gemakkelijkere schoonmaak. Maar in tegenstelling tot roestvrij staal, moet u extra nemen zorg met de reiniging en/of schrobproces als het voedsel zich wel aan de binnenkant hecht.
Niet-schurende schuursponsjes met zeep, water en zacht wrijven zijn ook geen vaatwasser nodig voor deze oven.
Het oppervlak van dit type Braadpan kan heel gemakkelijk worden aangetast als er geen voorzichtige zorg wordt besteed. Dit omvat ook alle gebruiksvoorwerpen die in de oven moeten worden gebruikt. Alleen plastic, siliconen, bamboe of hout.
6. Gegoten aluminium Dutch Oven

Deze oven ziet eruit als een traditionele gietijzeren Nederlandse oven, in feite is het aluminium van structuur met een antiaanbaklaag. Waardoor het de perfecte keuze is voor degenen die geen zwaar gietijzer kunnen tillen.
Presteert als een traditioneel gevormde Nederlandse oven, is lichter dan zijn gietijzeren neef en kan worden schoongemaakt in een vaatwasser, maar handen wassen wordt aanbevolen.
Meer over aluminium kookgerei en Dutch ovens – hier
7. Glazen Dutch Oven

Deze glazen Dutch oven is niet poreus waardoor het vlekken en voedselgeur afstoot. Lichter dan gietijzer.
Deze kookpot is kookplaat, gas, elektrisch en vleeskuiken veilig. Ook is het veilig om in een voorverwarmde conventionele oven evenals een magnetron.
Het is ook veilig voor de vaatwasser en vriezer.
Wat is het beste materiaal voor een Dutch Oven?
Het beste materiaal voor een Dutch oven is gietijzer als het gebruikt moet worden zoals het oorspronkelijk is ontworpen. Bij correct verhitting houdt gietijzer warmte vast en verwarmt het de stoofschotels en soldeert het gelijkmatig. Het zelfverschroeiende zware deksel houdt de voedingsstoffen en smaken vast en kan de vloeistof indien nodig tot een saus reduceren.
Dutch ovens zijn ook geweldig voor het bakken van cakes, koekjes en desserts.
Laten we niet vergeten hoe een Dutch oven werkt als bakkersoven wanneer brood bakken.
Welke Dutch Oven moet ik kopen?
Bij het kiezen van een Braadpan het nemen van een beslissing is eenvoudig wanneer de vraag wordt opgesplitst in de drie belangrijkste overwegingen hieronder.
Dutch Oven Gebruik
Gebruikt u uw Dutch oven boven open vuur of in heet Kolen? Kamperen of in je eigen achtertuin of iets dergelijks.
Open vuur en kolen zouden een voorseizoen gegoten kamp Dutch oven vereisen, met poten zijn het beste voor vlammen. Een Dutch oven met platte bodem is een geweldige optie voor barbecues en tuinvuren in de achtertuin, maar is ook geschikt om te kamperen.
Dutch Oven Materiaal
Een Dutch Oven voor kamperen
Je hebt een gekruide gietijzeren Dutch oven nodig.
Een Dutch Oven voor de Keuken
Je kunt absoluut een gekruide gietijzeren oven gebruiken op al je kookoppervlakken en ovens in je keuken, maar er moet veel voorzichtigheid worden betracht met de zware Dutch oven Zo dat kookplaten niet worden stuk.
De trend is tegenwoordig de geëmailleerde gietijzeren opties. Er zijn veel decore kleuren beschikbaar om aan ieders smaak te voldoen.
Vanwege het gemak van opruimen dat geëmailleerd gietijzer biedt, zijn ze een zeer populaire keuze.
Zeker als de Dutch oven niet boven vlammen of kolen gebruikt hoeft te worden.
Welke maat Dutch Oven heb ik nodig
De maat Dutch oven die ik zou kopen om voer een gezin van 4 zou 7-kwart Dutch oven.
Deze grootte lijkt misschien overdreven. Maar met deze grootte kunt u vele soorten gerechten bereiden, waaronder poten van vlees, gebraad, schacht en al uw soepen, stoofschotels en bakken.
Voor uw persoonlijke behoeften zie de maattabel hieronder.
Wil je meer weten over het kopen van een Dutch oven ga dan naar mijn artikel door te klikken op hier of misschien wil je weten waar je een Dutch oven voor kunt gebruiken Ik heb nog een artikel hier.
Dutch Oven Maattabel

Camp Dutch Oven Maattabel

Hoe een Dutch Oven te gebruiken
De Dutch oven is letterlijk een one-stop kookpot. Gebruikt onder de juiste warmtetoepassing kunt u:
- Smoren
- Bak
- Braden
- Sudderen
- Koken
- Stoom
- Braden
- Bakken
- Serveer verschillende voedingsmiddelen en vloeistoffen warm en koud
- Voedsel opslaan
Lees meer over Dutch oven gebruik in mijn artikel hier.
Veelgestelde vragen
Zoals altijd zijn er meer vragen – hoop dat deze antwoorden helpen.
Waarom zijn Dutch Ovens zo duur?
Nederlandse ovens kunnen duur zijn wanneer hoogwaardige materialen worden gebruikt om ze te produceren. Nederlandse ovens zijn dik gemaakt voor optimale warmteabsorptie, -retentie en -verdeling.
Lees meer over waarom Nederlandse ovens duur kunnen zijn in mijn artikel hier.
Dutch Oven Substituut
Zijn er vervangers voor Dutch ovens? Ja, die staan er in mijn artikel. hier Ik heb eigenlijk meer dan 11 alternatieven voor een Dutch oven.
Wat is de beste Dutch Oven?
Ik zou moeten zeggen dat de beste Nederlandse oven de ene y isou gebruik het meest.
Ten tweede, de Dutch oven u droom (Staub) over de meeste en hier (Le Creuset) Hollandse ovens.
Laatste woord – Waar zijn Dutch Ovens van gemaakt?
Bij het kiezen van een Nederlandse oven zoals bij alle andere apparaten die we in ons drukke leven kopen, moet rekening worden gehouden met: –
- Waar gaan we het voor gebruiken?
- Waar gaan we het gebruiken?
- Hoe vaak zullen we het gebruiken?
- Gemak.
- Zorg en onderhoud.
Van een van de zeven Nederlandse ovenopties hierboven weet ik zeker dat je een duidelijk idee hebt van welke van deze kooktoestellen het beste bij je past.
Ik hoop ook dat ik je inzicht heb gegeven in hoe een Dutch oven wordt gemaakt, waar ze van gemaakt zijn, en een beetje geschiedenis eveneens.
Eenpans kookrotsen