Nederlandse ovens worden al eeuwenlang gebruikt om brood, stoofschotels en vele andere heerlijke maaltijden in te bereiden. Hoewel ze enigszins variëren in grootte en structuur (sommige hebben pootjes of ophanghaken, terwijl andere meer gestroomlijnd zijn), hebben dutch ovens over het algemeen een consistente dikte en temperatuurdrempels.
Dutch ovens zijn een vorm van kookgerei, meestal gemaakt van gietijzer. Het zijn meestal dikke, ronde potten met even stevige deksels. Vanwege hun duurzaamheid worden ze vaak gebruikt voor het koken van voedsel boven een open vuur of hete houtskool. De gewenste temperatuur bereiken met een dutch oven kan lastig zijn.

Laten we dutch ovens verkennen en de ideale temperaturen en timings ontdekken voor verschillende verwarmingsconfiguraties. Zo kunt u uw dutch oven correct gebruiken zonder bang te zijn dat een heerlijk gerecht over- of onderkookt.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan kwalificerende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is een Dutch Oven?
Inhoudsopgave
De meeste mensen nemen aan dat dutch ovens werden uitgevonden in Nederland. Maar hoewel het concept van Nederlandse ovens in Nederland werd geboren, kan de creatie ervan worden toegeschreven aan een Engelsman genaamd Abraham Darby.
In de vroege jaren 1700 bezocht Darby Nederland en bestudeerde hun op messing gebaseerde productieprocessen.
Hij observeerde de Nederlandse pottenbakkers die unieke gietvormen van zand gebruikten, en hij begon te theoretiseren dat andere soorten metaal met dezelfde techniek konden worden gegoten.
Darby had echter moeite om goedkopere vormen van metaal aan dit proces aan te passen.
Gelukkig hielp een Welshman genaamd James Thomas Darby met het experimenteren met de techniek tot ze succes hadden met een gietijzeren pot. Dit stevige, ketelachtige kookgerei werd wat tegenwoordig bekend staat als de dutch oven.
Veel van de originele “dutch ovens” waren veel groter en zwaarder dan die van vandaag.
Ze waren vaak voorzien van korte benen en een dik handvat. Hierdoor konden de eigenaars hun kookgerei boven een open vuur of gloeiend hete kolen plaatsen zonder de bodem van de pan te verbranden.
Het zorgde ook voor maximale draagbaarheid, zodat gezinnen gemakkelijk warme maaltijden naar huis konden vervoeren.
Nederlandse ovens worden nog steeds over de hele wereld gebruikt. Ze zijn vooral populair bij kampeerders en thuiskoks.
Terwijl ze vaak gebruikt worden voor het bakken van broodkunnen dutch ovens worden gebruikt om bijna alles te koken, bakken of braden.
Waar zijn Dutch Ovens van gemaakt?
Oorspronkelijk waren alle Nederlandse ovens gemaakt van gietijzer. Dit gaf ze een uiterlijk, gewicht, en functie vergelijkbaar met gietijzeren koekenpannen.
Moderne dutch ovens zijn echter vaak gemaakt van een verschillende materialen. Sommige hebben een gietijzeren kern die bedekt is met een fijne keramische coating.
Andere zijn gemaakt van massief glas of dik aluminium. Koper en roestvrij staal zijn ook populaire materialen voor dutch ovens.
Maar als je vastbesloten bent om een authentieke dutch oven kookervaring te ervaren, wil je misschien kiezen voor gekruid gietijzer.
Hoewel gietijzer een van de zwaarste materialen is, is het ook een van de duurzaamste. Gietijzer warmt ook gelijkmatig op en blijft vrij lang heet.
Dik gietijzeren kookgerei kan blootstelling aan levend vuur of verhitte kolen overleven zonder te smelten, te buigen of gevaarlijke chemicaliën af te geven.
Daarom zeggen veel bezitters van een dutch oven trots dat hun oven van gietijzer is.
U kunt uitstekende resultaten ervaren met glas, koper, of met email beklede opties als u van plan bent uw dutch oven alleen te gebruiken op een standaard fornuis of in een conventionele oven.
Maar als het gaat om koken op een open vuur of boven een kolenpit, levert gietijzer meestal betrouwbare resultaten op.
Dit is cruciaal voor iedereen die met zijn kookgerei de gewenste temperatuur hoopt te bereiken.
Gerelateerde lectuur: Beste Nederlandse ovens voor kamperen artikel -. hier
Voorverwarmingstijd en -methoden voor een Dutch Oven
Het begrijpen van het voorverwarmingsproces van een dutch oven begint met het bepalen van de verwarmingsmethode. Koken op een inductiekookplaat is immers heel anders dan koken op open kolen.
Laten we een snelle diepe duik nemen in enkele van de meest voorkomende voorverwarmingsmethoden voor dutch ovens.
Als u eenmaal begrijpt hoe een verwarmingsbron de voorverwarmingstijd helpt bepalen, bent u misschien beter in staat om de ideale temperatuur van uw gewenste dutch oven gerecht te bereiken.
Laten we zonder verder oponthoud de drie meest voorkomende verwarmingsmethoden voor dutch ovens en hun voorverwarmingstijden verkennen.
Oven
Dit is zeker de meest eenvoudige voorverwarmingsmethode.
Bij de meeste conventionele ovens moet de gebruiker een voorverwarmingstemperatuur instellen, zodat het niet nodig is een thermometer te gebruiken om de warmte te meten.
Toch zul je, als je de oven van je huis gebruikt om een dutch oven voor te verwarmen, in tandem willen verwarmen.
In plaats van te wachten tot de oven de gewenste temperatuur heeft bereikt en dan de dutch oven erin te zetten, laat u de twee ovens tegelijkertijd verwarmen.
Dit kan scheuren in het vat helpen voorkomen en het voorverwarmen versnellen.
Wanneer de conventionele oven de gewenste temperatuur heeft bereikt, zal de dutch oven ook klaar zijn voor gebruik.
Fornuis
Koken op de fornuis kan iets lastiger zijn en vereist wat extra finesse.
Als u echter een dutch oven gebruikt voor maaltijden op de kookplaat, kunt u de bovenstaande gids voor het voorverwarmen van de oven volgen en de oven verwijderen en direct op een warm fornuisoppervlak plaatsen.
Vergeet niet dat het toepassen van plotselinge en extreme hitte op uw dutch oven over het algemeen geen goed idee is. Dit geldt voor het meeste kookgerei, ongeacht het materiaal.
Deze regel kan het een uitdaging maken om met houtskool te koken, omdat de meesten hun dutch oven niet zullen opwarmen voordat ze hem over de kolen gooien.
Houtskool
Dutch ovens zijn gemaakt voor gebruik met houtskool en levend vuur. De kennis over dit proces kan echter verwarrend zijn.
Bijvoorbeeld, een “dutch oven” direct boven een sterk vuur zetten kan rampzalig zijn, maar dichtbij levend vuur zetten kan prachtig zijn.
Als zodanig, zijn veel mensen niet volledig comfortabel met het gebruik van hun dutch oven op kolen.
Gelukkig is er vrij veel moderne informatie over dit bijzondere verwarmingsproces.
Net als de andere hierboven genoemde voorverwarmingsmethoden is het van vitaal belang om uw dutch oven langzaam op te warmen.
Bovendien moet u de oven op een bed van houtskool plaatsen en het deksel ook met kolen bedekken.
Het aantal individuele briketten voor de bodem en de bovenkant verschilt afhankelijk van de grootte van de dutch oven die u gebruikt en uw ideale temperatuur.
De volgende gids kan helpen.
Dutch Oven Temperatuur, Kolen en Briket Plaatsing Chart
SIZE | 325℉ | 350℉ | 375℉ | 400℉ | 425℉ | 450℉ |
---|---|---|---|---|---|---|
8-Inch Oven | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
10-Inch Oven | 19 | 21 | 23 | 25 | 27 | 29 |
12-Inch Oven | 23 | 25 | 27 | 29 | 31 | 33 |
14-Inch Oven | 30 | 32 | 34 | 36 | 38 | 40 |
Het nummer van elk vakje staat voor het totale aantal houtskoolbriketten dat nodig is voor dat bepaalde vat en die bepaalde temperatuur.
Om de boven-bodem verhouding te bepalen, kunt u wat eenvoudige wiskunde toepassen. Een verhouding van 2:3 kan ervoor zorgen dat een dutch oven correct wordt verwarmd.
Bijvoorbeeld, een 10-inch oven die 400 ℉ moet halen, heeft ongeveer 25 briketten nodig.
Bij een verhouding van 2:3 betekent dit dat u ongeveer 16 tot 17 stukjes houtskool onder de dutch oven moet plaatsen, en de resterende hoeveelheid bovenop.
U vindt het misschien handig om een thermometer bij de hand te hebben om de stijgende temperaturen in en rond uw dutch oven bij te houden.
Een handheld infrarood thermometer kan u helpen de warmte te meten zonder uw veiligheid of maaltijd in gevaar te brengen.
De Etekcity Infrarode Thermometer gebruikt een hoge straal laser om oppervlakken te richten en hun warmte te lezen. Met een eenvoudig af te lezen digitaal scherm met achtergrondverlichting en de mogelijkheid om temperaturen op afstand te registreren, kan dit apparaat een uitstekend (en betaalbaar) lid zijn van elke kookgereedschapskist.
Download een exemplaar – Dutch Oven Temperaturen, Kolen en Briketten Plaatsingstabel

Nederlandse Oven Onderhoudsrichtlijnen
Dutch ovens vereisen een beetje extra zorg om in tip-top conditie te blijven.
Gelukkig komt dit vaak neer op het een half uur weken van je dutch oven in een warm sopje voordat je hem afspoelt en schoonveegt.
Verschillende materialen vragen echter om verschillende reinigingsmaatregelen.
Bijvoorbeeld, glazen kookgerei mag nooit worden blootgesteld aan extreme temperaturen in snelle opeenvolging.
Het plaatsen van een gloeiend hete glazen schaal in een vriezer kan resulteren in gebroken of verbrijzeld glas.
Evenzo kan het gebruik van een schuurspons of schrobber om een met keramiek beklede of geëmailleerde dutch oven schoon te maken leiden tot barsten in het glazuur.
Laten we een paar handige schoonmaaktips en -trucs verkennen voor de twee populairste soorten dutch ovens – keramiek en gietijzer.
Keramische Nederlandse Ovens
Keramische of geëmailleerde dutch ovens zijn bijzonder populair vanwege hun uiterlijk en functionaliteit.
Deze robuuste vaten zijn vaak bekleed met felgekleurd keramiek of email op porseleinbasis.
Hun kern kan bijna elk type metaal zijn, maar de meeste hebben een gietijzeren skelet.
Vanwege hun gelaagde aard moeten keramische dutch ovens met meer zorg worden behandeld dan koperen, ijzeren of stalen modellen.
Na het koken met een keramische dutch oven, laat hem afkoelen tot kamertemperatuur voordat u hem in warm, zeepwater dompelt.
Gebruik na enkele minuten tot een half uur (afhankelijk van de aard van de vastzittende voedselresten) een niet-schurend schoonmaakdoekje of een zachte siliconen scrub om de resterende smurrie te verwijderen.
Spoel schoon met koel water en herhaal dit onmiddellijk indien nodig. Zorg ervoor dat u uw dutch oven nooit ’s nachts met water gevuld laat.
Hoewel de keramische coating bescherming zou moeten bieden tegen mogelijke roestvorming, is het onhygiënisch om uw dutch oven enkele uren in halfwas toestand te houden.
Door dit te doen zou je de levensduur van je gerecht kunnen verkorten. Dit probleem komt echter veel vaker voor bij gietijzeren dutch ovens.
Gietijzeren Nederlandse Ovens
Gietijzer is een fantastisch materiaal voor kookgerei. Indien goed onderhouden en verzorgd, kan het zijn eigenaars overleven.
Gietijzer is ook bijna ongevoelig voor toevallige valpartijen en botsingen, in tegenstelling tot glas of massief keramiek.
Echter, gietijzer is metaal, en bijna alle metalen zijn gevoelig voor corrosie, roest en rotting door water. Dit kan het schoonmaken van uw gietijzeren kookgerei tot een uitdaging maken.
Toch, een beetje kennis gaat een lange weg als het gaat om het vermijden van dure gietijzer problemen.
Ten eerstereageert gietijzer niet goed op schuurmiddel of schuursponsjes.
Tweedemag u nooit afwasmiddel of soortgelijke oplossingen op gietijzer gebruiken.
Het in gedachten houden van deze twee primaire regels bij het werken met een gietijzeren dutch oven kan mogelijk de levensduur van uw vaartuig verlengen.
Na het koken met een gietijzeren dutch oven wil je hem laten afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem schoonmaakt.
Als hij eenmaal koel genoeg is om veilig aan te raken, zult u alle overgebleven voedsel willen verwijderen en het ofwel opslaan of weggooien.
Gebruik vervolgens een sterke, schone doek om eventueel achtergebleven oliën of voedseldeeltjes weg te vegen.
Na het verwijderen van alle zichtbare stukjes gruis, laat u uw oven enkele minuten onder warm water staan.
U kunt een zachte, niet-schurende reinigingspad of schrob gebruiken om hardnekkige stukjes voedsel te verwijderen die mogelijk vastzitten.
U kunt de oven droogdeppen of aan de lucht laten drogen, maar de meesten zweren bij handdroging wegens roestvorming.
Gerelateerd lees hoe gietijzer schoonmaken na het koken
Het opbergen van je Dutch oven is ook uiterst belangrijk voor de optimale levensduur van de kookpot!
Kijk op dit artikel dat diep ingaat op het belang van het bewaren van gietijzer en ook op vitale bewaartips.
Tot slot – Dutch Oven Temperatuur Gids
Nederlandse ovens komen misschien niet uit Nederland, maar ze werden geïnspireerd door enkele innovatieve technieken uit die tijd.
Ze zijn nog steeds een belangrijk kookgerei in veel huishoudens, en met een goede reden.
Nederlandse ovens zijn duurzame, zelfstandige kookpotten die bestand zijn tegen hoge temperaturen.
Het bereiken van de perfecte temperatuur vereist enige finesse, en degenen die houtskool gebruiken om hun dutch oven te verwarmen zullen een gids moeten raadplegen voor hulp.
Echter, oefening baart kunst. De beste manier om van uw dutch oven te genieten is hem vaak te gebruiken.
Door dit te doen raakt u meer gewend aan het voorverwarmen en het kookproces.
Zorg ervoor dat u na elk gerecht uw Nederlandse oven schoon te maken met veel warm water. Het is ook cruciaal om het gebruik van potentieel schadelijk gereedschap en reinigingsvloeistoffen te vermijden.
Eenpansgerechten
Bronnen
– North Dakota State University: Dutch Oven Cooking
– Wikipedia: Nederlandse oven