Nederlandse ovens en snelkookpannen zijn twee stukken keukengerei die al eeuwen bestaan. Ze maken allebei het koken gemakkelijker en handiger; ze hebben echter allebei hun voor- en nadelen. Welke moet je nu kiezen?
Een Dutch oven is een veelzijdige geëmailleerde gietijzeren pan die gebruikt kan worden voor een breed scala aan kookbehoeften, waaronder langzaam koken, braden, koken, bakken en soep maken. Een snelkookpan daarentegen is ontworpen om voedsel snel te koken met stoom onder hoge druk.
In dit artikel kom je meer te weten over beide opties als we nader bekijken hoe ze werken en wat hun voor- en nadelen zijn.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat zijn Dutch Ovens en hoe werken ze?
Inhoudsopgave

Dutch ovens zijn cilindrische gietijzeren potten bedekt met emaille. Zoals de naam al zegt, werden ze ontwikkeld door de Nederlanders. Ze zijn ook bekend onder andere namen zoals Cocottes, Franse ovens en braadpannen. De Nederlandse oven wordt geleverd met een nauwsluitend deksel en is bijna volledig antikleef wanneer hij goed gekruid is.
Je kunt koken met de pot bovenop een fornuis of in een oven zonder gedoe. Dankzij het gietijzeren materiaal dat in een Nederlandse oven wordt gebruikt, wordt de stralingswarmte gelijkmatig verdeeld, zodat alle kanten van het voedsel dat u bereidt worden geraakt.
Het nauwsluitende deksel zorgt er ook voor dat het vocht in de maaltijden beter wordt vastgehouden. De aard van de Nederlandse oven maakt hem veelzijdig. Daarom kan hij worden gebruikt om een groot aantal maaltijden te bereiden via een groot aantal methoden.
Naast het koken van stoofschotels en soepen, kunt u een Nederlandse ovenpot ook gebruiken voor braden, bakken en brood bakken.
Het zal u misschien verbazen dat brood bakken een van de toepassingen van een Nederlandse oven is, maar het is mogelijk om brood en vele andere soorten baksels met deze pot te bakken.
Stoom is een belangrijk onderdeel van het bakproces, en het goed sluitende deksel zorgt ervoor dat de pot stoom kan vasthouden, zodat de gist kan werken.
Voordelen van Dutch Ovens
In dit deel analyseren we de voordelen van het gebruik van Nederlandse ovens.
- Nederlandse ovenpotten zijn veelzijdig. Zoals je hierboven hebt gezien, kun je een Nederlandse oven gebruiken om te bakken, braden en frituren. U kunt er ook eenpansgerechten mee maken. Dit is in aanvulling op conventionele toepassingen zoals soepen en stoofpotten. Het vermogen om vocht vast te houden maakt het nog veelzijdiger.
- Ze werken op het fornuis en in de oven. Dit bespaart u tijd, energie en geld omdat u geen apart kookgerei hoeft aan te schaffen voor bakken en koken. U bent ook minder tijd kwijt aan schoonmaken.
- Nederlandse ovens schoonmaken is eenvoudig. Door de email-coating en het gietijzer zijn de potten vrijwel antikleef. Etensresten spoelen er dus gemakkelijk af.
- Ze zorgen voor grondig koken. Omdat de potten zijn ontworpen om gelijkmatig stralingswarmte af te geven, bent u zeker van gelijkmatig gekookte maaltijden die niet aan de zijkanten of in het midden verbranden.
- Ze gaan lang mee. De slijtvastheid van de materialen gebruikt bij het maken Nederlandse ovenpotten betekent dat ze vele jaren meegaan als u er goed voor zorgt.
Nadelen van Dutch Ovens
Hier zijn de nadelen van het gebruik van Nederlandse ovens:
- Ze kunnen duur zijn. De kosten van de meest betaalbare Nederlandse ovens op de markt, zoals die van Lodge, kunnen een set generieke kookpotten kopen. Dit nadeel wordt echter gecompenseerd door hun veelzijdigheid en duurzaamheid.
- De kooktijden kunnen vrij lang zijn. Grondig koken is een van de voordelen van Nederlandse ovens, maar het betekent ook dat maaltijden langer kunnen duren om te koken in vergelijking met andere opties.
- Ze vereisen een hands-on aanpak. In tegenstelling tot ander kookgerei waarmee u voedsel kunt koken, zelfs als u aan het werk bent, kunt u een Nederlandse ovenpot niet lang onbeheerd achterlaten.
Wat zijn snelkookpannen en hoe werken ze?
Snelkookpannen zijn een luchtdicht type kookgerei dat voedsel snel kookt door de stoomdruk die in de pan ontstaat wanneer ze in gebruik zijn.
Er zijn twee soorten snelkookpannen: elektrische snelkookpannen en fornuizen.
Crock-Pot en Cuisinart (hierboven afgebeeld) zijn voorbeelden van elektrische snelkookpannen, terwijl Mirro 92122A (hierboven afgebeeld) en Presto 01781 zijn voorbeelden van snelkookpannen.
Beide typen werken volgens dezelfde principes.
De druk die door een snelkookpan wordt uitgeoefend, wordt gemeten in pounds per square inch (PSI).
Een gebied waarin elektrische snelkookpannen verschillen van fornuizen is dat ze worden geleverd met een variabele warmte-instelling met PSI variërend van 6 tot 15.
Maar veel van hen raken die bovengrens vaak niet, wat betekent dat ze maaltijden niet zo snel zullen koken als de opties op de oven.
Om met een snelkookpan te koken, voegt u er wat water aan toe voordat u de schakelaar aanzet (bij elektrische modellen) of hem op het fornuis zet.
De pan zal de water aan de kook brengen tot 121°C, waarbij in sommige modellen een druk tot 15 PSI wordt opgebouwd. Hierdoor wordt het voedsel snel gaar.
Snelkookpannen zijn voorzien van een ventiel dat regelmatig opent om stoom en druk te laten ontsnappen terwijl het werkt. Dit houdt het voedsel op een gelijkmatige temperatuur totdat het gaar is.
Behalve dat het voedsel sneller gaar wordt, is het gebruik van een snelkookpan ook een uitstekende manier om taai voedsel malser te maken. Dus, wanneer u dikke stukken vlees zeer snel moet koken, kunt u vertrouwen op de hoge druk in een snelkookpan als deze om de klus snel te klaren.
Voordelen van snelkookpannen
Overweeg deze opmerkelijke voordelen met betrekking tot het gebruik van snelkookpannen:
- Ze koken voedsel zeer snel. Dit maakt ze tot het beste kookgerei om te gebruiken wanneer u snel vlees, granen en andere soorten taai voedsel moet koken.
- Ze houden vocht en voedingsstoffen in het voedsel vast. De hoge stoom, luchtdichte omgeving betekent dat snelkookpannen het vocht in het voedsel kunnen vasthouden. Deze combinatie zorgt er ook voor dat het gekookte voedsel zijn voedingsstoffen niet verliest, vooral in vergelijking met gewoon koken.
- Ze kunnen veelzijdig zijn. De mogelijkheid om de warmte te regelen in elektrische snelkookpannen betekent dat u er een breder scala aan maaltijden mee kunt bereiden.
Nadelen van snelkookpannen
Laten we hieronder de nadelen van het gebruik van een snelkookpan bekijken:
- Ze maken overkoken gemakkelijk. Omdat het moeilijk is om de exacte tijdsduur voor het koken van bepaalde voedingsmiddelen te weten, is het gemakkelijk om voedsel te overkoken bij het gebruik van een snelkookpan. Na verloop van tijd kun je een schatting maken van de kooktijden, maar in het begin is het een beetje vallen en opstaan.
- Het is niet gemakkelijk om het eten te controleren. Dit is ook een reden waarom mensen voedsel overkoken met snelkookpannen. Deze keukenapparaten zijn ontworpen om gesloten te blijven tot ze klaar zijn met koken, dus het is moeilijk om het voedsel te controleren terwijl het nog bezig is. Op sommige fornuizen kunt u de druk laten ontsnappen en de pan halverwege handmatig openen, maar dit kan tijdrovend zijn.
- Koken kan nog steeds tijd kosten. Dit geldt vooral voor elektrische snelkookpannen, waar je 10-30 minuten moet wachten tot ze zijn voorverwarmd. Nadat het voedsel is gekookt, moet u ook wachten tot de druk is opgeheven, wat nog eens 30 minuten kan duren als u een model koopt zonder snelontspanner of mechanismen om de druk handmatig op te heffen.
Welke moet u kiezen?
Idealiter zou u het beste een snelkookpan en een Nederlandse oven in uw keuken kunnen hebben, omdat ze allemaal verschillende doelen dienen.
Als je er echter maar één moet aanschaffen, denk dan na over het soort maaltijden dat je meestal kookt.
Als je recepten kookt die geen drukkoken vereisen, zal een Nederlandse oven vaak een betere investering zijn, omdat je er bijna alles mee kunt koken.
Aan de andere kant zijn snelkookpannen het beste als je zo min mogelijk tijd aan koken wilt besteden.
Dit artikel geeft je een aantal andere kookgerei alternatieven als u niet beschikt over of niet wilt beschikken over een snelkookpan – check it out Wat kun je gebruiken in plaats van een snelkookpan.
Conclusie – Dutch Ovens vs Snelkookpannen
Dutch ovens en snelkookpannen hebben beide hun voor- en nadelen. Toch, tenzij je regelmatig voedsel kookt dat veel tijd kost met ander keukengerei, is een Nederlandse oven zal bijna altijd een betere investering.
Er zijn veel snelkookpannen op de markt, die meerdere functies beloven die Nederlandse ovens op papier overbodig maken. Iedere fervente gebruiker van beide soorten keukengerei zal u echter vertellen dat het een goed idee is om de functies gescheiden te houden.
Eenpanskoken rockt
Bronnen
– Wikipedia: Nederlandse Oven
– Wikipedia: PSI