Als je nog nooit een Nederlandse oven hebt gebruikt, heb je waarschijnlijk wel eens de vraag gesteld “waar wordt een Nederlandse oven voor gebruikt?”. Dus als je nieuw bent in het koken met Nederlandse ovens of gewoon een opfrisser nodig hebt over alle prachtige manieren waarop een Nederlandse oven kan worden gebruikt, hier is het korte antwoord!
Dutch Oven Gebruiken – Dutch ovens worden gebruikt voor bakken, sudderen, braden, bakken, koken, stomen, sauteren, smoren, serveren van maaltijden, bewaren en u kunt ze zelfs gebruiken om eten en drinken koud te houden. Deze kookpotten kunnen worden gebruikt om voedsel te bereiden op kookplaten met verschillende warmtebronnen, in een conventionele oven, en ook boven open vuur.
Hieronder staan verschillende geweldige ideeën waar je misschien niet aan gedacht hebt. Bekijk ze maar eens, dan kunt u uw geliefde werkpaard afstoffen en goed gebruiken.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is een Dutch Oven?
Inhoudsopgave
Een traditionele of kale gietijzeren Nederlandse oven, ook bekend als Franse ovens, is een stuk kookgerei met dikke zijden, een bodem, en een zwaar deksel om vocht in te sluiten. Gekruid gietijzeren kookgerei en gietijzer met emaillaag zijn bestand tegen grote hitte. Ze kunnen worden gebruikt op alle keukenfornuizen, maar ook op open vuur en bij kampvuurkoken.
De beste manier om eenpansgerechten zoals stevige stoofpotten en pottenbraadstukken te bereiden is de oven langzaam op te warmen. Dit zorgt voor stralingswarmte en een consistente temperatuur in de oven, die in meerdere richtingen gaat, zodat uw gerechten gelijkmatig gaar worden.
Het deksel van deze robuuste pan heeft een zelfbraadfunctie om het vocht binnen te houden indien nodig. Het deksel kan ook worden omgekeerd tot een extra kookoppervlak boven de oven of kan worden gebruikt als koekenpan rechtstreeks op de warmtebron.
Ik heb een diepgaand artikel als je meer wilt weten over Nederlandse ovens, inclusief de verschillende materialen waarin ze tegenwoordig verkrijgbaar zijn. hier.
Waarvoor kan een Dutch Oven gebruikt worden?
De suggesties voor gebruik hieronder houden rekening met verschillende soorten Nederlandse ovens. Bij elk apparaat moet u voor gebruik altijd de instructies van de fabrikant lezen.
1. Bakken
We hoeven ons niet te beperken tot het bakken van no-kneed brood in onze ovens. Wat overigens heerlijk uitpakt en de geur van vers gekookt zelfgebakken brood urenlang blijft hangen.
Ik heb een recept voor no-kneed Nederlands ovenbrood klik gewoon hier.
Laat je fantasie de vrije loop er zijn scones, desserts, gelaagde taarten in één pot, en ieders favoriete reuze koekjesdeeg koekjes.
Die kunnen worden afgekoeld en direct uit de oven geserveerd met marshmallows, room, ijs, chocolade alles waar jij, je familie en vrienden van houden.
2. Simmering
Sudderen op lage temperatuur in een Nederlandse oven kan soms worden verward met langzaam koken.
Als je denkt aan sudderen in een Nederlandse oven moet je denken aan soepen, stoofschotels, risotto’s, stoofschotels en havermout.
Dit zijn maaltijden die gekookt worden in wat ik realtime noem. Je bereidt je ingrediënten en gaat ze koken en opdienen.
3. Roosteren
Roosteren kan in een Nederlandse oven. Bereid uw gerecht voor alsof u een braadslee gebruikt, dek het af met het deksel en plaats het in de oven.
Door het deksel tegen het einde van de kooktijd te verwijderen, kan het gebraad aan de bovenkant een beetje bruin worden zonder uit te drogen. Leer: de beste maat Nederlandse oven voor een hele kip.
4. Bakken
Verwarm de oven langzaam zoals altijd, en voeg de olie naar keuze toe – voor ondiepe bakken anderhalve centimeter in de bodem – om te frituren tot halverwege de zijkanten van de Dutch oven.
Gebruik een thermometer – wanneer de temperatuur 350 graden Fahrenheit bereikt kunt u uw te frituren voedsel erin steken.
Kook in batches als u een grote hoeveelheid bereidt. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte overlaat om het voedsel te verplaatsen tijdens het bakken.
WAARSCHUWING:– De olie zal heet zijn en spetteren tijdens het koken.
5. Kook
Met uw favoriete bouillons, oliën, kruiden en specerijen kunt u heerlijke pastagerechten maken in een Nederlandse oven.
Het is alleen uw verbeelding die u ervan weerhoudt heerlijke nieuwe gerechten te maken voor u, uw familie en uw vrienden. Bron: Koken in Gietijzer
6. Langzaam koken
Door het gietijzer constructie, consistente warmte, en het vermogen van de Dutch oven om warmte uit te stralen vanuit verschillende richtingen wordt langzaam koken gemakkelijk gemaakt.
Een extra bonus is dat u door de vochtvasthoudende functie en de lage warmtebehoefte ook nog eens bespaart op energiekosten.
Daar houdt de besparing niet op, want net als bij andere slow cooking apparaten kunt u met de Dutch oven zeker die goedkopere stukken vlees kopen die na langzaam garen in de oven bij aanraking uit elkaar vallen.
7. Stomen
Een van de beste toepassingen voor een Nederlandse oven is gestoomde rijst. Het is snel en gemakkelijk en blijft een hele tijd warm tot heet.
U kunt uw rijst stomen en er dan gebakken rijst of een ander rijstgerecht van maken dat dan warm blijft om op te dienen.
Wil je leren hoe je rijst koken in een Nederlandse oven die er elke keer perfect en luchtig uitziet?
8. Sauteren
Deze apparaten zijn perfect voor sauteren omdat je de hitte hoog kunt krijgen.
Denk er alleen aan dat je bij het sauteren niet te veel vocht wilt hebben. Dus om de taak uit te voeren moet je georganiseerd en snel zijn. En denk aan de veiligheid.
9. Smoren
Perfect om uw vlees te smoren voor een runderstoofpotje na het sauteren van uw groenten. Gooi alle ingrediënten bij elkaar om te bakken, sudderen, braden of langzaam te koken en u hebt een heerlijke maaltijd bereid in één pot.
10. Hete lucht koken
Popcorn is goed te bereiden in een Nederlandse oven vanwege de hitte en het zware deksel. Het kookt heel snel!
Nederlandse Oven Popcorn Recept
U kunt het op de ouderwetse manier maken met 1 eetlepel olie naar keuze 1/2 kopje plofkorrels. (Dit geeft je 12 kopjes gepofte mais).
Gebruik een grote Nederlandse oven op middelhoog vuur – verwarm de olie, voeg de popcorn toe, en dek af met het deksel. Schud de Nederlandse oven terwijl de maïs knalt. Het duurt ongeveer 5 minuten om deze grote hoeveelheid te poppen.
U kunt ook zelf wat gezonde popcorn poppen met behulp van lucht in plaats van olie.
Verwarm de Nederlandse oven met het deksel erop ongeveer 2 minuten voor op middelhoog vuur. Sprenkel na 2 minuten wat water op de bodem van de oven.
Als het weg sist en verdampt vermindert het vuur tot laag en voeg de knallende maïskorrels toe.
Schud de oven totdat de korrels niet meer knallen haal van het vuur en voeg uw favoriete specerijen toe – gezonde popcorn!
11. Maaltijden serveren
Of u nu een geëmailleerde of een zichtbare gietijzeren pot heeft het serveren van maaltijden rechtstreeks van hen is zinvol.
Een geëmailleerde oven ziet er geweldig uit bij elke tafelschikking en de ruwe oude pot van blank ijzer houdt de maaltijd warm en klaar om genuttigd te worden door hongerige kampeerders.
De Dutch ovens houden ook de restjes lekker warm voor seconden.
12. Eten en drinken koud houden
Salades – Koel de Nederlandse oven voor in de koelkast en zet hem dan aan het werk met groene salades, aardappelsalades, pastasalades, of welke salade dan ook.
Dips – wat dacht je van een gelaagde Mexicaanse dip gekoeld in je Nederlandse oven.
Vergeet niet die desserts die u koud kunt serveren nadat u ze in uw Nederlandse oven hebt bereid.
Uw taak bij het entertainen is zojuist een beetje gemakkelijker geworden, omdat uw gasten zichzelf direct uit de oven kunnen bedienen.
13. Koude dranken
Je zou een pons voor gasten of zelfs de oven vullen met ijs en de gebotteld of dranken in blik zodat de gasten zichzelf kunnen helpen.
Gebottelde wijn zal net zo goed binnen zitten met een paar mooie glazen rondom de buitenkant van de oven, klaar om te serveren.
Als u een traditionele gietijzeren Nederlandse oven heeft, die niet gecoat is met mooi glazuur… bieren zien er fantastisch uit en blijven echt koud als je de oven vult met bieren en er ijs overheen giet.
Wanneer uw Nederlandse oven niet nodig is voor het bereiden van warme maaltijden, waarom haalt u hem dan niet tevoorschijn en gebruikt u hem?
Vooral als u een mooie Le Creuset, Staub, of een ander merk Nederlandse oven bezit die een blikvanger is.

3 Nederlandse oven toepassingen waar je misschien niet aan gedacht hebt
Een paar andere toepassingen waar ik mijn mooie geëmailleerde Dutch Ovens regelmatig voor gebruik zijn:-
1. Display schalen
Houd uw Nederlandse oven buiten en gebruik hem als schaal. Fruitschaal, imitatie fruit in een kom, of imitatiebloemen in een schaal.
2. Schuilplaats
Wat dacht je ervan om het deksel op de oven te doen en het te vullen met je favoriete snoepjes of chocolade? Dit is misschien wel uw manier om een mooie geëmailleerde Nederlandse oven tentoon te stellen.
3. Display
Als u uw Nederlandse oven gewoonlijk opbergt na gebruik, waarom probeert u hem dan niet in het zicht te houden, zodat u in de verleiding komt hem te gebruiken op een van de hierboven voorgestelde manieren?
Wat kan er in een Dutch Oven gekookt worden?
Braden, stoven, stoofschotels, brood bakken, cake, koekjes, haver en heerlijke desserts.
Zoals elk ander kooktoestel kunt u zowat elk recept dat u wilt bereiden omzetten en in een Nederlandse oven maken.
U vindt een aantal eenvoudig te bereiden eenpansgerechten op mijn site gaan hier of bekijk enkele van de beste Nederlandse oven kookboeken.
Kun je een Dutch Oven op het fornuis gebruiken?
In tegenstelling tot elk ander (elektrisch) kooktoestel kan de Dutch oven (met voorzichtigheid in sommige gevallen – gekruide gietijzeren Dutch ovens) worden gebruikt op zowat elke kookbron.
Kookplaten met verschillende warmtebronnen
Een Nederlandse oven kan worden gebruikt op alle kookplaten, ook op gas, elektrische, inductie, glas, keramiek, en meer.
U moet alleen onthouden dat u de Nederlandse oven oppakt en niet beweegt of schraapt over de bovenkant van de kookplaat, want dan beschadigt of bekrast u uw kookplaat.
Conventionele oven
Op gas of elektrisch, de Nederlandse oven doet het even goed. Denk eraan hoe zwaar uw oven zal zijn als hij volledig geladen is. U moet hem veilig in en uit uw huis kunnen tillen. conventionele oven.
Open Vlammen
Helaas geëmailleerd gietijzer is niet geschikt voor kampvuren, open vuur, hete kolen of briketten. Maar de traditionele geëmailleerde gietijzeren Dutch oven is gemaakt voor deze warmtebronnen.
Kampeerders van nu en onze voorouders gebruikten ze dagelijks en meestal voor elke maaltijd.
De ovens zitten in het kampvuur en koken voedsel op hoge temperaturen. De ovens kunnen boven het kampvuur gehangen worden, en op rotsen of onderzetters waardoor je langzamer kunt koken buiten.
Hoe gebruik je een Dutch Oven op de camping?
Als je nieuw bent met Nederlandse ovens en het gebruik ervan tijdens het kamperen is dit zeker een vraag die je uitgebreid behandeld wilt zien.
Ik heb een artikel dat alles behandelt wat je moet weten over Nederlandse ovens en hun gebruik buitenshuis. U vindt op mijn site hoe een Nederlandse oven te gebruiken tijdens het kamperen.
Waar koop ik een Nederlandse oven?
Bekijk een geweldig assortiment hier bij Amazon u zult niet teleurgesteld worden er is letterlijk voor elk wat wils.
Veelgestelde Vragen

Nederlands Ovenbrood
Nadat u brood in een Nederlandse oven met een knapperige korst hebt gemaakt, zult u zien waar alle hype over gaat. Ik heb nuttige artikelen rond Nederlands ovenbrood hier, stop brood plakken hier, en hoe Nederlands ovenbrood te maken inclusief een broodrecept hier.
Heb ik echt een Dutch Oven nodig?
Nee, je hebt geen Nederlandse oven nodig. In feite heeft u waarschijnlijk al een Nederlandse ovenvervanger.
Ik heb een lijst gemaakt van meer dan tien kooktoestellen of potten die je kunt gebruiken in plaats van een Nederlandse oven. Je hoeft alleen maar de recepten en kooktijden aan te passen aan het apparaat of de pan.
- Multi-Cooker
- Snelkookpan
- Slow Cooker
- Braadpan
- Kleipot
- Metalen pot
- Keramische pot
- Voorraadpot
- Soeppot
- Braiser
- Skillet
- Koekenpan
- Braadpan
- Pyrex glazen braadpan
Ik heb een artikel dat dieper ingaat op elk van de vervangers – kijk op wat kan ik gebruiken in plaats van een Nederlandse oven.
Waarom zijn Dutch Ovens duur?
Nederlandse ovens kunnen duur zijn als ze gemaakt zijn van eersteklas materialen en handgemaakt zijn. Er zijn echter Nederlandse ovens die geen premium prijs vereisen en net zo goed werken als een dure Nederlandse oven. Bron: Waarom zijn Nederlandse ovens zo duur?
Le Creuset Nederlandse Oven Gebruiken
Een Le Creuset Dutch oven wordt op dezelfde manier gebruikt als elke andere geëmailleerde Dutch oven. Vanwege het prijskaartje van deze Nederlandse ovens wordt waarschijnlijk meer zorg besteed aan het gebruik en de verzorging ervan.
Beste Nederlandse Oven
De beste Nederlandse oven zal altijd afhangen van een persoonlijke mening – de beste mening is die van iemand die zijn Nederlandse oven echt gebruikt. Met succesvolle maaltijdresultaten.
Waarschijnlijk geen verrassing, maar de mijne is de Le Creuset ronde emaille Dutch oven. Zie het bij Amazon hier.
Of bekijk mijn diepgaande artikel hier.
Final Thoughts – Dutch Oven Uses
Gietijzer Nederlandse oven toepassingen zijn gevarieerd, dus ik hoop dat ik u wat inspirerende ideeën heb gegeven. Zodat ook u uw Nederlandse oven of Nederlandse ovens net zo kunt gebruiken als ik.
One-Pot Cooking Rocks