Het is geen gemakkelijke beslissing om te weten of u het ene type kookpot boven het andere moet kopen, tenzij u de verschillen tussen twee vergelijkbare kookpotten begrijpt.
De twee potten waar we het vandaag over hebben lijken zo op elkaar dat ze in feite neven en nichten zijn in de wereld van het geëmailleerde gietijzeren koken. Het zijn natuurlijk de Hollandse oven en de Braiser. Dus welke kookpot is de beste Dutch oven vs braiser?
Dutch ovens en braisers zijn beide gemaakt van geëmailleerd gietijzer. De Dutch oven heeft hoge zijkanten voor eenpansgerechten, soepen en stoofschotels, maar kan ook bakken, braden en braden. De braiser heeft een bredere basis met lagere zijden en wordt gebruikt voor bakken, braden en andere gerechten waarvoor geen grote hoeveelheid vloeistof nodig is.

Of u zowel een Nederlandse oven als een braiser nodig hebt, hangt af van de functionaliteit die u van de potten verlangt. In combinatie met de opbergmogelijkheden in uw keuken en uw budget kunt u dan een weloverwogen beslissing nemen of u beide kookpotten nodig hebt.
Ik garandeer u dat de beslissing of u beide kookpotten in uw keuken nodig hebt gemakkelijker wordt als u de verschillen en de functionaliteit van zowel de Dutch oven als de Braiser begrijpt.
Laten we gaan…
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is een Dutch Oven?
Inhoudsopgave

Nederlandse ovens zijn op hun best de ultieme kookpot voor langzaam koken en het bereiden van stoofschotels of eenpansgerechten.
Het is een kookoven van dik gietijzer met een dikke bodem, iets dunnere zijkanten en een zeer zwaar, nauwsluitend deksel.
Warmtebronnen voor een Nederlandse oven zijn o.a. een fornuis, gas, elektrisch, inductie, keramisch, en conventionele oven.
Hoewel doorgewinterd gietijzer antikleef is, kan alles wat minder is dan geëmailleerd gietijzer van zeer goede kwaliteit niet echt antikleef zijn.
Merken van goede kwaliteit, zoals Le Creuset, Staub, en enkele minder dure merken geven u een niet-klevend en niet-poreus oppervlak waardoor uw gerechten een fond kunnen ontwikkelen.
Hoe werkt een Dutch Oven?
Om deze manier van koken te bereiken (met taaiere stukken vlees) is het de bedoeling het voedsel volledig onder te dompelen in de vloeistof.
Vervolgens wordt het vlees op een laag vuur gedurende een bepaalde tijd malser, met behulp van een zwaar zelfbedruipend deksel dat voorkomt dat stoom ontsnapt en dat de condens terugdruppelt in het bereide gerecht. Zo ontstaan mooie voedzame, malse hartige maaltijden.
Door de hoge mate van condensvorming in de Dutch oven, gecombineerd met de uitstekende warmte retentie-eigenschappen van gietijzer kunt u dit bereiken boven elke warmtebron. Dit betekent dat het grootste deel van het kookproces niet in een conventionele oven hoeft plaats te vinden.
Nederlandse oven gebruikt – stoofschotels, stoofschotels, braadstukken, bakken, soepen, chili, bonen, bakken, sauteren, en meer…
Dutch Oven – Kooktechniek
Met dank aan Michael Ruhlman en Le Creuset
Budget Langzaam Gekookte Cassoulet (Braadpan)
Dit is een echte budget cassoulet die elke keer romig en decadent wordt.
Ingrediënten
- Spek Gehakt
- Worst naar keuze
- Varkensschouder
- Gekarameliseerde Ui
- Wortelen
- 2 Laurierblaadjes
- Zout en peper
- Water
- Peterselie
Instructies
Bereid alle ingrediënten voor.
Verhit je pan op het fornuis en voeg gesneden spek toe – en voeg water toe. Het water zal verdampen en je spek zal bruin/gebakken worden.
Verwijder het spek en zet het opzij.
Voeg stukken varkensschouder toe en schroei ze aan alle kanten dicht – verwijder ze en zet ze opzij.
Tijd om de worst te bruinen. Verwijder het vlees en zet het opzij.
Tijd om de cassoulet in lagen te verdelen.
Varkensvlees, worst, spek, en geweekte bonen voeg water ui, wortel, en laurierblaadjes toe.
Laat sudderen op de kachel gedurende 30 minuten
Verplaats dan de Nederlandse oven naar uw conventionele oven voorverwarmd op 300° voor 1 tot 2 uur.
Serveer met gehakte peterselie en geniet!
Wat is een Braiser?

Een brasier staat in veel Europese landen bekend als “de alledaagse pot”. Zo genoemd omdat een pan als deze dagelijks wordt gebruikt in keukens over de hele wereld.
De braiser waar ik het vandaag over heb is natuurlijk gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Verder zijn de twee potten waarnaar ik vandaag verwijs van vergelijkbaar volume – 3,75 quarts.
De pan heeft een uiterlijk dat lijkt op dat van een Dutch oven, omdat hij gegoten handvatten heeft aan de zijkant van de pan. U zult merken dat de handvatten op de afbeelding hierboven zeer royaal van formaat zijn, waardoor het gemakkelijker is dan sommige vergelijkbare potten met handvatten om veilig te verplaatsen.
Heeft ook een nauwsluitend zwaar deksel zoals de Dutch oven.
Waarvoor wordt een smoorpan gebruikt?
De brede opening van een smoorpan maakt hem perfect voor het sauteren en aanbraden van ingrediënten die nodig zijn voordat het eigenlijke kookproces begint.
Het koken van taaie stukken vlees is uiteindelijk waar een braiser voor wordt gebruikt. Net als een Nederlandse oven gebruikt dit fornuis lage temperaturen om het vlees langer zacht te maken.
De braiser kookt een beetje zoals slow cooking, maar de ingrediënten van het vlees worden niet volledig bedekt. De vloeistof mag het vlees maar half bedekken.
De vloeistof borrelt langzaam weg en stoomt het vlees. De stoom wordt gebruikt om het voedsel af te breken.
De soorten gerechten die je in een braiser zou bereiden zijn coq au bin, risotto, paella, beef bourguignon, bonenschotels, lamsschenkels, roerbakken, Osso Bucco…
Braiser – Kooktechniek
Met dank aan Michael Ruhlman en Le Creuset
Gestoofde Korte Ribbetjes
Ingrediënten
- Beef Short Ribs
- Gehakte wortelen
- Gekarameliseerde Uien
- Olijfolie
- Meel en zout
- Hele tomaten in blik (groot blik)
- Rode Wijn
- 1-2 Laurierblaadjes
- Gremolata – (peterselie, citroenvest, knoflook)
Instructies
Bereid alle ingrediënten voor.
Smeer korte ribben in gezouten bloem
Verhit uw pan op het fornuis. Voeg een ruime hoeveelheid olie toe. Leg je runderkorte ribben erin om ze bruin te bakken.
Verwijder de ribben en zet ze opzij.
Gooi het vet weg en verwijder eventuele resten van de binnenkant van de pan.
Zet de pan op het vuur en voeg uien, wortels, korte ribben, rode wijn en het vocht van de tomaten toe.
Pureer de hele tomaten en voeg ze toe aan de stoofpot, evenals de laurierblaadjes, en breng op smaak met zout en peper.
Dek af en laat de pan sudderen.
Verplaats dan de Nederlandse oven naar uw conventionele oven voorverwarmd op 300° gedurende ongeveer 2 uur.
Serveer met uw favoriete bijgerechten.
Top met Gremolata genieten!
Wat is het verschil tussen een Dutch Oven en een Braiser?
U zult de overeenkomsten hebben opgemerkt tussen de bereiding en het koken van beide recepten in de twee verschillende potten. Uiteindelijk werden beide gerechten afgewerkt met langzaam koken…
Dutch Oven vs Braiser Vergelijkingstabel
Nederlandse Oven | Braisers | |
---|---|---|
Gebruikt | De Nederlandse oven kan verschillende kookstijlen uitvoeren, waaronder sauteren, ondiep en frituren, stoven, braden, bakken, en meer… | Een braiser voert bijna alle kookstijlen van een Dutch oven uit, behalve stoven en frituren. De ondiepe zijden beperken de hoeveelheid vloeistof die u kunt gebruiken. |
Prestaties | Dutch oven stooft taaie stukken vlees die dan volledig worden ondergedompeld in de vloeistof en meestal langzaam gegaard. Dit bereikt die malsheid die van het bot valt – waar we allemaal van houden… | Het brede ontwerp van de braisers zorgt voor een beperkte hoeveelheid vloeistof in de pan. In het algemeen bedekt de vloeistof de bodem van de pan en de ingrediënten smoren in de vloeistof en op hoog vuur. |
Maten | Nederlandse oven maten 1-qt tot 17-qt | Afmetingen Braiser beperkt tot 2qt tot 6qt |
Materialen | Nederlandse ovens worden gemaakt van gekruid gietijzer of geëmailleerd gietijzer. | Braisers worden gemaakt van geëmailleerd gietijzer. |
Vormen | Nederlandse oven vormen – rond en ovaal. Hoge zijden zijn recht of gebogen. | Braiser vorm – rond met lage zijkanten die onderaan de pot naar binnen buigen. |
Bases | Nederlandse oven bodems zijn plat of hebben pootjes voor gebruik bij het kampvuur. | Braisers’ onderstellen zijn plat. |
Handgrepen | Dutch ovens hebben een handvat aan elke kant van de oven of het handvat van de borgtocht op Nederlandse kampovens. | Braisers hebben een handvat aan elke kant van de pot. |
Deksels | Nederlandse oven deksels zijn zwaar en nauwsluitend om de warmte in de pan vast te houden. Sommige deksels hebben knobbels of pieken aan de onderkant die het mogelijk maken om tijdens het koken zelf te bedruipen. | Stoofpotdeksels zijn net zo zwaar.
Warmte en vocht worden ook in de pan vastgehouden om in minder vloeistof te smoren of te braden. |
Wat is geëmailleerd gietijzer?
In tegenstelling tot gekruid gietijzer, dat een natuurlijk antikleefoppervlak heeft dat met het gebruik beter wordt, is geëmailleerd gietijzer slechts tot op zekere hoogte antikleefbaar. Veel olie, vloeistof en lage kooktemperaturen zorgen voor de beste antikleeflaag bij geëmailleerd gietijzer.
Het helpt ook om te voorkomen dat uw voedsel te plakken aan uw geëmailleerd gietijzer.
Merken van goede kwaliteit, zoals Le Creuset, Staub, en sommige minder dure merken geven u een antikleef en niet-poreus oppervlak waardoor uw gerechten een fond kunnen ontwikkelen.
Reinigen van geëmailleerd gietijzer
Telkens als ik het onderwerp email gietijzer worden altijd twee dingen genoemd.
Geëmailleerd gietijzer is antikleef en gemakkelijk te reinigen.
Laten we het eerst over de anti-aanbaklaag hebben. De kwaliteit van het glazuur is belangrijk en ik daag iedereen uit om ingrediënten aan een hete pan toe te voegen zonder een of andere vloeistof toe te voegen.
Olie of water zal verhinderen dat het voedsel aan het glazuur blijft kleven.
Gebruiksvoorwerpen zal het glazuur van elke kwaliteit bekrassen en slijten – dus blijf bij hout indien mogelijk of siliconen.
Wat betreft het schoonmaken van geëmailleerd gietijzer… De binnenkant van de meeste geëmailleerde gietijzeren pannen heeft een lichte kleur, dus u kunt verkleuring verwachten.
Fabrikanten adviseren dat geëmailleerd gietijzer kan verkleuren. vaatwasser – MAAR… ik was de mijne altijd met de hand – een sopje en een zachte schuurspons is voldoende.
Er zijn verschillende strategieën als een zwaardere reiniging nodig is – zie deze artikel.
Heb ik echt zowel een Dutch Oven als een Braiser nodig?
Ik zou zeggen van wel, als u regelmatig de verschillende kookmethodes toepast die beide kookpotten bieden.
U zult merken dat, hoewel beide potten qua materiaal en ontwerp sterk op elkaar lijken, zij verschillen in de bereiding van soortgelijke soorten gerechten.
- De ene kookt in de helft van de vloeistof en wordt afgewerkt door stoom onder het zware gietijzeren deksel.
- Terwijl de andere de ingrediënten volledig bedekt en langzaam gaart in zijn eigen sappen.
Uiteindelijk komt het erop neer welke maaltijden u graag regelmatig bereidt. Gestoofde maaltijden of stevige vloeibare stoofpotten en stoofschotels?
Keuzes zijn:-
- Als u niet beide in uw keuken wilt – wat u nodig hebt is degene die u het meest zult gebruiken
- Je kunt nog steeds niet kiezen – mijn advies is dat als je maar één van deze potten wilt, het de Nederlandse oven moet zijn, omdat die zich kan aanpassen aan de recepten die smoren vereisen.
- Helaas kan een braiser niet de functies van een Nederlandse oven vervullen.
Veelgestelde vragen
Is een Braiser hetzelfde als een Dutch Oven?
Nee, een braiser is niet hetzelfde als een Dutch oven. Zij kunnen van dezelfde materialen maar een Nederlandse oven heeft hoge zijkanten om meer vloeistof vast te houden voor het stoven.
Terwijl een brasier lagere zijden heeft en het gerecht dat bereid wordt niet bedoeld is om geheel in de vloeistof ondergedompeld te worden om te koken.
Kan ik een Dutch Oven gebruiken in plaats van een Braiser?
Absoluut, zolang u maar rekening houdt met de kleinere omtrek van de bodem van de oven in tegenstelling tot de bredere bodem van een braiser. U kunt de maaltijd verkleinen of in twee Nederlandse ovens bereiden als u die heeft.
Als u ondiep wilt bakken in de Nederlandse oven, doe dat dan in een paar keer.
Wat kan ik gebruiken in plaats van een Brasier?
Nederlandse ovens, braadpannen of diepe koekenpannen kunnen worden gebruikt om de ingrediënten dicht te schroeien of bruin te bakken. Doe vervolgens alle ingrediënten in een ovenbestendige pan met deksel en maak de maaltijd af in een conventionele oven.
U kunt een braadpan, keramische schaal, of glazen braadpan.
Dit artikel geeft je een aantal geweldige suggesties over wat je kunt gebruiken in plaats van een brasier.
Final Thoughts – Dutch Oven Vs Braiser | Heb ik ze echt allebei nodig?
Moet ik een braiser kopen of een Nederlandse oven?
Twee zeer verschillende kookpotten die bijna dezelfde gerechten kunnen bereiden. Het enige echte verschil is dat de ene meer vloeistof kan bevatten dan de andere. Dat beperkt de keuze van recepten een beetje.
Maar elke goede kok weet dat het allemaal draait om aanpassing, als je echt een bepaald recept wilt, maar slechts één pan hebt om het in te bereiden – je zult een manier vinden om het genoemde recept aan die pan aan te passen.
Dat gezegd hebbende, als je ruimte en geld hebt en beide pannen wilt gebruiken, trakteer jezelf dan.
Beste gietijzeren Dutch Ovens





Beste geëmailleerde gietijzeren stoofpotten


One-Pot Cooking Rocks
Aanbevolen lectuur
Wat is een Nederlandse oven?
Braising Pan vs Dutch Oven