Niemand wil meer potten en pannen in de keuken dan hij werkelijk nodig heeft. Dus toen mij de vraag werd gesteld of ik zowel een Hollandse oven als een braadpan nodig had, vond ik dat ik diep moest graven voor een definitief antwoord.
Dus hier gaan we… Er zijn verschillen tussen een braadpan en een Nederlandse oven die je beslissing om één pan of beide te hebben zullen beïnvloeden…
Braadpannen zijn beperkt door hun lage zijden en zijn eigenlijk alleen ontworpen voor bakken, braden en andere gerechten die geen vloeistof als basis nodig hebben. Dutch ovens zijn diepe kookpotten die bijna elk gerecht kunnen bereiden. Inclusief soepen, stoofschotels, langzaam gekookte gerechten, stoofschotels, bonen, desserts en natuurlijk gebraden vlees.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Dutch Oven vs Braadpan? Heb ik echt beide nodig?
Inhoudsopgave
Heb je een Dutch oven en een Roaster (braadslee) nodig? Dat hangt af van het volgende;
- Als je een ovale Nederlandse oven hebt, kun je er absoluut een braadstuk in bereiden.
- Waarom nog een kooktoestel als een Braadpan kopen, tenzij je het regelmatig gaat gebruiken.
- Als je geen Nederlandse oven hebt en alleen gebraad bereidt heb je ze niet allebei nodig.
Nederlandse Ovens

Nederlandse ovens werden traditioneel gebruikt voor het koken boven een vuur of heet kolen om het vocht binnen te houden en het voedsel malser te maken.
Je kunt bijna alles bereiden in een Nederlandse oven. Stoofpotjes, stoofschotels, borstvoeding, soepen, havermout, chili, bonen, chowder, taarten, brood bakken, bak taarten zelfs prachtige desserts.
Dit komt omdat traditionele gietijzeren Nederlandse ovens dikke wanden, bodems en zware deksels hebben die zelfroosteren en het vocht in de oven houden.
In de huidige maatschappij zijn we verwend met de scala aan kooktoestellen die we kunnen gebruiken.
Wij hebben alles van de traditionele gietijzeren Nederlandse ovens tot geëmailleerde gietijzeren Nederlandse ovens zoals de limousine van geëmailleerde Nederlandse oven de Le Creuset merk.
Deze geëmailleerde Nederlandse ovens worden niet gebruikt boven kolen of open vuur, maar op gas, elektrisch en inductiekookplaten in de keuken. Ook voor gebruik in de traditionele conventionele ovens.
Sommigen zeggen dat je een braadstuk niet in een Nederlandse oven kunt bereiden omdat je de huid niet knapperig of bruin kunt krijgen zoals bij een traditioneel braadstuk.
Dit komt omdat de zijkanten van de Nederlandse oven te hoog kunnen zijn. Ook is de luchtcirculatie beperkt.
Er zijn tegenwoordig echter veel verschillende maten en vormen Nederlandse ovens op de markt. Dus het hangt er helemaal vanaf wat type van Nederlandse oven die je hebt.
Als u nog geen Nederlandse oven bezit kan dit een overweging zijn voor de aankoop.
Kun je roosteren in een Dutch Oven?
Je kunt elk recept koken in een Nederlandse oven inclusief braadstukken. Het enige dat nodig is, zijn kleine aanpassingen van het recept en de temperatuur.
Hoe gebruik je een Nederlandse oven om te braden!
Ik heb veel succes met roosteren kippen of ander vlees in mijn ovale geëmailleerde Nederlandse oven.
Het is omdat ik niets anders in de Nederlandse oven doe dat de buitenkant van het vlees raakt.
Zoals groenten de huid wordt dan knapperig. De enige keer dat ik een rekje gebruik om het vlees hoger uit de oven te tillen is als het stuk groot is.
Kleinere braadstukken die de zijkanten van de Dutch oven niet raken garen en knapperig.
Het is geheel aan u of u uw braadstuk bakt op de stovetop alvorens de Nederlandse oven in de conventionele oven te plaatsen.
Als u het braadstuk toch bruin wilt bakken, heeft u een olie nodig die tegen hoge temperaturen kan, zoals reuzel of rundervet (talg).
Ik experimenteer nu ook met Avocado-olie in mijn Nederlandse oven, die heeft een geweldig hoog rookpunt.
Nederlandse Oven Braadrooster
U kunt ook een braadrek in de Nederlandse oven plaatsen om het vlees omhoog te brengen, wat de circulatie ten goede komt. De circulatie zorgt voor een knapperige huid rond de buitenkant van het gebraad.
Deze braadrekken zijn er in vele soorten en maten. Sommige zijn opklapbaar en andere zijn vast.
Dus als u een Nederlandse oven bezit met afmetingen van 19 inch x 12,8 inch x 9 inch, is er genoeg ruimte om een geschikt braadrek te vinden.

Als u het grote assortiment van ovaal Nederlandse ovens zie het grootste assortiment tegen geweldige prijzen voor alle budgetten hier.
Roasters

Wat is een braadpan?
Het is een ondiepe, meestal rechthoekige pan met aan weerszijden een stevig handvat voor het veilig vervoeren van de zware hete inhoud. In de pan past een “braadrek” en in het rek past een stuk vlees.
Door het vlees van de bodem van de pan te tillen, kan de circulatie het vlees gelijkmatig garen – bovenkant, zijkanten en onderkant. Zo krijg je een mooie knapperige huid rondom het vlees.
Met het vlees van de bodem van de pan getild, kunt u de bodem van het gebraad bedekken met groenten die dan garen in de natuurlijke sappen van het stuk vlees.
Waarom een braadslee gebruiken
Met een braadslee krijgt u een krokantere huid op uw vlees en geroosterde groenten. Als u een fervent bakker bent en vooral als u grote stukken vlees braadt is een braadslee perfect. Ook op feestdagen, als u degene bent die het gebraad klaarmaakt, zou ik zeggen dat u een braadslee nodig hebt.
Hoe gebruik je een braadpan!
U moet meteen weten dat u uw vlees niet in de braadpan moet braden. De reden daarvoor is dat u de pan op het fornuis niet heet genoeg kunt krijgen.
Gebruik een zware koekenpan, gietijzeren panof zelfs uw Nederlandse oven om de olie op het fornuis op te warmen. U heeft een olie nodig die bestand is tegen hoge temperaturen, zoals reuzel of rundervet (talg).
Nadat u uw braadstuk heeft gebruind legt u het op het rooster en bakt u het in uw conventionele oven. U bent zeker van een knapperig braadstuk.
Net als bij de Nederlandse oven, is het aan u of u het stuk vlees al dan niet bruin maakt. Het is geweldig om vocht, goedheid en smaken in te sluiten. U krijgt uw krokant vel op uw braadstuk met deze braad optie.
Andere Braadpan Opties

Een andere roosteren optie zou zijn om wegwerp aluminium bakvormen te gebruiken. Deze zijn fantastisch als u niet zo vaak braadstukken bakt.
Het schoonmaken is ook minimaal na gebruik van deze die altijd een bonus is. Er zijn enkele geweldige hier.
Voordat u geld uitgeeft aan een ander kooktoestel kunt u misschien achter in uw kasten kijken of er een of meer van deze kooktoestellen staan.
Gietijzeren koekepan omrande bakplaten, Bundt pan een braadpan taartpannen, broiler pan oven grill plaat, slow cooker Romertopf, of een paella pan.
Als je geen van die oude potten en pannen hebt kun je er een ombouwen tot braadpan. Het enige wat je hoeft te doen is dat braadstuk van de bodem van de pan te tillen en je kunt aan de slag.
Klik op hier en u wordt doorverwezen naar Amazon om hun geweldige assortiment Roasters te bekijken.
Vaak Gestelde Vragen
Beste braadslede?
Het kiezen van een braadpan is hetzelfde als het kiezen van elk ander stuk kookgerei.
Ten eerste, stel vast wat uw eisen zijn, zoals van welk materiaal u de braadslede wilt maken. Ten tweede de vorm die u wenst, er zijn er vele beschikbaar. En tenslotte, de grootte die u nodig heeft, kookt u alleen voor de directe familie, of moet u een leger voeden?
Ga naar Amazon hier whier vindt u een enorm assortiment braadpannen met goede recensies en de best mogelijke prijs.
Kan ik een braadpan gebruiken in plaats van een Dutch Oven?
U moet een braadpan gebruiken om vlees te braden, groenten te bakken, jus te maken en te bakken. U kunt uw Nederlandse oven gebruiken om vlees en groenten te braden met het deksel eraf, zoals hierboven beschreven.
U moet geen braadpan als een Nederlandse oven. Braadpannen hebben geen deksel waardoor het voedsel in de meeste gevallen zichzelf kan bedruipen. Maaltijden bereid in een Dutch oven zijn die zoals bonen, stoofschotels, soepen, langzaam gekookte gerechten, desserts, haver, popcorn, en gebakken goederen.
Waarom is koken in een Dutch Oven beter?
Nederlandse ovens bereiden al honderden jaren gerechten die een hedendaagse multi-cooker nu kan bereiden, in één pan. De Nederlandse oven kookte vele jaren zonder elektriciteit.
Dutch ovens kunnen door hun hoge warmtecapaciteiten in één pan dichtschroeien, dichtschroeien en sauteren’ en vervolgens de maaltijd in één pan afmaken.
Door het ingebouwde zelfbedruipende vermogen van een zwaar Nederlands ovendeksel blijven alle voedingsstoffen in de pan, en de sauzen worden dikker en produceren maaltijden die geen enkele elektrische kookpot kan produceren.
Tot slot – Nederlandse oven vs Braadpan! Heb ik echt beide nodig?
Ik gebruik mijn Nederlandse oven om te braden en ik ben altijd meer dan tevreden over de knapperigheid van het gebraad.
Mooi vochtig en mals vlees is volgens mij net zo belangrijk als een knapperige huid. Een beetje ingenieus zijn en het braadstuk van de bodem van de Nederlandse oven tillen is niet zo moeilijk en zorgt voor een krokantere huid.
Als je een Nederlandse oven hebt en niet vaak braadt, is het kopen van een speciale braadpan waarschijnlijk een verspilling van geld, tijd en ruimte voor opslag.
Braden is net als alle andere maaltijdbereidingen en lekker eten iets heel persoonlijks.
Sommigen doen geen concessies aan een knapperige huid! Dus ik zeg: schaf een braadpan aan als u regelmatig braadt.
Zo niet, waarom gebruik je dan niet de aluminium wegwerp optie, dan geniet je van de knapperige huid en het gemakkelijke schoonmaken!
Vergeet niet de bodem van uw keukenkastjes af te zoeken naar ongebruikte potten en pannen die u kunt aanpassen voor dat een- of tweemaal per jaar gebraad.
Als u genoegen neemt met een iets minder knapperige huid is uw Nederlandse oven de perfecte braadpanvervanger. Dus ga je gang en geniet van dat mooie vochtige stuk vlees.
Nou, ik hoop dat u nu het verschil begrijpt tussen een braadslee en een Dutch oven en in staat bent om te beslissen of u beide pannen nodig hebt voor uw keuken.
Eenpanskoken Rocks