De eerste geregistreerde geschiedenis van de Nederlandse oven was tegen het einde van de 18e eeuw rond 1769. Nederlandse ovens zijn door de tijd heen veranderd en zijn in vele vormen en materialen gebruikt in verschillende delen van de wereld. Tegenwoordig lijken Nederlandse ovens nog maar weinig op die van onze voorouders.
Voordat u dit artikel gaat lezen is het belangrijk te begrijpen dat een Nederlandse oven kan in wezen een van de drie dingen zijn.

Het kan een metalen schild voor het braden voor een open vuur, het kan een steenoven die kookt met voorverwarmde wanden, en tenslotte kan het een gietijzeren ketel of pot met een dicht en zwaar deksel. Deze laatste wordt meestal gebruikt om een maaltijd te koken boven een open vuur.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wanneer werd een Dutch Oven voor het eerst gebruikt?
Inhoudsopgave
Het staat vast dat een Nederlandse oven voor het eerst werd gebruikt tegen het eind van de 18e eeuw – 1769 om iets preciezer te zijn. Die datum verwijst in het bijzonder naar het gebruik van de Nederlandse oven in de context van het metalen schild dat ik eerder in deze blogpost noemde.
Als we 1769 aanvaarden als de eerste keer dat een Nederlandse oven werd gebruikt, zullen we ook moeten aanvaarden dat historisch gezien de Nederlandse oven kan verwijzen naar een willekeurig aantal kooktoestellen die in die periode (de jaren 1700) werden gebruikt.
In dit geval verwijzen we naar het metalen schild – wat waarschijnlijk niet de meest gebruikelijke Nederlandse oven kookmethode van vandaag is.
Waar werd de Dutch Oven voor het eerst gebruikt?
Technisch gesproken waren de Nederlanders de eersten die de Nederlandse oven gebruikten. Het belangrijkste detail hier is dat de Nederlanders nog steeds koperen potten gebruikten toen hun technieken voor het eerst werden “ontdekt” door buitenstaanders.
Een belangrijke speler in die tijd was Abraham Darby, aan wie een cruciale rol wordt toegeschreven tijdens de Eerste Industriële Revolutie.
Overigens komt de tijdlijn van de Eerste Industriële Revolutie overeen met de popularisering van het Nederlandse ovenkoken in Europa. Darby, na een bezoek aan Nederland in de vroege jaren 1700, observeerde de Nederlandse technieken en probeerde ze over te nemen en te moderniseren.
Het antwoord op de vraag zou dus zijn dat de Nederlandse kookmethodes voor het eerst in Nederland werden gebruikt – en zij krijgen daarvoor de eer omdat het een Nederlandse oven heet – maar het zijn de Britten die als eersten gietijzer gebruikten.
In de 21e eeuw zijn het de gietijzeren potten en ketels die de Nederlandse oven zijn gaan definiëren.
De persoon die direct verantwoordelijk is voor de invoering van het gietijzeren koken is Darby zelf. Hoewel Darby tevreden was met de traditionele zandvormen die de Nederlanders gebruikten, leidde de behoefte om zijn onderneming winstgevender of financieel levensvatbaarder te maken tot het gieten van ijzer.
Uiteindelijk was de gietijzeren methode goedkoper dan zand, maar het was ook een vooruitgang daarvan, waardoor de naam Dutch oven drie eeuwen later is blijven hangen.
CHECK OUT de Lodge Seasoned Cast-Iron Dutch Oven

Veranderingen aan Dutch Ovens in de loop der tijd
De Nederlandse ovens hebben hun wortels in Europa, maar de bijbehorende kookmethodes hebben zich over de hele wereld verspreid. Ze zijn vooral populair geworden in de Verenigde Staten.
Maar er is nu ook een stevige voetafdruk in landen als Zuid-Afrika, Australië en delen van Centraal-Azië. De Russen hebben zoiets als een Chavunok, waarmee ze in hun traditionele ovens koken.
Onveranderlijk zijn de vorm en grootte van de Nederlandse oven zijn enigszins veranderd, afhankelijk van waar de Nederlandse oven kookmethode is overgenomen. De basisstructuur en de kooktechniek zijn echter niet wezenlijk veranderd – en dat is waarschijnlijk het belangrijkste detail.
Veranderingen aan Dutch Ovens in de Verenigde Staten
Sinds de koloniale tijd zijn de Verenigde Staten berucht om het veranderen van dingen. Ook de Dutch oven is daar niet immuun voor geweest. In de loop der tijd is de Nederlandse oven in de Verenigde Staten een ondiepere pot geworden, met kortere poten om hem boven het vuur te laten zweven.
Een ander kenmerk van de Nederlandse oven in de Verenigde Staten is eigenlijk een heel belangrijke innovatie. Vóór de invoering van de flens konden de kolen tijdens het koken nog in het voedsel terechtkomen.
De Amerikaanse introductie van de flens heeft dat probleem echter weggenomen. Ook het platte deksel dat in de loop der tijd gemeengoed is geworden, is in wezen een Amerikaanse uitvinding om de kolen bovenop de pan te houden. De Amerikaanse industrieel, Paul Revereheeft daarvoor de eer gekregen.
Hij opereerde in de 18e eeuw, wat betekent dat sommige van de veranderingen die de Amerikanen aanbrachten bijna onmiddellijk waren.
Nederlandse ovens in de Verenigde Staten waren eigenlijk een groot deel van de culturele migratie naar dat land in de 18e en 19e eeuw. Veel van de belangrijke veranderingen in het ontwerp gebeurden in die periode.
Gerelateerde lectuur:
Wanneer werd de Nederlandse oven uitgevonden
Die vond de Nederlandse oven uit
Waarom werd het een Nederlandse oven genoemd
Hoe zit het met ovens voor Nederlanders?
Hoewel de oorsprong van Nederlandse ovens in wezen in Nederland ligt, is er niet veel literatuur over de geschiedenis van de Nederlandse oven in Nederland. Dat komt vooral omdat de Nederlanders ze geen Nederlandse ovens noemen.
In Nederland is de meer gebruikelijke naam iets dat een Braadpan. Dat is in wezen een sudderpan of braadpan. De kenmerken van een Braadpan zijn in wezen dezelfde als die van een traditionele Nederlandse oven.
De evolutie van de Hollandse oven in Nederland, tot wat we nu meer gewend zijn te zien in de winkels, begon in wezen aan het eind van de 19e eeuw – 1891 om iets preciezer te zijn. Die evolutie werd gepionierd door het Nederlandse bedrijf BK – nu een nationale instelling.
Het is in feite BK die – terecht – de volledige eer opeist voor het ontstaan en de evolutie van de moderne Dutch Oven. Dit ondanks het werk dat de Britten en de Noord-Amerikanen in de periode van de Eerste Industriële Revolutie (1760-1840) daarvoor deden. Het werk aan de creatie van de moderne Nederlandse oven begon halverwege de 19e eeuw, bijna precies (1851).
Een belangrijk moment in de evolutie van de Nederlandse oven was 1891 toen BK voor het eerst een beschermend glazuur laag aan de binnenkant van de Nederlandse oven.
Zoals dat gaat met de tijd, is ook de manier waarop mensen dingen doen enorm geëvolueerd. Halverwege de 20e eeuw begon de meerderheid van de mensen in Europa en zelfs de Westerse wereld over te stappen op elektrisch koken en koken op gas. Dat leidde tot de lancering van een aluminium assortiment van de Nederlandse oven, waarvan men vond dat die het meest geschikt was voor het koken op fornuizen.

Australische Drovers en Dutch Ovens
De Drover werd een prominent onderdeel van de Australische veeteelt in het begin van de 19de eeuw, toen er nog veel vraag was naar een Drover. De latere uitbreiding van de spoorwegen in Australië maakte Drovers echter minder essentieel.
Niettemin, toen de Drover nog een “Australische Held” was, was de Nederlandse oven een essentieel item voor het koken tijdens de lange reizen door die dorre landen.
De meer gebruikelijke naam in Australië is echter iets dat de Bedourie Oven. Zoals met de meeste Australische dingen het geval is, is er meestal niet alleen een naamsverandering maar ook een vorm van aanpassing. Ook de Nederlandse oven is daar niet immuun voor geweest.
Het ding over de conventionele Nederlandse oven is dat het werd gemaakt van gietijzer. Wanneer je lange afstanden te paard aflegt, kan het dragen van gietijzeren voorwerpen een enorme onderneming zijn vanwege het gewicht. Gietijzeren Nederlandse ovens waren ook wat kwetsbaarder en braken als ze van de paardenrugzakken vielen.
Er werd naar een oplossing gezocht en in dit verband was die oplossing staal. Toen staal werd geïntroduceerd was er een groter element van betrouwbaarheid over de “Dutch Ovens” die Australische Drovers gebruikten voor hun lange reizen door het land.
Gebruik van de Dutch Oven in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika is er iets dat Potjiekos, nog steeds immens populair in dat land. Als je het rechtstreeks naar het Engels vertaalt, krijg je iets dat “Small-Pot Food” heet.
De huidige Afrikaans gemeenschap van Zuid-Afrika stamt af van de Nederlandse kolonisten in dat land. De Nederlanders begonnen zich in het midden van de 17e eeuw in Zuid-Afrika te vestigen, iets voordat de moderne Nederlandse oven populair werd.
Maar zoals we eerder in deze blogpost hebben vermeld, waren de kookmethodes die met de Nederlandse oven worden geassocieerd al eerder gebruikelijk in Nederland.
De moderne Potjiekos maaltijd is ook een afstammeling van de meer traditionele Nederlandse oven maaltijd.
Net als bij de Drovers in Australië, werd de vroege consumptie van Potjiekos in Zuid-Afrika populair gemaakt door de Nederlandse kolonisten die in het begin van de 19e eeuw door het land trokken. Zij werden de Voortrekkers genoemd. Potjiekos koken boven een vuur was praktisch en het gewicht van het gietijzer was voor hen duidelijk niet zo’n probleem als voor de Australische Drovers down under.
Het punt is echter dat reizen het gebruik van de Nederlandse oven (of een van zijn aanpassingen over de hele wereld) tot een noodzaak maakte. Een kenmerk van de Potjiekos pot is dat hij een ronde bodem heeft en niet de traditionele platte bodem die je bij de meeste Nederlandse ovenpotten aantreft.
De Potjiekos maaltijd was oorspronkelijk gewoon een groentestoofpot, die vervolgens evolueerde naarmate de Voortrekkers het vermogen ontwikkelden om tijdens hun reizen Afrikaans wild op te sporen en te doden.
Er is een element van vindingrijkheid in het geheel dat men gewoon moet respecteren en de Potjiekos-maaltijd zelf is gemeengoed geworden over alle culturele grenzen heen in Zuid-Afrika, dat een ongelooflijk divers land is. Het is een deel van de Zuid-Afrikaanse identiteit geworden. Maar genoeg daarover.
Afrikaanse Potjiekos

Veelgestelde vragen
Waarom heet het een Dutch Oven?
Helaas is er geen snel antwoord. De geschiedenis van deze klassieke kookpot is lang en ingewikkeld! Bekijk mijn artikel hier die zal uitleggen
Dutch Oven Gebruiken
Waarvoor wordt een Nederlandse oven gebruikt? Ik heb er 18 bedacht, maar ik weet zeker dat anderen er nog veel meer zullen vinden. Bekijk mijn artikel hier.
Waarom hebben Dutch Ovens benen?
Dutch Ovens hebben pootjes zodat de pan tussen hete kolen, stenen, briketten of een kampvuur kan staan.
Deze artikel zal uitleggen waarom sommige Nederlandse ovens benen hebben en andere niet – geweldig om te lezen…
Waar wordt een Dutch Oven voor gebruikt?
Ik stel voor waar een Dutch oven NIET voor gebruikt kan worden! Bekijk dit artikel uit voor alles wat je moet weten en meer over wat deze geweldige kookpotten kunnen doen…
Final Thoughts About – Dutch Oven History: Waar is het allemaal begonnen!
Het wordt steeds duidelijker dat de Nederlandse invloed een aanzienlijke invloed heeft gehad over de hele wereld – of dat nu in Europa, Noord-Amerika, Zuidelijk Afrika of Australië is.
Die erfenis is diep geworteld in de meeste samenlevingen waar de Nederlanders hun voetafdruk hebben gezet. Het markeren van een culturele identiteit, waar dan ook, heeft vaak te maken met muziek of eten.
De Nederlandse oven en het daarmee verbonden koken is een duidelijk voorbeeld van voedsel als een bepalend kenmerk van iemands culturele identiteit.
De materialen en recepten kunnen worden gestolen of aangepast, maar ze zullen altijd onderscheidend blijven en de Nederlandse oven is een bron van enorme trots voor de Nederlanders, die hem niet alleen voor het eerst introduceerden, maar ook een belangrijke rol hebben gespeeld in de evolutie en hernieuwde relevantie ervan in de 21e eeuw.
Ik hoop dat de tijdlijn en de geschiedenis van de drie verschillende soorten Nederlandse ovens u duidelijk zijn geworden.
Ik moet het aantal verschillende soorten Nederlandse ovens corrigeren. Want het zouden er eigenlijk vier kunnen zijn als je de slang term Dutch-oven. Dit is een humoristische term en verwijst naar winderigheid een andere gezochte term is (What’s a Dutch Oven Sexually).
Aanbevolen lectuur
Dutch oven materiaal – Bekijk mijn artikel dat uitlegt waar dutch ovens van gemaakt zijn hier
Waarom zijn Nederlandse ovens zo duur? Zie mijn artikel hier
One-Pot Cooking Rocks
Bronvermeldingen
Merriam-Webster – Dutch Oven Betekenis
Wikipedia – Abraham Darby I
Wikipedia – Eerste Industriële Revolutie
Wikipedia – Paul Revere
BK Nederlands Kookgerei – Geschiedenis
Wikipedia – Bedourie Oven