De angst rond het gebruiken en koken in gietijzer is zeer reëel voor degenen die het niet gebruiken. Maar degenen die het wel gebruiken, zullen het delen met iedereen die zal luisteren naar het heerlijke eten dat ze bereiden in hun gietijzeren potten, pannen, vaardigheden, grills en natuurlijk de machtige Nederlandse oven.
De waarheid is dat gietijzer bestand is tegen extreem hoge temperaturen, dus het is geweldig om vlees te schroeien en ons die rustieke volle smaken te geven waar we allemaal van houden. Om nog maar te zwijgen van de knapperige buitenkant van een zeer sappig stuk vlees – toch? Dus moet je voorgekruid gietijzer kopen?
Alle stukken gietijzer laten de fabrikant achter met lichte kruiden om te voorkomen dat ze roesten voordat het u bereikt. Je zult het erg moeilijk vinden om een stuk gietijzeren kookgerei te vinden waar geen soort kruiden op zitten. U koopt dus voorgekruid ijzer.
Het reinigen en opnieuw kruiden van het strijkijzer is een best practice voor gebruik, omdat u niet weet waar die voorgekruide coating van is gemaakt.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Wat is het verschil tussen doorgewinterd en niet-gekruid gietijzer?
Inhoudsopgave
Gekruid gietijzer is wanneer het ijzer een glanzend zwart patina heeft dat zich in de loop van de tijd heeft opgebouwd door het strijkijzer regelmatig te gebruiken. De oliën op het oppervlak van het gietijzer verharden en beschermen het oppervlak en vormen het patina en dit is wat gietijzer zijn natuurlijke antiaanbakeigenschappen geeft.
Voorgekruid of ongekruid is hoe het gietijzer wordt gepresenteerd wanneer het niet wordt verpakt. De fabrikant beschermt het gietijzer met een lichte beschermende coating – niet noodzakelijkerwijs olie.
Het hangt af van waar ter wereld het gietijzer is vervaardigd en de kwaliteit van de materialen die in het productieproces worden gebruikt.
Is voorgekruid gietijzer klaar voor gebruik?
Ja, de fabrikanten zeggen dat uw gietijzer “klaar voor gebruik” is. Maar de waarheid is dat de meeste stukken slechts licht gekruid zijn.
Ook weet je niet waar ze mee gekruid zijn. Sommigen zeggen dat de beschermende coating in water oplosbare schellak is.
We weten wat schellak is en ik was alles voor gebruik.
Niet alleen kookgerei, maar kleding en beddengoed – vrijwel alles wat in mijn mond of in de buurt van mijn huid gaat.
Dus hoewel je het kunt gebruiken zoals het is, is de smaakmaker zo licht dat je voedsel waarschijnlijk aan het oppervlak blijft kleven en niet geweldig smaakt – tenzij je liters olie gebruikt.
De volgende test zal zijn wanneer u het nieuwe gietijzer reinigt, u zult merken hoe droog en dof het ijzer is wanneer het droogt.
Pluisjes van drogende doek of papieren handdoek zullen waarschijnlijk ook over het hele oppervlak achterblijven.
Dit is een echte indicatie dat er niet veel van een barrière is die het ijzer beschermt tegen roest.
Hoe weet je of gietijzer gekruid is?
Je zult zijn glanzende zwarte patina zien. (Natuurlijk antiaanbaklaag)
Wat is de zwarte patina op Cast-Iron?
De zwarte patina staat bekend als de smaakmaker die zich opbouwt op gietijzer door regelmatig gebruik. Het non-stick maken.
Hoe weet je wanneer je Cast Iron opnieuw moet kruiden?
Wanneer het eten begint kleven aan de bodem van je strijkijzer, zelfs als je een royale hoeveelheid olie gebruikt tijdens het koken. Bij het drogen van uw gietijzer ziet er dof en droog uit en het patina zal niet glanzend zijn.
Hoe vaak moet ik een gietijzeren koekenpan kruiden?
Wanneer je nieuw gietijzer krijgt dan weer wanneer je merkt dat het ijzer er dof uitziet of je eten aan je gietijzer begint te kleven. Extreme gevallen als je begint te zien roest groeien op je ijzer.

Welke olie is het beste voor het kruiden van gietijzer (koekenpannen, grills, Nederlandse ovens)?
Ik heb een willekeurig aantal oliën gebruikt om mijn gietijzeren kookgerei op smaak te brengen. Wat je moet onthouden is dat de kruiden op natuurlijke wijze voortbouwen op gietijzer naarmate je het meer gebruikt. Die olie komt uit veel verschillende soorten voedsel.
De beste olie voor kruiden is een olie die bestand is tegen hoge temperaturen en een olie die niet ranzig wordt op het strijkijzer terwijl het geent in gebruik. De oliën moeten puur en koudgeperst zijn. Enkele van mijn favorieten zijn druivenpitolie en lijnzaadolie.
Ik heb een artikel hier dat gaat dieper in op het onderwerp oliën. Hiermee kunt u de beste olie voor u kiezen.
Hoe een voorgekruide gietijzeren koekenpan te kruiden
Een nieuw stukje kruiden gietijzer voor de eerste keer duurt een tot twee uur.
Volg deze snelle eenvoudige stappen en je bent klaar;
- Verwarm uw oven of grill voor op ongeveer 350 graden Fahrenheit of 200 graden Celsius
- Reinig het gietijzer en droog het grondig
- Wrijf olie over het hele stuk – inclusief het handvat en de onderkant
- Bak het in een oven of grill gedurende 45 minuten en laat het vervolgens 30 minuten afkoelen
- Herhaal indien nodig – minstens twee keer – zo niet drie keer
Zie mijn uitgebreide artikel hier. Het geeft je alle informatie die je nodig hebt over het voor het eerst kruiden van nieuw gietijzer.
Waarom is mijn gietijzeren pan plakkerig na het kruiden?
Je hebt te veel olie gebruikt of je hebt de pan niet verwarmd tot het rookpunt en vervolgens overtollige olie afgeveegd.
Eenvoudig te verwijderen door uw oven op 400- 500 graden Fahrenheit te zetten en de pan (op een dienblad of aluminiumfolie) op zichzelf om te keren en de olie af te branden – kan ongeveer een uur duren.
Controleer het oppervlak wanneer het strijkijzer is afgekoeld – u kunt dit herhalen als het oppervlak nog steeds plakkerig is.
Waarom wordt mijn gietijzer plakkerig?
Gietijzer wordt plakkerig als je te veel olie hebt gebruikt tijdens het koken. De olie heeft warmte nodig om effectief een natuurlijke barrière op te bouwen.
Dit kleverige residu is meestal merkbaar als het gietijzer koud wordt.
Zoals hierboven volgt u dit proces om kleverige resten van ijzer te verwijderen;
Zet je oven op 400-500 graden Fahrenheit en keer de pan (op een dienblad of aluminiumfolie) op zichzelf en verbrand de olie eraf – ongeveer een uur.
Controleer het oppervlak wanneer het strijkijzer is afgekoeld – u kunt dit herhalen als het oppervlak nog steeds plakkerig of plakkerig is.
Op welke temperatuur breng ik mijn gietijzer op smaak?
350 graden Fahrenheit of 200 graden Celcius
Moet je een voorgekruide gietijzeren koekenpan kruiden?
Het antwoord is nee, je hoeft geen gietijzer voor te bereiden. Maar in het belang van het beschermen van uzelf en uw strijkijzer, is het raadzaam.
Moet je New Lodge Cast Iron seizoenen?
Hoewel Lodge een vooraanstaand merk is, zou ik het een goede eerste schoonmaak en een licht seizoen geven.
Dat deed ik niet met mijn nieuwe dubbele Dutch oven en de grill die je op de afbeelding bovenaan de pagina ziet! Ik heb niet achterom gekeken.
Gietijzeren fabrikanten Lodge heeft hier een stuk meer informatie over hun producten die u duidelijk een idee geeft van het advies van de professional.
Voorgekruid gietijzer goed of slecht
Voorgekruid gietijzer is niet goed of slecht, het is vrijwel essentieel. Gietijzer kan overal worden vervaardigd en wanneer het klaar is, moet het ijzer worden beschermd.
Dus wanneer u uw aankoop doet is het strijkijzer in een redelijke staat, bijvoorbeeld niet roestig.
Helaas kunnen we niet weten waarmee het ijzer is beschermd – olie of in water oplosbare schellak? Dit is de reden waarom het uitvoeren van je eigen eerste smaakmaker altijd nuttig is.
Beste gietijzeren koekenpan

Dit is mijn favoriete gietijzeren koekenpan. Het is een Lodge – grootte 12 inch.
Bijna 34.500 beoordelingen op Amazon hebben me geholpen bij het nemen van de beslissing om deze gietijzeren koekenpan te kopen.
Gerelateerd lezen Lodge Dutch Oven Maten
Laatste gedachten – Moet ik voorgekruid gietijzer kopen
Mijn antwoord is een absoluut JA. Luister niet naar alle rapporten, gietijzer is een moeilijk materiaal om voedsel op te bereiden en voor te zorgen. Gelukkig is dit niet waar en degenen die graag voedsel bereiden in gietijzer zullen de lof blijven zingen.
Begin met een klein stukje gietijzeren kookgerei – probeer het uit, ik weet zeker dat je het geweldig zult vinden en realiseer je dat dit eeuwenoude stuk kookgerei een geweldige aanwinst is voor elke keuken of camping.
Eenpans kookrotsen