Ah, gietijzeren fornuizen! Er is zoveel verwarring over wat een eenvoudige vraag zou moeten zijn om een antwoord op te vinden – kan ik wel of niet water koken in een Dutch oven?
Kun je water koken in een Dutch oven? Ja, u kunt water koken in zowel een gekruide gietijzeren Dutch oven als in geëmailleerde gietijzeren Dutch ovens. Er zijn een paar dingen met beide soorten kookpotten waar u zich aan moet houden om uw gietijzeren Dutch oven en uzelf te beschermen.

Lees verder…
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Kun je water koken in een Dutch Oven?
Inhoudsopgave
Ik denk dat de reden dat deze eenvoudige vraag zo moeilijk te beantwoorden is, te maken heeft met de twee verschillende soorten Nederlandse ovens.
Ten eerste hebben we de traditionele gekruide gietijzeren Dutch oven en dan hebben we de “moderne” gietijzeren Dutch oven die is gecoat met emaille.
Laten we de verschillen tussen beide soorten Nederlandse ovens eens in kaart brengen – dan wordt duidelijk waarom het zo’n moeilijke vraag is om te beantwoorden…
Gekruide gietijzeren Dutch Ovens
Beide soorten Dutch Ovens warmen langzaam op. De reden dat gietijzer zo langzaam opwarmt komt door de dikte van de gegoten pan en vergeet niet dat de bodem meestal dikker is dan de wanden en het deksel.
Gekruide gietijzeren ovens kunnen – met zorg – boven de meeste warmtebronnen worden gebruikt. Zelfs de ultramoderne inductieverwarmingstechnologie – omdat het van metaal is gemaakt.
Ik heb berichten gelezen dat je in een gekruide gietijzeren Dutch oven geen water of andere vloeistoffen langdurig moet koken, omdat de kruiden afbreken. Je zou dan kunnen eindigen met voedsel klevend aan de binnenkant van de oven en deeltjes van kruidenvlokken in uw eten.
Dit is zeker waar – kruiden zal afbreken en u moet opnieuw kruiden om uw Nederlandse oven te beschermen – Niet het einde van de wereld…
Om duidelijk te zijn in dit geval hebben we het over water koken – een eenmalige of incidentele gebeurtenis. We hebben het niet over het voortdurend koken van soepen, stoofschotels en dergelijke op hoge temperaturen.
Ik stel voor dat u uw water kookt – gebruik het voor het beoogde doel. Dan maak je het schoon en droog zoals normaal – alles komt goed…
Geëmailleerde Gietijzeren Nederlandse Oven
Standaard instructies bij het gebruik van een geëmailleerde Dutch oven is om de pan op laag tot middelhoog vuur te gebruiken voor de beste resultaten.
De reden dat we voorzichtig moeten zijn met geëmailleerd gietijzer is dat het om twee verschillende soorten materialen gaat. Bij extreme verhitting reageren beide niet op dezelfde manier op hetzelfde moment – uitzetten en inkrimpen.
Om deze reden vermijd ik het gebruik van geëmailleerde gietijzeren Dutch ovens op briketten en open kampvuurvuren, omdat er geen gemakkelijke manier is om de hitte te meten of te controleren. Samen met het feit dat het niet lang mooi zou blijven…
We hebben absoluut meer controle over hittebronnen in een keukenomgeving. Als u een geëmailleerde gietijzeren Nederlandse oven gebruikt boven een vlam (gas) – houd de vlam dan beperkt tot de bodem van de oven en niet tot de zijkanten van de oven.
Is het veilig om water te koken in een gietijzeren Dutch Oven?
De veiligheid van het koken van water in een gietijzeren Dutch Oven hangt sterk af van de persoon die de taak uitvoert.
Dit omvat drie vitale onderdelen:-
1. Het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de instructies van de fabrikant
Dit geldt echt voor de geëmailleerde gietijzeren fornuizen omdat deze kwetsbaarder zijn dan hun rauw gekruide gietijzeren neef.
2. Verwarm de pan niet voor
Een gietijzeren Dutch oven – ook al is hij erg tuf – mag niet worden voorverwarmd voordat er iets – voedsel of vloeistof – wordt toegevoegd. De kans bestaat dat er barsten en afschilfering ontstaan.
Voeg vloeistof of olie toe – verwarm langzaam en verhoog de warmte naar behoefte.
3. Veiligheid voorop bij het koken van water
Hiermee bedoel ik dat je niet moet vergeten hoe zwaar een gietijzeren pan is wanneer hij volledig beladen is. Je moet die pot met kokend water veilig kunnen dragen.
Wat zegt dat gezegde in mijn hoofd – 43% van alle verwondingen gebeuren thuis?
Hoe kook je water in een gietijzeren oven?
- Vul uw gietijzeren oven met water, dek af met een zwaar deksel.
- Start het vuur op laag, verhoog naar medium en dan naar hoger tot het water kookt.
- Gebruik het water of introduceer je ingrediënten.
- Als het gekookt heeft, verminder het vuur of zet het uit.
- Reinig en droog grondig.
Temperatuur om water te koken
Dit is waar het verschil in type Nederlandse oven de zaak verwart.
Fabrikanten van sommige emaille Dutch ovens adviseren dat de oven niet warmer dan 97 graden mag worden en dat water 100 graden hitte nodig heeft om te koken.
Begin dus met water in de oven op laag en verhoog dan langzaam zoals hierboven beschreven tot uw water kookt.
Wat kan ik doen om water sneller te laten koken in een Dutch Oven?
Het eenvoudigste is om vanaf het begin het deksel op de pan te doen.
Een andere tip die ik jaren geleden heb geleerd is om een kwart water in de bodem van de gietijzeren oven te doen en het kookproces te beginnen.
Ondertussen, als je er een bij de hand hebt – kook je water in een elektrische waterkoker. Als het kwart water het kookpunt heeft bereikt kunt u de oven bijvullen met het gekookte water.
Final Thoughts – Kun je water koken in een Dutch Oven? Is het veilig?
We hebben dus vastgesteld dat je water kunt koken in een Dutch Oven als je je aan het volgende houdt;
- vul de oven
- begin met lage warmte en draai de warmte hoger als dat nodig is
- houd rekening met voorzorgsmaatregelen voor emaille met vlam (houd de vlam op de basis)
- uiterste voorzichtigheid geboden bij het verplaatsen van een zware oven met kokend water
- laat het water niet onbeperkt in het gietijzer staan
- om te voorkomen dat roest vormen – zo snel mogelijk legen en grondig drogen
Geniet van uw Nederlandse oven en gebruik hem ten volle.
Veelgestelde vragen
Kun je water koken in een Le Creuset Dutch Oven?
Ja, u kunt water koken in dit merk Nederlandse oven.
De Le Creuset website zegt:- “Hoge temperaturen mogen alleen worden gebruikt voor het koken van water voor groenten of pasta, of voor het inkoken van bouillon of sauzen.”
Hoe een Dutch Oven te gebruiken op het fornuis
Zoals met alles wat nieuw is, vergt het leren gebruiken van een Nederlandse oven op het fornuis enige oefening. Dit komt vooral door de warmte die het gietijzer vasthoudt. Als de pan te heet wordt, duurt het even voordat hij is afgekoeld. U zult ook te maken krijgen met plakken of erger nog barsten als u koude ingrediënten in een hete Dutch oven doet.
Volg simpel gezegd deze stappen:
- zorg dat alle ingrediënten gesneden, in blokjes en afgemeten zijn.
- doe vloeibaar water of olie in de bodem van de Dutch oven
- voeg de ingrediënten toe die u moet sauteren of bruinen
- voeg als laatste je andere ingrediënten en vloeistof toe
- verhoog het vuur lichtjes tot het suddert
- zet het vuur lager, dek af met het deksel en laat gedurende de vereiste tijd sudderen
Elk goed recept zal de instructies voor u hebben. Onthoud alleen dat Nederlandse ovens heet heet worden…
Voor een beetje meer begrip van Nederlandse ovens en het gebruik ervan op fornuizen, bekijk mijn artikel hier…
One-Pot Cooking Rocks