Omdat anti-aanbakpannen chemische stoffen bevatten waar mensen huiverig voor zijn, neigen steeds meer mensen naar de meer natuurlijke optie van geëmailleerde gietijzeren pannen. Maar welke soorten voedsel kun je koken in een geëmailleerde gietijzeren pan, en is het mogelijk om ontbijtgerechten zoals eieren in deze pan te koken?
In een geëmailleerde gietijzeren pan kun je net als in elke andere pan eieren koken. Dit is echter geen beginnersvriendelijke pan om eieren in te koken, omdat het specifieke technieken vereist, zoals het kruiden van de pan en het letten op de warmte.

Als u wilt leren hoe u kunt voorkomen dat uw eieren aanbranden of aan uw geëmailleerd gietijzer blijven kleven, dan is dit artikel voor u bedoeld.
Naast gewoon leren eieren koken, leer je in dit artikel ook geweldige technieken om je pan te verzorgen en schoon te maken, zodat hij in de toekomst gemakkelijker te gebruiken wordt.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Waarom blijven eieren plakken aan een geëmailleerde gietijzeren pan?
Inhoudsopgave
Eieren bestaan voornamelijk uit eiwitten. Wanneer u een ei bakt of roert, zult u een verandering opmerken in de textuur, de consistentie en de kleur van het ei.
Deze verandering wordt veroorzaakt door de denaturatie van hittegevoelige eiwitten in een ei, waarbij eiwitstrengen zich ontvouwen en ontwarren in een reactie veroorzaakt door de hitte van het fornuis.
Dit betekent dat om eieren te koken, je een oppervlak nodig hebt dat een zeer goede warmtegeleider is, een oppervlak dat niet zal reageren met de eiwitten van het ei om te plakken, en een glad oppervlak dat alle voedselwaren gelijkmatig laat koken, zodat het niet blijft plakken. Geëmailleerd gietijzer is geen van deze dingen.
Emaille is niet gelijk aan anti-aanbak
Wanneer eieren worden gedaan op een glad oppervlak zoals een anti-aanbakpan, worden ze perfect gekookt, mits de temperatuur goed is.
Hoewel het waar is dat een op het gietijzer aangebrachte emaillaag een glad oppervlak creëert en ervoor zorgt dat voedsel minder blijft plakken dan kaal gietijzer, betekent dat niet dat het antikleef is.
Deze emaillaag is slechts gedeeltelijk anti-aanbak, en u zult uw pan nog steeds moeten kruiden om te voorkomen dat er stoffen zoals eieren aan blijven plakken.
Eieren reageren met metalen
Een glazuurlaag betekent niet dat uw braadpan immuun is voor scheuren, inkepingen en deuken.
Ei-eiwit zal zich hechten aan het ijzeren oppervlak van een gietijzer op eventuele gekerfde plekken, met plakken als gevolg.
Deze inkepingen hebben ook als neveneffect dat het eiwit en de dooier ongelijkmatig gaar worden, met plakken als gevolg.
Onjuiste warmtegeleiding
Een andere reden dat uw eieren blijven plakken is het vasthouden van warmte of een gebrek aan warmte.
Gietijzer moet worden voorverwarmd voordat u voedsel in de pan doet; anders blijft het plakken. Als u uw eieren te vroeg toevoegt, wanneer de pan nog koud is, zullen ze waarschijnlijk ook aan de koekenpan kleven.
Aan de andere kant, als u uw gietijzer eenmaal hebt voorverwarmd, en u zet de hitte te hoog, zal deze hitte worden vastgehouden en er lang over doen om weg te gaan, omdat gietijzeren koekenpannen niet erg goede warmtegeleiders zijn, in tegenstelling tot roestvrijstalen pannen.
Hierdoor zullen uw eieren verbranden en dus aan de pan blijven plakken.
De nieuwigheid van uw pas gekochte geëmailleerde gietijzeren koekenpan slijt snel als u geen eieren goed kunt koken.
Maar met geduld en oefening kunt u misschien op een dag perfect gekookte eieren in uw geëmailleerde gietijzer maken.
Hoe voorkom je dat eieren aan je pan blijven plakken?
Voorkomen dat eieren aan uw pan blijven plakken bestaat uit twee belangrijke delen voorbereiding op het maken van eieren en dingen die je moet doen terwijl je je eieren daadwerkelijk kookt.
Laten we ze stap voor stap doornemen.
Goed onderhoud van de pan is essentieel voor een goed gevuld ei. U kunt uw pan het beste met respect en zorg behandelen, en hij zal u belonen met vele jaren bruikbaarheid.
Hier leest u wat u moet doen voor een goede koekenpan:
1. Kruid uw pan
Een pan kruiden betekent niet het bestrooien met allerlei kruiden. In plaats daarvan betekent het dat je de pan bedekt met een laagje geharde olie.
Om een pan te kruiden, bedek je de binnenkant met olie en verhit je hem tot het vet binnenin polymeriseert.
Gepolymeriseerde olie werkt als een harde, plastic beschermlaag voor geëmailleerd gietijzer, voorkomt schade door zuur voedsel, vermindert de kans op krassen op het glazuur, en zorgt voor een gladder oppervlak.
Volg deze stappen om een pan te kruiden:
1. Was uw pan en zorg ervoor dat er geen kruimels aan vastzitten.
2. Droog hem.
3. Bestrijk uw pan gelijkmatig met een olie met een hoog rookpunt zoals canola olie.
4. Verwarm het in de oven op 450℉ ondersteboven gedurende 30 minuten.
5. Laat de olie afkoelen om goed uit te harden.
6. Herhaal stap 3-5 nog een paar keer.
Nu uw pan goed doorbakken is en een glanzend patina bevat, kunt u er prachtig gekookte eieren op maken.
2. Goed wassen
Gebruik afwasmiddelen zonder citrusvruchten om uw geëmailleerde pan af te wassen en vermijd zeep die loog bevat. Na verloop van tijd tasten deze ingrediënten de glans en het geëmailleerde oppervlak aan.
Gebruik bij het wassen van uw pan schrobbers op nylonbasis in plaats van metalen schrobbers, omdat metalen schrobbers deuken en inkepingen in het oppervlak van de pan veroorzaken.
Als u bepaalde hardnekkige vlekken absoluut niet kunt verwijderen, probeer ze dan te weken met een oplossing van zuiveringszout of azijn.
Gerelateerd Lees hoe u geëmailleerd gietijzeren kookgerei van Le Creuset reinigt en onderhoudt
3. Gebruik geen metalen keukengerei
Als uw gietijzeren pan uw enige pan is, is het waarschijnlijk dat u er meerdere vormen van voedsel op zult koken. Gebruik bij het koken nooit metalen keukengerei, want dat laat krassen achter.
Dit keukengerei zal niet alleen de glanzende patina of kruiden eraf krassen, maar ze kunnen ook deuken in het email maken, wat moeilijker te herstellen is. Gebruik in plaats daarvan een houten of plastic spatel of lepel bij het koken.

4. Schakel niet tussen extreme temperaturen
Emaille is een coating gemaakt van glas, en het zal dit weerspiegelen in zijn aangeboren eigenschappen.
Net als glas, als je besluit om onmiddellijk een gietijzer van het hete fornuis om het onder koud water te laten lopen, zal de glazuurlaag barsten, en zult u uw gietijzer opnieuw moeten laten emailleren.
5. Gebruik voldoende vet
Gezien de anti-aanbak aard van een geëmailleerde gietijzer, moet u voldoende olie of vet gebruiken om de pan in te vetten voordat u eieren maakt.
Ik heb het hier niet over spekvet om kort daarna uw eieren in te bakken. Smeer uw pan bij het koken royaal in met plantaardige olie of vet.
6. Gebruik de juiste temperatuur
Verwarm de pan voor op middelhoog vuur voordat je je eieren toevoegt. Als de olie begint te borrelen, betekent dit dat de pan te heet is. heet is, en je moet wachten tot het is afgekoeld voordat je opnieuw opstart.
Zet het vuur lager als je de eieren erin hebt gedaan.
7. Behoud het geduld
Een gietijzeren pan is geen roestvrijstalen pan en zal niet dezelfde resultaten opleveren als een roestvrijstalen pan. Probeer niet om de eieroplossing al een paar seconden te verplaatsen, want dan is het niet gaar en blijft het aan de pan plakken.
Hoewel een paar seconden misschien genoeg waren om de eieren half gaar te krijgen op anti-aanbak of andere pannen, zal een gietijzeren pan iets meer tijd nodig hebben, dus u moet geduldig blijven.
Mijn Favoriete Geëmailleerde Gietijzeren Koekenpan
Is dit de beste Le Creuset pan voor roerei? Le Creuset is zeker het meest gewilde merk van gietijzeren kookgerei en dit is de Le Creuset koekenpan die ik bezit. Het gladde kookoppervlak, de grote geïntegreerde handgrepen en het lichtere gewicht maken het gemakkelijk om elk gerecht te bereiden, inclusief eieren die niet aan de pan blijven plakken.

Aanbevolen lectuur
– Geëmailleerd gietijzer plakt? Leer hoe u het plakken van uw gietijzer kunt stoppen hier
– Kun je bakken in geëmailleerd gietijzer? Leer alles over bakken in gietijzer hier
Conclusie – Kun je eieren koken in geëmailleerd gietijzer?
Geëmailleerd gietijzer is net als elke andere pan. Het heeft zijn voordelen, zoals duurzaamheid en gebruiksgemak, en zijn nadelen, zoals dat het niet de gemakkelijkste pan is om bepaalde gerechten in te koken.
Geëmailleerde pannen behoren echter tot de meest gewilde pannen op de markt, die prachtige vleesgerechten maken en tot de beste pannen behoren voor gebakken voedselrecepten.
Hoewel niet van nature instinctief, is het mogelijk om met dit geëmailleerde gietijzer alle mogelijke gerechten te bereiden die u wilt, het vergt alleen een beetje tijd, geduld en ervaring.
Als u doorzet, kookt u binnen de kortste keren eieren als een professional in uw geëmailleerd gietijzer.
One-Pot Cooking Rocks
Bronnen
– Popular Science: Het kruiden van uw gietijzeren pan is niet genoeg
– Lodge Cast Iron: Hoe te reinigen en te onderhouden geëmailleerd gietijzer