Je hebt misschien gehoord dat Nederlandse ovens worden gebruikt als kookpot voor kamperen of buiten koken, maar ben je je ervan bewust dat Nederlandse ovens ook in je keuken kunnen worden gebruikt.
Als je nieuw bent in het koken met een Nederlandse oven is de vraag of je soep kunt koken in een Nederlandse oven gerechtvaardigd. Dus kun je soep koken in een Nederlandse oven?
Nederlandse ovens koken al uw favoriete soeprecepten. Gietijzeren Nederlandse ovens produceren gelijkmatige lage of hoge hitte als ze eenmaal goed zijn opgewarmd. Dutch ovens hebben hoge wanden, een dikke bodem om warmte vast te houden en soep te laten sudderen. Hun zelfbindende deksels houden de voedzame goedheid in de pan terwijl ze een heerlijke soep koken.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
5 Tips om perfecte Nederlandse Oven soep te maken
Inhoudsopgave
Soep is een van de gemakkelijkste en gezondste maaltijden die je voor jezelf en anderen kunt bereiden. Een Nederlandse oven is de perfecte kookpot voor het bereiden van soep. Dutch ovens zijn de ultieme en originele slow cooker.
Gebruik een Dutch oven als slowcooker – dit artikel hier bevat tips om het beste uit je Dutch oven te halen.
Samen met stoofschotels en ovenschotels smaken restjes soep de volgende dag vaak beter. Ook kunnen bijna alle soepen worden ingevroren voor toekomstige maaltijden.
Verse Nederlandse oven toevoegen brood of beboterde toast en je hebt een maaltijd voor lunch, diner, of wanneer dan ook.
U moet het recept van uw keuze volgen – maar ik wilde u alleen de snelle en eenvoudige stappen geven, zodat u aan de slag kunt met het maken van soep in uw Nederlandse oven.
Kies uw soeprecept
Begin met een soeprecept waarvan je echt gaat genieten en waarvan je weet dat je het lekker vindt. Kies geen fancy recept dat je wel of niet lekker vindt.
Zorg ervoor dat je een recept kiest dat ontworpen is om in een Nederlandse oven te koken. Aangezien deze kookpotten erg heet worden en u uw gerecht niet wilt verpesten door u niet aan de juiste temperaturen en kooktijden.
Hulp nodig om te beginnen? Hier zijn vier van mijn favoriete gietijzeren Nederlandse oven soep recepten.
Soep ingrediënten verzamelen
Een van de beste dingen aan het maken van soep is dat je waarschijnlijk bijna de helft van je ingrediënten in je voorraadkast of koelkast. Zoals kruiden en specerijen, zout, peper en andere smaakmakers.
Laten we bouillon, kokosmelk of -room, rijst, pasta, quinoa en andere granen en de machtige eiwitrijke bonen uit blik of droog niet vergeten.
Gebruik uw verse ingrediënten snel na aankoop om ervoor te zorgen dat u de beste voedingsstoffen uit de producten haalt.
Bereid Soep Ingrediënten
Vlees of ander eiwit – zorg ervoor dat je de stukken gelijkmatig snijdt.
U zult ze verzegelen of bruinen om het goede in elk stuk te behouden en om ze mals te houden tijdens de kooktijd.
Groenten – snij stukken van gelijke grootte zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Tip – Als u uw vlees niet verzegelt, krijgt u een borrelende grijze substantie bovenop uw soep.
Soep ingrediënten verzegelen
Verwarm de Nederlandse oven op laag tot middelhoog vuur
Voeg de olie van uw keuze toe – ik hou van puur biologisch olijfolie.
Uien toevoegen – sauteren tot ze helder zijn. Voeg indien nodig verse knoflook en gember toe en kook gedurende 40 minuten.
Voeg blokjes vlees of eiwit toe en blijf de stukken verplaatsen zodat ze aan alle kanten bruin worden.
Als u kruiden gebruikt, afhankelijk van het recept, kunt u die toevoegen voor of na het bruin worden van het eiwit.
Tip – Bij deze stap komen de smaken van de kruiden vrij voordat de vloeistof wordt toegevoegd en de soep wordt gekookt.
Simmering Dutch Oven Soup to Perfection
Voeg wat van de benodigde vloeistof toe, af en toe roerend en schrapend over de bodem van de oven om al het lekkers dat op de bodem van de Dutch Oven vastzit los te maken.
Voeg de overige ingrediënten toe.
U kunt uw soep verder koken op de stovetop of plaats het deksel erop en maak de soep af in uw conventionele oven.
Als u voor de fornuisoptie kiest – laag en langzaam vuur om te voorkomen dat de soep blijft plakken aan de bodem van de oven.
Tip – Bekijk deze lijst met veganistische en plantaardige recepten soepverdikkers
Waarom een Dutch Oven gebruiken om soep te maken?
Er zijn tegenwoordig zoveel verwarrende keukenapparatuur en kookgerei voor ons beschikbaar. Het zijn glimmende objecten die alles lijken te doen in één magische doos.
De meeste apparaten doen wat ze beloven, alleen gebruiken we ze niet optimaal. De schoonmaak is een puinhoop en de opslag vermoeiend.
Het is geen wonder dat mensen hun leven vereenvoudigen en in hun keuken terugkeren naar de basis.
Wat is een beter stuk kookgerei om mee te beginnen dan een Nederlandse oven?
- U kunt elk gerecht in één pot of “Dutch oven” bereiden…
- Dutch ovens kunnen elk gerecht bereiden op hoge temperatuur voor snelle gerechten of laag en langzaam voor volle stevige maaltijden.
- Te gebruiken op het fornuis of in een conventionele oven. Of een combinatie van beide, begin uw bereiding op het fornuis, doe het deksel erop en zet het in de oven voor een gelijkmatige warmte.
- Pas elk recept aan om het in een Nederlandse oven te bereiden.
Wat kun je koken in een Dutch Oven?
Je wordt echt alleen beperkt door je verbeelding.
Ontbijt – eieren, haver, yoghurt,
Vlees – gebraden kip, gebakken kip, coq au vin, kip Provençaals,
Stoofpotten en stoofschotels – runderstoofpot, gehaktballen
Groenten – geschilde aardappelen, frietjes
Bijgerechten – rijst, scones, koekjes, dipsausjes
Bak – brood, gebak, desserts
Snacks – donuts, popcorn
De vraag zou moeten luiden wat kun je niet koken in een Nederlandse oven?
Op zoek naar een Nederlandse oven?
Hier zijn 5 van mijn favorieten aller tijden, waaronder de bekende maar zeer betaalbare Lodge Dutch Oven.
Tot slot – Kun je soep koken in een Dutch Oven?
Eerlijk gezegd, een soep bereiden met alleen een Hollandse oven kan echt niet eenvoudiger. Het is bijna alsof dit kookgerei precies daarvoor bedoeld is.
Op de efficiënte lijst van dingen, heb je nodig, een snijplank en mes, veel heerlijke verse ingrediënten, specerijen uit je voorraadkast, en niet meer dan 15-20 minuten voorbereidingstijd.
De rest kun je overlaten aan de bekwame handen van je Nederlandse oven, en het perfect laten sudderen tot je klaar bent om het direct naar de tafel te brengen en te serveren. De soep is elke dag zelfgemaakt en rechttoe rechtaan! Heerlijk!
Natuurlijk kun je soep maken in elke oude pan – maar maak het in een Nederlandse oven, en je kunt een menigte voeden of genoeg maken om de hele week als lunch te eten of in te vriezen voor een andere dag.
Ik heb mijn Nederlandse oven altijd op het fornuis staan, zodat ik wekelijks een grote pan soep kan maken. Hoe groter de pan, hoe groter de menigte die je kunt voeden.
Een Nederlandse oven dient elk doel, zijn uitstekende kwaliteiten zullen u nooit teleurstellen en u helpen de lekkerste soep te serveren.
Probeer vandaag nog een gezonde zelfgemaakte soep!
Gerelateerd lezen kun je zelfgemaakte soep invriezen?
Aanbevolen – Nederlandse Oven Recepten