Een gietijzeren pan die optimaal functioneert, moet zijn glanzende antikleefoppervlak – zijn “patina” – altijd in topvorm hebben. Om het ijzer te beschermen tegen roest en om klaar te zijn om te koken met een anti-aanbaklaag. Maar kun je gietijzer kruiden met olijfolie en zo niet, waarom?
Olijfolie kan gebruikt worden om gietijzer te kruiden. Maar het rookpunt van olijfolie is niet hoog genoeg om chemisch te reageren of te polymeriseren met gietijzer om het anti-aanbak oppervlak te produceren dat nodig is om met succes met gietijzer te koken. Een olie met een hoger rookpunt zoals lijnzaadolie geeft een beter resultaat.

Na het kruiden met de juiste olie kunt u verder koken met olijfolie. Het zal helpen om een antikleef oppervlak te behouden voordat de volgende grondige kruidenbeurt nodig is.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is gietijzer kookgerei?
Inhoudsopgave
Er zijn tegenwoordig twee soorten gietijzeren kookgerei verkrijgbaar.
Gekruid gietijzer vereist regelmatig kruiden met olie om het roestvrije en antikleefoppervlak te behouden. Dit kookgerei kan worden gebruikt op elke warmtebron buiten of binnen.
Er is ook een geëmailleerd gietijzer dat niet hoeft te worden gekruid, maar niet kan worden gebruikt op warmtebronnen buitenshuis.
Gietijzeren kookgerei wordt vervaardigd door ijzer in een mal te gieten. Traditioneel werd het stuk uit één stuk gemaakt, pot en handvat, voor extra stevigheid.
Lees meer over de geschiedenis van gietijzeren kookgerei hier
Soorten kookgerei van gietijzer
Nederlandse ovens, braadpannen, steelpannen, braisers, saucier, bakplaten, taartpannen, wokpannen, muffinpannen, pizzapannen, pannenkoekenpannen, hamburgerpersen…
Wat is gietijzer kruiden?
Seasoning is de laag op de buitenkant van gietijzer die bekend staat als gecarboniseerde olie. Olie wordt gebruikt om gietijzer te beschermen en het ijzer zijn gladde glanzende zwarte anti-aanbaklaag te geven. Bekend als de “patina”.
Gerelateerd lezen Hoe vaak moet gietijzer worden gekruid?
Olie wordt op het gietijzer aangebracht en vervolgens met hoge hitte gebakken, waarna het proces van polymerisatie plaatsvindt. Eenvoudig gezegd betekent polymerisatie dat het ijzer en de olie reageren en een gladde antikleeflaag achterlaten.
Na aankoop van nieuw gekruid gietijzeren kookgerei is het belangrijk het te behandelen alsof er geen kruiden op zitten. De in de fabriek aangebrachte kruiden zijn minimaal en beschermen het gietijzer alleen echt tijdens opslag en vervoer.
Gerelateerd lezen Moet ik voorgekruid gietijzer kopen?
Het kruiden van nieuw gietijzer voor het eerste gebruik geeft de eigenaar een voorsprong in het behouden van het mooie zwarte glanzende oppervlak.
Gerelateerd lezen Hoe een nieuwe cast voor de eerste keer te kruiden
Is olijfolie niet goed voor het kruiden van gietijzer – Waarom?
Laten we twee dingen rechtzetten voordat we diep ingaan op het onderwerp van de beste olie voor het kruiden van gietijzer.
Ten eerste, pure olijfolie is gezond om mee te koken. U zult ook grote voordelen zien van het voortdurend gebruik van olijfolie bij het koken. Want het zal absoluut helpen bij het onderhouden van de kruiden op uw gietijzer.
Ten tweede, is olijfolie geen goede keuze voor het grondig, of regelmatig, kruiden van gietijzeren kookgerei dat nodig is om het anti-aanbak oppervlak te behouden.
Dit komt door het rookpunt van de olie zelf. De olie en het gietijzer kunnen niet reageren en polymerisatie veroorzaken. Het kruiden is dus niet effectief uitgevoerd.
Olijfolie rookt gemiddeld rond de 350 graden Fahrenheit.
Rookpunten zijn belangrijk, want als het rookpunt niet bereikt wordt, wordt het gietijzer kleverig en niet anti-aanbak.
U zult het kruiden opnieuw moeten beginnen door de kleverige rommel te verwijderen en het kruiden opnieuw moeten beginnen.
Related read Cast Iron Sticky After Seasoning: Eenvoudige oplossingen
Wat is de beste olie voor het kruiden van gietijzer?
U zegt waarschijnlijk tegen uzelf “waar kan ik mijn gietijzer mee kruiden?
Om definitief te begrijpen welke olie u moet gebruiken voor het kruiden van gietijzer moet u begrijpen:-
- Het rookpunt van een olie – hoe hoger hoe beter
- Niet alle oliën zijn van dezelfde kwaliteit
Oliën die er gezond uitzien en de woorden light, virgin, of unrefined op het etiket hebben staan, zijn gemodificeerd en hun rookpunt wordt beïnvloed.
Oliën met de woorden “virgin” en “light” lijken gourmet en hebben modificaties ondergaan waardoor deze oliën geweldig zijn voor koken en dressings etc.
Zuivere oliën zonder toevoegingen zijn de beste omdat ze hun rookpunt behouden…
Zuivere oliën hebben ook hun nadelen, ook al hebben ze hoge rookwaarden. Ze kunnen ranzig worden, kleverig – om er maar twee te noemen…
Oliën met het hoogste rookpunt zijn:-
1. Geraffineerde Druivenpitolie (die ik momenteel gebruik) heeft een rookpunt tot 480 graden Fahrenheit.
2. Lijnzaadolie – een zeer populaire keuze met een rookpunt tot 225 graden Fahrenheit.
3. Soja – geraffineerde en hoog oliehoudende sojabonen met een rookpunt van 450 graden Fahrenheit.
Let op het verschil in hittedrempel
Soja – koudgeperst “virgin” en “unrefined” rookpunt is 320 graden Fahrenheit.
4. Specifieke kruiden voor gietijzer – een aantal leiders in gietijzer productie maken een go-to gietijzer kruiden formule.
Industrieleiders in de productie van gietijzeren kookgerei Lodge heeft decennia lang elke olie met een hoog rookpunt aanbevolen.
Aanbevolen lectuur – Mijn diepgaande artikel over het kruiden van gietijzer. Het bevat diepgaande uitleg over verschillende soorten oliën en waar ze wel en niet gebruikt moeten worden voor het kruiden van gietijzer. Beste olie voor het kruiden van gietijzer
Veelgestelde vragen
Een paar F.A.Q.’s beantwoord voor uw snelle referentie.
Waarom is gietijzer plakkerig na het kruiden?
Dit is gebeurd omdat er ofwel te veel olie op het oppervlak van het gietijzer is aangebracht. Of het rookpunt van de olie werd niet bereikt tijdens het kruiden.
Hoe kun je deze kleverige olie verwijderen? Zet uw kookgerei om in de oven op een bovenste plank en bak het 1 uur op 500 graden Fahrenheit.
Zorg ervoor dat u een bakje of folie op een lagere plank onder het kookgerei plaatst om de olie op te vangen die van de pan afdruipt.
Hoe voorkom je dat voedsel aan gietijzer blijft plakken?
- Houd het ijzer goed gekruid
- Verwarm uw gietijzer op laag tot middelhoog vuur voordat u de olie toevoegt, verwarm 30 – 60 seconden voordat u uw ingrediënten toevoegt.
Bekijk mijn lijst van de beste kookboeken voor gietijzeren pannen.
Tot slot – Kun je gietijzer kruiden met olijfolie?
Kookgerei van gietijzer is een van de meest praktische en gewilde kookgerei ter wereld. Onze voorouders gebruiken al honderden jaren gietijzeren kookgerei.
De keuze van oliën lijkt voor sommigen steeds verwarrender te worden. Vervelend is dat men in de mix heeft gegooid welke olie gezond is en welke niet.
In principe moet de buitenlaag van het gietijzer beschermd worden tegen de elementen water, vocht en hitte.
Olie met een hoog rookpunt moet worden gebruikt om het te beschermen, dan heb je een antikleef oppervlak om een maaltijd op te bereiden.
Eenpansgerechten
Bron
Wiki – Gietijzeren kookgerei
Science Direct – Polymerisatie