Kun je gietijzeren pannen kruiden met olijfolie?

Een gietijzeren pan die optimaal functioneert, moet zijn glanzende antikleefoppervlak – zijn “patina” – altijd in topvorm hebben. Om het ijzer te beschermen tegen roest en om klaar te zijn om te koken met een anti-aanbaklaag. Maar kun je gietijzer kruiden met olijfolie en zo niet, waarom?

Olijfolie kan gebruikt worden om gietijzer te kruiden. Maar het rookpunt van olijfolie is niet hoog genoeg om chemisch te reageren of te polymeriseren met gietijzer om het anti-aanbak oppervlak te produceren dat nodig is om met succes met gietijzer te koken. Een olie met een hoger rookpunt zoals lijnzaadolie geeft een beter resultaat.

kan je olijfolie gebruiken om gietijzer te kruiden

Na het kruiden met de juiste olie kunt u verder koken met olijfolie. Het zal helpen om een antikleef oppervlak te behouden voordat de volgende grondige kruidenbeurt nodig is.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.