Als ik de woorden “slow-cooked” hoor denk ik automatisch aan stevige warme vullende maaltijden met zachte gemakkelijk te eten ingrediënten die weinig moeite kosten om te consumeren. Er zijn vele manieren waarop deze maaltijden kunnen worden bereid, zowel in traditionele potten als in elektrische stand-alone apparaten. Ik zie vaak de vraag “kun je een Nederlandse oven vervangen door een slowcooker”? Mijn antwoord is altijd luid en duidelijk.
Ja, je kunt een Nederlandse oven gebruiken als slowcooker. Dat komt omdat beide wereldberoemde keukenapparaten hetzelfde recept op vrijwel dezelfde manier kunnen bereiden en koken. Het belangrijkste verschil is de warmtebron die wordt gebruikt, hoe snel het voedsel gaar kan worden, en het feit dat je in een slowcooker niet kunt dichtschroeien.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is het verschil tussen een Slow Cooker en een Dutch Oven?
Inhoudsopgave
Een slow cooker of crockpot heeft een ingebouwde warmtebron die in de buitenste behuizing van het apparaat zit. In de basismodellen zijn er meestal 3 standen laag koken, hoog koken en warm houden. Het heeft een verwijderbare pot binnenin waar het gerecht wordt gekookt.
Terwijl de Nederlandse oven veelzijdiger is omdat hij op veel verschillende warmtebronnen kan worden gebruikt, net als een conventionele oven. U kunt ook een maaltijd in één pan bereiden. Het gietijzer blijft heet na het koken, zodat het gerecht nog enige tijd warm blijft voor het opdienen.
Laten we de verschillen tussen een Nederlandse oven en een slowcooker alsmede de voor- en nadelen van beide kooktoestellen.
SCROLL DOWN FOR THE LIVE TASTE TEST – Zelfde recept 2 verschillende fornuizen
Slow Cookers

Slow cooker recepten vereisen minder vloeistof dan andere soorten kookmethodes. Dus bij het omzetten van recepten voor gebruik in een slowcooker moet u waarschijnlijk de hoeveelheid benodigde vloeistof verminderen.
Capaciteit
Slow cookers hebben meestal een capaciteit van ongeveer 7 liter. Deze maat zal een gezin van 4 personen voeden met restjes of een groot aantal mensen als er andere bijgerechten zijn zoals groenten, aardappelen of rijst.
Reductie
Door de aard van de slow cook methode in een slow cooker vermindert vloeistof niet zo veel als zou moeten voor de meeste gerechten.
Om de vloeistof te laten inkoken kunt u de inhoud van de slowcooker in een geschikte pan doen en langzaam laten inkoken op het fornuis. Als uw slow cooker inzet kan worden gebruikt op een kookplaat gebruik hem dan op de kookplaat voor het inkoken.
Als alternatief kunt u een verdikkingsmiddel toevoegen om de slowcooker te hoog te zetten en het sap te laten indikken als jus. Vergeet niet af en toe te roeren.
Wanneer het inkoken is gebeurd kunt u het inzetstuk terugplaatsen in de slowcooker en de “warmhoudfunctie” gebruiken.
Algemeen gebruik
Slow cookers zijn handig omdat ze werken via een netsnoer en overal waar een stopcontact is kunnen worden aangesloten. Neem ze mee naar uw werk, camper, vakantie en u kunt altijd een zelfgekookte maaltijd bereiden.
Opslag
Nogal onhandig en omvangrijk om op te bergen en als je ze toch achterin de kast of voorraadkast zet, zul je ze minder gebruiken dan je waarschijnlijk zou moeten.
Nederlandse ovens
Als u een slow cooker recept omzet in een Nederlandse oven, moet u ervoor zorgen dat er voldoende vloeistof is, omdat de Nederlandse oven veel heter wordt en stoom gebruikt om het voedsel te koken.
Capaciteit
Samen met zijn veelzijdigheid om veel verschillende soorten maaltijden te kunnen bereiden zijn Nederlandse ovens verkrijgbaar in een groot aantal maten en vormen, van 1 kwart tot meer dan 13 kwart.
Er zijn ook twee types van Nederlandse ovens. Het traditionele ruwe gietijzer is ideaal voor kampvuren en de geëmailleerde gietijzeren Dutch oven is ontworpen voor dagelijks keukengebruik.
Reductie
Het inkoken van vloeistoffen gebeurt automatisch in een Nederlandse oven.

Algemeen gebruik
De verschillende beschikbare vormen en maten maken het bereiden van elk soort maaltijd gemakkelijk. Als u meer dan één Nederlandse oven heeft, kunt u in de ene een maaltijd bereiden en in de andere een bijgerecht of dessert.
Opslag
Met de hand afwassen en dan goed drogen is wat nodig is met Nederlandse ovens zodat ze niet roesten. Ze kunnen dan gestapeld worden opgeborgen in uw pannenkast of in uw conventionele oven klaar voor het volgende gebruik.
Een artikel dat ik schreef met goede tips over het bewaren van gietijzer kun je zien hier.
Dutch Oven vs Slow Cooker Vergelijkingstabel
Een handig snel overzicht van de verschillen tussen Dutch ovens en slow cookers of koekenpannen.
Gietijzer | Slow Cookers & Crock Pots | |
---|---|---|
Materiaal Bouw | Ruw gietijzer = 98% ijzer en 2% koolstof. Ook gietijzer met een deugdelijke geëmailleerde coating | Metalen behuizing met steengoed of gegoten aluminium inzetstuk |
Ontwerp | Dutch ovens, Franse ovens en Cocotte stevige kookpotten met zware deksels voor gebruik op de meeste warmtebronnen | Over het algemeen een lichtgewicht elektrische behuizing. Zwaarder met een geventileerd glazen deksel. Handmatige, digitale, geprogrammeerde en wifi slow cookers zijn beschikbaar |
Vormen | Rond en ovaal | Rond, ovaal, rechthoek en vierkant |
Maten | Nederlandse oven van 1 liter tot een zeer grote 14 liter in zowel gekruid als geëmailleerd gietijzer. | Een mini slowcooker van 1 kwart tot de grote slowcooker van 10 kwart. |
Afwerking | Ruw gekruid gietijzer of een grote verscheidenheid aan glanzend gekleurde emailcoatings over ruw gietijzer met lichte of donkere interieurs. | Beperkte kleuren of roestvrij stalen buitenkant met plastic contrasterende afwerking, de meeste deksels zijn van glas met een ontluchtingsopening voor stoom. |
Warmtebron | Geëmailleerde Nederlandse ovens zijn geschikt voor alle warmtebronnen binnen en buiten. Geëmailleerde Dutch ovens kunnen natuurlijk gebruikt worden op inductie, keramiek, glas, gas, elektrisch of in de oven. | Vereist een stopcontact en moet op een plat, onbrandbaar aanrecht staan. |
Temperatuur | Temperaturen tot 500 °F afhankelijk van de kwaliteit en het ontwerp van het kookgerei (knoppen en handgrepen moeten ovenbestendig zijn) | Kookt langzaam op een lage temperatuur, meestal tussen 170 en 280 graden F, gedurende meerdere uren |
Hittebehoud | Hoog | Laag |
Veelzijdigheid | Langzaam koken, dichtschroeien, stoven, koken, smoren en braden | Langzaam koken, braden, sommige eenheden schroeien en sauteren |
Prestaties | Strak sluitende zware deksels bevorderen de ultieme zelfroosterende eigenschap die resulteert in een vermindering van dikke sauzen en rijke smaken | Slow cookers kunnen de val van de botsoorten gerechten bereiken waarvoor ze ontworpen zijn. Helaas kunnen de cookers door hun condensatie geen vloeistoffen reduceren. |
Dagelijks gebruik | Eenvoudig te gebruiken eenpansgerechten die niet onbeheerd mogen worden achtergelaten | Een gebruiksvriendelijk apparaat. Een timer wordt gebruikt om uw gerecht te koken, waarna het terugschakelt naar de warmhoudstand. |
Duurzaamheid | Doorgewinterd gietijzer gaat uw leven lang en langer mee. Geëmailleerd gietijzer gaat niet zo lang mee. | Inserts zijn niet eeuwig houdbaar. Een elektrisch apparaat gaat zolang mee. Een elektrisch onderdeel kan nodig zijn. |
Opruimen | Gekruid gietijzer alleen met de hand afwassen. Geëmailleerde gietijzeren Dutch Ovens zijn vaatwasmachinebestendig, maar handwas wordt aangeraden. | Sommige onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig, handwas verdient de voorkeur |
Onderhoud | Kruid voor het eerste gebruik, kruid regelmatig. Emaille Nederlandse ovens hoeven niet gekruid te worden. | Elektrische apparaten, snoeren moeten regelmatig worden gecontroleerd, elementen moeten vrij van vuil worden gehouden. |
CONS | Onderhoud vereist, zwaar, high-end merken duur | Minder duurzaam, het duurt langer om hetzelfde gerecht te bereiden als een Nederlandse oven. Beperkte mogelijkheden om recepten te maken |
Opslag | Relatief compacte Nederlandse ovens kunnen voorzichtig in kasten en ovens worden opgeborgen | Slow cookers kunnen onhandig zijn om op te bergen |
Prijs | Prijzen beginnen bij ongeveer $20 | Prijzen beginnen bij ongeveer $20 |
5 nuttige tips voor het gebruik van een Dutch Oven als Slow Cooker
De recepten die we graag bereiden met de slow cook methode, of het nu in een slow cooker of een andere kookpot is, worden op vergelijkbare manieren bereid.
Langzaam Koken Stappen
- sauteren, smoren, aanbraden of bruinen
- het toevoegen van andere ingrediënten gevolgd door de vereiste vloeistof
- de pot aan de kook brengen
- sudderen tot het gaar is
- en dan de vloeistof inkoken of indikken
Tip 1 – Dutch Ovens en handige warmtebronnen
Geëmailleerde gietijzeren Dutch Ovens kunnen worden gebruikt op diverse kookplaten, zoals gas, elektrisch, keramisch, glas, inductie en in een conventionele oven.
Traditionele onbeklede gietijzeren potten kunnen ook worden gebruikt boven kolen, briketten en open vuur.
De warmtebron die u kiest hangt af van het type Dutch oven dat u gebruikt en van de gerechten die u wilt bereiden.
Tip 2 – Dutch Oven One Pot Cooking
Dit is mijn absolute favoriet over koken met de Nederlandse oven. De waarheid is dat je een maaltijd in één pan kunt koken.
Inclusief traditionele gerechten zoals kip met knoedels, kip cacciatore, rundvlees stoofpot, lamsschenkels in rode wijn, en stoofvlees.
Voer de slow-cook stappen hierboven uit en je bent klaar…
Tip 3 – Nederlandse Oven Maten
Het bezitten van een paar verschillende grootte Nederlandse ovens is tip nummer 3.
Groter maat ovens voor grote stevige maaltijden en veel monden te voeden. Of grote maaltijden en veel restjes.
Middelgrote of kleinere ovens zijn goed te gebruiken in coördinatie met uw grote oven. Bereid rijst (zie mijn geweldige recept hier), aardappelen, pasta, desserts, of zelfs brood bakken bij een stoofpotje of ovenschotel.
Nederlandse Oven Maten – mijn artikel duikt in de verschillende maten, capaciteiten en vormen van Nederlandse ovens.
Tip 4 – Dutch Oven – Voedsel verzegelen
Vanwege het materiaal (gietijzer) dat een Dutch oven is gemaakt van sauteren, smoren, schroeien of bruinen snel en gemakkelijk.
Vergeet niet dat de dikke bodem van een gietijzeren pan heet heet heet heet en zal ervoor zorgen dat het voedsel blijft plakken als er niet genoeg olie in zit of als u het voedsel niet beweegt tijdens het bakken zodat het niet de kans krijgt te plakken.
Tip 5 – Restjes
Als er restjes zijn en uw Nederlandse oven is een geëmailleerde, laat de oven afkoelen en zet hem dan in de koelkast voor opslag.
Om opnieuw op te warmen haalt u de oven uit de koelkast laat hem afkoelen tot kamertemperatuur en verwarmt u uw restjes opnieuw op zeer laag vuur. Voeg indien nodig een beetje vloeistof toe, dat voorkomt plakken.
Live smaaktest – 1 recept – 2 verschillende fornuizen
Dutch Oven en Slow Cooker Temperatuur Conversie Tabel
Gebruik de makkelijk te navigeren conversietabel hieronder. Met een beetje oefening krijg je een idee hoe je elk recept moet omrekenen…
Soort voedsel | Nederlandse Oven | Slow Cooker | Slow Cooker |
---|---|---|---|
325° F | Laag | Hoog | |
Kip | 1 tot 1 1/2 uur | 4 uur | 2 uur |
Vlees (in blokjes) | 2 tot 3 uur | 4 tot 6 uur | 2 tot 3 uur |
Shanks | 3 tot 4 uur | 8 uur | 4+ uur |
Vlees – (Grote stukken) | 3 tot 4 uur | 8 uur | 4+ uur |
Bonen (Rauw geweekt) | 1 tot 2 uur | 4 tot 6 uur | 2 tot 3 uur |
Wortelgroenten (Grote stukken van 3 inch) | 1 tot 1 1/2 uur | 4 uur | 2 uur |
Wat kan worden gekookt in een Dutch Oven?
Elk soort voedsel kan worden gekookt in een Nederlandse oven. Dit komt omdat u langzaam kunt koken, sauteren, smoren, dichtschroeien, dichtschroeien, bruinen, bakken, gebraad, kooken stoom.
De onderstaande lijst zal uw verlangen om een geweldige maaltijd in een Nederlandse oven te bereiden stimuleren.
- Ontbijt – haver, eieren, omeletten, spek, scones, koekjes
- Nederlands ovenbrood
- Lunch – soepen, stoofschotels, stoofschotels
- Diner – vleesgerechten, gebraad, pizza, pasta, risotto
- Dessert – omgekeerde cakes, cobblers
- Snacks – smores, popcorn, muffins, cakes
Dutch Oven Slow Cooker Recepten
U vindt hier de ultieme slow cooker recepten voor uw Nederlandse oven hier.
Kun je smoren in een slowcooker?
Het eenvoudige antwoord hierop is ja! Mits de binnenpan van de slowcooker uitneembaar is en gebruikt kan worden op de warmtebron die u ter beschikking heeft.
Sommige binnenpotten van slowcookers zijn bijvoorbeeld van keramiek en die kun je beslist niet op gas zetten, elektrischeof een ander type fornuis. Ze zijn ontworpen om zo in een oven te staan en niet snel opgewarmd te worden of ze zullen barsten.
U zou voedsel zoals lasagne, taarten, stoofschotels, stoofschotels, braadstukken, desserts, en bakken bereiden. Eigenlijk elk gerecht dat niet hoeft te worden opgewarmd op een kookplaat om te sauteren of te smoren en dan koude ingrediënten toe te voegen en weer op een heet oppervlak te veranderen.
Een ander type binnenpan of slowcooker dat tegenwoordig wordt gemaakt is aluminium en andere composietmaterialen die echt niet goed presteren bij het overschakelen van de ene hoge warmtebron naar de andere.
Ik heb een artikel geschreven hier die zeer gedetailleerd ingaat op Nederlandse ovens en andere kooktoestellen die wel of niet op een elektrisch fornuis moeten worden gebruikt.

Kun je een Dutch Oven als Slow Cooker gebruiken? – Laatste gedachten
Je denkt waarschijnlijk dat de eigenaar van deze website gaat zeggen dat Nederlandse ovens zijn de beste keuze van kooktoestel om te gebruiken.
Eerlijk gezegd bezit ik beide, eigenlijk een paar van elk.
Zoals je ziet is de Dutch oven een vervanger voor een slow cooker en omgekeerd.
U kunt in beide apparaten dezelfde gerechten bereiden met als enige uitzondering dat het inzetstuk van de slowcooker op verschillende warmtebronnen gebruikt moet kunnen worden.
Ik gebruik de slowcooker graag als ik georganiseerd ben en alle ingrediënten klaar heb staan om er vroeg op de dag in te ploffen en met het lage koken te beginnen.
Als ik niet georganiseerd ben gebruik ik altijd mijn Nederlandse oven. Die heb ik altijd bij de hand en staat in de conventionele oven. Mijn slowcooker staat achter in de kast.
Als je mij zou vertellen dat je of een slowcooker of een Nederlandse oven wilde en je wilde advies over welke te kopen.
Ik zou zeggen, als u regelmatig verschillende gerechten wilt bereiden die meer dan langzaam koken vereisen, dan zou ik u adviseren een Nederlandse oven te kopen. Die is veelzijdiger en daarom zul je hem meer gebruiken dan een slowcooker.
Aanbevolen lectuur
Wat kan ik in plaats van een Dutch Oven gebruiken – 11 Alternatieven hier
Hoe gebruik je een Dutch Oven in een conventionele oven? hier
One-Pot Cooking Rocks