Nederlandse ovens zijn ongelooflijk sterke en veelzijdige stukken kookgerei. Er zijn twee soorten ovens
- Emaille ovens, gemaakt van duurzaam gietijzer met een emaillaag, zijn ontworpen om zeer warmtegeleidend te zijn en zijn geschikt voor gebruik in de keuken. en
- Een traditioneel type Nederlandse oven die gemaakt is van gietijzer maar niet gecoat is met email en gebruikt wordt voor kampvuur koken maar kunnen ze gebruikt worden op een elektrisch fornuis?
Dutch ovens kunnen worden gebruikt op een elektrisch fornuis. U moet ervoor zorgen dat de pan inderdaad van gietijzer is en niet van keramiek of steengoed met een coating. Verwarm de Nederlandse oven altijd op laag vuur en zorg ervoor dat de pot wordt opgetild en niet over het fornuis wordt geschoven om schade aan het oppervlak van het apparaat te voorkomen.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Op welke warmtebronnen werken Nederlandse ovens?
Inhoudsopgave
Dutch Ovens werken niet alleen op elektrische fornuizen, maar ook op gas- en inductiekachels, ovens en houtovens. Ze worden ook vaak gebruikt met kolen, briketten en open vuur.
Hoe gebruik je een Nederlandse oven op je fornuis?
Dutch ovens zijn heel eenvoudig te gebruiken op het fornuis! Je kunt ze gebruiken zoals elke andere pan, behalve het verschil in temperatuur.
Gietijzer wordt namelijk extreem heet. Als u de brander op middelhoog of hoog zet, schroeit de Dutch oven en het voedsel erin aan. Zet de brander in plaats daarvan op een veilige medium of medium-low.
Op glazen fornuizen moet u extra voorzichtig zijn om krassen of barsten te voorkomen. De pan niet optillen, niet trekken of slepen over de bovenkant van de kachel zal uw fornuis er goed uit laten zien.
Instructies van de fabrikant
Lees en volg altijd de instructies van de fabrikant voordat u een nieuw kooktoestel gebruikt, of het nu een kookpot is die u gaat gebruiken met een ingevoerde warmtebron zoals een fornuis of een elektrisch apparaat.
Controleer vervolgens altijd of het apparaat intact is. U moet letten op krassen, barsten of chips, kromtrekken, een deksel dat niet goed afsluit, en natuurlijk de materiaal waarvan de Nederlandse oven of pot is gemaakt.
Waarschuwing – U moet er ook zeker van zijn dat uw “Dutch oven” inderdaad van gietijzer is gemaakt onder die emaillaag. Als dat niet zo is gietijzer maar een pot die gemaakt is van steengoed of keramiek en bedekt is met email – JE KAN NIET gebruiken op een fornuis. Ze zullen barsten als de hittebron ze op één plaats raakt. Dit soort potten wordt over het algemeen bakeware genoemd en deze potten moeten worden gebruikt in een conventionele oven.
Soorten elektrische kachels
Elektrische gladde kachel
Elektrische gladde kachels zijn glazen kookplaten die vaak gelijk liggen met het aanrecht, voor een naadloze uitstraling. Dit maakt ze een populaire keuze in de moderne woning.
Dus, elektrische gladde fornuizen zijn prachtig; maar kun je er een Nederlandse oven op gebruiken? Absoluut, dat kan. U moet alleen wat voorzichtiger zijn dan met een duurzamer oppervlak. Met zwaar kookgerei, zoals de Nederlandse oven, moet je voorzichtig zijn.
Elektrisch fornuis
Electric coil kachels hebben elektrische spoelen, waar ze hun naam aan te danken hebben. Ze zijn niet zo mooi als de mooie strakke look van glazen fornuizen, maar zijn ideaal voor een gezin, omdat ze behoorlijk vuil kunnen worden en tegen een stootje kunnen zonder er versleten uit te zien. Dit maakt ze ook een goede keuze voor gietijzeren pannen en ander zwaar kookgerei, zoals de Nederlandse oven.
Inductie Fornuis
Inductiekachels zijn een echt wonder van techniek. Deze creëren enkel warmte wanneer de branders in contact komen met inductie kookgerei. Dit betekent geen open vuur, geen spoelen, enz. Dutch ovens zijn compatibel met inductiekookplaten.
Zoals het gladde elektrische fornuis of de glazen kookplaat het prachtige uiterlijk van deze apparaten behoudt, moet extreme zorgvuldigheid worden betracht bij het gebruik van een gietijzeren kookpot of koekenpan.
Gasfornuis
Gasfornuizen zijn compatibel met vrijwel al het kookgerei. Dat geldt natuurlijk ook voor Nederlandse ovens. De kracht van gasfornuizen ligt in hun vermogen om snel van temperatuur te veranderen en voedsel gelijkmatig te koken.
Ze maken ook flexibiliteit mogelijk; op de ene brander, bijvoorbeeld, kan uw Nederlandse oven op laag-medium staan. Op een andere zal de brander snel op hoog staan, om water te koken., bakof iets dergelijks.
Modulaire kachel
Modulaire fornuizen zijn de gedroomde fornuizen. Met individuele inductie-, elektrische en gasbranders, allemaal op één fornuis, biedt een modulair fornuis een volledig op maat gemaakte kookruimte. Uw Nederlandse oven zal zich hier het best thuis voelen.

Kun je een Dutch Oven gebruiken op een elektrisch fornuis?
Zoals hierboven aangestipt, ja, u kunt uw Nederlandse oven gebruiken op een glasplaat elektrisch fornuis. U moet gewoon wat voorzichtiger zijn bij het verplaatsen of neerzetten van de zware pan.
Bijvoorbeeld, een buiten Nederlandse oven op poten zal niet geschikt zijn. Gebruik in plaats daarvan een klassieke Nederlandse oven met platte en gladde bodem. De oven kan zowel van geëmailleerd als van ruw gietijzer zijn, maar denk er bij bloot gietijzer aan extra voorzichtig te zijn op een delicaat fornuis.
Ik zou aanraden om een emaille gietijzeren Nederlandse oven op een glasplaat.
Wat kun je op het fornuis maken met je Dutch Oven?
Je zou niet geloven wat je allemaal kunt maken met slechts een Nederlandse oven. Ze kunnen koken, braden, bakken, en nog veel meer. U kunt uw Nederlandse oven gebruiken op bijna elk soort elektrisch fornuis. Of het nu gaat om ontbijt, lunch, diner, of gewoon een lekker drankje, uw Nederlandse oven zal het zeker doen.
Dutch Ovens zijn een fantastische manier om zelfgemaakte stoofpot, soep en chili te maken.
Een andere vaste favoriet die ik graag bereid in mijn ovale Nederlandse oven is een grote stoofpot. Gebraden vlees in een Nederlandse oven is smaakvol en mals.
Een van de makkelijkste en snelste maaltijden die je in een Nederlandse oven kunt bereiden is een klassieke kip braadpan. Leg stukken van de dij of borstfilet in de oven en schroei ze bruin, verwijder de kip, schroei de door u gekozen groenten lichtjes dicht, voeg kippenbouillon toe in combinatie met bloem voor alle doeleinden, kruiden en specerijen naar keuze en doe de kip terug in de Nederlandse oven.
Zet de oven terug op de kook Draai het deksel naar beneden en laat het 25-30 minuten sudderen. U kunt gehakte aardappelen toevoegen en nog 20 minuten laten sudderen of u kunt de stoofschotel serveren met uw kruiden aan de zijkant. (Rijst, aardappel of andere gestoomde groenten).
Daar heb je een gezonde, stevige, goedkope maaltijd op tafel in ongeveer 1 uur. Perfect…
Hoe gebruik je een Dutch Oven in je oven?
De flexibele Nederlandse oven kan ook in de oven worden gebruikt. Nogmaals, het voornaamste verschil tussen een Nederlandse oven en een gemiddelde pan is de temperatuur. Als u uw oven op het fornuis gebruikt, krijgt u warmte van onder de oven, dus daar is de pan het heetst.
Verander het en gebruik je oven in een conventionele oven dan wordt de warmte van alle kanten opgenomen waardoor de Nederlandse oven heet helemaal inclusief de bovenkant.
Dus het gebruik van een Nederlandse oven in een conventionele oven, die op een lagere temperatuur kookt, zal over het algemeen een beter resultaat geven vanwege het vasthouden van de warmte.
Kan ik koud gietijzer in de oven doen?
Een vraag die mij altijd gesteld wordt is “Kan ik koud gietijzer in de oven doen?” Ik neem aan dat de Nederlandse oven bevroren of zeer koud voedsel in zich heeft. Nou, het antwoord op de vraag is tweeledig.
- Gezond verstand moet altijd prevaleren. We moeten niets warms in koud dompelen en omgekeerd uit angst voor potten die ontploffen, barsten en verbranden op ons lichaam.
- Ik zou zeggen nee doe geen echt koude of bevroren Nederlandse oven in uw conventionele oven. Wat ik in plaats daarvan zou doen is de Nederlandse oven een 1/2 tot een uur laten afkoelen tot kamertemperatuur en hem dan in de oven plaatsen om opnieuw op te warmen of te koken.
Gerelateerd artikel – Ik heb een geweldig artikel geschreven over het gebruik van een Nederlandse oven in een conventionele oven. Een must-read als u van plan bent uw Nederlandse oven te gebruiken met dit type allround warmtebron. Zie het hier…

Hoe een Dutch Oven te gebruiken met kolen
U kunt er ook voor kiezen om uw stevige Dutch oven buiten te gebruiken, met kolen. Om dit te doen, moet u de grootte van uw Dutch oven weten. kunt u de maten van de Cutch oven te weten komen door mijn “Dutch Oven Size Chart” artikel.
De algemene regel is om tweemaal het aantal briketten te gebruiken als de diameter van uw Dutch Oven. ¾ daarvan moet op het deksel geplaatst worden.
Dus, als voorbeeld, u heeft 24 briketten nodig voor een 12 inch Dutch Oven. 6 daarvan gaan onder de Dutch Oven, en 18 op het deksel.
Gerelateerd artikel – Als u graag wilt leren hoe u uw Nederlandse oven gebruikt of boven kolen, briketten of open vuur – ik heb een artikel geschreven dat u geweldig zult vinden – bekijk het maar eens hier…
Waarvoor gebruik je een Dutch Oven?
Dutch ovens kunnen gebruikt worden om voedsel te verwarmen, voor braden, bedruipen, koken, warme dranken, en meer. Ze kunnen ook dienen om dranken en desserts te koelen, salades te bereiden en te serveren.
U kunt de oven ook gewoon gebruiken als een extra manier om maaltijden, specerijen, salade en desserts te serveren die eigenlijk niet in de oven zijn bereid.
Ze kunnen worden gebruikt op uw eigen elektrische fornuis. Voordat u uw nieuwe Nederlandse oven op uw fornuis gaat gebruiken, zijn er een paar dingen die u moet weten, en een paar stappen die u moet nemen.
Houd uw Nederlandse oven schoon
Was uw Nederlandse oven eerst af met heet, zeepwater. Sommige fabrikanten zeggen dat Nederlandse ovens geschikt zijn voor de vaatwasser. Mijn aanbeveling is om uw Nederlandse oven zo snel mogelijk met de hand af te wassen en daarna te drogen. Dit vermindert de kans op roestvorming en verlengt de levensduur van uw oven.
Hardnekkige vlekken en gekookt voedsel hebben soms wat meer hulp nodig. Ik gebruik deze email Nederlandse oven reiniger van Amazon.
Gerelateerd artikel – Als u meer informatie wilt over hoe u uw Nederlandse oven schoonmaakt na het koken kunt u mijn artikel vinden hier…
Hoe een emaille Dutch Oven te kruiden
In tegenstelling tot traditionele gietijzeren potten, pannen en koekenpannen hoeft geëmailleerd gietijzer niet volledig gekruid te worden. Maar u zult merken dat de rand van de oven en het deksel blootgesteld zijn aan het oppervlak. Dit is gietijzer en moet worden gekruid om het ijzer te beschermen.
Kruiden is eenvoudig, gebruik een papieren handdoek om een licht laagje neutrale olie met hoog rookpunt in te wrijven langs de rand, waar het gietijzer wordt blootgesteld. Als u hulp nodig heeft bij het kiezen van een olie voor het kruiden, zal mijn artikel over de beste oliën voor het kruiden van gietijzer u helpen. Ga naar hier…
Plaats in 350ºF oven ondersteboven op een bakplaat om te voorkomen dat de olie druipt, en bak gedurende 1 uur. Laat afkoelen en bewaar zoals gewoonlijk.
U kunt Uw Nederlandse Oven verwarmen of koelen
Kies tenslotte uw warmtebron en zet die aan, of zet de Dutch Oven in de koelkast om af te koelen, afhankelijk van wat u nodig heeft. Nederlandse ovens hebben veel tijd nodig om op te warmen en af te koelen. Dit flexibele kookgerei houdt zowel warm als koud geweldig goed vast.
Veelgestelde vragen
Kun je Le Creuset gebruiken op een glazen fornuis?
Zolang de pan geëmailleerd gietijzer is en niet een pan die er op lijkt zoals steengoed of keramiek. Le Creuset maakt kookpotten van verschillende materialen.
Gietijzer kan op elke warmtebron worden gebruikt (langzaam opgewarmd) steengoed en keramiek moeten in een conventionele oven worden opgewarmd.
Controleer de instructies van de fabrikant om er zeker van te zijn dat u de juiste pan heeft.
Klik op de afbeelding hieronder voor een echte geëmailleerde gietijzeren Dutch oven van Le Creuset…

Conclusie: Kun je een Dutch Oven gebruiken op een elektrisch fornuis?
Zoals u kunt zien, kunt u uw Nederlandse oven niet alleen op het elektrische fornuis gebruiken… u kunt hem op alle soorten fornuizen gebruiken. Van gas tot modulair, tot de elektrische spoel, tot inductie, tot elektrische smooth top… de veelzijdige Nederlandse oven is compatibel met ze allemaal. Gebruik uw onmisbare Nederlandse oven overal en altijd.
One-Pot Cooking Rocks