Een goed recept vertelt je altijd welke soorten keukengerei je moet gebruiken en hoe je ze moet gebruiken. Een conflictgebied dat professionele en amateurkoks nog moeten beheersen is het beslissen over het soort potten en kookgerei dat ze moeten gebruiken. Aangezien elk gerecht een optimale kooktemperatuur heeft, kunnen veel mensen niet beslissen of ze een braadpan of een Nederlandse oven moeten gebruiken.
Je kunt hetzelfde recept bereiden in een braadpan of een Nederlandse oven. Velen gebruiken ze door elkaar. U moet echter uw recept raadplegen voor meer details over de warmte-eisen. Nederlandse ovens werken in de oven en op het fornuis. Braadpannen van niet-metalen materialen kunnen alleen worden gebruikt als braadpan in een conventionele oven.

Het is verwarrend om te kiezen tussen een braadpan of een Nederlandse oven, vooral als het recept niet duidelijk maakt welk gereedschap u moet gebruiken of wat de exacte warmte-eisen zijn.
Dit artikel helpt je te begrijpen of een braadpan hetzelfde is als een Nederlandse oven bij het gebruik ervan, en een shortlist van de gerechten die je met een braadpan of Nederlandse oven kunt bereiden.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Is een braadpan hetzelfde als een Dutch Oven?
Inhoudsopgave
Nee, een braadpan is niet hetzelfde als een Nederlandse oven. Een braadpan verwijst naar twee dingen, een diepe pan die gebruikt wordt om in de oven te koken en een categorie van gerechten die erin gekookt worden.
Een Nederlandse oven, ook wel Franse oven genoemd, is daarentegen een grotere pan van gekruid gietijzer of geëmailleerd gietijzer. In tegenstelling tot braadpannen hebben Nederlandse ovens meer gebruiksmogelijkheden omdat ze groter zijn en de smaak in alle gerechten naar boven halen.
Lange tijd hebben mensen een braadpan verward met een Nederlandse oven. Sommigen kunnen het verschil niet zien, ongeacht hun jarenlange ervaring met de verkoop van keukengerei.
Braadpannen en Nederlandse ovens worden door elkaar gebruikt, dankzij hun gietijzeren constructie, passende deksels, zijgrepen en vergelijkbare toepassingen.
Technisch gesproken kun je een braadpan gebruiken in plaats van een Nederlandse oven. Het enige verschil zijn de primaire constructiematerialen, waaronder metaal, glas of keramiek, en de ruimte die ze bieden.
Lees voordat je een beslissing neemt altijd eerst het recept goed door om te zien hoeveel volume je ingrediënten innemen. Zoek uit of je een oven of fornuis moet gebruiken.
Nederlandse ovens en braadpannen hebben een aantal overeenkomsten en verschillen die bepalen wanneer je ze moet gebruiken.
Braadpan en Nederlandse Oven – Overeenkomsten
SHAPE – Braadpannen en Nederlandse ovens hebben een ovale of ronde vorm.
MATERIALEN – Nederlandse ovens en enkele types van braadpannen zijn gemaakt van gietijzer. Braadpannen zijn er ook in andere materialen zoals keramiek, glas, staal en aluminium.
FUNCTIONALITEIT – U kunt braadpannen en Nederlandse ovens gemakkelijk van de keuken naar de eettafel dragen met behulp van stevige zijgrepen en een paar stevige keukenhandschoenen.
DEKSELS – Beide hebben deksels om de ingrediënten af te dekken tijdens het koken. De deksels houden de zo belangrijke stoom binnen de kookpotten, waardoor ze superzuinig zijn in energiebesparing.
CONVENTIONEEL OVENGEBRUIK – Braadpannen en Nederlandse ovens kunnen worden gebruikt om te koken en opnieuw opwarmen in een oven.
Door naar de overeenkomsten te kijken, zul je gemerkt hebben waar de algemene verwarring vandaan komt.
De waarneembare kenmerken vormen een uitdaging bij de beschrijving van wat braadpannen en Nederlandse ovens zijn.
Braadpan en Dutch Oven – Verschillen
Er zijn twee verschillen tussen een braadpan en een Nederlandse oven:
GEBRUIK – Nederlandse ovens kunnen rechtstreeks op het fornuis worden geplaatst of in de oven worden gezet. Braadschotels daarentegen zijn van keramiek of glas en kunnen niet op het fornuis worden gebruikt.
DIEPTE – Braadpannen zijn over het algemeen ondiep vanwege hun platte ontwerp, terwijl de meeste, niet alle, Nederlandse ovens dieper zijn.
Wat kun je koken in een Dutch Oven?

Nu je de overeenkomsten en verschillen tussen eenpansgerechten en Nederlandse ovens kent, vraag je je waarschijnlijk af wat je in een Nederlandse oven kunt koken.
Een grote verscheidenheid aan gerechten, waaronder soep, stoofschotels, sauzen, gestoofde vleesgerechten, pasta, en ook bakken. De meeste recepten passen gemakkelijk in een Nederlands oven omdat de juiste maat groter en dieper is dan een braadpan.
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen een Nederlandse oven is zijn vermogen om warmte langer vast te houden. Dankzij zijn ontwerp is het sudderen van voedsel gemakkelijker dan vroeger.
Voor een groot deel is dat te danken aan de zware zelfbindende deksels.
Nederlandse ovens zijn gemaakt van gietijzer, dus duurzamer en veelzijdiger.
Nederlandse ovens zijn belangrijke tijd en energie besparend en brengt de smaak van elke maaltijd naar boven.
Bij gebruik van een Nederlandse oven (geëmailleerd of gekruid) in een keukenomgeving kunnen ze op een fornuis of in een conventionele oven.
Wanneer u een gekruide gietijzeren Dutch oven buitenshuis gebruikt, kunt u de hittebron direct eronder plaatsen of hete houtskool bovenop het deksel toevoegen om sneller te koken.
Download hier een PDF van mijn – Dutch Oven Temperatuur Kolen en Briketten Plaatsingstabel deze tabel is een levensredder bij het koken met hete kolen.
Favoriete gerechten om te bereiden in een Dutch Oven
Hieronder volgt een eenvoudige lijst van alledaagse gerechten die u in een Nederlandse oven kunt bereiden.
Denk aan de twee handige overwegingen bij het kiezen van een Nederlandse oven in plaats van een braadpan.
- De Nederlandse oven kan gebruikt worden op de meeste warmtebronnen.
- Een maaltijd kan letterlijk van begin tot eind in één pan worden bereid.
Ovenschotels
Nederlandse ovens kunnen worden gebruikt om eenpansgerechten te maken. Als u van plan bent uw stoofschotel aan een groot aantal mensen te serveren, voldoet het gebruik van een Nederlandse oven aan deze eis.
Het bespaart u tijd en moeite omdat u de ingrediënten tijdens het koken niet naar een nieuwe bak hoeft te verplaatsen.
U kunt vlees en groenten dichtschroeien, sauteren en bruinen en vervolgens vloeistof en andere ingrediënten in één pan toevoegen.
Pasta
Pastagerechten vereisen veel water om te koken en verschillende ingrediënten voor een smakelijke maaltijd. De Nederlandse oven heeft meer ruimte voor meer ingrediënten dan een braadpan. Daarom zal het maken van pasta en saus gemakkelijker zijn in een Nederlandse oven dan in een braadpan.
Soep
Een braadpan is niet groot genoeg voor soep. Je hebt het eerder gezien als families soep maken en er veel van maken. Ook heeft soep ruim de tijd nodig om te koken voordat het klaar is om te serveren. Er zitten veel ingrediënten in die niet in uw braadpan passen. Dit vraagt om een grotere Nederlandse oven om alles in te passen.
Stoofschotel
De Nederlandse oven heeft enige tijd nodig om op te warmen, en als dat lukt, houdt hij hoge temperaturen langer vast. Stoofpot heeft ook genoeg tijd nodig om te sudderen en de smaak van elk ingrediënt naar boven te halen.
Geroosterd vlees en groenten
Verschillende gelegenheden vragen om gebraden vlees en groenten, maar helaas zijn barbecues en grills niet goedkoop.
Als je een Nederlandse oven hebt, is dit het juiste moment om er varkensvlees, kip, rundvlees en groenten in te braden.
Aan de slag gaan met Nederlandse ovens is eenvoudig. Vergeet niet uw handboek mee te nemen als leidraad.

Bakken
Geëmailleerd Nederlands ovens hebben de meeste voorkeur voor bakken in de keuken omdat ze anti-aanbak eigenschappen hebben.
Sommige mensen gebruiken houtskool en een gekruide Nederlandse oven naar brood te bakken terwijl je tijd doorbrengt in de buitenlucht. Onder de oven en bovenop worden briketten of kolen geplaatst om de omstandigheden van de bakkersoven na te bootsen.
Gekruide Nederlandse ovens zijn gemaakt van gietijzer met een binnenbekleding die patina wordt genoemd. Hoe meer je hem gebruikt, hoe meer het patina of de kruiden groeien.
Er zijn specifieke maatregelen om te volgen wanneer koken met een Nederlandse oven. Het is bijvoorbeeld raadzaam om bakolie aan te brengen voordat u uw Nederlandse oven gebruikt om de kwaliteit van de kruiden te verbeteren.
Nederlandse oven koken is leuk, maar zonder de juiste uitrusting kunt u zich bezeren. U heeft het volgende nodig Nederlandse oven accessoires om te beginnen:
– Zware handschoenen voor de barbecue
– Lange tang
– Dekselheffer
Kun je een braadpan op de kookplaat gebruiken?
Sommige mensen zeggen dat braadpannen op het fornuis gebruikt kunnen worden, terwijl anderen het daar absoluut niet mee eens zijn.
Vergeet niet dat braadpannen gemarkeerd zijn als bakgerei en gebruikt moeten worden in een conventionele oven. De meeste zullen breken of barsten als ze rechtstreeks boven een oven worden geplaatst, vanwege de onevenwichtige thermische uitzetting.
Niet alle braadpannen kunnen worden gebruikt op de fornuis. Sommige zijn gemaakt van glas en andere van keramiek. Ze zijn dus perfect voor ovens en magnetrons.
Het enige type braadpan dat veilig genoeg zou moeten zijn voor gebruik op het fornuis is die van gietijzer.
Niet alles blijft hetzelfde – met de technologie vindt u misschien een braadpan of bakgerei dat bestand is tegen directe hitte.
Tips voor het gebruik van de Nederlandse Oven
Belangrijke tips
Een Nederlandse oven is een van de meest essentiële en veelzijdige kooktoestellen in uw keuken. Ze zijn ideaal voor het maken van een verscheidenheid aan maaltijden voor zowel de oven als het fornuis.
Deze gebruiksvoorwerpen zijn echter zwaar en soms onhandig.
Om het meeste uit de Nederlandse oven te halen, kun je daarom het volgende overwegen:
- Heb alle ingrediënten geschild, gehakt en gemeten – klaar om te gaan…
- Sauteer’ of bak je vlees en groenten – met veel olie naar keuze.
- Voeg specerijen en kruiden toe, en blijf draaien om de smaken te laten trekken.
- Voeg vloeistoffen en andere ingrediënten toe.
- Dek af en breng op middelhoog vuur aan de kook – draai dan naar laag vuur (als de recepten een langzame kooktijd vereisen) en laat de Dutch oven magie gebeuren…
Veelgestelde vragen
Wat kun je gebruiken in plaats van een braadpan?
Alternatieven voor het gebruik van een braadpan zijn bakpannen, slowcookers, koekenpannen, koekenpannen, en Nederlandse ovens.
Alle keukengerei is er in verschillende vormen, maten en materialen. Dus voor het beste resultaat kiest u de pan die de taak het dichtst benadert die uw recept vereist.
Het feit dat u geen braadpan hebt, hoeft u er niet van te weerhouden een recept voor te bereiden.
Kan ik cake bakken in een braadpan?
Ja, een cake kan in een braadpan worden gebakken, omdat ze speciaal ontworpen zijn om in een conventionele oven te bakken.
Conclusie – Kan ik een braadpan gebruiken in plaats van een Dutch Oven?
Of je nu een Thanksgiving-diner, lunch of diner maakt, het hebben van een braadpan of Nederlandse oven in je keuken zal noodzakelijk zijn.
U kunt een braadpan gebruiken als Nederlandse oven, hoewel bepaalde factoren (voornamelijk – warmtebron) uw keuze van recepten zullen beperken.
Het is cruciaal om de instructies van het recept en de instructies van de fabrikant te volgen. Zo worden uw maaltijden heerlijk, en uw keukengerei veilig.
Eenpansgerechten
Bronnen
– Missouri Department of Conservation: Dutch Oven Cooking 101
– Consumer Reports: Why Every Home Cook Needs a Dutch Oven