Heeft u zich ooit afgevraagd welke Nederlandse oven beter bij uw voedselbereiding past? Een gietijzeren Dutch oven of een keramische Dutch oven?
Gietijzeren Dutch Ovens zijn veelzijdiger dan keramische Dutch Ovens omdat ze op bijna alle warmtebronnen binnen en buiten gebruikt kunnen worden. Keramische Nederlandse ovens zijn lichter en gemakkelijker schoon te maken, maar ze zijn niet anti-aanbak. Gietijzer moet wel worden gekruid, maar dit zorgt voor een natuurlijk antikleefoppervlak waarop u een ei kunt bakken.

In dit artikel zetten we de twee Nederlandse ovens tegen elkaar op, maar in werkelijkheid is dit een strijd tussen metalen en niet-metalen kookgerei.
Gietijzeren Dutch Ovens en keramische Dutch Ovens vertegenwoordigen in feite het beste van beide werelden, maar hebben we een handvat om te bepalen welke van die werelden de beste is? Dat is een vraag!
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is keramisch kookgerei?
Inhoudsopgave
Niet-metalen kookgerei heeft eigenlijk een ongelooflijk rijke geschiedenis. Die geschiedenis omvat aardewerk, glas, glaskeramiek, steen en siliconen kookgerei. Ook keramisch kookgerei staat op die lijst.
Een kenmerk van de meeste niet-metalen kookgerei is dat je… niet kunt gebruiken om op een fornuis te koken. Er is echter één uitzondering die de regel maakt – en dat is iets dat Corningware heet.
Corningware is ook belangrijk in de context van deze blogpost, want het is een vorm van keramisch kookgerei. Om iets preciezer te zijn is het een vorm van glaskeramisch kookgerei.
Voordat we een “diepe duik” over keramisch en glaskeramisch kookgerei, zou het verstandig zijn om kort in te gaan op de andere vormen van niet-metalen kookgerei – zodat we de betekenis ervan in de context van Nederlandse ovens beter kunnen beoordelen.
Aardewerk
Dus, ten eerste, heb je aardewerk kookgerei. Aardewerk kookgerei bestaat al zolang iemand zich kan herinneren. Aardewerk kan gebruikt worden in een vuurplaats of oven om te koken en te bakken.
Glas
Glas is geschikt voor koken in een oven, maar kookplaten zijn uit den boze omdat ze de hitte van het koken op een kookplaat gewoonweg niet aankunnen.
Steengoed
Steengoed kookgerei wordt meestal (we moeten eigenlijk zeggen alleen) gebruikt om te bakken. Pizza is een veelgebruikte maaltijd met deze methode.
Silicone
Siliconen kookgerei is ook alleen nuttig voor het bakken in een oven. Maar ook daar is de kans groot dat u op een reeks problemen of moeilijkheden stuit die de optie volstrekt onbevredigend maken.
Glas-keramiek
Glaskeramiek, dat we al hebben aangestipt, vertegenwoordigt het beste van twee werelden als het gaat om beide vormen van niet-metalen kookgerei.
Een kenmerk van glaskeramisch kookgerei is dat het gebruikt kan worden op een fornuis. Bovendien is het minder gevoelig voor schade door thermische schokken.
Glaskeramisch kookgerei kan rechtstreeks van de kookplaat naar de koelkast of de vriezer worden gebracht en omgekeerd. Het grote probleem is echter dat dit niet omvat keramische Nederlandse ovens.
Het meest bepalende kenmerk van zuiver keramisch kookgerei is dat het niet aanbakt. Het is ook vermeldenswaard dat keramisch kookgerei een hoge concentratie lood bevat.
Zoals bij het meeste kookgerei, metaal of niet-metaal, rijzen er steevast vragen over de mogelijke gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan.
In deze context gaat die vraag over het lood in een keramische Dutch oven. De risico’s zijn in het beste geval minimaal.
Er lekt geen lood in uw voedsel wanneer u met een ceramische Nederlandse oven kookt.

Keramische Nederlandse Oven
Gietijzer Nederlandse ovens zijn beslist beter in de markt gezet dan keramische Nederlandse ovens. In feite zouden we zeggen dat heel weinig mensen eigenlijk weten dat keramische Nederlandse ovens zijn een ding.
Er is echter overtuigend bewijs dat keramische Nederlandse ovens waarschijnlijk een ding zouden moeten zijn, vooral voor degenen onder u die graag binnenshuis koken met een Nederlandse oven.
Voordat we verder ingaan op het begrip keramische Dutch Ovens is het waarschijnlijk verstandig om een korte samenvatting te geven van de twee belangrijkste soorten gietijzeren Dutch Ovens die op de markt verkrijgbaar zijn. Wanneer u verkopers benadert, zullen ze u waarschijnlijk voorstellen aan ofwel een indoor Dutch oven of een kamp Nederlandse oven.
Indoor Dutch Ovens
Nederlandse ovens voor gebruik binnenshuis hebben meestal een vlakke bodem. Ze hebben ook een gewelfd deksel, en daarom worden ze vooral gebruikt op moderne fornuizen en met moderne warmtebronnen.
Indoor Nederlandse Ovens zijn ook geschikt voor gebruik op conventionele ovenrekken. Tenslotte wordt uw typische Indoor Dutch Oven geleverd met een emaille coating, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de pan.
Outdoor Dutch Ovens of Camp Dutch Ovens
Camp Dutch Ovensworden, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk buiten gebruikt. Ze zijn ontworpen voor gebruik met houtskolen of houtskool. In wezen wordt er boven een vuur gekookt.
Dit type Nederlandse oven heeft bijna altijd drie poten onder de pan. Die zijn ontworpen om de pot boven de kolen of het vuur te houden.
De camp Dutch oven wordt ook geleverd met een plat deksel, zodat u de kolen bovenop de Dutch oven kunt houden en kunt voorkomen dat er as in de pan valt. Het is niet alleen een plat deksel, maar ook een zwaar deksel. Dat zorgt voor een goede afsluiting tijdens het koken.
Esthetiek van keramische Dutch Oven in vergelijking met gietijzeren Dutch Oven
Een opvallende kwaliteit van de emaillaag op een gietijzeren Dutch Oven is de kleur die eronder zit.
De kleuren zijn gewoonlijk helder en mooi. Het is juist die emaillaag die het voor de toevallige keukenaar bijzonder moeilijk maakt het verschil te zien tussen een gietijzeren Dutch oven en een keramische Dutch oven.
In de meeste opzichten zullen mensen waarschijnlijk de voorkeur geven aan de aankoop en het gebruik van een gietijzeren Dutch oven, zelfs als die beslissingen louter gebaseerd zijn op reputatie.
Echter, voor degenen onder u die ook waarderen hoe een pot eruit ziet op een keukenplank of in een oven, is dit het enige gebied waarin we ondubbelzinnig kunnen zeggen dat keramische en gietijzeren Dutch ovens zich als definitieve gelijken kunnen beschouwen.

Waarom je een keramische Dutch Oven zou kunnen kopen in plaats van gietijzer
Eerlijk gezegd zijn er niet veel redenen waarom u een keramische Dutch oven zou kiezen boven de gietijzeren versie. Echter….
Prijs
Het is vermeldenswaard dat keramische Nederlandse ovens aanzienlijk goedkoper zijn dan gietijzeren Nederlandse ovens, met name de topmerken – die de meeste verkopers u zullen aanmoedigen te kopen.
Voor veel mensen zal dat voldoende zijn om een keramische Dutch oven te verkiezen boven gietijzer.
Dat gezegd hebbende, is het ook de moeite waard op te merken dat alles wat goedkoper is niet noodzakelijkerwijs beter is, en in de context van de keramische Dutch oven denken we zeker dat hij op het gebied van algemene prestaties jammerlijk tekort schiet ten opzichte van gietijzer.
Maar daar komen we later op terug.
Zorg
De gietijzeren Dutch oven vereist een aanzienlijke hoeveelheid TLC – veel meer dan keramische Dutch ovens. Een aanzienlijk deel daarvan heeft te maken met de glazuurlaag die op gietijzeren Dutch Ovens zit.
Hoewel de glazuurlaag op een gietijzeren Dutch oven een opmerkelijke uitvinding is – het voorkomt roest en voorkomt dat het ijzer tijdens het koken in uw voedsel lekt – zult u vaak het gevoel hebben dat u op eierschalen moet lopen wanneer u met een gietijzeren Dutch oven kookt of deze zelfs schoonmaakt.
Er is niet veel voor nodig om de glazuurlaag van een gietijzeren Dutch te beschadigen. Als die glazuurlaag eenmaal beschadigd is, zult u er waarschijnlijk achter komen dat het herstellen ervan een enorme onderneming is.
Vaker wel dan niet zou het gietijzer wel eens gewoon als afgekeurd kunnen worden beschouwd. Wanneer het glazuur gebarsten is, zal niet alleen veel ijzer uitlogen in uw voedsel tijdens het koken, maar de gietijzeren Nederlandse oven wordt ook blootgesteld en staat open voor de mogelijkheid van roestvorming.
Geen van deze problemen bestaat wanneer u een keramische Dutch oven gebruikt. Keramische Nederlandse ovens zijn krasbestendig, dus u kunt naar hartelust koken en roeren zonder enige angst of vrees.
Bovendien is het schoonmaken van een keramische Dutch oven aanzienlijk eenvoudiger dan het schoonmaken van een gietijzeren Dutch oven.
Terwijl een gietijzeren Dutch oven in een vaatwasser, zullen de fabrikanten en verkopers het bijna altijd afraden vanwege de verkleuring die het gebied met zich mee zal brengen.
Vaker wel dan niet zult u de gietijzeren Nederlandse oven handmatig moeten schoonmaken.
Dergelijke problemen zullen zich niet voordoen als en wanneer u een keramische Nederlandse oven schoonmaakt.
Dat zijn dus de positieve kanten van keramische Nederlandse ovens, maar daar houdt dit verhaal ook zo’n beetje op. Op bijna elk ander gebied zijn gietijzeren Nederlandse ovens duidelijk betere en veel praktischere aankopen.

Waarom gietijzeren Dutch Ovens veel beter zijn dan keramische Dutch Ovens
Waarom een gietijzeren Dutch Oven gebruiken? De volgende 3 punten beantwoorden die vraag.
1. Keramische Nederlandse ovens zijn misschien krasbestendig, maar dat betekent niet dat ze niet gemakkelijk afbrokkelen of breken. Dat is ongetwijfeld een van de grootste angsten voor iemand die een keramische Dutch oven koopt.
Hoewel u daar misschien veel minder aan uitgeeft dan aan gietijzer, moet u proberen vast te stellen hoe lang dat kookgerei waarschijnlijk meegaat.
Dat probleem bestaat niet met een gietijzeren Dutch oven, die niet alleen uiterst duurzaam is, maar ook daadwerkelijk van generatie op generatie kan worden doorgegeven.
Er wordt vaak gezegd dat de aankoop van een gietijzeren Nederlandse oven meer is dan een keukenaankoop, het is eerder een levenslange investering. Terwijl u misschien veel meer uitgeeft aan gietijzeren Nederlandse ovens, krijgt u ook aanzienlijk meer in de meeste opzichten, maar vooral in deze.
2. Met een gietijzeren Dutch oven is “meer ook meer” omdat je hem op alle warmtebronnen kunt gebruiken, van halogeenverwarming tot koken op een vuurtje. Vooral dat laatste wordt mogelijk gemaakt door de camping Dutch oven, die ook wordt geleverd met een zwaar plat deksel en drie poten om de Nederlandse oven boven het vuur te plaatsen.
U moet weten dat een keramische Dutch oven niet eens op een gewone kookplaat kan worden gebruikt. Dus, hoe minder u ook betaalt voor dat kookgerei, het onvermogen om voedsel te koken op het fornuis is uiteindelijk een ernstige beperking die ook een bron van enorme spijt zal zijn wanneer u toch een keramische Dutch oven aanschaft.
3. De meest verlossende kwaliteit van een Nederlandse oven is dat hij kan koken en werken bij extreem hoge temperaturen. Bovendien houdt uw gewone Nederlandse oven de warmte beter vast en verdeelt deze beter dan elk ander kookgerei dat momenteel op de markt is.
Veelgestelde vragen
Is geëmailleerd gietijzer hetzelfde als keramiek?
Nee geëmailleerd gietijzer is niet hetzelfde als keramiek.
Email is een gesmolten glas dat andere materialen bedekt met een buitenlaag, bijvoorbeeld gietijzer.
Keramisch is een op zichzelf staand stuk kookgerei of andere decors, bijvoorbeeld vazen of potten, dat gemaakt kan zijn van klei, porselein of steengoed.
Gietijzeren braadpan versus Dutch Oven
De belangrijkste verschillen tussen een braadpan en een Nederlandse oven zijn de diepte. Braadpannen hebben meestal ondiepere zijden dan een Nederlandse oven.
Recepten kunnen worden aangepast voor gebruik in beide pannen. Maar u moet wel rekening houden met de warmtebron. Nederlandse ovens zijn bestand tegen extreem hoge hitte, terwijl braadpannen dat niet kunnen, afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.
Lees deze artikel en u zult al uw vragen in een mum van tijd beantwoord hebben.
Slotgedachten – Gietijzeren Dutch Oven vs Keramische Dutch Oven
U zult het ermee eens moeten zijn dat gietijzeren Dutch Ovens over het geheel genomen een veel groter bereik hebben, van presentatie tot veelzijdigheid.
Keramische Nederlandse ovens hebben hun plaats als u alleen op zoek bent naar hun beperkte functies.
Prijs goed, in dit geval, de verklaring “je krijgt waar je voor betaalt” is echt van toepassing.
Aanbevolen lectuur
Dutch Oven Vs Cast-Iron Skillet is een diepgaand artikel dat ik eerder schreef over dit onderwerp voor geïnteresseerden.
Eenpanskoken Rocks