Gietijzer en geëmailleerd gietijzer zijn twee soorten kookgerei die voor nieuwelingen in de culinaire wereld ongelooflijk ontmoedigend kunnen zijn. Verhitte debatten, gekoppeld aan de strijd om de suprematie tussen deze twee strijders, zorgen ervoor dat je je een beetje onzeker voelt over wat je moet zoeken in dit kookgerei.
Kaal of traditioneel gietijzeren kookgerei heeft een gekruid oppervlak, terwijl geëmailleerd gietijzer een laag emaille heeft op de gietijzeren kern. Gietijzer is van nature niet klevend als het oppervlak met kruiden wordt onderhouden, terwijl geëmailleerd gietijzer bij het koken royale hoeveelheden olie nodig heeft om te voorkomen dat voedsel blijft plakken.
Geven en nemen, beide potten zijn veelzijdig, duurzaam, en presteren even goed als de andere. Ze zijn beide onderhoudsarm en vragen niet veel zorg. Vaatwassers moeten door beide soorten kookgerei worden vermeden, ook al is geëmailleerd gietijzer niet roestgevoelig. Afwassen met de hand wordt voor beide aanbevolen.

Sommige thuiskoks zweren bij (een kale) of traditionele gietijzeren koekenpan omdat ze vinden dat het robuuster is om buiten te koken, en het eten beter smaakt, terwijl anderen zeggen dat geëmailleerde stukken comfortabel zijn om mee te koken, en gemakkelijk schoon te maken, en handig. Dus, wie heeft er gelijk? Laten we eens kijken wat de beste optie is.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Gietijzer vs Geëmailleerde Gietijzeren Dutch Ovens Vergelijkingstabel
Inhoudsopgave

Twee van de beste Nederlandse ovens zijn de ongecoate gietijzeren Lodge Dutch Oven en de gouden standaard Le Creuset Dutch Oven (French Oven) gecoat in porselein email. Bekijk de belangrijkste verschillen tussen een ruwe (of kale) gietijzeren Dutch oven en een geëmailleerde Dutch oven.
Gietijzer | Geëmailleerd gietijzer | |
---|---|---|
Materialen | Ruw gietijzer = 98% ijzer en 2% koolstof | Gietijzer + deugdelijke emaillaag |
Ontwerp | Ronde Nederlandse oven, ijzeren koekenpannen, bakplaten. Een grote keuze aan maten en vormen in alle soorten gietijzeren kookgerei | Ronde en ovale Nederlandse ovens, Franse ovens, Cocotte, braadpannen, bakplaten, Braisers en bakvormen. Een grote keuze aan maten en vormen in alle soorten geëmailleerd gietijzeren kookgerei |
Afwerking | Donkergrijs/zwart wordt donkerder bij meer gebruik | Buitenkant glanzend in een groot aantal kleuren, binnenkant licht of donker |
Warmtebron | Geschikt voor alle warmtebronnen binnen en buiten | Geen open vuur, natuurlijk inductieklaar, keramisch, glazen fornuis, gas, elektrisch, oven |
Temperatuur | Is bestand tegen temperaturen van meer dan 500 °F | Temperaturen tot 500 °F afhankelijk van de kwaliteit en het ontwerp van het kookgerei (knoppen en handgrepen moeten ovenbestendig zijn) |
Warmtebehoud | Hoog | Hoog |
Prestaties | Niets is vergelijkbaar met het dichtschroeien van steaks op een goed gekruide gietijzeren pan. Als het oppervlak wordt onderhouden zijn de anti-aanbak eigenschappen uitstekend. | Niet anti-aanbak wanneer olie of vloeistof nodig is. Vergelijken van langzaam koken, braden, en bakken beide presteren goed |
Duurzaamheid | Onderhoud zal een lange tijd duren met zorg uw leven en daarna | Met zorg kan het een leven lang meegaan hoewel het glazuur lang zal verslechteren voordat het gietijzer |
Opruimen | Geen vaatwasser, geen weken, geen zeep, schuursponsjes & heet water, direct drogen | Geen afwasmachine, warm zeepwater, inweken, daarna nylon schuursponsjes, goed drogen |
Onderhoud | Pre-seasoned gietijzer moet nog steeds worden gekruid voor het eerste gebruik, seizoen regelmatig | Het is niet nodig het glazuur te kruiden, u kunt de kale gietijzeren randen van potten en deksels kruiden om roestvorming te voorkomen. |
Iron Release | Ja, minder met gewone kruiden | Nee, als het glazuur intact is |
Prijs | Minder duur | Duurder |
Wat is gietijzer?
Gietijzeren kookgerei is gemaakt van het gesmolten ijzer dat als één stuk metaal is gegoten, inclusief het handvat. Het kan hoge temperaturen vasthouden en handhaven, waardoor het een uitstekende keuze is voor het open vuur en een geweldige optie is voor bakken en braden. IJzeren potten zijn ook een ideale keuze voor gestoofde gerechten en langkokende stoofpotten.
Gietijzeren kookgerei is dikker dan kookgerei van vergelijkbare grootte en in staat om warmte op te slaan langer dan andere materialen. Dankzij de thermische massa van gietijzeren potten en pannen voor zwaar gebruik kunnen zij de warmte gedurende langere tijd vasthouden en voedsel blijven koken nadat de warmtebron is verwijderd.
Types van gietijzer kookgerei omvatten; koekenpan, frituurpan, gekruide Nederlandse oven, geëmailleerde Nederlandse oven, flat-top grill, wafelijzer, wok, karahi, crêpe maker, en nog veel meer. Gietijzer doet het het beste in de buitenlucht en is een klassieker voor op de camping. Een grote pan die het goed houdt in de open vuuren je hoeft je geen zorgen te maken over het verpesten van de afwerking.
Als het echter om schoonmaken gaat, moet het gietijzer na gebruik worden afgeveegd of gewassen in een mild zeepsopje met een stijve borstel en daarna opnieuw worden ingesmeerd met een dun laagje vet of olie.
Gerelateerd lezen Wat is de beste olie voor het kruiden van gietijzer

Wat is geëmailleerd gietijzer?
Geëmailleerd gietijzer heeft glazuurverf op het oppervlak dat voorkomt dat het gaat roesten en dat het metaal niet hoeft te worden gekruid. Het is ook comfortabeler bij het schoonmaken en kan in een vaatwasser en de magnetron. Het is een ideale keuze voor langzaam koken omdat het helpt smaken uit voedsel te halen.
Geëmailleerd gietijzeren kookgerei heeft verschillende pigmentaties die het aantrekkelijk maken voor het oog. In tegenstelling tot gietijzer gaat door het emailleren het vermogen om hitte te weerstaan en het vermogen om te blijven plakken verloren. Als u een hete pan oververhit, laat vallen of koud water toevoegt, kan de geglazuurde coating afbrokkelen.
Geëmailleerd gietijzer wordt meestal gebruikt om binnenshuis te koken en biedt de beste resultaten bij het koken op het fornuis. Geëmailleerd Nederlandse ovenshouden met name vocht vast waardoor het eten lekkerder wordt.

Verschillen tussen gietijzer en geëmailleerd gietijzer
Nu u de twee toepassingen hebt begrepen, gaan we kijken naar de kenmerken die het kookgerei onderscheiden. Laten we erin duiken.
1. Ontwerp
Gekruid gietijzer
Gietijzeren kookgerei heeft een klassieke zwarte of bruine kleur en bevat varkensijzer en schroot om het een robuuste uitstraling te geven met een uitstekende fabrieksmatige kruiden.
Bijna elke Amerikaanse keuken heeft er zo een voor het dichtschroeien van T-bones, het bakken van eierenen knapperig gouden maïsbrood om een kip te braden.
Geëmailleerd gietijzer
Geëmailleerd gietijzeren kookgerei daarentegen komt in levendige kleuren met een glanzende afwerking die een design statement maakt in elke keuken.
Het is gemakkelijk te reinigen en past gemakkelijk in de vaatwasmachine, waardoor het een ideale keuze is voor alle doeleinden en om voedsel gelijkmatig gaar te houden.
Le Creuset en Staub zijn marktleiders in de productie en distributie van geëmailleerd gietijzeren kookgerei van hoge kwaliteit. Beide bedrijven bieden een uitgebreid assortiment van “A” Grade kookgerei, waarbij beide bedrijven hun vaardigheden op het gebied van gieten en glazuren aanscherpen en in Frankrijk produceren, terwijl ze wereldwijd distribueren.
2. Maten, vormen en kleuren

Gekruid gietijzer
Er is een overvloed aan gietijzeren potmaten en vormen van gietijzeren koekenpan, braadpan, ronde Nederlandse oven en grillpan, evenals veel gietijzeren accessoires vereist bij gebruik van doorgewinterd gietijzer, vooral buiten. Helaas zijn de kleuren beperkt tot grijs, donkergrijs en zwart.
Geëmailleerd gietijzer
Ter vergelijking, er zijn veel meer maten en vormen verkrijgbaar in geëmailleerd gietijzeren kookgerei. De beschikbaarheid is te danken aan het feit dat er in de hele wereld meer keukens zijn dan kampvuren.
De kleuren verschillen van merk tot merk. Le Creuset, een fabrikant van luxe geëmailleerd kookgerei, heeft het grootste assortiment aan deugdzame emailkleuren van alle merken – ongeveer 20 met beperkte toevoegingen die regelmatig worden toegevoegd. De Staub Nederlandse oven kleur reeks zit op 9-10 aardse kernkleuren met een donkere emaille binnenkant.
Een extra voordeel van geëmailleerd gietijzer is de mogelijkheid om decorstukken aan uw keuken aan te passen. Merken als Le Creuset bieden bijpassende kleuren in hun hele assortiment, inclusief keukengerei, accessoires en kookgerei. Het rechtstreeks opdienen van gerechten uit geëmailleerd gietijzer aan tafel bespaart ook veel schoonmaakwerk.
Bekijk mijn actuele Le Creuset kleurengids
3. Roestgevoeligheid
Gekruid gietijzer
Een gietijzer kan wat roest krijgen na verloop van tijd, meestal als de kruiden van de fabrikant worden verwijderd door chemische, fysische of elektrische middelen.
Het wassen van uw gietijzer in een gewone vaatwasmachine of met zeep kan de fabriekskruiden verwijderen en leiden tot roest, kwaliteits- en prestatieproblemen.
Vermijd ook het koken van zure voedingsmiddelen zoals tomaten met uw gietijzeren kookgerei, omdat dit de kruiden aantast. U kunt echter opnieuw kruiden met een laagje dierlijk vet of plantaardige olie.
Nieuw gietijzer kruiden voor het eerste gebruik is altijd nuttig.
Geëmailleerd Gietijzer
99% van een geëmailleerde gietijzeren pot, koekenpan of deksel hoeft niet te worden gekruid omdat de geglazuurde emaillaag roestvorming voorkomt.
Het blootgestelde gietijzer rond de bovenkant van de potten/koekenpannen en de rand van de deksels moet wel worden gekruid om roestvorming te voorkomen.
4. Warmtebronnen
Gekruid gietijzer
Ruw gietijzer kan worden gebruikt op alle soorten warmtebronnen, elektrische fornuizen, keramiek, glas, gas, inductie, conventionele ovens, grills open kampvuren.
Het voorbehoud is dat grote voorzichtigheid moet worden betracht bij het gebruik van gietijzer met een ruwe basis op alle keukenfornuizen en apparaten. De buitenkant van gekruid gietijzer heeft niet het voordeel van een gladde emaille basis. Dus als u kookt met gietijzer op een glasplaat en er zijn scherpe plekken op de basis waar je krassen op het glazen fornuis kunt maken.
Geëmailleerd gietijzer
Hoewel geëmailleerde pannen veiliger zijn voor keukenapparatuur wat betreft het krassen van kampvuurvlammen op geëmailleerd kookgerei moet worden vermeden.
5. Prestaties
Zowel bij ruw gietijzer als bij geëmailleerd gietijzer duurt het langer om op te warmen dan bij andere soorten kookgerei. Maar in tegenstelling tot andere soorten kookgerei zijn de warmtebehoudende eigenschappen hetzelfde, zelfs nadat het van de warmte is afgenomen. Eenmaal opgewarmd behoudt gietijzer een gelijkmatige warmte, zodat er bij het koken geen hete plekken ontstaan.
Gekruid gietijzer
Een goed gekruid gietijzeren oppervlak maakt het een van de meest antikleefoppervlakken die er zijn, zelfs bij extreme hitte.
Als het gaat om het bereiden van steak, is gietijzer de beste keuze vanwege zijn extreme hitteabsorberende eigenschappen. Het zorgt niet alleen voor een gelijkmatige warmteverdeling, maar het helpt ook de smaak en sappen vast te houden.
Tip: Als u met gietijzer bakt, moet u de pan eerst verhitten tot hij gloeiend heet is voordat u olie toevoegt. Voeg dan uw biefstuk toe en bak deze twee minuten per kant. Voor een zeldzame biefstuk, kookt u drie minuten per kant. Haal de biefstuk uit de pan en laat vijf minuten rusten voor u hem serveert. Deze methode zorgt ervoor dat uw biefstuk perfect gaar is.
Helaas kan de pH, en het zuurgehalte, in sommige gerechten zoals citroen en tomaat de buitenste laag van het gietijzeren oppervlak afbreken. Daarom is het belangrijk om het anti-aanbak oppervlak regelmatig te kruiden.
Geëmailleerd gietijzer
Helaas is geëmailleerd gietijzer niet anti-aanbak, het oppervlak zal veel olie of water nodig hebben bij het koken. Hoewel een geëmailleerde gietijzeren potten en pannen glas als non-pourus oppervlak niet zal worden geruïneerd door zuur voedsel. Een lichtgekleurde geëmailleerde binnenkant zal na verloop van tijd waarschijnlijk verkleuren.
6. Duurzaamheid
Gekruid gietijzer
Gietijzeren kookgerei is zwaar en dicht, metalen gereedschap kan worden gebruikt waardoor het duurzaam is en op basis van gebruik generaties lang mee kan gaan met de juiste zorg. Gewoon gietijzer is bestand tegen open vuur en hogere temperaturen, waardoor het een betere keuze is voor gebruik buitenshuis.
Geëmailleerd gietijzer
Geëmailleerd gietijzeren keukengerei daarentegen heeft een korte levensduur en kan 3-5 jaar meegaan, en heeft speciale aandacht nodig om lang mee te gaan. Zij verdragen geen hoge hitte, en de geglazuurde emaillaag kan afbrokkelen, barsten of loslaten bij ruw gebruik.
U kunt geëmailleerd gietijzeren kookgerei echter wel in de magnetron gebruiken en in de vaatwasmachine wassen, hoewel handwas wordt aanbevolen.
7. Gezondheidseffecten
Gekruid gietijzer
Studies tonen aan dat gietijzeren kookgerei aanzienlijke hoeveelheden ijzer uit het voedsel lekt, afhankelijk van onder andere het watergehalte, de zuurgraad en hoe lang het voedsel werd gekookt. Mensen met bloedarmoede kunnen hiervan profiteren.
Geëmailleerd gietijzer
Is geëmailleerd gietijzer gezond? Geëmailleerd gietijzeren kookgerei is veilig omdat het een duurzaam materiaal is dat geen ijzer lekt, een natuurlijk antikleefoppervlak heeft en niet roest. Deze kwaliteiten maken het tot een veilige keuze, omdat het het risico op gezondheidsproblemen, zoals bij kookgerei van andere materialen, minimaliseert.
Het voorbehoud: als er barsten ontstaan of als de emaillaag begint los te laten bij geëmailleerd gietijzer, is het mogelijk om kleine spaanders in het eten te vinden, vooral na een paar jaar gebruik. Een doorgewinterd geëmailleerd gietijzer zal echter goed werken.
Lees mijn diepe duik in de veiligheidsaspecten van het koken met gietijzer in Is geëmailleerd gietijzer veilig om te gebruiken?
8. Anti-aanbak vermogen

Gekruid gietijzer wordt ouder, maar behoudt met zorg zijn kookoppervlak. Geëmailleerd gietijzer zal na verloop van tijd verkleuren en krassen krijgen.
Gekruid gietijzer
Wanneer een gietijzer voldoende gekruid is, kun je verwachten dat het bakken en schroei verschillende gerechten zonder problemen dicht dankzij de antikleeffunctie.
Het is een ideale keuze voor gestoofde gerechten en langkokende stoofschotels en kan ook goed dienen voor het bakken van aardappelen en roerbakken. Verschillende voedingsmiddelen hebben verschillende neigingen om aan een antikleefoppervlak te kleven.
Gietijzeren pannen zijn een uitstekende keuze voor het bakken van taarten, maïsbrood en cobblers. Het anti-aanbak oppervlak zorgt ervoor dat het voedsel bruin wordt zonder te plakken.
Geëmailleerd gietijzer
Niemand van ons houdt ervan om met moeite voedsel van de bodem van het kookgerei te schrapen, maar met geëmailleerd gietijzer kan dit een dagelijkse uitdaging zijn. Er zijn strategieën, zoals het gebruik van lagere temperaturen, die u kunt nemen om uw geëmailleerd gietijzer niet blijft plakken maar emaille kookgerei zal nooit de antikleef eigenschappen van gekruid ijzer hebben.
9. Onderhoud
“Geen Vaatwassers” Hoewel fabrikanten van gietijzer en geëmailleerd gietijzer adviseren dat u hun merk pannen in een vaatwasser adviseren zij ook dat handwas de voorkeur verdient.
Gekruid gietijzer
Gewoon gietijzeren kookgerei is duurzaam en kan jaren meegaan, het is moeilijk schoon te maken en te onderhouden, en de meeste zepen zijn niet compatibel met de kruiden.
Het advies van koks is om na gebruik af te nemen met een papieren handdoek of te wassen met heet water, een maliënschrobber of een stijve borstel. Een andere optie is om het oppervlak te schrobben met grof zout en een schone handdoek.
Om te voorkomen dat roest droog gietijzeren kookgerei onmiddellijk, bij voorkeur op een warm oppervlak.
Wanneer moet u uw gietijzer kruiden? Je moet uw gietijzer kruiden voor het eerste gebruik. Het kruiden buiten de fabriek is slechts een dun laagje om het ijzer te beschermen tegen roest en corrosie tijdens het vervoer en terwijl het op de plank wacht tot u het koopt.
Nadat u de gietijzeren pan gaat gebruiken! Zodra uw voedsel aan het oppervlak begint te kleven en/of uw glanzende “Patina” of kookoppervlak er dof begint uit te zien.
Roest op gietijzer is niet vanzelfsprekend lees dit artikel ik geef je eenvoudige stappen hoe je het roesten van je gekruide gietijzer kunt stoppen.
Geëmailleerd gietijzer
U kunt geëmailleerd gietijzer wassen met zeep en warm water zonder u zorgen te maken dat u de antikleefeigenschappen verpest. Ze houden ook geen intens aroma, waardoor ze een ideale keuze zijn voor het koken van verschillende gerechten.
Als u hulp nodig heeft bij het schoonmaken van uw geëmailleerd gietijzeren kookgerei, bekijk dan mijn artikel over hoe emaille gietijzer te reinigen.
10. Cast Iron Seasoning, Cleaners, and Conditioners
Veel fabrikanten van gietijzer en geëmailleerd gietijzer hebben kruiden, reinigingsmiddelen en conditioners voor gietijzer om de levensduur van de pannen te verlengen, evenals een enorm assortiment accessoires die veilig kunnen worden gebruikt voor deze soorten kookgerei.
Gerelateerd lezen Wat is een gietijzeren conditioner?
11. De levensduur van gietijzer
Gekruid gietijzer
Hoe lang gaat gekruid gietijzer mee? Kaal gietijzeren kookgerei dat met een beschermende laag en met zorg en onderhoud is behandeld, gaat levenslang mee, en nog langer.
Geëmailleerd gietijzer
Hoe lang gaat geëmailleerd gietijzer mee? Merken zoals Le Creuset en Staub die hoogwaardige materialen gebruiken en al tientallen jaren gieten en emailleren worden beschouwd als erfstukken. Met zorg zal dit geëmailleerde gietijzer generaties lang worden doorgegeven. Inferieure producten gaan natuurlijk zo lang mee als hun materialen toelaten, voordat ze barsten en afschilferen.
Diepe duik in de voordelen van Le Creuset vs Staub kookgerei.
12. Prijs
Gekruid gietijzer komt niet in levendige kleuren en moet gekruid worden om zijn eigenschappen te behouden, het prijskaartje weerspiegelt dit omdat het marginaal goedkoper is dan zijn geëmailleerde tegenhanger.
Geëmailleerd gietijzer heeft een hoge prijs en kan drie tot vier keer zoveel kosten als zijn tegenhanger. Het is ook gemakkelijk te conserveren dankzij de geëmailleerde eigenschappen.
Related read Lichtgewicht gietijzer vs gietijzer: Welke is geschikt voor u!
Wat is beter gietijzer of geëmailleerd gietijzer?
Hier leest u waarom u gietijzeren kookgerei zou willen kopen in plaats van geëmailleerd gietijzer en omgekeerd. Hier zijn de voor- en nadelen om u de weg te wijzen.
Voor- en nadelen – Gekruid gietijzer kookgerei
PROS | CONS |
---|---|
Uitstekend warmtebehoud | Biedt geen verscheidenheid aan kleuren |
Non-stick kook eigenschappen wanneer goed gekruid | Heeft onderhoud nodig |
Zeer duurzaam | Moet gekruid worden |
Gelijkmatige verdeling van de oventemperatuur | Zwaarder dan andere soorten kookgerei materialen |
Kan extreme hitte weerstaan | Geen handwasmachine en snel drogen vereist |
Betaalbaar | Zure voedingsmiddelen zoals tomatensaus breken de kruiden op een gietijzeren pan af |
Verschillende maten en vormen | Kan een aanzienlijke hoeveelheid voedingsijzer in het voedsel uitlogen |
Vereist geen speciale aandacht | |
Een Frans kwaliteitsbedrijf biedt levenslange garantie |
Voor- en nadelen – Geëmailleerd Gietijzer Kookgerei
PROS | CONS |
---|---|
Ze roesten niet gemakkelijk als er kwaliteitsemaille wordt gebruikt om de gietijzeren kern te bekleden. | Zwaarder dan andere soorten kookgerei |
Biedt verschillende manieren van koken | Niet anti-aanbak – heeft wel olie nodig om plakken te voorkomen |
Gemakkelijk en comfortabel te reinigen | Niet zo duurzaam als doorgewinterd gietijzer |
Levendige kleuren, maten en vormen | Kan de hoge temperaturen van gekruid gietijzer niet verdragen |
Te gebruiken op alle keukenfornuizen inclusief inductie. Oven veilig mits accessoires (knoppen zijn oven veilig tot 500°F) | Kan niet gebruikt worden met alle warmtebronnen (kampvuren) |
Gemakkelijk te reinigen en te onderhouden (geen kruiden nodig) | Kan in de vaatwasser (zou ik niet doen) het breekt het glazuur af. |
Emaille is veilig omdat het voorkomt dat ijzer in je eten lekt. | Gevoelig voor chips en barsten door warmteschommelingen, verkeerd gebruik van keukengerei (geen metaal), en verkeerd schoonmaken. |
Kwaliteitsmerken zijn erfstukken en worden met zorg door de generaties heen doorgegeven. | Prijs kwaliteitsmerken kunnen duur zijn |
Een must read voordat u kiest voor een gewone gietijzeren Dutch oven of een geëmailleerde gietijzeren Dutch oven is dit artikel dat ik schreef met een volledige beschrijving van de voor- en nadelen van geëmailleerd gietijzeren kookgerei.
Slotopmerkingen – gietijzer versus geëmailleerd gietijzer
Er zijn veel verschillende verschillen tussen gietijzer en geëmailleerd gietijzer.
Er zijn niet voor niets veel producten in beide categorieën en beide zijn in staat een verscheidenheid aan voedsel voldoende en efficiënt te koken bij een hogere temperatuur.
Om de beste beslissing te nemen over welk product je nodig hebt, komt de vraag echter neer op waar je van plan bent het voor te gebruiken en hoe je het kookgerei gaat gebruiken. Probeer beide eens uit en kijk welke het beste voor u werkt.
Eenpansgerechten
Gerelateerd lezen
Gietijzeren kookgerei gemaakt in de VS
Hoe kiest u een geëmailleerde gietijzeren pan?
Bronnen
– Wikipedia: Gietijzeren kookgerei
– Wikipedia: Thermische massa
– Wikipedia: Glazuur
– Wikipedia: Academie voor Voeding en Diëtetiek