Gietijzeren pannen bestaan al honderden jaren. Ze zijn ongelooflijk duurzaam en kunnen tientallen jaren meegaan als je ze goed verzorgt. Dit betekent echter niet dat gietijzeren pannen onverwoestbaar zijn. Er is maar één fout nodig om een gietijzeren pan voor altijd te ruïneren! Dus hoe kun je een gietijzeren pan ruïneren?
Dutch ovens zijn bedoeld om gebruikt te worden, daarom hebben ze zo’n hoogwaardige afwerking aan de binnenkant. Deze afwerking kan worden beschadigd door hitte, schrapen met verkeerd keukengerei, verkeerde schoonmaakpraktijken en algemeen verkeerd gebruik. Dit beschadigt de afwerking en maakt het voor uw voedsel moeilijk om gelijkmatig te koken.

Om dit te voorkomen bevat dit artikel alle tips die je nodig hebt om je gietijzeren kookgerei zijn langste en best presterende leven te geven.
Zijn gietijzeren pannen niet onverwoestbaar?
Inhoudsopgave
Gietijzeren pannen zijn vaak favoriet bij ervaren koks en professionele koks. Misschien hebt u zelfs wel uw eigen gietijzeren pan en gebruikt u die regelmatig voor het bereiden van uw favoriete maaltijden. Maar hoewel ze duurzaam zijn en gebruikt kunnen worden voor een breed scala aan gerechten, zijn ze niet onverwoestbaar. Gietijzeren pannen moeten met zorg worden behandeld, omdat de kans bestaat dat u ze permanent beschadigt als u niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.
Hoe Vermijd het ruïneren van een gietijzeren pan
Gietijzeren pannen kunnen worden beschouwd als een klassieker in de keuken. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden en tegelijkertijd duurzaam en veelzijdig. Hoewel ze al honderden jaren bestaan sinds hun uitvinding door Peter Sorel in 1822, weet niet iedereen hoe ze goed te onderhouden.
Gietijzeren pannen kunnen gemakkelijk barsten, kromtrekken en roesten als ze niet goed worden onderhouden, daarom is het belangrijk deze stappen te volgen:
1. Vermijd extreme temperaturen
Kraken
Gietijzeren pannen hebben een geschiedenis van “moeilijk te onderhouden” omdat ze gemakkelijk kunnen barsten. Het is niet zo gemakkelijk om te weten wat de oorzaak is van een barst in het ijzer. Er zijn gevallen zoals wanneer je plotseling de temperatuur van het water hebt veranderd en het weer op het fornuis hebt gezet. Of je hebt koud water over een pan laten lopen nadat je die van het directe vuur hebt gehaald.
Dit heet thermische schok. Die kan optreden door een plotselinge temperatuursverandering, waardoor de pan te snel uitzet als hij opwarmt van koud water of te snel afkoelt na te zijn gebakken met verwarmde lucht.
Gerelateerd lezen voorkom kraken van gietijzer hier
Warping
“Het is niet de vraag of het zal vervormen, maar wanneer.”
De gietijzeren pan zal kromtrekken of uit vorm raken als hij in contact komt met superhoge hitte. Het is niet de vraag of het zal kromtrekken, maar wanneer.
Gaten
Gietijzeren stukken zijn duurzaam en gaan lang mee, maar ze zijn niet onverwoestbaar. In feite is het vrij gemakkelijk om een gat dwars door de bodem te krijgen als je het laat roesten zonder het goed te verzorgen! Als u gaten in uw pan ziet, is dat te repareren. Het beste is om te investeren in een nieuwe in plaats van te lang te wachten met het vervangen van uw vertrouwde oude stuk gietijzer.
2. Kruiden
Kruiden is een continu proces. Als u uw gietijzeren pan vaak gebruikt, zult u merken dat het voedsel aan uw pan gaat kleven als u hem niet goed kruiden.
Uw gietijzer kruiden voor het allereerste gebruik is waarschijnlijk het beste advies dat ik u kan geven. Dat komt omdat voorgezouten gietijzer wordt geleverd met slechts een heel dun laagje kruiden. Net genoeg om het ijzer te beschermen tegen vocht en roest tijdens opslag en vervoer.
Aanbevolen lectuur
Lees meer over voorgezouten gietijzer hier. U kunt ook een uitgebreide gids bekijken voor het kruiden van gietijzeren kookgerei voor het eerste gebruik ervan hier.
Verdere lectuur over opnieuw gesausd geliefd gietijzer hier.
Hoe vaak moet ik mijn gietijzeren pan kruiden?
U weet wanneer uw gietijzeren pan gekruid moet worden omdat uw voedsel niet gemakkelijk loslaat en het begint te plakken en de pan verbrandt.
Wanneer dit gebeurt moet u de pan opnieuw kruiden voordat er roest op de pan komt.
3. Let op het voedsel waarmee u kookt
Koken met zuur voedsel zoals tomaten kan een grote impact hebben op de pan door de kruiden af te breken. Veel olie toevoegen voordat u ingrediënten toevoegt is de sleutel om te voorkomen dat de pan wordt afgebroken door de zuurgraad.
4. Bewaar restjes voedsel niet in de pan
Je denkt misschien dat het makkelijk is om de pan af te laten koelen en direct in de koelkast maar het wordt niet aangeraden. Sommige voedingsmiddelen kunnen zuurgraad veroorzaken, en dat zal ertoe leiden dat uw pan de afbraak van de kruiden van het ijzer versnelt.
Verder, als de kruiden van het gietijzer niet goed genoeg zijn, zal toegevoegd vocht gedurende een langere periode ook het volgende veroorzaken. roest.
5. Onderhoud en reiniging
U moet het gebruik van scherp gereedschap vermijden om te koken en voedsel van het ijzer te schrapen, omdat dit de kruiden en het oppervlak van uw gietijzeren pan aantast.
Niet afspoelen uw kookpan direct na het koken. Laat hem op natuurlijke wijze afkoelen alvorens hem af te wassen – zo vermijdt u een thermische schok en de gevolgen daarvan.
Nooit weken uw gietijzeren pan in water of zet het in de afwasmachine omdat het zal leiden tot roest.
Het is raadzaam om geen zeep te gebruiken om een gietijzeren pan schoon te maken. Dit is omdat zeep de kruiden zal strippen en ervoor zal zorgen dat uw eten blijft plakken. Gebruik heet water en een harde borstel, of een ScotchBrite pad of staalwol.
Soms heb je iets meer nodig dan heet water en een schrobber – kijk op deze artikel dat je zal helpen bij het verwijderen van onderkruipsels.
Bekijk een geweldige lijst van gietijzeren veilige accessoires hier die uw gietijzeren kookgerei absoluut in topconditie zal houden.
Droog die pan! Het is zo belangrijk om uw gietijzer niet op natuurlijke wijze te laten drogen na het schoonmaken. Droog grondig na het wassen en voor extra zekerheid kunt u de pan op laag vuur zetten om hem echt te drogen of in een conventionele oven om het droogproces te voltooien.
Het opslaan van gietijzer – het enige wat u echt moet weten over het bewaren van gietijzer is dat het volledig droog moet zijn en bij voorkeur bewaard moet worden op een plaats die niet vochtig is. In een conventionele oven is perfect.
Meer tips voor het bewaren van gietijzer vindt u hier
Final Thoughts – Can You Ruin a Cast-Iron Pan?
Zoals je ziet is gietijzer niet onverwoestbaar. Net als elke andere metalen pan kunnen gietijzeren pannen kapot gaan.
Als je je oude pan of koekenpan om een of andere reden toch moet vervangen, hoef je niet in paniek te raken. Als u weet wat voor problemen u de tweede keer kunt tegenkomen en hoe u die in de toekomst het beste kunt vermijden, moet het niet meer gebeuren.
Ik hoop dat dit artikel u helpt om uw oude of nieuwe gietijzeren pan nog vele jaren in goede staat te houden!
Gerelateerd lees wat te doen met oude koekenpannen
Eenpansgerechten