Zelfgemaakt brood! Is er iets beters? De warmte, de geur, de knapperigheid en de zachte kern, en niet te vergeten de gesmolten boter…
Kun je brood bakken in een ovale Nederlandse oven? Na jaren brood bakken in een ovale Nederlandse oven is het antwoord: je kunt absoluut brood bakken in een ovale Nederlandse oven. Het maakt niet uit wat voor soort Nederlandse oven je voor brood gebruikt, het gaat om de manier waarop het deeg wordt gevormd en in de Nederlandse oven wordt geplaatst.

Het bakken van brood is eenvoudig in een ronde of ovale geëmailleerde gietijzeren Nederlandse oven. Het enige echte verschil zit in het vormen van het deeg.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Brood bakken geëmailleerd gietijzer
Inhoudsopgave
Ovale Nederlandse ovens worden waarschijnlijk niet zo vaak gekocht als hun populaire ronde Nederlandse neef, vanwege de warmtebron waarop de oven moet zitten om een maaltijd te bereiden.
Ronde Nederlandse ovens passen op een ronde kookplaat, terwijl ovale Nederlandse ovens daar minder goed op passen. Er zijn manieren om dit te omzeilen, zodat u ze toch op een kookplaat kunt gebruiken, maar ze passen perfect in een conventionele oven.
Ik weet zeker dat een ovale Dutch oven gemaakt is om brood te bakken. Door zijn mooie ovale vorm kan de Dutch oven de warmte van alle kanten van de conventionele oven absorberen.
Hierdoor kan de Nederlandse oven zijn werk doen door de zo belangrijke stoom te produceren die het brood zijn uiteindelijke rijzing geeft. De stoom kookt de binnenkant van het brood terwijl het gerezen is en gaat dan verder met het afsluiten van de buitenkant en het vormen van de korst.
Elke thuiskok kan, met wat oefening, een brood maken waar elke ambachtelijke broodbakker trots op zou zijn.
Hoe brood te maken in een ovale Dutch Oven
Om uw brooddeeg in een ovale Nederlandse oven te laten passen, moet u dezelfde principes volgen als bij het uitrollen van het deeg tot een ronde vorm die in een ronde Nederlandse oven past.
Het brood mag op geen enkel moment tijdens het kookproces de zijkanten van de Nederlandse oven raken.
Bepaal dus de grootte van uw ovale Nederlandse oven voordat u het deeg uitrolt, want het heeft voldoende ruimte nodig om te rijzen.
Pas eerst in de oven zodat er ruimte is voor meer rijzen voordat het brood wordt dichtgemaakt en knapperig wordt.
Rol ten tweede het deeg uit tot een ovale vorm die in de oven past. Leg het op perkamentpapier, dek het af en laat het rijzen.
Wanneer het deeg gerezen is, haalt u het perkamentpapier weg en plaatst u het in de oven, bedekt u het en bakt u het volgens de instructies van uw recept.
Ik heb een geweldige gids hier die u 3 tips geeft om elke keer het perfecte Nederlandse ovenbrood te maken.

Dutch Oven Brood, zonder kneden
Hier is een van de vele Nederlandse ovenbrood recepten die ik gebruik. Veel plezier…
Ingrediënten
3 kopjes bloem voor alle doeleinden
2 theelepels zeezout
3/4 theelepel instant gist
1 1/2 kopjes warm water
Instructies
Meng in een grote kom, glas of roestvrij staal, bloem, zout en gist tot het goed gemengd is.
Voeg het warme water toe en roer tot uw deeg samenkomt.
Je deeg moet nat en plakkerig zijn – dit is normaal.
Gebruik plasticfolie om de kom af te dekken – ik bedek de kom ook met een handdoek.
Zet minstens 8 uur tot 18 uur op een warme plaats. Het deeg rijst en lijkt er luchtgaten doorheen te hebben (of bellen).
Hoe langer je het deeg laat staan, hoe meer smaak het brood zal hebben als het gekookt is.
Verwarm de oven tot 450 graden Fahrenheit.
Dit is optioneel – kunt u uw Nederlandse oven inclusief deksel ongeveer 30 minuten in de oven zetten voor het bakken.
Draai het deeg uit op een met bloem bestoven vel perkamentpapier, geef het een paar flinke stoten.
Vorm met gevlochten handen het deeg in de gewenste ovale of ronde vorm.
Dek het deeg weer af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.
Als je 30 minuten voorbij zijn breng je het deeg voorzichtig over in een Nederlandse oven met behulp van ovenwanten om te voorkomen dat je je verbrandt.
Leg het deksel op de Nederlandse oven en zet hem terug in de oven.
Bak het brood 45 minuten.
Verwijder voor een knapperige korst het deksel van de Nederlandse oven en bak onafgedekt tot de bovenkant goudkleurig is (of hoe u het lekker vindt).
Laat het brood minstens 20 minuten afkoelen alvorens het te snijden.
Brood in een ovale oven
Hoe maak je thuis brood zonder kneden? Geniet van deze drie minuten durende video van Jim Lahey die een snel en gemakkelijk no-kneed brood maakt in een ovale Dutch oven…
Hoe maak ik brood in een hete Dutch Oven?
Als uw Nederlandse oven is voorverwarmd moet u uw brooddeeg er voorzichtig in doen.
Als u een banneton gebruikt voor het rijzen van uw brood, pak dan voorzichtig het perkamentpapier of de Nederlandse ovenfolie op. Zorg ervoor dat u ovenwanten gebruikt zodat u het deeg in de oven kunt laten zakken zonder uw handen of armen te verbranden.
Plaats het deksel en plaats de Nederlandse oven in de conventionele oven.
Tips om te voorkomen dat brood aan de Dutch Oven blijft kleven
- Olie op de bodem van de Nederlandse oven wrijven voordat u het deeg erin doet, met of zonder bakpapier, helpt. om plakken te voorkomen.
- Een beetje rijstmeel op de bodem van de Nederlandse oven helpt ook om plakken te voorkomen.
Related read Kleeft uw Nederlandse ovenbrood?
Wat kun je gebruiken in plaats van een Dutch Oven voor brood?
Als je geen Nederlandse oven hebt en je wilt er niet alleen een kopen om brood te maken dan zijn er vele andere Nederlandse oven vervangers.
Alles wat je echt nodig hebt is een ovenveilige pan om te beginnen.
Zonder deksel gebruik perkamentpapier onder het deeg, plaats de pan in het midden van de oven. Plaats op de plank direct eronder een keramische pan of stenen snijplank. Deze dikke planken verwarmen en helpen je brood een beetje te rijzen.
Met een deksel – zorg ervoor dat de pan diep genoeg is om het brood te laten rijzen en garen zonder het deksel te raken. Het deksel kan bestaan uit aluminiumfolie of een bakje dat bovenop de pan zit. Dit helpt bij “het rijzen” door wat stoom in de pan op te sluiten.
Welke maat Nederlandse Oven voor No-Knead Brood
U kunt no-kneed brood maken in elke maat Nederlandse oven. De enige vereiste is dat het deeg op geen enkel moment tijdens het bakken de zijkanten of de bovenkant van de oven raakt.
De meest populaire maat Nederlandse ovens zijn tussen de 5 en 7 quarts. Dit is omdat dit de grootte is die een familie van 4 comfortabel.
Veelgestelde vragen
Kan ik brood bakken in een Le Creuset?
Ja, u kunt brood bakken in een Le Creuset op dezelfde manier als elk ander merk Nederlandse oven.
Kun je brood bakken in geëmailleerd gietijzer?
Ja, u kunt brood bakken in geëmailleerd gietijzer. Zorg ervoor dat u een Nederlandse oven heeft met een goed sluitend deksel om de zo belangrijke stoom tijdens het bakken binnen de oven te houden.
Dit is niet alleen gunstig voor het bakken van brood, maar voor het bereiden van elke maaltijd in een Nederlandse oven.
Related read Hoe maak je het perfecte rozijnenbrood in een Dutch Oven?
Wat voor soort Nederlandse oven gebruik je voor brood?
Deze vraag wordt mij steeds gesteld. Ik gebruik elke gietijzeren Nederlandse oven om brood te bakken.
De perfecte Nederlandse oven om brood in te bakken moet een zwaar, goed sluitend deksel hebben. Het is nodig om de stoom binnen te houden. Hierdoor krijgt een brood uit de Nederlandse oven een glanzend uiterlijk op de korst.
Tegen het einde van de baktijd van het brood kunt u het deksel van de Nederlandse oven verwijderen en de korst laten krokant worden.
Dutch Ovens – Top Picks
Tot slot – Kun je brood maken in een ovale Dutch Oven?
Zoals je ziet kun je absoluut brood bakken in een ovale Nederlandse oven. Het gaat allemaal om de vorm van het deeg, dus haal je ovale Nederlandse oven tevoorschijn en bak een brood.
One-Pot Cooking Rocks