Zelfgebakken brood maken is een eeuwenoude traditie, evenals het bereiden van voedsel in de veelzijdige kookpot die bekend staat als een “Cast Iron Dutch Oven”. Wanneer deze twee tradities worden gecombineerd gebeurt er iets magisch. Kun je brood maken in een gietijzeren Dutch Oven?
Ja, je kunt brood bakken in een Nederlandse oven. Het zware gietijzeren deksel houdt de stoom binnen en als het volledig gebakken is heb je een perfect brood, licht en luchtig van binnen en knapperig van buiten. Brood bereid in een Nederlandse oven zal knapperig zijn net als de ambachtelijke broden bereid door een professionele bakker.
Ik heb 3 manieren ontdekt die u zullen helpen bij het bakken van brood in uw gietijzeren Dutch oven. Een brood dat net zo lekker is als in een ambachtelijke bakkerij.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Waarom is een gietijzeren Dutch Oven goed voor het bakken van brood?
Inhoudsopgave
Brood bakken in een gietijzeren Dutch oven is het beste vanwege de hoge temperaturen die het ijzer kan bereiken. Zo kan de hitte en het vochtige deeg stoom produceren die het brood doet rijzen, opnieuw voor het perfect gaart.
Welk type Dutch Oven gaat u gebruiken?
Voordat ik mijn 3 tips onthul voor het gebruik van een Nederlandse oven om uw favoriete brood te bakken, moeten we vaststellen welk type Nederlandse oven u gaat gebruiken.
Dat komt omdat de voorbereiding van de Nederlandse oven voordat het bakken begint verschilt, sommige kunnen worden voorverwarmd, andere niet.
U moet er zeker van zijn dat uw Nederlandse oven gietijzer is en bestand is tegen zeer hoge temperaturen.
Traditionele Gietijzeren Nederlandse Oven
Een traditionele gietijzeren Nederlandse oven is een kookpot met een zwaar deksel die al eeuwen bestaat. Het ijzer is gekruid ter bescherming van de pot en om te voorkomen dat het te bereiden voedsel aan het oppervlak van de pot blijft kleven.
Related read Hoe brood te maken in een gietijzeren Dutch Oven: 3 eenvoudige stappen
Geëmailleerde Gietijzeren Nederlandse Oven
Een geëmailleerde gietijzeren Dutch oven is bekleed met porselein email dat de binnen- en buitenkant van de oven en de boven- en onderkant van het deksel volledig bedekt. Deze ovens hoeven niet regelmatig onderhouden te worden. kruiden als een traditionele Nederlandse oven.
Bij het bereiden van voedsel een lichte bedekking van olie wordt meestal gebruikt om te voorkomen dat voedselresten aan het oppervlak blijven kleven omdat gietijzer heet wordt.
Tips om te voorkomen dat uw brood aan uw Nederlandse oven blijft plakken…
Wat is de beste maat Dutch Oven voor het bakken van brood?
Met een Nederlandse oven van 5 tot 7 liter kun je de broden bakken die je nodig hebt. Het is ook het juiste formaat oven voor het bereiden van maaltijden voor een gezin van 4 of meer.
Als de Nederlandse oven te klein is, is er niet voldoende ruimte voor de stoom om te circuleren of voor het rijzen van het brood.

Waarom een gietijzeren oven gebruiken om brood te bakken?
Je zou moeilijk een maaltijd kunnen vinden die je niet in een Nederlandse oven kunt bereiden. Dat komt omdat Nederlandse ovens kunnen sauteren, bakken, braden, bakken, kook, langzaam koken, en de lijst gaat verder.
Bij het koken in een Nederlandse oven heeft alles te maken met het regelen van de warmte om het gerecht dat u maakt te bereiden.
Bijvoorbeeld om langzaam koken u wilt het voedsel opwarmen en dan het vuur lager zetten zodat het gerecht kan sudderen en een malse, stevige maaltijd oplevert.
Bij het bakken willen we de pan heet heet heet…
Gelijkmatige warmte
Gietijzer staat bekend om zijn warmtebehoud. Grote gelijkmatige warmte ontstaat bij gebruik van een Dutch oven in een conventionele oven. Het kan ook worden bereikt, met zorg, bij gebruik op de traditionele manier boven kolen, met de juiste plaatsing van kolen onder en op het deksel van de Dutch oven.
Dit vermogen om gelijkmatige warmte vast te houden en te verspreiden is de reden dat uw brood gelijkmatig gaar wordt, een mooie gekleurde korst krijgt en knapperig is.
Brood bakken in een dutch oven met houtskool vereist een artikel op zich. (Dat artikel is onderweg…)
Stoom
Het gebruik van een afgedekte gietijzeren pan houdt stoom vast en zorgt ervoor dat het brood tijdens het koken omhoog veert (ovenveer) of verder rijst.
Wanneer een brood onbedekt aan het bakken is zal ovenvering alleen plaatsvinden totdat de hitte de buitenkant van het brood vormt en het brood niet meer volledig kan rijzen.
De Nederlandse oven imiteert eigenlijk wat er in de professionele stoomoven gebeurt. Dit zijn de ovens die bakkers gebruiken.
Hoe Geen-Kneed Brood maken in een Gietijzeren Dutch Oven
Mijn 3 tips – voor het gebruik van een gietijzeren Dutch Oven om brood te bakken
Volg mijn 3 tips hieronder en je hebt elke keer een fantastisch brood uit je kleine werkpaard de “gietijzeren Nederlandse oven”.
1. Temperatuur
Voor het bakken van een brood is een hoge temperatuur nodig, zodat het snel rijst. Het verschil bij het gebruik van een Nederlandse oven in tegenstelling tot het bakken op een open bakplaat of iets dergelijks is dat de hitte en de stoom in de afgedekte oven het brood doen rijzen.
Dit rijzen staat bekend als “de lente”.
Wanneer een brood in de open lucht wordt gebakken, kan de korst verharden, uitdrogen en te donkerbruin worden en zal ze niet volledig gerezen zijn zoals met de stoom.
Afhankelijk van het recept en de tijd in de afgedekte oven kan uw brood niet de gewenste kleur korst hebben.
U kunt de kleur van uw brood controleren door het 20 minuten te bakken met het deksel op de Nederlandse oven en dan 10 tot 15 minuten (of meer) zonder deksel.
Ik heb hier een geweldig artikel over hoe heet Nederlandse ovens kunnen worden.
Traditionele Gietijzeren Nederlandse Oven
Verwarm de Dutch oven voordat u het deeg erin doet. Door dit te doen kan het oppervlak van de Dutch oven warmte vasthouden, waardoor uw brood op de oppervlaktewarmte trekt en een ovenveer krijgt.
Neem hiervoor het deksel van de Dutch oven. Plaats het in de oven samen met de pan zelf, die omgekeerd (met de voorkant naar beneden) op het ovenrek moet staan, en zet uw oven op voorverwarmen.
Afhankelijk van de grootte van de conventionele oven en de vereiste temperatuur kan het tot 30 minuten duren om deze hoge temperatuur te bereiken.
U kunt een thermometer gebruiken om u te helpen de gewenste temperatuur te bereiken.
Voor het koken van brood in een Nederlandse oven zou het ongeveer 450 graden Fahrenheit kunnen zijn.
Als je geen oventhermometer hebt kun je hier zien welke ik gebruik hier bij Amazon. Ik hou van de grote cijfers en het kan in de oven zitten of hangen, niets bijzonders, maar het werkt gewoon.
Related read Kleeft uw Nederlandse ovenbrood? 3 tips om het te voorkomen
Geëmailleerde Gietijzeren Nederlandse Oven
Als u een emaille oven gebruikt, moet u de richtlijnen van de fabrikant raadplegen. Lees het gedeelte over het opwarmen van de pan voordat u iets in de Dutch oven doet.
Dit is belangrijk, denk maar aan een koud oppervlak waar u iets warms aan toevoegt, het zou kunnen barsten. Hetzelfde geldt voor een heet oppervlak waaraan je iets kouds toevoegt.
Wil je meer weten over conventioneel koken met je dutch oven dan behandel ik dat in mijn artikel hier… Check it out.
2. Dutch Oven Plaatsing
Ik heb ontdekt dat met de juiste plaatsing van uw Nederlandse oven in uw conventionele oven u gelijkmatige warmte, goede rijzing en een brood kunt verwachten dat niet verbrand is aan de onderkant.
Volg deze stappen om dit resultaat te bereiken:
- Gebruik niet de ventilator-warmteregeling op uw conventionele oven, maar kies voor de bakstand. Uw Nederlandse oven heeft een betere kans om ook te blijven staan als er geen hete lucht omheen wordt geforceerd.
- Gebruik perkamentpapier aan de binnenkant van uw Nederlandse oven voordat u het deeg erin plaatst. Dit voorkomt dat de korst aan de bodem van de oven blijft plakken en uiteindelijk dat hij te bruin wordt of aanbrandt.
- Voor meer “ovenveer” kunt u een baksteen op de plank onder uw Nederlandse oven leggen. Deze warmte stijgt op en helpt uw Nederlandse oven snel heet te worden en warm te blijven om te bakken.
Mij is gevraagd of je brood kunt bakken in een Nederlandse oven zonder perkamentpapier te gebruiken. Het goede nieuws is ja, je kunt je Nederlandse oven gewoon goed oliën en om plakken te voorkomen bestrooi je de bodem met maïsmeel.
3. Scoor je brood voor het koken
Ik zie veel broden die niet gescoord zijn. Scoren is nodig om een volledig gerezen brood te krijgen en ook een zogenaamd broodoor. De afbeelding hieronder toont het oor van het brood.
Het gereedschap dat u gebruikt voor het insnijden moet scherp zijn een scheermes-type gereedschap, of een Lame is hiervoor het beste, helaas, het scherpste mes dat u in uw keuken heeft zal nog steeds niet scherp genoeg zijn.
U ziet hier het gereedschap dat ik gebruik voor het maken van inkepingen en dat het werk elke keer weer doet. hier bij Amazon is het ook verwisselbaar, wat betekent dat het zowel een recht als een gebogen blad heeft.

Snelle Nederlandse Oven Brood Recepten
Je vindt geschikte recepten op het internet, maar ik heb er hieronder een paar gevonden die ik gebruik. Je kunt ook kijken op deze Dutch Oven Bread Baking Book door Mark Hansen.
Meer receptenboeken vindt u in mijn Dutch Oven Cookbook Guide hier…
Dutch Oven Bread No-Knead
Ik heb een recept voor een snelle no-kneed Nederlandse oven brood check it out.
No-knead dutch oven brood variaties hier…
Probeer dit heerlijke zoete brood Hoe maak je het perfecte rozijnenbrood in een Nederlandse oven?
Dutch Oven Bread Le Creuset Style
U kunt Le Creuset’s geweldige Nederlandse oven brood recept zien hier….
Dutch Oven Zuurdesem Brood
Kijk uit deze recept op Het perfecte brood Ik heb het vele malen met succes gebruikt.
Mij wordt vaak de vraag gesteld “welke maat Nederlandse oven voor zuurdesembrood”?
Deze maat hangt af van de vorm van je brood. Als je een fervent broodbakker bent, koop dan de grootste Nederlandse oven die je veilig kunt hanteren en je zult elke grootte en vorm van brood kunnen maken die je wilt.
Als u gewoon een traditioneel brood wilt maken, is een ronde Nederlandse oven van 5 tot 7 kwart voldoende.
Pro Tip voor zuurdesembrood bakken – Ik hou hiervan brood rijzen kit het helpt me om mijn brood makkelijker te hanteren en er geweldig uit te laten zien – bijna elke keer…
Beste Nederlandse Oven voor het bakken van brood – Mijn 3 beste keuzes
Le Creuset Nederlandse oven voor het bakken van brood

Mijn favoriete gekruide gietijzeren Dutch oven voor het bakken van brood

Betaalbare favoriet

Kun je brood maken in een gietijzeren Dutch Oven? 3 geweldige tips
Als je brood klaar is met bakken, moet je het laten afkoelen. Ongeveer 30 tot 40 minuten op een rooster is voldoende.
Als het je doel was om een perfecte korst op het brood te krijgen en je omgeving is stil en rustig, dan zou je je brood moeten kunnen horen zingen/knisperen terwijl het afkoelt.
Veel succes…
One-Pot Cooking Rocks