Heb je je ooit afgevraagd of een Nederlandse oven goed is om je favoriete voedsel in te bakken of dat je in gietijzer mag frituren?
JA, u kunt voedsel bakken of frituren in een gietijzeren Dutch oven – veel mensen doen het en de meeste van hen zullen u waarschijnlijk vertellen dat zij hun voedsel het liefst bakken op elk type gietijzeren fornuis.
Er zijn veel verschillende soorten Nederlandse ovens, waaronder aluminium en roestvrij staal. In dit artikel verwijs ik naar gietijzeren Nederlandse ovens.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Bakken in een Nederlandse Oven
Inhoudsopgave
Bakken in een gietijzeren Dutch Oven is gebruikelijker dan mensen zich waarschijnlijk realiseren – en vaak effectiever dan bakken in een gewone pan. Veel daarvan heeft te maken met het ongelooflijke aanbod van gietijzeren Dutch Ovens, samen met de verbazingwekkende thermische kwaliteiten.
Frietjes zijn een goed voorbeeld van voedsel dat het niet zo goed doet in een gewone pan. De resultaten van gietijzer zijn echter meestal uitzonderlijk en dat met veel minder gedetailleerde instructies.
Een dwingend (en bepalend) kenmerk van een gietijzeren Dutch oven is de diepte. De diepte van de gietijzeren Dutch oven biedt een uitgelezen mogelijkheid om voedsel te frituren, een optie die niet altijd beschikbaar is als je in de keuken werkt.
De andere aantrekkelijke eigenschap van de gietijzeren Nederlandse oven draait om zijn thermische kwaliteiten. Voor wie het niet weet: gietijzer kan beter warmte geleiden en vasthouden dan elk ander kookgerei dat momenteel op de markt is.
Bovendien kan de gietijzeren Dutch oven bij aanzienlijk hogere temperaturen werken dan de meeste andere vormen van kookgerei.
Dat zijn bijzonder nuttige eigenschappen om te hebben wanneer u de optie nastreeft om uw voedsel te bakken, wat het ook mag zijn.
In dit artikel richten we onze aandacht op enkele voedingsmiddelen die bijzonder moeilijk goed te frituren zijn, ongeacht de omstandigheden.
Het mooie hiervan is dat er eigenlijk zoveel prachtige recepten en technieken online beschikbaar zijn voor wat in wezen een nogal niche onderwerp is.
Identificeer Uw Nederlandse Oven
U kunt bakken in gekruid gietijzer (beste optie) of geëmailleerd gietijzer.
Lodge Dutch ovens zijn verkrijgbaar in zowel gekruid als geëmailleerd gietijzer.
Le Creuset Nederlandse ovens en Staub Dutch ovens produceren alleen geëmailleerd gietijzer.
Ongeacht het merk Nederlandse oven of het type afwerking – raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant voor gebruik.

Is het veilig om te bakken in een Dutch Oven?
Ja, het is ook veilig om voedsel te bakken in een gietijzeren Dutch Oven, hoewel er waarschijnlijk enkele aspecten zijn die u zorgvuldig moet overwegen voordat u dat doet.
De belangrijkste daarvan is misschien, hoe heet wordt het waarschijnlijk in uw keuken als u kookt met een pot die extreem heet.
De veiligheidsmaatregelen die u moet nemen bij het bakken met een gietijzeren oven zijn dezelfde als die welke u moet nemen bij het bakken met elke andere vorm van kookgerei.
Ze zijn waarschijnlijk net iets relevanter bij het gebruik van een gietijzeren Nederlandse oven, omdat de thermische eigenschappen van gietijzer veiligheidsmaatregelen altijd voorop moeten staan…
Niet alleen neemt de kans dat u uw eten verbrandt dramatisch toe bij het bakken of braden met een gietijzeren Dutch oven, maar de kans op schade aan uw eigen leven en ledematen neemt ook aanzienlijk toe bij het gebruik van een gietijzeren Dutch oven.
Ik zou het oppakken van de Dutch oven gevuld met hete olie ten koste van alles vermijden – laat hem afkoelen voordat u hem verplaatst!
Het basisprincipe bij het bakken of braden met een gietijzeren Dutch oven is om altijd voorzichtig te zijn.
Frituren in een Dutch Oven – Voorzorgsmaatregelen die u moet nemen
De grootste angst die naar boven komt bij het frituren in een Nederlandse oven doet zich voor wanneer je aan het frituren bent in het gietijzer. Ik denk dat de meest voorkomende gerechten die u in een gietijzeren oven zult frituren zijn kip, kalkoen en patat. Gebakken voedsel zoals uienringen en donuts komen ook voor de geest.
Wat u ook kiest om te frituren, de volgende voorzorgsmaatregelen moeten altijd worden genomen, vooral met de hitte die elk type gietijzer produceert en de buitengewone hittebehoudende eigenschappen die bij dit type materiaal horen.
Bereiding
Als je naar frituren in een gietijzeren Nederlandse oven, zorg ervoor dat je een brandblusser beschikbaar in uw keuken. Niet voorbereiden is voorbereiden op falen. Er kan heel wat misgaan bij het frituren in een gietijzeren oven.
Hittebron
Zorg ervoor dat er geen directe vlammen zijn in de buurt wanneer u frituurt in uw Nederlandse oven. Olie is brandbaar en een aanzienlijke hoeveelheid van die olie zal waarschijnlijk uitspatten als u frituurt.
Olie in contact laten komen met directe vlammen levert ernstige risico’s op voor een oplaaiing in de keuken en daarmee neemt ook de kans op het uitbreken van brand in het huishouden dramatisch toe.
Stoom
Iets wat mensen altijd voor lief nemen bij het koken op zeer hoge temperaturen is stoom. Dat is vooral het geval wanneer mensen traditionele keukenovens en grills openen.
Dat stoomrisico wordt een zeer reële bedreiging wanneer extreem hete olie in contact komt met water. Houd water uit de buurt van uw kookomgeving als u frituurt met een gietijzeren Dutch oven.
Spot Fires
Dat is inclusief het proberen te blussen van een vetbrand met water. U moet er ook voor zorgen dat uw gietijzeren Nederlandse oven volledig droog is tijdens het bakken.
Houd er rekening mee dat een gietijzeren Dutch oven olie sneller afbreekt dan ander kookgerei. Dan zou het rookpunt bereikt zijn.
Hoe hoger het rookpunt van de olie die u gebruikt in een gietijzeren Dutch oven, hoe beter. Rookpunten voor olie zullen over het algemeen variëren van 210 graden Celsius tot 232 graden Celsius.
In mijn artikel hier vindt u alle informatie over welke oliën het hoogste rookpunt hebben, dan weet u welke het beste is om te bakken in een gietijzeren Nederlandse oven.
Recycleer Olie
Het recyclen van olie of reuzel, zoals het in vroeger jaren werd genoemd, kan worden gedaan door de olie te laten afkoelen en dan te zeven in een oliehouder. Bekijk degene die ik gebruik hier. Het is gemaakt van roestvrij staal, en heeft een ingebouwde deeltjeszeef en een deksel om de olie veilig te bewaren tot hij weer nodig is.
Accessoires
Deze moeten omvatten:
- gebruiksvoorwerpen die niet smelten – riemen, schepjes van metaaldraad
- mandje om voedsel in de olie te laten zakken
- hittebestendig schort
- handwanten die uw hand en armen beschermen tegen vetspetters
- metalen bakjes en perkamentpapier voor gebakken voedsel
Ik heb een geweldige lijst van Nederlandse oven accessoires die ik dagelijks gebruik en aanbeveel – hier.

Op welke hitte moet je bakken in een Dutch Oven?
Temperatuur
Wanneer u onder alle omstandigheden frituurt, varieert de hitte waarop u dit moet doen van 160 graden Celsius tot ongeveer 190 graden celsius.
Voedsel dat gebakken moet worden op ongeveer 160 graden Celsius zijn dingen zoals zeevruchten.
De aanbevolen hitte voor frituren in een gietijzeren Nederlandse oven zal dan geleidelijk stijgen tot iets in de buurt van 190 graden celsius – dat normaal gesproken van toepassing is op iets als gevogelte.
Voor zeevruchten bak je alles tussen de 4 en 6 minuten, terwijl je voor gevogelte alles in de buurt van 13 tot 20 minuten..
Wat u ook bakt, bedenk altijd dat bakken in een gietijzeren Dutch oven een kleine aanpassing naar beneden vereist vanwege de thermische eigenschappen van het kookgerei.
Volg recepten voor de juiste temperaturen die nodig zijn voor het frituren.
Olie
Een even belangrijke overweging bij het bakken in een gietijzeren Dutch oven is de hitte waarop u de olie heeft staan. Ook die varieert sterk, afhankelijk van het type olie waarmee u hebt gekozen te koken.
Als u bijvoorbeeld in een gietijzeren Dutch oven bakt met pinda-, saffloer-, of sojaolie, kijkt u naar iets in de buurt van 232 graden celsius.
Als u in de gietijzeren Nederlandse oven bakt met maïs-, olijf-, sesamzaad- of zonnebloemolie, moet u ongeveer 210 graden Celsius bereiken.
Zoals ik al eerder zei, is het belangrijk er rekening mee te houden dat de gietijzeren Dutch oven de olie veel sneller uit dan kookgerei van andere materialen.
De temperatuur moet naar beneden worden bijgesteld om dat te compenseren.
Lees hier meer over afgebroken bakolie.
Hoe te bakken in een Dutch Oven – 5 belangrijke tips
De hoogste temperatuur die echt gebruikt moet worden om te frituren in een gietijzeren Dutch oven is ongeveer 190 graden Celsius.
Vaker wel dan niet, zouden wij zeggen dat iets lager dan dat beter is, gezien de thermische kwaliteiten van een gietijzeren Dutch oven.
De hoogste olietemperatuur zou worden toegepast op iets als kip, die meestal het langst nodig heeft om te frituren in een gietijzeren Dutch oven.
Garnalen of visfilets zou je in een gietijzeren Dutch oven op veel lagere temperaturen bakken. Dat geldt eigenlijk voor de meeste frituuromstandigheden, ongeacht het kookgerei dat u gebruikt.
1. Hoeveelheid olie en verhitting
Begin met het vullen van de oven met ongeveer een derde van de door u gekozen olie – omdat u het voedsel eigenlijk alleen met olie hoeft te bedekken. Koken in batches helpt hierbij.
Zoals bij het bereiden van elk ander soort gerecht in uw Nederlandse oven, moet u uw olie langzaam opwarmen. Dit voorkomt dat de olie oververhit raakt en mogelijk verbrandt.
Wanneer u het voedsel dat u bakt in de gietijzeren Dutch oven plaatst, zorg er dan voor dat er meer dan twee centimeter speling is aan de bovenkant van de gietijzeren Dutch oven.
Dit is het minimum dat nodig is om te compenseren wanneer u uw kip, kalkoen, patat of aardappelen in de gietijzeren Nederlandse oven plaatst.
Het laatste wat je nodig hebt is dat de olie in je Dutch oven begint over te lopen. Het vooruitzicht van olie die uit de Nederlandse oven sputtert is er een waar u mee te maken wilt hebben.
Nogmaals, u moet nooit vergeten hoe heet het kan worden als u uw voedsel bakt in een gietijzeren Dutch oven. Laat voldoende ruimte voor die olie om op te stijgen wanneer u voedsel in de gietijzeren Nederlandse oven doet.
2. Thermometer
In de keuken moet u een thermometer bij u hebben om voortdurend te controleren of de olie die u gebruikt niet te heet wordt tijdens het frituren. Vergeet niet bij het controleren van de temperatuur steek de thermometer in het midden van de oven.
Dit is de thermometer die ik gebruik– hij is perfect vanwege de lange sonde – ik draag altijd een handschoen als ik de sonde in de oven steek.
3. Dutch Oven – Overbelasting
Gietijzeren Dutch Ovens staan bekend om hun vermogen om warmte gelijkmatig te verdelen. Dat betekent echter niet dat u vrijheden moet nemen bij het bakken in uw Dutch oven.
Als u de Nederlandse oven overbelast bij het bakken, verhoogt u ook het risico dat dat voedsel niet goed gaart. Laat voldoende ruimte rond elk stuk voedsel, zodat u het gemakkelijk kunt draaien – voor een gelijkmatige garing en het beste resultaat.
Nogmaals, koken in batches helpt hierbij…
4. Onbeheerd
Vanwege de risico’s verbonden aan bakken en frituren, “NIET” je eten onbeheerd achterlaten tijdens het bakken in een gietijzeren oven. Doe het gewoon niet.
5. Kookgerei en Accessoires
Dit klinkt ook als een enigszins voor de hand liggende zaak om te blijven, maar gebruik altijd een tang om uw voedsel uit de gietijzeren Nederlandse oven te halen wanneer u denkt dat het klaar is om te eten.
Zorg er vooral voor dat die tang niet van plastic is, want die kan gemakkelijk smelten, gezien de temperaturen waarbij je gaat bakken. Daarover gesproken…
Voor- en nadelen van bakken in een Dutch Oven
Eerlijk gezegd kan bakken met een gietijzeren Dutch oven wat lastig zijn.
Elke belangrijke beslissing die u neemt bij het bakken of frituren met een gietijzeren Dutch oven vereist extra gereedschap en ingrepen.
De belangrijkste overweging die u moet maken voordat u iets bakt met een gietijzeren Dutch oven is hitte. In feite is dat een primaire overweging die moet worden gemaakt, zelfs wanneer u een gietijzeren Nederlandse oven alleen gebruikt om te koken.
Anders dan bij friteuses, bijvoorbeeld, is er geen andere manier om de hitte van een gietijzeren Dutch oven te controleren dan de aanschaf van een aparte thermometer. Een nog betere optie zou zijn om een vlees thermometer omdat u voortdurend zeker moet zijn dat uw voedsel voldoende gaar is, terwijl u ook frituurt.
Als je bedenkt hoeveel er vreselijk mis kan gaan bij het koken met zulke hete olie, staat er veel op het spel en is de foutmarge minimaal.
Bovendien moet u er ook rekening mee houden dat een gietijzeren Nederlandse oven weliswaar diep is, maar niet zo diep als een frituurpan – om te frituren wel te verstaan. U moet zich er voortdurend van bewust zijn hoeveel olie u in uw Nederlandse oven hebt als u frituurt. Het is ongewenst – en soms kostbaar.
Dan is er ook nog de kleine kwestie van de tijd die het kost om olie op te warmen bij het bakken in een gietijzeren Dutch oven. Als u geen geduldig mens bent, zou dit kunnen leiden tot een andere vorm van slecht beoordelingsvermogen tijdens het koken of bakken in de keuken, terwijl u ook de gietijzeren Nederlandse oven bedient.
Omdat een gietijzeren Dutch oven zo heet is, moet u ook zorgvuldig overwegen welk soort gereedschap u gebruikt om het voedsel in uw Nederlandse oven te hanteren. Het spreekt voor zich dat plastic tangen in deze omstandigheden niet voldoen.
Tenslotte is er ook nog de snelheid waarmee olie wordt afgebroken bij het gebruik van een gietijzeren Dutch oven.
Alle bakolie bereikt een point of no return als en wanneer je voedsel bakt. Dat punt wordt aanzienlijk sneller bereikt bij gebruik van een gietijzeren bakoven.
Hoe dynamisch gietijzeren Dutch Ovens ook zijn, het kan een beetje moeilijk zijn om het gebruik ervan aan te bevelen om regelmatig voedsel te bakken of te frituren, gezien alle veiligheidsoverwegingen die moeten worden gemaakt voordat men dat doet.
PROS | CONS |
---|---|
Gelijkmatige temperatuur | Uiterste voorzichtigheid is geboden bij het frituren |
Warmtebehoud groot | Geduld vereist |
Hoge zijden om te frituren | Verwarmt olie langzaam |
Hoge zijden zorgen voor minder spatten bij ondiep frituren | Thermometer om de olie op temperatuur te houden |
Zwaar – moeilijk schoon te maken | |
Rommelige opruiming rond de warmtebron |
Veelgestelde vragen
Kun je een Dutch Oven gebruiken om kip te bakken?
Ja, je kunt ondiep of frituren kip in een Nederlandse oven.
Kun je frituren in een geëmailleerde Dutch Oven?
Ja, u kunt een emaille oven gebruiken om te frituren. U moet wel rekening houden met de verkleuring van het emaille die kan optreden bij oververhitting van de olie of bij regelmatig frituren.
Tot slot – Kun je bakken in een Dutch Oven?
Is een Nederlandse oven goed om in te bakken? Gietijzeren Dutch Ovens zijn prima geschikt om in te bakken, mits je goed georganiseerd bent en uiterst voorzichtig omgaat met de hete olie en de al even hete Dutch oven.
Is het de beste pan om in te frituren? Qua warmtebehoud zou het de beste pan kunnen zijn, maar frituren op deze manier brengt uitdagingen met zich mee. Oefening baart kunst…
Eenpanskoken Rocks