Kleeft geëmailleerd gietijzer? Stop het plakken vandaag nog!

Ooit afgevraagd waarom na verloop van tijd het emaille op uw gietijzeren kookgerei lijkt te slijten en te plakken? Ik was in de veronderstelling dat geëmailleerd gietijzer beschouwd werd als anti-aanbak kookgerei! Wat had ik het mis!

Geëmailleerd gietijzer plakt? De reden waarom uw geëmailleerd gietijzer plakkerig is of voedsel heeft dat aan de binnenkant van het email blijft plakken, is dat het geen anti-aanbak kookoppervlak is. De combinatie van een niet-klevend kookoppervlak, met de uitzonderlijke warmteafgifte van gietijzer en niet genoeg olie of andere vloeistof is wat het na verloop van tijd plakkerig maakt.

In tegenstelling tot gekruid gietijzeren kookgerei is gietijzer met een laagje emaille niet anti-aanbak.

Wanneer je hitte, verkeerd gebruik, bepaalde soorten voedsel, zorg en onderhoud combineert, ontstaat er na verloop van tijd een kleverig residu en… koken op de enamel wordt moeilijker.

Met een paar eenvoudige stappen kunt u uw geëmailleerd gietijzer gebruiken zonder dat uw favoriete recepten aan het glazuur blijven plakken.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.

Waarom plakt uw geëmailleerd gietijzer?

Het glazuur is ongekruid

Zoals ik hierboven al heb aangestipt is emaille geen antiaanbaklaag, niet zoals de door de mens geadverteerde antiaanbakopties die tegenwoordig op de markt zijn. (Teflon en andere)

Gekruid gietijzer is antiaanbakbaar omdat het een gekruid oppervlak heeft. Ja, dit oppervlak vereist een beetje onderhoud – maar als het goed onderhouden wordt is het de ultieme anti-aanbaklaag. (Gewoon mijn optie natuurlijk).

Temperatuur

Koken bij hoge temperaturen is een zekere manier om plakproblemen te krijgen met een emaille pan.

Om eerlijk te zijn als er niet genoeg olie wordt gebruikt bij het koken – voor anti-aanbak doeleinden kan voedsel in elke pot of pan blijven plakken als er op hoge hitte wordt gekookt.

Ingrediënten

Heb je je ooit afgevraagd welke ingrediënten geëmailleerd gietijzer bevlekken?

Er zijn bepaalde soorten voedsel die meer blijven plakken dan andere, dit zijn voedsel dat gemakkelijk en snel karamelliseert, blijft plakken en aanbrandt.

Sommige van deze ingrediënten zijn:

 • Tomaten
 • Wijn
 • Uien
 • Knoflook
 • Honing
 • Suikerhoudende sauzen

Must Read

“Wat niet te koken in gietijzer” – Ik vertel je wat niet te koken en ook “hoe dat eten toch te koken” -… hier

Stinkend gietijzer – deze artikel voor hulp.

Het zijn niet alleen de soorten ingrediënten die het glazuur bevlekken, maar ook het kookproces zelf. Als u lichtgekleurd kookgerei hebt, zal het niet alleen de kleur absorberen van het voedsel dat erin wordt gekookt, maar ook deeltjes zullen blijven plakken en verbranden. Dus zelfs als het voedsel is verwijderd en de pan goed is schoongemaakt kan er verkleuring optreden.

Kookgerei

Kookgerei is idealiter van hout, plastic of silicone wanneer u maaltijden bereidt in een geëmailleerde gietijzeren pot of pan.

Metaal zal het email bekrassen of afschilferen en dit zal een basis vormen voor alle andere deeltjes/olie/brand/plakvorming.

Er is veel informatie beschikbaar over welke keukengerei en accessoires u nodig heeft bij het bereiden van voedsel met Nederlandse ovens. In mijn artikel hier Ik heb al het werk voor je gedaan zodat je alleen hoeft te kopen wat je echt nodig hebt. Veel stukken heb je al in huis…

Kruid glazuur voor het koken

Zoals ik al heb aangeroerd is emaille coating geen anti-aanbaklaag, in tegenstelling tot de door de mens gemaakte geadverteerde anti-aanbakopties die tegenwoordig op de markt zijn.

Geëmailleerd gietijzer is semi non-stick, niet echt non-stick, en daarom moet de pot of pan bij elk gebruik royaal gekruid worden. Daarmee bedoel ik een flinke hoeveelheid olie op de bodem en op de zijkanten van de pot, pan of grill voordat u de pan opwarmt.

Deze handeling alleen al helpt te voorkomen dat voedsel aan het glazuur blijft kleven.

In mijn artikel hier leert u alles over gietijzer en geëmailleerd gietijzer en waarom het blijft plakken en diepgaande preventieve maatregelen om uw kookervaring te vergemakkelijken.

Temperatuurregeling

Bij gebruik van een gietijzer kookgerei moet u denken aan de warmteafgifte-eigenschappen.

Gietijzer warmt langzaam op, maar als het heet is houdt het warmte vast als geen ander stuk kookgerei dat u ooit zult gebruiken. Daarom moet u de volgende stappen volgen om uw kookgerei op te warmen voordat u er voedsel in doet om te koken.

1. Vloeistof

Doe olie, bouillon of water in de bodem van de pan of pot. Wees gul.

2. Warmtebron

Verwarm de pan op laag vuur.

U kunt het vuur hoger zetten als u wilt schroeien, sauteren of braden.

U moet onthouden dat zelfs op laag vuur de olie of andere vloeistof zeer heet wordt, dus bij het inbrengen van ingrediënten moet u voorbereid zijn op spatten.

3. Verhitting verhogen

Zodra u uw voedsel in de vloeistof heeft gedaan, kunt u vervolgens beginnen met het verhogen van het vuur als u wilt dat de pot of pan heter wordt.

Tip – Onthoud dat als uw pot of pan te heet wordt, gewoon het vuur verlagen het niet snel zal afkoelen. Zet het vuur uit en haal het van de brander. U kunt ook roeren om plakken te voorkomen terwijl de pot een beetje afkoelt.

Na de maaltijdbereiding

Voedsel laten opdrogen op de pan maakt uw werk moeilijker als het tijd is om schoon te maken.

Verwijder al het voedsel zo snel mogelijk na het koken. Als de pan is afgekoeld kunt u hem vullen met water en laten weken.

Tip – Wanneer uw gietijzer heet is – gekruid of geëmailleerd – NOOIT met koud water. Het zou beschadigd kunnen worden door een thermische schokreactie. Denk aan een ijskoud glas dat in heet water wordt gestoken – barst en of versplintert.

Zorg en Onderhoud

Het kan er ook dof en levenloos uitzien, zelfs als er geen brandplekken of kleverige etensresten zichtbaar zijn op het glazuur.

Dit doffe uiterlijk ontstaat na verloop van tijd en de factoren die daartoe bijdragen zijn:

 • Niet genoeg vloeistof die het glazuur bedekt
 • Kleven – hitte te hoog
 • Gebruiksvoorwerpen
 • Zure levensmiddelen
 • Reiniging

Vlekken verwijderen uit email

Vlekken kunnen worden verwijderd uit lichtgekleurd email. U moet onthouden dat emaille ouder wordt en potten die goed gebruikt zijn – zelfs met zachte liefdevolle zorg – lichte vlekken zullen vertonen.

Vergeet niet om altijd schurende schoonmaakmiddelen op geëmailleerd gietijzer te vermijden. Denk aan autolak en wat wrijven met staalwol daarover zou doen!

1. Warm zeepwater

Begin met warm zeepwater en een spons of nylon schrobber – schrob voorzichtig en verwijder zoveel mogelijk van de kleverige ingebrande deeltjes.

Heeft de verkleuring meer aandacht nodig? U kunt 3 eetlepels zuiveringszout gebruiken in de pot met 1/2 tot 3 liter water en 10 tot 15 minuten laten sudderen. Zet het vuur uit en laat de pot volledig afkoelen.

Na afkoeling pot leegmaken en opnieuw wassen/schrobben met zeepwater.

Hopelijk heeft u nu het gewenste resultaat. Zo niet herhaal het nog eens.

2. Droog die pot

Denk niet dat omdat u een geëmailleerde, afgedekte gietijzeren pot heeft, deze niet vatbaar kan zijn voor roest. Als het glazuur op enigerlei wijze is aangetast zal er roest ontstaan.

Na het wassen goed afdrogen met een zachte handdoek. Nog beter is het om de pot een paar minuten in een warme oven te zetten, zodat hij helemaal droog wordt. opbergen.

Gietijzer met de hand wassen en drogen om roestvorming te voorkomen is een van de belangrijkste redenen om gietijzer niet in de vaatwasser te doen.

De stoomdrogende werking van een vaatwasser helpt niet om gietijzer te behouden, evenmin als de schurende reinigingsmiddelen die in de zeep worden gebruikt – zie meer over gietijzer en vaatwassers -. hier.

3. Glans glazuuroppervlak

Email zal na verloop van tijd dof worden.

U kunt uw olie naar keuze en wrijf het over de hele pot binnen en buiten en vergeet het deksel niet als je er een hebt.

Veeg dan met een zachte doek de overtollige olie weg en poets de pot van binnen en van buiten. U zult versteld staan van het resultaat.

In mijn artikel hier vindt u vele variaties van manieren om geëmailleerde gietijzeren potten schoon te maken en te restaureren.

Final Thoughts – Geëmailleerd gietijzer plakt?

De zorg voor uw geëmailleerd gietijzer vergt een beetje zorg en werk. Maar u kunt het schoonmaken en herstellen als het gaat plakken.

Gebruik de bovenstaande tips en u zult merken dat uw eten veel minder aan uw kookpot kleeft dan voorheen.

Een-pot-koken rotsen