Als u van koken houdt, heeft u waarschijnlijk wel wat kookgerei voor uw keuken gekocht. Geëmailleerd gietijzer is één van de duurdere materiaalkeuzes voor kookgerei. Maar is geëmailleerd gietijzer veilig?
Geëmailleerd gietijzer is veilig omdat het een duurzaam materiaal is dat geen ijzer lekt, een natuurlijk antikleefoppervlak heeft en niet roest. Deze kwaliteiten maken het een veilige keuze, omdat het het risico van gezondheidsproblemen, die geassocieerd worden met kookgerei gemaakt van andere materialen, minimaliseert.

Laten we eerst eens kijken naar gewoon gietijzer, en enkele van de zorgen die daarover zijn geuit. Daarna zullen we zien hoe de kwaliteiten van geëmailleerd gietijzer het een veiliger keuze maken voor uw kookkunst.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is geëmailleerd gietijzer?
Inhoudsopgave
Het ‘geëmailleerd’ in geëmailleerd gietijzer verwijst naar het versterken van glas met ijzer om een nieuw materiaalmengsel te creëren. Het verschilt van gewoon gietijzer omdat gewoon gietijzer voor bijna 100% uit ijzer bestaat (puur ijzer is zeldzaam, dus gewoon gietijzeren kookgerei bestaat voor ongeveer 98% uit ijzer).
Geëmailleerd gietijzer is de perfecte keuze voor kookgerei omdat het een stabieler materiaal is dan gewoon gietijzer. Laten we eens kijken naar enkele kwaliteiten ervan.
Het loogt geen ijzer uit
Het bepalende kenmerk van geëmailleerd gietijzer is dat het inert is, wat betekent dat het geen ijzer loogt bij interactie met hitte. De toevoeging van glas aan het materiaal geeft geëmailleerd gietijzer zijn inerte kwaliteit.
Dit betekent dat er geen zorgen zijn over extra ijzeruitloging in voedsel veroorzaakt door de toegepaste hitte of de zuurgraad van het gekookte voedsel.
Omdat dit product betrouwbaar inert is, is er geen risico van overbelasting met ijzer, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden.
Het oppervlak is natuurlijk anti-aanbakbaar
De anti-aanbak eigenschap van geëmailleerd gietijzer betekent dat voedsel deeltjes niet blijven plakken hardnekkig aan het kookgerei na het koken.
Regelmatig gietijzer is anti-aanbakbaar, mits u ze correct en regelmatig kruidt. Het kruiden van kookgerei is een proces waarbij u een laagje olie op het kookgerei giet en het verwarmt om het antikleef karakter te behouden.
Het is niet nodig geëmailleerd gietijzeren kookgerei te kruiden omdat het zijn antikleeffunctie op natuurlijke wijze behoudt. Dit ondanks herhaald gebruik en wassen.
Deze antikleef kwaliteit van geëmailleerd gietijzer maakt ze gemakkelijk af te wassen. Er is geen risico dat hardnekkige voedseldeeltjes aan het kookgerei blijven kleven, waardoor u harder moet schrobben.
Deze kwaliteit maakt ze gemakkelijk te reinigen. Maar het maakt ze ook veiliger in het gebruik, in die zin dat het minder waarschijnlijk is dat voedseldeeltjes aan het oppervlak van het kookgerei blijven kleven en uw volgende maaltijd verontreinigen.
Het roest niet
IJzer roest uiteindelijk. Roesten is een proces waarbij ijzer met zuurstof in de lucht reageert tot ijzeroxide, in de volksmond roest genoemd. Terwijl ijzer een zilveren glans afgeeft, is roest herkenbaar aan zijn roodbruine kleur.
Omdat roest de kleur van ijzer verandert, is het niet bijzonder esthetisch. Roest kan ook onveilig zijn.
Wanneer roest samenwerkt met bacteriën, loop je een groter risico om besmet te raken als je een open snee hebt. In het ergste geval kan dit leiden tot een gevaarlijke infectie die bekend staat als tetanus.
Tetanus is een ziekte van het zenuwstelsel veroorzaakt door een bacterieel gif, wat leidt tot pijnlijke spiercontracties. Deze ziekte kan levensbedreigend zijn.
Daarom is het feit dat geëmailleerd gietijzer niet roest niet alleen een gemak omdat u uw kookgerei niet hoeft te vervangen zodra er roest ontstaat – het is ook een veiligheidsvoordeel.
Lees ook dit artikel waarin ik dieper inga op deze twee soorten gietijzer. Gietijzer Vs Geëmailleerd gietijzer
Is geëmailleerd gietijzer veiliger?
Laten we de feiten in dit artikel bekijken om deze vraag te beantwoorden.
- Gewoon gietijzer kan ijzer uitlogen in voedsel; geëmailleerd gietijzer doet dat niet. Dit betekent dat er geen risico is op ijzervergiftiging.
- Gewoon gietijzer moet gekruid worden regelmatig om zijn antikleefkwaliteit te behouden; geëmailleerd gietijzer is van nature antikleef en hoeft niet te worden gekruid. Dit betekent dat er geen risico bestaat dat hardnekkige voedselresten aan het oppervlak van het kookgerei blijven kleven.
- Gewoon gietijzer kan roesten; geëmailleerd gietijzer niet. Dit betekent dat er geen risico is op roestgerelateerde gezondheids- en veiligheidsproblemen.
Gezien deze feiten is geëmailleerd gietijzeren kookgerei is veilig in gebruik.
Wat zijn de problemen met gewoon gietijzer?
Gietijzer wordt al eeuwenlang gebruikt als materiaal voor kookgerei. Dit materiaal is gebruikt in kookgerei sinds de mensheid leerde om gereedschap van ijzer te maken. Het is ook relatief betaalbaar, waardoor het zeer populair is in keukens over de hele wereld.
Er zijn echter enkele bezwaren tegen gewoon gietijzer die u moet weten. Laten we er een paar bekijken.
Het lekt ijzer uit
Een van de voornaamste kenmerken van gewoon gietijzer is dat het ijzer uitloogt in het voedsel wanneer het gebruikt wordt als kookgerei.
Dit is niet noodzakelijk gevaarlijk, in het verleden, toen het ijzergehalte in de voeding laag was, was dit een welkome eigenschap. Voldoende ijzer in de voeding is essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling.
Een groep mensen die soms wordt aangeraden ijzersupplementen te nemen is menstruerende vrouwen. Dit komt omdat menstruatiebloedingen leiden tot verlies van ijzer.
Als vrouwen hevig menstrueren, kunnen ze een tekort aan ijzer hebben. In dat geval kan het toegevoegde ijzer van gewone gietijzeren producten een goede zaak zijn.
Een andere groep mensen die ijzersupplementen nodig hebben, zijn mensen die lijden aan bloedarmoede door ijzertekort. Bloedarmoede is een medische aandoening waarbij iemand een tekort aan rode bloedcellen heeft.
Aangezien ijzer nodig is om rode bloedcellen te produceren, kan een gebrek aan ijzer in de voeding leiden tot bloedarmoede. De symptomen van bloedarmoede zijn zwakte, verminderde energie en kortademigheid.
Daarom is het duidelijk dat een beetje extra ijzer voor sommige mensen een bonus kan zijn.
In de huidige wereld vereist de voedingsleer echter een grondige controle van vitamine- en mineraalbronnen. De dubbelzinnigheid van de hoeveelheid ijzer die uit het kookgerei lekt, wordt niet als positief beschouwd omdat het niet regelmatig kan worden gecontroleerd.
Verschillende soorten gietijzeren kookgerei kunnen verschillende hoeveelheden ijzer uitlogen in het voedsel. Te veel ijzer in de voeding kan leiden tot het tegenovergestelde medische probleem, namelijk ijzervergiftiging. IJzertoxiciteit treedt op wanneer het ijzergehalte in het lichaam te hoog is. Dit kan symptomen veroorzaken als maagpijn, misselijkheid en overgeven.
Omdat de hoeveelheden uitgeloogd ijzer niet gekwantificeerd kunnen worden, wordt regulier gietijzeren kookgerei niet als volledig veilig beschouwd.
Wisselwerking met zuur voedsel
Je herinnert je misschien van je middelbare school wetenschapslessen dat zuren kunnen reageren met metalen. IJzer is een metaal. Een bekende eigenschap van normaal gietijzeren kookgerei is dat het in wisselwerking staat met zuur voedsel, waardoor het meer ijzer uitloogt.
Voorbeelden van zuur voedsel zijn vis, bewerkt voedsel en vlees zoals rundvlees. Bij het koken van dit voedsel met gewoon gietijzeren kookgerei reageert het ijzer in het kookgerei met de chemicaliën in het zure voedsel en geeft het meer ijzer af aan het voedsel.
Soms kan dit extra ijzer worden geproefd in het voedsel – de smaak kan worden omschreven als metaalachtig en flauw. Vaak heeft het extra ijzer echter geen invloed op de smaak van het voedsel, vooral wanneer er een grote hoeveelheid voedsel wordt gekookt.
Dit sluit aan bij de eerste zorg van regelmatige gietijzer kookgerei: ijzeruitloging is onvoorspelbaar en moeilijk te kwantificeren. Andere factoren die de hoeveelheid uitgeloogd ijzer kunnen beïnvloeden zijn de duur van het koken en de hoeveelheid warmte die op het kookgerei wordt toegepast.
Voor- en nadelen van geëmailleerd gietijzeren kookgerei
Geëmailleerd gietijzeren kookgerei kan gemakkelijker te onderhouden zijn dan gekruid gietijzer. Beide zijn bestand tegen hoge temperaturen. Hoewel u met geëmailleerd gietijzer extra voorzichtig moet zijn – het moet bij hete en koude temperaturen als glas worden betreden.
Lees meer over de voor- en nadelen van geëmailleerd gietijzer in mijn artikel hier.
F.A.Q.’S – Over geëmailleerd gietijzer kookgerei
Hier zijn een paar vragen die vaak gesteld worden over geëmailleerd gietijzer.
Is geëmailleerd gietijzer anti-aanbak
Geëmailleerd gietijzer is anti-aanbak als je niet droog kookt. Simpel gezegd heb je olie, reuzel, boter of een andere vloeistof in de bodem van de pan nodig.
Kun je eieren koken in geëmailleerd gietijzer?
U kunt absoluut eieren koken in geëmailleerd gietijzer.
Er zijn echter enkele eenvoudige trucs om elke keer een perfect gekookt ei op te dienen.
Bekijk mijn artikel hier voor de geheimen van de perfecte eieren.
Is emaille kookgerei niet giftig?
De emaillaag op gietijzeren kookgerei is niet giftig. Het is gemaakt van glas, en het is veilig te gebruiken op alle soorten kookplaten, inclusief inductie. Geëmailleerd gietijzer is ook een goede keuze voor wie een antikleefoptie zoekt.
Hoewel de emaillaag uiteindelijk zal slijten bij gebruik, is het niet schadelijk voor mens of dier. In feite kiezen veel mensen voor geëmailleerd kookgerei omdat het een van de veiligste opties op de markt is.
Conclusie – Is Geëmailleerd Gietijzer Veilig Om Te Gebruiken?
Geëmailleerd gietijzer is een veiligere optie dan gewoon gietijzer omdat het geen ijzer lekt, een natuurlijke antikleef kwaliteit heeft, en niet roest. Het is een betere materiaalkeuze voor kookgerei.
Eenpansgerechten