Keukenverbouwing Peapack-Gladstone, New Jersey: Hoe een huiseigenaar de blauw-witte keuken van haar dromen bouwde


Ruth Williams wachtte op het juiste moment om de keuken uit 1979 te renoveren in het huis in Peapack-Gladstone, New Jersey, waar zij, haar man en hun zoontje van middelbare leeftijd sinds 2002 woonden. Ze dacht dat het ideale moment voor haar keukenverbouwing november 2019 zou zijn.

“Ik wilde een schonere, frissere look en veel meer functionaliteit. Ik was het zat om op mijn knieën te moeten om potten en pannen uit de kasten te graven en deuren te hebben die uit hun scharnieren kwamen als je ze opende”, zegt Williams. “Dit moest de droomkeuken van Barbie worden. En toen sloeg Covid toe.”

De werkzaamheden liepen vertraging op tot vlak na Labor Day 2020, maar daarna verliep het vijf maanden durende project volgens plan, dankzij de heldere visie van Williams.

In maart 2021 kreeg Williams eindelijk de keuken van haar dromen, vol met Parijse bistrostoelen en unieke lantaarnhanglampen. Lees verder als ze vertelt hoe ze haar favoriete kamer in huis heeft verbouwd.

De keuken van de Williams voor (rechts) en na hun 2021 renovatie. Voor-foto met dank aan Ruth Williams. De verlichtingsarmaturen boven het eiland zijn de Aya pagode lantaarns van Ballard Designs; Williams schilderde het zelf om bij het fornuis te passen en voegde bladgoud accenten toe.

Het kiezen van de apparatuur

Williams wist welk kleurenpalet ze wilde – blauw en wit, “maar geen ziekenhuiswit,” zegt ze – en ze rekende erop dat haar nieuwe toestellen daar een groot deel van zouden uitmaken.

“Ik had een hele map met foto’s uit tijdschriften, en ik merkte dat ik steeds weer dezelfde foto’s nam,” zegt ze. “Er zaten bepaalde ontwerpelementen in mijn hoofd.”

Een van de interieurontwerpers waar ze steeds weer naar terugging was Caitlin Wilson uit Dallas. Williams had Wilson’s werk gezien in een woontijdschrift.

“Het was precies wat ik me in mijn hoofd had voorgesteld,” zegt Williams. “Ze had een BlueStar-gamma in dit prachtige aangepaste korenbloemblauw. Ik wist dat dat precies was wat ik ook wilde.”

Grappig genoeg was dat precies de kleur die ze tentoongesteld zag toen ze de showroom van Designer Appliances in Bedminster, New Jersey, bezocht en verkoopmanager Peter Tamburro ontmoette. Het leek voorbestemd te zijn. Haar eerste grote beslissing – het fornuis – was genomen. Ze bestelde een 36-inch versie van hetzelfde toestel.

Deze keuken van de in Dallas gevestigde binnenhuisarchitecte Caitlin Wilson inspireerde Ruth Williams tot het kiezen van een op maat gemaakt BlueStar fornuis nadat ze het in een woonblad had gezien. (Foto: Caitlin Wilson)
BlueStar fornuis en salamander in de showroom van Designer Appliances in Bedminster, New Jersey
Hetzelfde BlueStar fornuis in onze showroom in Bedminster, New Jersey. Toen Williams het in levende lijve zag, bevestigde dat haar beslissing om het tot het middelpunt van haar keuken te maken.
BlueStar fornuis en bijpassende afzuigkap in een witte keuken
Het BlueStar fornuis met bijpassende afzuigkap en gemengde metalen afwerkingen in de keuken van de Williams.

Wat haar andere selecties betreft, had Williams niet zoveel specifieke dingen in gedachten – ze wist gewoon dat ze alles analoog wilde hebben.

“Ik wilde niet echt sexy digitale computergestuurde apparaten die tegen me praatten of me vertelden wat ik moest doen,” zegt Williams. “Ik wilde een Sub-Zero, en ik wilde geen pratend fornuis. Ik wilde een grote knop om het aan te zetten. BlueStar is de enige die zo is.”

Naast het BlueStar fornuis met bijpassende afzuigkap en de Sub-Zero paneelklare koelkast, koos Williams voor een Miele stoomoven, een Bosch vaatwasser met paneel en een Marvel drankenkoeler.

“Eerlijk gezegd had ik het niet kunnen doen zonder Peters hulp. Hij had eindeloos geduld en was heerlijk om mee te werken,” zegt Williams. “Keukenverbouwingen zijn als bevallingen – het is het uiteindelijk allemaal waard, maar het proces kan ontmoedigend zijn!

Bosch vaatwasser met panelen en Sub-Zero koelkast in witte keuken
Aangepaste kasten verbergen een Bosch vaatwasser (net rechts van de gootsteen) en een Sub-Zero koelkast. De spiegeldeur van de koelkast draagt bij aan de lichte, heldere uitstraling van de ruimte.

Het ontwerp plannen

Williams werkte samen met keukenontwerpster Maggie Mangano, voorzitter en oprichter van MAM Designs Inc., in Basking Ridge, New Jersey, om haar droomkeuken tot leven te brengen.

“We hebben zo’n beetje alles veranderd,” zegt Williams. Ze verwijderden het schiereiland en ontwierpen een meer functionele kombuis lay-out met een eiland. Ze vervingen de achterdeur door openslaande deuren om meer licht binnen te laten en voegden er nog een paar toe om de formele eetkamer naar de keuken te openen. De eettafel bij de bestaande open haard is weggelaten en er is een gezellige zithoek gecreëerd. En ze verwijderden een natte bar achter in de keuken die deel uitmaakte van de gang om ook daar ruimte vrij te maken.

Mangano werkt met een kastenwinkel in het Amish-land in Pennsylvania, en dus werkten zij en Williams samen om veel meer kasten in de grotere ruimte toe te voegen en hun verfkleur te kiezen.

“Er zijn zo veel details om uit te kiezen, maar Maggie heeft me daarbij geholpen!” zegt Williams. De kasten en muren zijn geschilderd in Benjamin Moore White Dove. (“Met White Dove kan het nooit fout gaan,” zegt Williams.) Het wordt verzacht door een zandkleurig Phillip Jeffries Japans papierweef grassprietdoek op de aangrenzende muren.

Het verbergen van de vaatwasser en koelkast achter op maat gemaakte kasten creëert een huiselijker, minder industriële look, en het spiegelpaneel op de koelkast helpt om de kamer groter en luchtiger te laten lijken.

De twee spraken ook al vroeg over werkbladen.

“Ik vertelde Maggie dat ik een Carrara-marmeren look wilde, maar ik wilde geen marmer. Ik wil niet boos zijn op iemand in mijn familie omdat ze er vlekken op maken,” zegt Williams. Marmer is berucht om zijn gevoeligheid voor zure dingen zoals tomatensaus, die gemakkelijk vlekken op het aanrecht kan achterlaten.

Dus stuurde Mangano Williams naar haar marmeren bron, die haar hielp een aanrechtblad uit te zoeken dat het meest op Cararra leek, maar veel vergevingsgezinder was: een kwarts genaamd Karis van LG. “Het heeft een lage glans en delicate adering, dus het lijkt heel erg op Cararra,” zegt Williams. “Ik hou van deze werkbladen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken met azijn en water en er komen nooit vlekken op.”

Omdat het kookeiland zo lang is, stelde Mangano voor om aan één uiteinde een “tafel”-gedeelte toe te voegen met een contrasterend houten aanrechtblad. “Ik was eerst sceptisch, maar mijn man en ik gebruiken het bijna elke dag voor ontbijt en diner,” zegt Williams. Ze vonden het mahoniehout bij Grothouse.

Aan de andere kant is er een Marvel drankkoelkast en ruimte voor Williams kookboeken.

Marvel drankkoeler in witte en blauwe keuken
Het uiteinde van het kookeiland is voorzien van opbergruimte voor kookboeken en een Marvel drankenkoeler, die dorstige familieleden tijdens het eten uit de buurt van de kok houdt.

Het leven tijdens de verbouwing

Gedurende de vijf maanden dat er gewerkt werd, bereidde de familie Williams hun maaltijden voor in de woonkamer.

“We maakten maaltijden met gebruik van de broodrooster oven, koffiepot, en kookplaat,” zegt ze. “Ik liet minstens een keer per week de stoppen doorslaan als ik al die apparaten tegelijk probeerde te gebruiken!”

Waar de familie het meest van houdt

“Dankzij Maggie is de ruimte echt open,” zegt Williams. “De hele kamer heeft een licht, luchtig gevoel.”

Haar favoriete detail is in de aangrenzende zitkamer. “Williams: “Ik heb altijd al blauw-witte Delftse tegels willen hebben rond de open haard in de zithoek van de keuken. Een paar jaar geleden was ze aan het winkelen bij Borregaard Interior Design, een antiekwinkel in Peapack-Gladstone, en vond 24 blauw-witte Delftse tegels in een bureau.

“Ik kocht ze, nam ze mee naar huis en schrobde ze, pakte ze in en zette ze in mijn kelder, waar ze drie jaar bleven”, zegt ze.

Tot nu, bedoel ik. Ze zijn het perfecte accent om de blauwe accenten van de keuken en de zitkamer met elkaar te verbinden. “Ik hou ervan hoe ze het blauw en wit samenbrengen,” zegt ze.

Williams’ advies voor verbouwers

1. Luister naar je gevoel. Williams wist dat ze analoge apparaten wilde, maar ze investeerde in de Miele combi-stoomoven nadat ze hem had uitgeprobeerd tijdens een kookles in het experience center van het bedrijf in Princeton, New Jersey. “Het was geweldig,” zegt ze. “De oven vertelt je hoe laat je de garnalen erin moet doen en hoe laat je de broccoli erin moet doen. Ik heb het alleen nog niet echt gebruikt.”

2. Mix en match bronnen. Williams mag haar Delftse tegels dan hebben gevonden tijdens een gelukkig uitstapje naar een antiekwinkel, “al mijn andere blauw-witte items komen van HomeGoods!” zegt ze. “Ik ging van winkel naar winkel om goedkope, grote blauw-witte dingen te verzamelen. Ik denk dat ik voor geen enkel stuk meer dan 39,95 dollar heb betaald!”