Een koekenpan – in sommige delen van de wereld beter bekend als een koekenpan – wordt voornamelijk gebruikt voor het frituren en schroeien van voedsel.
Bij het frituren of schroeien van voedsel wordt dat voedsel bijna altijd gekookt op zeer hoge temperaturen, meestal alles tussen de 170 en 230 graden celsius op het fornuis en soms zelfs hoger dan dat.
Kan ik een Dutch oven gebruiken in plaats van een koekenpan? JA, je kunt een Dutch oven gebruiken in plaats van een koekenpan. Nederlandse ovens op bakwarmte koken je eten gelijkmatig, blijven niet aan de pan plakken en kunnen op verschillende warmtebronnen worden gebruikt. Door de diepte van een Dutch oven kun je ook een verscheidenheid aan gerechten bereiden, niet alleen frituren.

Laten we zowel de Dutch oven als de koekenpan in meer detail bekijken om te bepalen wat beide fornuizen bieden. Je zult de opvallende kenmerken voor jezelf zien die je je misschien niet hebt gerealiseerd.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Verschillende soorten koekenpannen
Inhoudsopgave
De details die we in dit segment van het artikel zullen onthullen, zullen uw besluitvormingsproces helpen vereenvoudigen en we zijn er zeker van dat u weet waarom wanneer het gebeurt.
Er zijn dus in wezen vijf soorten materialen waarvan koekenpannen of koekenpannen op de markt zijn gemaakt. Ze omvatten:
- Aluminium koekenpannen
- Gietijzeren koekenpannen
- Koperen koekenpannen
- Roestvrijstalen koekenpannen
- Beklede roestvrijstalen koekenpannen met een aluminium of koperen kern
Aluminium koekenpannen

Iets dat altijd als vanzelfsprekend wordt beschouwd over aluminium koekenpannen is dat ze warmte heel goed geleiden. Een alternatief voor aluminium zou iets zijn dat geanodiseerd aluminium wordt genoemd.
In de context van dit artikel zou een geanodiseerde aluminium koekenpan iets dikker, duurzamer en bestand tegen corrosie zijn dan uw traditionele aluminium koekenpan.
De andere populaire optie bij het vervaardigen van koekenpannen is koper. Een aantrekkelijk kenmerk van koperen koekenpannen is dat ze warmte heel goed geleiden, net als aluminium koekenpannen.
Voordat we verder gaan, wil ik nog even een opmerking maken over de eerste twee koekenpannen die we hebben genoemd.
Wanneer u tv-programma’s en films bekijkt – waar koks zich in een omgeving met hoge druk bevinden – vindt of spot u normaal gesproken overal aluminium en koperen potten en koekenpannen. Of dat nu in de keuken van een kasteel is of die van een groot en beroemd restaurant.
De uitstekende thermische geleidbaarheid is een kritische factor in de meeste van die gevallen, waar kwaliteitskoken op hoge snelheden moet worden gedaan.
Roestvrijstalen koekenpannen

Toch over naar roestvrijstalen koekenpannen. Een aantrekkelijk kenmerk van roestvrijstalen koekenpannen is dat ze helemaal niet gemakkelijk corroderen. Ze deuken niet en ze krabben niet.
Duurzaamheid is een kenmerkend kenmerk van uw roestvrijstalen koekenpan. Als het echter gaat om thermische geleidbaarheid en warmteretentie, edelstaal koekenpannen zullen het niet zo goed doen. Ze kunnen je zelfs behoorlijk irriteren.
Beklede aluminium koekenpannen

Dan hebben we beklede aluminium en koperen koekenpannen.
Bekleding, in de context van kookgerei, is wanneer u twee zeer verschillende metalen aan elkaar bindt met als enig doel de prestaties te verbeteren.
Ik heb in dit artikel al vermeld dat koperen en aluminium koekenpannen een uitstekende thermische geleidbaarheid hebben.
We weten nu ook dat roestvrijstalen koekenpannen lang niet zo goed presteren op dit gebied van koken.
Dus, als je echt van alle andere functies van roestvrijstalen koekenpannen houdt, maar niet de warmte krijgt die je nodig hebt bij het frituren of schroeien, zijn andere opties nodig.
Gevelbekleding wordt het op een na beste ding en veel mensen doen dat graag – ongeacht of er extra kosten en tijd zijn.
Gietijzeren koekenpannen

Tot slot zijn er ook gietijzeren koekenpannen. Het ding over gietijzeren koekenpannen is dat ze lang nodig hebben om te verwarmen. Als je ze echter eenmaal op de gewenste warmte hebt, dat hitte is behouden zeer wijll en het is gelijkmatiger verspreid dan op enig ander metaal.
Gietijzer kan ook op zeer hoge temperaturen bakken en schroeien, zonder dat er schade is aan de koekenpan of het voedsel dat u kookt.
Als je het belangrijke detail nog niet hebt gezien, zullen we het voor je spellen … Dutch Ovens zijn allemaal gemaakt van gietijzer. De vraag wordt dan moet ik een Dutch oven gebruiken in plaats van een koekenpan…
Gerelateerd lezen 5 Cast Iron Skillet Substitutes
Aanbevolen lees: Wat kan ik gebruiken in plaats van een Dutch Oven
Moet ik een Dutch Oven gebruiken in plaats van een Koekenpan?
Ik denk zeker dat het financieel logischer is om een Dutch oven in plaats van een koekenpan of koekenpan. De Braadpan is in staat om alles te doen wat een koekenpan kan doen, vooral omdat het is gemaakt van gietijzer.
Als u een restaurant of een grote huishoudelijke keuken runt, kunt u misschien beter iets meer kopen en gebruiken in de trant van aluminium, koper of bekleed roestvrij staal, omdat die de warmte veel sneller geleiden en de hoeveelheid druk waarmee u in de keuken te maken krijgt, minimaliseren.
Buiten dat is het echter logischer om gewoon de Dutch oven te kopen, omdat je dat niet gaat zijn. Frituren en elke dag verschroeiend eten.
Sommige dagen wil je bakken – boven een vuur of in een oven – en andere dagen wil je langzaam een gemene stoofpot koken.
Een braadpan – zelfs een gietijzeren – vertoont in dit opzicht beperkingen. Het enige wat je daar ooit zult krijgen, is een paar eieren bereiden, wat roerbakken of wat uien bakken.
Een Braadpan geeft je wat je wilt in de keuken en wanneer je het wilt. Dat omvat al het bovenstaande.
Hollandse ovens zijn hoger, dieper en veelzijdiger dan je conventionele koekenpan.
Gerelateerd lezen Hoe een geëmailleerde gietijzeren koekenpan te kiezen
Gekruide Dutch Ovens plakken niet, terwijl sommige koekenpannen dat wel doen
Als je ooit iets hebt moeten bakken of schroeien, met een koekenpan in huis, weet je als geen ander hoe rommelig het kan worden. We zijn niet allemaal professionele koks.
Afhankelijk van hoe heet de koekenpan is, kun je overal olie of vet spuiten, inclusief eventuele witte muren die je achter je fornuis hebt. Het reinigen van droog vet is de slechtste ervaring die iemand in een keuken kan tegenkomen. Vooral als het vet of de olie te drogen blijft.
Rekening houdend met veiligheid – het is niet prettig als het hete vet op je huid terechtkomt. Dat doet een beetje pijn en ik zou altijd adviseren dat je dat probeert te vermijden.
Wat je echter meer dan wat dan ook zal malen, is voedsel dat aan de koekenpan kleeft. Deels omdat je maaltijd een beetje verpest zal zijn, maar vooral omdat het een beetje een schoonmaaknachtmerrie voor je creëert.
Toegegeven, dat is niet bij alle koekenpannen het geval, want sommige zijn anti-aanbaklaag. Wanneer je echter een Dutch Oven gebruikt zul je nooit met dat ongemak te maken krijgen omdat de Dutch oven dieper is maar ook omdat een gekruide Dutch oven anti-aanbaklaag is.
Gerelateerd lezen Beste gietijzeren handvathoezen: gids
Laatste gedachten – Kan ik een Dutch Oven gebruiken in plaats van een Koekenpan?
Een Dutch oven kan elke taak uitvoeren die een koekenpan kan uitvoeren. Zeker als die koekenpan ook nog eens van gietijzer is gemaakt.
Terwijl koekenpannen gemaakt van andere materiaal hun plaats hebben zullen ze nooit de allround prestaties evenaren die een Dutch oven kan leveren.
- Warmte – Hot Hot Hot
- Gelijkmatige geleidbaarheid
- Natuurlijke antiaanbakeigenschappen
- Hoogte/diepte om andere kookstijlen te bereiden
- Gaat eeuwig mee – mits goed verzorgd
Succes met het bereiden van eten in je Dutch oven en/of koekenpan…
Eenpans kookrotsen
Aanbevolen lectuur
Als je nieuw bent bij Dutch ovens heb ik een artikel dat je op weg helpt met deze fantastische manier om je favoriete gerechten te bereiden.