Als u nieuw bent in de wereld van gietijzeren pannen en koken. Dan heeft u alle horrorverhalen gehoord die mensen hebben meegemaakt bij het “proberen” te koken met gietijzer.
Dus u wilt weten of een gietijzeren pan het waard is?
Gietijzeren kookgerei is de moeite waard in de vorm van pannen, bakplaten, koekenpannen, Nederlandse ovens en andere vormen van kookgerei. Het ijzer houdt de warmte vast en verspreidt deze gelijkmatig voor verschillende soorten kookwerk. Een gietijzeren pan is een onverslaanbaar stuk keukengerei vanwege zijn functionaliteit, duurzaamheid en veelzijdigheid.

Of het nu een betaalbaar of een duurder stuk kookgerei is, in een gietijzeren pan kunt u een assortiment heerlijke voorgerechten, maïsbrood, hoofdgerechten en zelfs desserts maken.
Dit zijn slechts enkele van de voordelen van gietijzeren pannen en andere soorten gietijzeren kookgerei. Laten we er nog een paar bekijken.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
5 redenen waarom een gietijzeren pan de moeite waard is?
Inhoudsopgave
Er zijn vele redenen waarom gietijzer kookgerei is veel beter dan andere soorten. Deze vijf redenen zijn veruit de belangrijkste.
Gietijzeren pannen zijn kostenbesparend
Ik zie voortdurend de uitspraak “waarom zijn gietijzeren pannen zo duur?” Elk product heeft verschillende prijzen, van betaalbaar tot duur en alles daartussenin. Gietijzeren producten zijn niet anders.
De meeste plaatselijke woonwinkels verkopen een koekenpan van goede kwaliteit voor ongeveer 15-20 dollar. Met gietijzer kunt u de smaak van uw zelfgekookte maaltijd van gewoon naar buitengewoon verheffen zonder een gat in uw zak te branden.
Gietijzer kookgerei is zakvriendelijk en verdeelt en behoudt de warmte gelijkmatig, net als het duurste, hoogwaardige kookgerei.
Gietijzeren pannen zijn sterk
Gietijzeren gieters maken gietijzeren pannen en potten die een leven lang meegaan. U vindt 75 jaar oude gietijzeren koekenpannen en Nederlandse ovens in antiekwinkels en tuinverkoop.
Ze zijn zo duurzaam dat ze bijna onverwoestbaar zijn, en het is moeilijk ze volledig te ruïneren.
Veel gloednieuwe gietijzeren pannen zijn voorgezoutenen men kan ze meteen gebruiken om knapperige aardappel hash te maken voor het ontbijt.
Een ander voordeel van voorkruiden is dat u uw gietijzeren pannen direct op elkaar gestapeld kunt bewaren. Als de kruiden een mooie, gelijkmatige laag vormen, zal dat helpen voorkomen dat ze afbrokkelen, in tegenstelling tot een koekenpan met antiaanbaklaag.
Gietijzeren pannen zijn anti-aanbak
Wat maakt gietijzeren pannen anti-aanbak? Het is het kruiden. Dat is een dunne laag gepolymeriseerde olie coating aangebracht aan de binnenkant van uw gietijzeren pan.
Een juist gekruide gietijzeren pan wordt ingewreven met olie en herhaaldelijk verhit. Hierdoor breekt de olie af tot een plastic-achtige substantie die zich aan het metaaloppervlak hecht.
Het geeft uw goed gekruide gietijzeren pan zijn anti-aanbak eigenschappen. De kruiden zijn veerkrachtig en chemisch gebonden aan het metaal, zodat u metalen lepels en spatels vrij kunt gebruiken, en het zal niet afschilferen.
Een goed gekruide gietijzeren pan staat gelijk aan anti-aanbak.
Zorg ervoor dat uw gietijzeren kookgerei goed gekruid is en verwarm het voor voordat u begint te koken, en het voedsel zal er zo weer uit glijden zonder te plakken.
Hittebestendigheid van gietijzer
Het voordeel van gietijzer is dat als je het eenmaal verwarmt, het heet blijft. Deze eigenschap van gietijzeren pannen staat bekend als hoge volumetrische warmtecapaciteit. Deze eigenschap is van fundamenteel belang wanneer je vlees wilt dichtschroeien.
Het warmtegeleidingsvermogen van gietijzer is laag. Om warmte om het gelijkmatig te verwarmen, moet men het boven een brander plaatsen en het 10 minuten voorverwarmen, waarbij men het halverwege draait. Of men kan hem 25-30 minuten in een hete oven zetten alvorens hem te gebruiken.
Een andere uitstekende kwaliteit is zijn hoge emissiviteit of de neiging om warmte-energie van zijn oppervlak uit te stralen. Het heeft een emissiviteit van 0,64.
Wanneer u erin kookt, krijgt de buitenkant van het voedsel de warmte, en staat het kookoppervlak in contact met de warmte. Deze eigenschap maakt gietijzer perfect voor het braden van groenten en kip.
Oud is goud
De oude Wagner en Griswold pannen uit het begin van de 20e eeuw zijn onbetaalbaar. Vroeger maakten gieters gietijzeren pannen met behulp van zandmallen.
Na voltooiing braken ze de mal en polijstten het kookgerei tot het glad was. Oude gietijzeren pannen hebben een gladde afwerking. In de jaren 50 stroomlijnden de fabrikanten de productie van gietijzer, en lieten ze de laatste polijststap uit het proces weg.
Als gevolg daarvan heeft modern gietijzer een hobbelig en kiezelachtig oppervlak. Het is een klein verschil. Hoewel de materiaal is hetzelfde, de productiemethode is in de loop der tijd veranderd.
Als uw gietijzeren pan perfect gekruid is, zullen zowel vintage als modern gietijzer een antikleefoppervlak hebben, maar het vintage spul zal altijd superieur zijn.
‘De beste manier om een biefstuk te bereiden is gegrild boven open vuur of gesauteerd in een gietijzeren koekenpan.’
-Roy Yamaguchi
Onderhoud en verzorging van gietijzeren pannen
Om uw gietijzeren werkpaard in topvorm te houden, volgen hier enkele richtlijnen:
Seizoen om de juiste redenen
U kunt seizoen voor extra bescherming en een lange levensduur. Om hem te kruiden, hoeft u hem alleen maar te verwarmen op de stovetop totdat u rook van het ijzer ziet komen.
Wrijf een beetje bakolie erop en laat het afkoelen. Herhaal deze stappen een paar keer en uw gietijzeren pan is klaar.
Wassen na elk gebruik
Gebruik de schrobkant van de spons of een schuurspons om uw gietijzeren pan na elk gebruik met afwasmiddel af te wassen en onmiddellijk te drogen. Geen vaatwassers toegestaan.
Seizoen na elke wasbeurt
Zet een gietijzeren koekenpan boven de brander op hoog vuur. Als het water opdroogt, voeg dan wat canolaolie toe en wrijf het rond met een papieren handdoek. Blijf verwarmen tot de rook eraf gaat. Laat het afkoelen.
Stop Roest op Gietijzer
Water is de vijand van uw gietijzer. Laat uw ijzer nooit weken of nat achter. Droog uw pan altijd af met een papieren handdoek na elke wasbeurt. Zelfs een enkele watervlek leidt tot een roest op uw gietijzer.
Gerelateerd lees beste keukengerei voor gietijzer
Final Thoughts – Is een gietijzeren pan de moeite waard?
Gietijzer is onbetaalbaar en maakt een heropleving door. Het is de beste tijd om een gietijzeren pan aan te schaffen en je kookkunst naar een hoger niveau te tillen.
Het mooiste is dat je geen fortuin hoeft uit te geven om dit veelzijdige en stevige kookgerei in handen te krijgen. Ga naar de dichtstbijzijnde rommelmarkt en begin met zoeken.
Je zou zomaar de jackpot kunnen winnen met een vintage Griswold of op zijn minst een Lodge of Camp Chef.
Er zijn ook mensen bekend die de crème de la crème, een oud geëmailleerd stuk Le Creuset gietijzeren kookgerei voor een geweldige prijs op de kop tikken.
One-Pot Cooking Rocks
Bron
MSU
Pan Handler