Hoe maak je een wasmachine schoon en stop schimmel


Als je een wasmachine schoonmaakt, verwijder je niet alleen pluizen en stof. Je vecht tegen schimmel en meeldauw, om nog maar te zwijgen van de muffe geur die daarmee gepaard gaat. De enige manier om de geur op afstand te houden is het reinigen van uw machine, een wasdag per keer.

Toen voorlader wasmachines eind jaren 90 voor het eerst op de markt kwamen in de VS, vielen ze in de smaak bij de mensen omdat ze geen ouderwets roerwerk hebben. Ze kunnen kleren wassen zonder de stof te beschadigen. Maar dat is niet hun enige voordeel: Hoewel de meeste Amerikanen nog steeds een bovenlader hebben, worden voorladers steeds populairder omdat ze de kleding grondiger reinigen, stiller en efficiënter werken, u meer installatiemogelijkheden bieden (ze kunnen bijvoorbeeld worden gestapeld, wat enorm is) en sneller centrifugeren, wat tijd en energie bespaart tijdens het drogen.

Maar er is één nadeel: voorladerwasmachines kunnen lastig te onderhouden zijn. Dat is iets wat je moet weten, nou ja, voor als je droom wasmachine en droger set zijn front load stijl.

Het enige wat echt nodig is, is consistentie, te beginnen met de allereerste lading die je erin gooit. Lees verder voor onze onfeilbare reinigingsformule om te voorkomen dat uw machine gaat stinken door schimmel en meeldauw, plus tips van experts om het onderhoud te vergemakkelijken.

Waarom ruiken voorlader wasmachines slecht?

Laten we eerst eens kijken naar de boosdoener achter dit probleem: schimmel. Waar komt het vandaan, en waarom voorladers? Hoe geweldig deze machines ook zijn, de manier waarop ze gebouwd zijn bevordert schimmelgroei. De deur moet waterdicht en luchtdicht zijn om lekken te voorkomen, en de onderdelen die de deur afsluiten kunnen schimmelveroorzakend vocht vasthouden.

Daarom is schimmel waarschijnlijk het grootste knelpunt in het debat over voorlader versus bovenlader wasmachine.

Voorladerwasmachines hebben een zware rubberen pakking die de deur omsluit en een lekvrije afdichting vormt die wasmiddel en water binnenhoudt tijdens het wasprogramma. Bovendien zijn de wasmiddeldispensers van voorlader wasmachines berucht om hun slechte afvoer. Zelfs de trommel van deze machines kan vocht vasthouden op een manier die wasmachines met bovenlader niet kunnen, omdat het kan verdampen via de ruimte rond het deksel.

Water, overtollig wasmiddel en oliën van uw kleding kunnen zich op deze drie plaatsen ophopen, waardoor een waar buffet ontstaat voor schimmel, meeldauw en bacteriën.

Na verloop van tijd kan je wasmachine een muffe geur ontwikkelen als gevolg van schimmel- en meeldauwgroei. Als het uit de hand loopt, zal ook uw kleding deze geur gaan verspreiden. Totdat deze problemen door de fabrikanten zijn opgelost – en daar wordt aan gewerkt – moet u schimmel in de gaten houden als u kiest voor een voorlader wasmachine.

Weet u niet zeker of u een front- of een toplader wilt? Onze laatste vergelijkingsvideo weegt alle voors en tegens af.

Hoe voorkomt u geurtjes in een voorlader wasmachine

Het vergt slechts een beetje regelmatig schoonmaken om uw voorlader wasmachine vrij te houden van schimmel, meeldauw, en de bijbehorende stank. U kunt het nog makkelijker maken door deze tips in uw wasroutine op te nemen:

  • Gebruik altijd HE wasmiddel. Ze zijn speciaal ontwikkeld om te reinigen met minder water en sop dan gewoon wasmiddel, wat betekent dat er minder zeep kan achterblijven in de trommel, pakking en dispenser. Gebruik geen wasmiddelen die alleen geschikt zijn voor de voorlader.
  • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel. Als je te veel wasmiddel gebruikt, ruiken je kleren niet lekkerder en worden ze ook niet schoner. Integendeel, het werkt juist averechts: het spoelt niet helemaal weg. Het teveel aan wasmiddel zal zich ophopen in de kuip en de pakking, waardoor schimmel zich kan vastvreten en er een vieze film op je kleren achterblijft.
  • Overweeg een wasmiddel op plantaardige basis. Veel commerciële vloeibare wasmiddelen zijn op petroleumbasis, waardoor de kans groter is dat ze een vettig, filmachtig residu achterlaten in je machine – vooral als je te veel gebruikt. Wasmiddelen op plantaardige basis spoelen schoner weg bij elke wasbeurt.
  • Gebruik af en toe bleekmiddel of borax. Laat één keer per week uw wasmachine draaien zonder kleding op een heet programma. Voeg een ½ kopje bleekmiddel of borax (een natuurlijk voorkomend mineraal, natriumtetraboraat, dat het water zachter maakt, het wasmiddel een boost geeft en zeepresten helpt verwijderen) toe aan de lading om de trommel en de rubberen pakking te schrobben. U kunt ook een beetje bleekmiddel toevoegen aan uw wekelijkse lading witte was om uw wasmachine op te frissen.
  • Inspecteer de afvoerslang. In zeldzame gevallen kan uw afvoerslang te ver in de afvoerpijp zijn geduwd, zodat vuil water terug in de machine loopt en een muffe geur veroorzaakt. In het ideale geval moet de slang aan de zijkant van de standpijp worden geklemd om dit probleem te voorkomen.

Een goede tip: Negeer niet het duidelijkste teken dat uw wasmachine een kleine behandeling nodig heeft: een automatisch alarm. Dat klopt, veel wasmachines laten het u weten als ze schoongemaakt moeten worden. Onze favoriete voorlader om schimmel te voorkomen, de GE GFW850SPNRS, laat u bijvoorbeeld weten wanneer het tijd is om de zelfreinigingscyclus uit te voeren. Hij heeft ook ingebouwde functies om schimmel te helpen voorkomen, zoals een ontluchtingssysteem genaamd UltraFresh en antibacteriële Microban-oppervlakken.

Hoe maak je een voorlader dagelijks schoon?

We hebben allemaal gehoord van het gezegde: “Een ons preventie is een pond genezing waard.” Deze wijze woorden zijn zeker van toepassing op een voorlader wasmachine. Neem deze stappen om een voorlader schoon te maken nadat u de laatste lading van de dag in de droger hebt gedaan.

1. Verzamel de benodigdheden

Je hebt maar twee basisbenodigdheden nodig: een zachte, schone doek en een multifunctionele reiniger (wij houden van Biokleen). Bewaar ze in je waskamer, dan kun je deze stappen gemakkelijker onthouden.

2. Maak de pakking schoon

Besprenkel de doek met schoonmaakmiddel en veeg de pakking rond de deur schoon. Zorg ervoor dat je het voorzichtig terugvouwt om ook de binnenkant schoon te maken. Je zou verbaasd kunnen zijn over wat je daar vindt: haren, haren van huisdieren, stickers van kleding, pluizen… Er zal ook overtollig water zijn.

3. Druk op de wasmiddeldispenser

Gebruik je vertrouwde schoonmaakmiddel en doekje om de wasmiddellade schoon te vegen.

4. Laat ze drogen

Laat de dispenser open en de deur op een kier staan, zodat ze volledig kunnen uitdrogen. Deze stap is het belangrijkst. Als u niets anders doet, is de deur openlaten zodat het water kan verdampen de sleutel. Vraag uw gezinsleden om dit te doen, zelfs als ze niet verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken.

Hoe kunt u uw voorlader wasmachine diep reinigen?

Ongeveer een keer per maand, of vaker als u een veel van wasgoed, zult u uw voorlader wasmachine een meer grondige reiniging willen geven. Volg de onderstaande stappen als u zich afvraagt hoe u een voorlader wasmachine schoonmaakt, inclusief de trommel.

1. Benodigdheden verzamelen

Voor dit eenvoudige proces, heb je nodig:

  • Een zachte, schone doek
  • Multifunctionele reinigingsspray (wij vinden Biokleen lekker)
  • Gedestilleerde witte azijn, bleekmiddel, of Borax en wassoda; je kunt ook een commercieel schoonmaakmiddel zoals Affresh gebruiken

2. Veeg de gevaarlijke zones schoon

Veeg het wasmiddeldoseerbakje, de trommel, de pakking van de deur en de buitenkant van de machine schoon met een zachte doek die u met schoonmaakmiddel hebt besprenkeld. Veeg ook de droger schoon als u toch bezig bent.

3. Maak de trommel schoon

Voeg een reinigingsmiddel naar keuze – 2 kopjes gedestilleerde witte azijn, ¼ kopje bleekmiddel, wat Borax en wassoda of een commercieel reinigingsmiddel zoals Affresh – rechtstreeks toe aan de trommel en voer een heet programma uit zonder kleding. Als uw wasmachine niet specifiek een heetwatercyclus heeft, kies dan de instelling “witte was”, “vlekken” of “zwaar”. Kies handmatig een tweede spoelcyclus als uw wasmachine er een heeft. Als dat niet het geval is, voert u dezelfde cyclus een tweede keer uit zonder het reinigingsmiddel.

4. Laat ze drogen

Laat de deur en de wasmiddellade open zodat ze kunnen drogen nadat de cyclus is afgelopen.

Als je wasmachine hierna nog steeds stinkt, herhaal je stap 1 tot en met 4 totdat de geur verdwenen is.

Pro Tip: Miele-wasmachines mogen NIET worden schoongemaakt met bleekmiddel; dit kan de onderdelen van de machine beschadigen. Gebruik gewoon het programma “machine reinigen” en veeg het wasmiddelbakje uit (zelfs als uw machine de TwinDos automatische wasmiddelverdeler heeft en u deze niet gebruikt). Het bedrijf zegt ook dat u geen commercieel reinigingsmiddel moet gebruiken voor de buitenkant, omdat deze te schurend zijn. Een vochtige doek zou voldoende moeten zijn. U kunt een reinigingsmiddel voor roestvrij staal gebruiken om de trommel schoon te maken.

Conclusie

Hoewel ze iets meer onderhoud vergen dan bovenladerwasmachines, komen voorladerwasmachines er volgens ons nog steeds als beste uit. Ze zijn uitstekend in het reinigen van kleding, en ze zijn energiezuinig.

Als je de tijd neemt om je voorlader wasmachine schoon te houden, blijft je kleding in topconditie en ruikt het zo fris mogelijk. Het is geen al te grote klus als je het deel laat uitmaken van je routine.

Maar als dit te veel van het goede is, overweeg dan een bovenlader – die vergt vrijwel geen onderhoud.