Gas vs Elektrisch fornuis: Wat is beter voor thuiskoks?


Gas vs elektrisch fornuis: U wilt weten wat de slimmere keuze is voor uw keuken. Helaas is er geen eenduidig antwoord. Elk fornuis heeft zijn eigen voor- en nadelen, en hoe u kookt zal u helpen bepalen welk fornuis voor u de juiste is.

Of u voor een gas- of elektrisch fornuis kiest, kan echter afhangen van welke energiebron voor u beschikbaar is. Volgens de federale Energy Information Administration heeft slechts ongeveer de helft van de Amerikaanse huizen toegang tot aardgas. Dat beperkt uw opties aanzienlijk, tenzij u bereid en in staat bent om zelf propaan te installeren.

Als u het geluk hebt te kunnen kiezen tussen een elektrisch of een gasfornuis, kunnen wij u helpen de verschillen te zien en te beslissen welk fornuis het best aan uw kookbehoeften voldoet.

Vraagt u zich af of het de moeite waard is om meer te betalen voor een hybride fornuis met gaspitten en een elektrische oven, oftewel een dual fuel fornuis? Ook over die optie hebben we de details.


Bosch HGI8056UC 800 Serie fornuis in een keuken
De Bosch HGI8056UC 800 Series is onze favoriete gasfornuisoptie.

Gas vs. Elektrisch fornuis: Belangrijkste verschillen

Installatie

Om een gasfornuis te installeren, moet u idealiter in een gebied wonen waar een aardgasleiding aanwezig is.

Als u echter in een huis met een tuin woont, kunt u buiten een bovengrondse LP-tank (ook wel propaan genoemd) installeren. Het is niet het mooiste om naar te kijken, maar je hoeft hem waarschijnlijk maar eens per jaar bij te vullen. U kunt de tank ook gebruiken om voorzieningen als een gashaard van stroom te voorzien, als u er zo een wilt.

Aan de andere kant, als uw huis momenteel een gasfornuis heeft en u wilt een elektrisch fornuis inruilen, hebt u mogelijk een nieuw circuit nodig omdat elektrische fornuizen meer stroom vereisen dan een typisch huishoudelijk stopcontact levert. Voordat u de overstap maakt van een gasfornuis naar een elektrisch fornuis of een dual fuel fornuis, raden wij u aan een elektricien de elektrische leidingen in uw keuken te laten beoordelen.

De waarheid over inductiekoken. Onze exclusieve video review.

Uiterlijk

Een gasfornuis geeft een keuken een professionele uitstraling. Vaak is het het middelpunt van de ruimte en geeft het meteen aan dat er iemand in huis is die van koken houdt. Echter, een gasfornuis is moeilijker schoon te houden, en het kan er rommelig uitzien.

Een elektrisch fornuis met een glad glazen blad ziet er daarentegen strak en eigentijds uit en is gemakkelijker schoon te houden. Dat maakt het aantrekkelijk voor iedereen die een rommelvrije keuken wil.

Prestaties

We zullen hieronder ingaan op de belangrijkste verschillen in wat beter is voor koken op het fornuis, bakken en braden. U kunt echter met beide brandstoffen goede resultaten behalen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is gas niet per se beter voor koken op het fornuis, en elektrische ovens hebben slechts een klein voordeel als het gaat om consistente prestaties.

Doorverkoopwaarde

Hoe een kooktoestel de doorverkoopwaarde van uw huis zal beïnvloeden, hangt grotendeels af van de voorkeuren van potentiële kopers. Degenen die fanatieke koks zullen houden van de uitstraling van een keuken met een professionele-stijl bereik. Echter, mensen met een smaak voor strak modern design zal neigen naar een keuken met een bereik of kookplaat die een glad glas keramisch oppervlak heeft.

Ongeacht of het gas of elektrisch is, een high-end fornuis of kookplaat zal een betere indruk maken.


FAQs over gas en elektrische fornuizen

Café CES700P2MS1
De Café CES700P2MS1 is ons favoriete elektrische fornuis. We houden vooral van de zachte witte matte afwerking, die ook vingerafdrukbestendig is!

Wat is beter in koken?

Een gaskookplaat warmt sneller op dan een elektrische, waardoor hij beter is voor het bereiden van iets met een zeer korte kooktijd, zoals een omelet. Gas is ook erg snel. Zodra je naar een lagere stand overschakelt, vermindert het warmteniveau. Als u chocoladepudding maakt, kunt u het vuur lager zetten zodra de pudding dikker wordt om te voorkomen dat de pudding verschroeit. Chef-koks zijn dol op gas, omdat ze zo de warmte onder sauzen onder controle kunnen houden, zodat ze niet stremmen of te geconcentreerd worden.

Elektrische fornuizen doen er langer over om op te warmen, maar als ze dat eenmaal doen, halen ze het in. Een elektrisch element brengt een pan water aanzienlijk sneller aan de kook dan een gasbrander; sommige elektrische fornuizen kunnen 6 liter water aan de kook brengen in minder dan 15 minuten, terwijl gasfornuizen er meestal 25 minuten over doen.

Hoe gelijkmatig gas en elektrische fornuizen koken, of u nu hamburgers bakt of een stoofpotje laat sudderen, zal tot op zekere hoogte afhangen van wat voor soort kookgerei u gebruikt. Elektrische fornuizen geven zeer gelijkmatige bruinings- en braadresultaten als je een pan gebruikt met een perfect vlakke schijf op de bodem die goed contact maakt met het fornuis. Gasfornuizen geven daarentegen betere bruiningsresultaten wanneer u kookt in een zogenaamde beklede pan met een binnenlaag van aluminium die van de bodem van de pan tot aan de zijkanten reikt.

Om op elk type kookplaat een gelijkmatig sudderproces te krijgen, kun je het beste een beklede pan gebruiken, omdat die de warmte langs de zijkanten omhoog kan geleiden. Wanneer je een pan met een platte bodem gebruikt, kun je schroeiplekken krijgen op het punt waar de bodem de zijkanten raakt.

Welke heeft een betere oven?

Een elektrische oven heeft een gelijkmatigere temperatuur en bakt dus gelijkmatiger. De gasovens die tegenwoordig op de markt zijn, zijn echter sterk verbeterd ten opzichte van oudere ovens, en vele bakken even goed als een elektrische oven.

Hoewel men denkt dat gasfornuizen beter zijn in braden omdat ze een open vlam hebben zoals een buitengrill, worden elektrische fornuizen over het algemeen gelijkmatiger bruin. Er zijn echter maar weinig fornuizen die steaks het soort donkerbruine korst geven die ze krijgen als ze buiten worden gebakken.

Gasfornuizen met infrarode braadketels, zoals een Wolf-fornuis, doen het beste werk om de knapperige resultaten van een grill te benaderen.

Bekijk onze exclusieve videoreview om te zien waarom Wolf fornuizen tot onze vaste top behoren.

Wat is goedkoper?

Er is geen groot verschil tussen de kosten van gas- en elektrische kooktoestellen, zolang ze dezelfde grootte hebben en in dezelfde lijn van toestellen zitten. Kenmerken en styling hebben het grootste effect op de prijs. Naarmate het aantal extra’s toeneemt en de vormgeving verfijnder wordt, worden apparaten duurder.

Een dual fuel fornuis met een gaskookplaat en een elektrische oven is premium geprijsd; hoeveel het groter is dan all-gas en all-electric opties hangt af van het merk.

Wat is veiliger?

Je moet voorzichtiger zijn met gasbranders omdat ze een open vlam hebben. Mouwen, gordijnen, theedoeken, en pannenlappen kunnen gemakkelijk vlam vatten.

Op een elektrische kookplaat bestaat het grootste gevaar uit een brandwond door het aanraken van het hete gladde oppervlak. De meeste glaskeramische kookplaten hebben een heet-oppervlak-indicator die oplicht als de kookplaat heet is, om u eraan te herinneren dat u voorzichtig moet zijn.

Elektrische fornuizen zijn ook beter voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Gasfornuizen stoten koolmonoxide en stikstofdioxide en andere verontreinigende stoffen uit in de lucht, waardoor ze problematisch kunnen zijn voor mensen met een aandoening aan de luchtwegen. Daarom is het absoluut noodzakelijk om boven een gasfornuis een afzuigkap te installeren die naar buiten afvoert.

Bij gastoestellen bestaat ook het risico van een gaslek. Als een gasfornuis correct is geïnstalleerd, is het onwaarschijnlijk dat het gaat lekken. Maar als uw huis gastoestellen heeft, moet u een koolmonoxidedetector hebben en deze goed laten werken.

Elektrische kookplaat schoonmaken
Een elektrische kookplaat is eenvoudig schoon te maken, tenzij er voedsel aan het oppervlak is vastgeschroeid.
Een gasfornuis schoonmaken
Om de branderpan van een gasfornuis schoon te maken, moeten het rooster en de brander worden verwijderd.

Wat is makkelijker schoon te maken?

Een elektrisch fornuis is eenvoudiger. Op een gasfornuis zijn er branders, roosters, en branderpannen, die allemaal spleten hebben en moeilijk te onderhouden zijn. Om ze grondig schoon te maken, moeten ze van de kookplaat worden gehaald, in de gootsteen worden gedompeld en weer op hun plaats worden gezet. Vaak zijn ze groot, zwaar en onhandelbaar. Als de roosters van gietijzer zijn, kunt u ze het beste kruiden zoals u een gietijzeren pan zou kruiden om ze glanzend te houden.

Hoewel u het glaskeramische oppervlak van een elektrisch fornuis in theorie alleen maar hoeft schoon te vegen, kunnen gemorste vloeistof en spatten inbranden en moeilijk te verwijderen zijn. Om een elektrisch fornuis in onberispelijke staat te houden, is het belangrijk om spatten zo snel mogelijk op te ruimen met een natte spons of papieren handdoek. Als er aangebrande resten ontstaan, moeten deze worden afgeschraapt met een scheermesje of een glasschraper die voor dit doel is gemaakt, waarbij het mesje in een hoek van 45 graden wordt gehouden. Scotch-Brite Glass Cooktop Cleaning Wand is een ander handig hulpmiddel voor hardnekkige vlekken.

Op elektrische kookplaten moet u het gebruik van glasreinigers zoals Windex vermijden, die kunnen strepen achterlaten, evenals schurende reinigingsmiddelen of schuursponsjes die krassen kunnen veroorzaken. Om het oppervlak van de glazen kookplaat te polijsten en vlekken te verwijderen, gebruikt u een kleine hoeveelheid van een glaskeramische reiniger gemaakt door EZ Brite, Weiman, Carbona, of Affresh en een zachte schone doek.

Wij raden sterk ovens aan met traditionele hoge hitte zelfreinigende cycli. Vrijwel alle elektrische ovens zijn zelfreinigend, maar sommige gasfornuizen zijn dat niet, vooral als ze niet duur zijn of een professionele stijl hebben. Als een zelfreinigende oven belangrijk voor u is, en wij denken dat dit zo zou moeten zijn, zorg er dan voor dat elk gasfornuis dat u overweegt te kopen er een heeft. Neem geen genoegen met een stoomcyclus, die alleen lichte vlekken losmaakt.

Wat is milieuvriendelijker?

Gasfornuizen en elektrische fornuizen zijn geen energievreters. Kooktoestellen zijn verantwoordelijk voor slechts ongeveer 4,5 procent van de energiekosten van een gemiddeld huishouden.

Dat gezegd hebbende, de kosten van gas zijn lager dan die van elektriciteit.

Elektrische kooktoestellen zijn echter energiezuiniger dan gastoestellen, omdat er minder warmte in de lucht verloren gaat.


Wolf DF30450SP
Dual fuel fornuizen combineren een gaskookplaat met een elektrische oven. De Wolf DF30450SP combineert het beste van beide.

Dual Fuel Fornuis: Het beste van twee werelden?
Als u niet kunt beslissen wat beter voor u is, een gas- of elektrisch fornuis, kan de oplossing zijn om te investeren in een dual fuel fornuis met een gaskookplaat en een elektrische oven. Het geeft u de open vlam en controle over de warmte die koks zo fijn vinden aan gas en een oven die gelijkmatig bakt. Het is een compromisloze optie, maar het kost u wel een meerprijs en u moet toegang hebben tot zowel aardgas als een elektriciteitsleiding van 220 tot 240 V. Dat betekent dat u niet alleen meer moet betalen voor een dual fuel fornuis, maar ook voor het installeren van een LPG-tank of het inschakelen van een elektricien.

Ontdek wat een dual fuel-fornuis tot het ultieme kooktoestel maakt en bekijk onze topkeuzes in onze exclusieve videoreview.


Gas vs. Elektrisch fornuis: Onze topkeuzes

Bosch HGI8056UC 800 Serie

We bevelen de Bosch HGI8056UC 800 Series ten zeerste aan voor zijn combinatie van hoogwaardig design, betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Op de kookplaat bevinden zich 5 branders, waaronder een middelste met een krachtig vermogen van 18.000 BTU voor een grote voorraadpot. Onder de 4,8 kubieke meter zelfreinigende, convectie oven bevindt zich een warmhoudlade.

Meer informatie over dit Bosch fornuis en onze andere favoriete gasfornuizen.


Café CES700P2MS1

Als u hebt gekozen voor een elektrisch fornuis, denken wij dat de Café CES700P2MS1 is de beste die u kunt kopen. Hoewel hij minder kost dan veel luxueuze modellen, heeft hij een indrukwekkende professionele stijl die uw keuken onmiddellijk zal opwaarderen. De kookplaat heeft vijf verwarmingselementen, waaronder een Power Boil-element met een hoog wattage en een middenelement om voedsel warm te houden. De grote convectieoven heeft een zelfreinigende functie en een stoomreinigende functie. De oven heeft een airfryer-instelling, zodat u mee kunt doen aan de gezonde frituurtrend zonder te hoeven investeren in een aanrechtmodel. Onder de oven bevindt zich een warmhoudlade. U kunt de GE op uw smartphone aansluiten, zodat u hem op afstand kunt programmeren, spraakopdrachten kunt geven en automatisch nieuwe functies ontvangt zodra ze worden geïntroduceerd.

Meer informatie over dit Café-assortiment en onze andere favoriete elektrische fornuizen.


Het beste dual-fuel fornuis 2022: Wolf DF30450SP

Wolf DF30450SP

Als u bereid bent te investeren in een dual fuel fornuis, is het allerbeste model de Wolf DF30450SP. Dit luxe fornuis heeft een onberispelijke afwerking die het onderscheidt van fornuizen van bijna elk ander merk op de markt. In uw keuken zal het fornuis opvallen door zijn robuuste, professionele ontwerp en door zijn uitstekende prestaties, zowel op het fornuis als in de oven.

De Wolf heeft vier gasbranders van verschillend vermogen, waaronder één met 20.000 BTU om water snel aan de kook te brengen. Elk van de branders kan worden teruggebracht tot een ultralaag vermogen van 300 BTU voor het smelten van chocolade of het warmhouden van voedsel. In de zelfreinigende convectieoven met een inhoud van 5,1 kubieke meter bevinden zich drie rekken, waarvan er één naar buiten glijdt zodat u gemakkelijk een kip kunt bedruipen of een topping op een ovenschotel kunt leggen. Terwijl de branders worden in- en uitgeschakeld met gebruiksvriendelijke grote knoppen, wordt de oven bediend met een touchscreen bedieningspaneel dat 10 kookstanden en meer dan 50 voorgeprogrammeerde recepten biedt. Een sonde voor het koken op precieze temperaturen is inbegrepen.

Ontvang onze exclusieve, gedetailleerde kijk op Wolf’s nieuwste dual fuel line-up.


Conclusie

Zolang u een fornuis van hoge kwaliteit koopt, kunt u uitstekende kookresultaten krijgen, ongeacht of u voor een gas- of elektrisch model kiest. Veel mensen moeten de keuze maken op basis van welke energiebron in hun huis beschikbaar is.

Terwijl degenen die graag koken de voorkeur geven aan gasfornuizen omdat ze snel reageren, koken elektrische fornuizen sneller en, indien gebruikt met het juiste kookgerei, zeer gelijkmatig.

In het algemeen bakken elektrische ovens gelijkmatiger, maar veel gasovens geven ook geweldige resultaten.

Het komt echter vaak voor dat koks die zweren bij koken op gas, zodra ze er eenmaal aan gewend zijn, van elektrische fornuizen gaan houden.

Als u zich een hogere prijs kunt veroorloven en extra kunt betalen om zowel gas- als elektrische leidingen in uw keuken te installeren, biedt een dual fuel fornuis u het beste van beide werelden.

Maar wij zijn ervan overtuigd dat u een geweldige kok kunt zijn en een prachtige keuken kunt hebben, ongeacht welk type fornuis u installeert.