Laten we eerlijk zijn, we hebben ons allemaal wel eens schuldig gemaakt aan het vastplakken of aanbranden van voedsel op het email van een Nederlandse oven of gietijzeren pan. Als u dat niet hebt gedaan, durf ik te wedden dat er na vele jaren gebruik vlekken op uw Nederlandse oven zitten. Nou, ik ga je een eenvoudige en snelle les geven over hoe je een geëmailleerde Dutch oven schoonmaakt.
Doe eerst genoeg water in de oven of gietijzeren pan om een pasta te maken met zuiveringszout. Schrob de binnenkant van de oven lichtjes met een zachte nylon schuurspons tot de vlekken verwijderd zijn, spoel af en voeg water en afwasmiddel toe om de overtollige pasta te verwijderen. Spoel en droog grondig. Hardnekkiger vlekken een paar uur laten weken in water en zuiveringszout.

Grote zorgvuldigheid is geboden bij het schoonmaken van een geëmailleerde Nederlandse oven met zuiveringszout. Er zijn veel variabelen: het email is oud, goed gebruikt, gechipt, en goed bevlekt.
Hardhandige tactieken met schurende schoonmaakmiddelen om te proberen hardnekkige vlekken te verwijderen met staalwol of een magische gum zijn gebonden aan het dof maken van het email en na verloop van tijd zal uw eten gaan plakken. Je zegt waarschijnlijk tegen jezelf hoe maak ik mijn Nederlandse oven dan?
Ik geef u de beste manier om uw geëmailleerd kookgerei zoals uw favoriete pan de Le Creuset Dutch oven of taaie vlekken van een gietijzeren koekenpan op te frissen. Het goede nieuws is dat u geen schuurspons nodig heeft. Een beetje warm water, heet water, afwasmiddel, een spons en een papieren handdoek maken de binnenkant van uw Dutch oven schoon als er weinig vlekken zijn.
Ik heb ook nog een paar extra tips, bijvoorbeeld voor het verwijderen van aangebrand voedsel uit geëmailleerd gietijzer. Tips voor het schoonmaken van uw geëmailleerde Dutch oven na dagelijks gebruik en een onderhoudsprocedure die u om de zoveel tijd kunt uitvoeren.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Als je gewoon de klus wilt klaren, waarom ga je dan niet gewoon naar Amazon en bekijk de emaille gietijzeren reinigers die daar verkrijgbaar zijn? KLIK HIER om de Le Creuset geëmailleerde gietijzeren reiniger te bekijken.
Wat is geëmailleerd gietijzer?
Inhoudsopgave
Op traditioneel gietijzeren kookgerei wordt wat glasdeeltjes “Frit” aangebracht. De Frit verandert in een glad porseleinen oppervlak wanneer het op het gietijzer wordt gebakken bij ongeveer 1200 tot 1400 graden Fahrenheit.
Geen enkel gietijzer blijft onbedekt wanneer het proces voltooid is. De zwarte oppervlakken die u ziet op het geëmailleerde kookgerei, zoals de randen van de pan en de randen rond het deksel, zijn eigenlijk mat porselein.
Zoals we allemaal weten is de porseleinen afwerking zeer hard, maar ze is helaas niet bestand tegen ruwe behandeling zoals vallen of krassen.
Het vermijden van het gebruik van roestvrijstalen metalen schuursponsjes, keukengerei en citrusreinigingsmiddelen zal de levensduur van uw geëmailleerde Nederlandse oven verlengen.
Deze enorme gietijzeren accessoires lijst die ik heb samengesteld helpt u de juiste producten te kiezen om het oppervlak van uw Nederlandse oven te sparen.
Hoe maak je een geëmailleerde Dutch Oven schoon zonder de glans te verliezen?

Verwijderen van aangebakken of verbrand voedsel van het kookoppervlak van een geëmailleerde gietijzeren Dutch oven kan ontmoedigend lijken, maar laat u niet ontmoedigen. Kies gewoon een van de onderstaande opties en heb gewoon geduld, dan heb je met een beetje doorzettingsvermogen en elleboogvet schoon emaille kookgerei.
Optie 1
Vul de oven met voldoende koud water om de vlekken en etensresten te bedekken. Voeg 1/4 kopje afwasmiddel toe (met enzymen, niet op basis van citrusvruchten zoals citroensap) meng grondig, en laat het een nacht staan. Gebruik de volgende ochtend een plastic schraper, houten lepel of nylon pannenlikker om vastzittend voedsel van de bodem te verwijderen.
U kunt dit vervolgens nog eens herhalen om vlekken te verwijderen of een van de onderstaande opties kiezen om af te werken.
Wat je nodig hebt
- Water
- Afwasmiddel (met enzymen)
- Plastic schraper, houten lepel of nylon schuursponsje
Optie 2
Breng aan de kook 2 kopjes water die u dan kunt toevoegen 4 eetlepels baking soda. Houd het water een paar minuten aan de kook, gebruik een plastic, of houten pannenschraper, en maak het voedsel voorzichtig los van de bodem van de Nederlandse oven randen naar het midden.
Wat je nodig hebt
- Water
- Baking Soda Paste
- Plastic schraper of houten lepel
Heb geduld en ga door met dit proces. Als u nog steeds niet al het voedsel hebt verwijderd, begin dan opnieuw.
Optie 3
Misschien wilt u direct voor deze optie gaan als u optie 1 heeft geprobeerd en er nog steeds vlekken en etensresten aanwezig zijn.
Maak gewoon een dikke pasta van zuiveringszout en afwasmiddel (met enzymen, niet op basis van citrus). Wrijf de zuiveringszoutpasta zachtjes in waar de vlekken of etensresten zitten. Laat het een nacht zitten en was het de volgende dag af.
Wat je nodig hebt
- Zuiveringszout
- Afwasmiddel – met enzymen
Optie 4
Probeer ongeveer 1/2 inch waterstofperoxide in de bodem van de pot. 1 – 2 theelepels zuiveringszout erbij.
Er moet een reactie optreden om dit te laten werken. Doe dit door het langzaam te verwarmen het zal snel sudderen. Gewoon 10 – 15 minuten laten sudderen leeg de oven en dan schrobben met de zachte spons of nylon schrobber van uw voorkeur.
Wat je nodig hebt
- Waterstofperoxide
- Baking Soda
- Nylon pottenwasser
Als u tevreden bent met de verwijdering van het voedsel kunt u verder gaan en bepalen welk proces u nodig heeft om de klus te klaren. Ze staan hieronder allemaal opgesomd.
1. Hoe maak je een geëmailleerde Nederlandse oven schoon – dagelijkse schoonmaak. of:
2. Hoe maak je een geëmailleerde Nederlandse oven schoon? Het onderhoudsproces, daarna het dagelijkse schoonmaakproces.

Hoe de buitenkant van geëmailleerd gietijzer te reinigen
Bij het schoonmaken van de buitenkant van een geëmailleerde Nederlandse oven moet u goed opletten. U wilt namelijk niet dat de glanzende afwerking sneller verbleekt of bekrast raakt.
Wat je nodig hebt
- Warm zeepwater
- Zachte doek
Wrijf en schrob de buitenkant van de Nederlandse oven wanneer deze is afgekoeld voorzichtig met een zachte doek en zeepwater. Spoel af en herhaal het proces totdat alles van de buitenkant van de oven is verwijderd.
Tip – Vermijd dat uw Nederlandse oven overkoken of het morsen van voedsel en vloeistof langs de zijkanten.
Hoe maak ik de binnenkant van mijn Le Creuset email schoon?
Het schoonmaken van Le Creuset emaille is hetzelfde als het schoonmaken van elk ander emaille kookgerei. De meesten zijn gewoon op hun hoede omdat dit luxe kookgerei zo’n hoog prijskaartje heeft dat ze bang zijn het te verpesten.
Mijn artikel over schoonmaken en verzorgen van Le Creuset kookgerei gaat diep in op de verzorging van uw prachtige kookgerei.
Bar Keeper’s Friend op geëmailleerd gietijzer
Als al het andere faalt zou ik als laatste redmiddel het schoonmaakmiddel Bar Keeper’s Friend gebruiken. Het is een feit dat agressieve chemicaliën de prestaties van gietijzer aantasten. Het voorbehoud is dat ruw gietijzer bestand is tegen bar keepers’ friend poeder omdat je kaal gietijzer kunt strippen en weer in zijn oude glorie kunt herstellen.
Hoe email gietijzer schoonmaken
Het is zeer nuttig om uw geëmailleerde gietijzeren potten te reinigen en te verzorgen na elk gebruik. We weten allemaal dat geëmailleerde gietijzeren Dutch ovens in de vaatwasser.
Helaas zal de vaatwasser het emaille niet zo verzorgen als jij dat kan. Ik denk dat de vaatwasser ook de buitenkant van je gietijzeren kookgerei dof maakt, omdat de schoonmaakmiddelen hard zijn.
Als u na elk gebruik het volgende uitvoert hoeft u hopelijk niet zo vaak de zware schoonmaak uit te voeren.
Zorg er eerst voor dat uw kookgerei koel is voordat u begint met schoonmaken. Handwas met warm zeepwater is aanbevolen.
Het gebruik van een afwasmiddel zonder citrussappen is het beste. De citrusvruchten zullen na verloop van tijd de glans van uw geëmailleerde gietijzeren oven dof maken.
Vastzittende etensresten kunnen worden verwijderd met nylon pads of schrapers. Geen metalen keukengerei of metalen reinigingspads, want die maken krassen op uw porseleinen emaillaag.
Top Tip – Mijn favoriete manier om aangebrand eten te voorkomen is het gebruik van perkamentpapier. Vooral bij het koken van een gerecht met fruit, zoals appelmoes of desserts. blijven plakken aan de binnenkant van de Nederlandse oven. Bekijk degene die ik het meest gebruik bij Amazon – HIER
Hoe maak je verkleurd emaille kookgerei schoon?
Voer eerst de stappen uit voor de dagelijkse reiniging.
Misschien hebt u slechts lichte vlekken of een beetje verkleuring die zich na verloop van tijd of bij veelvuldig gebruik kunnen ophopen. In deze gevallen kunt u een keramische reiniger gebruiken, waarbij u altijd de instructies op de fles volgt.
Gebruik deze reinigers op een vochtige doek en wrijf dan met een zachte beweging over de bodem van uw pot. Daarna uitwassen met warme afwasmiddel zonder citrusvruchten en een nylon schuursponsje. Goed drogen en opbergen.
De keramische reiniger die ik gebruik is van de Lodge Company en al mijn geëmailleerde gietijzeren kookgerei krijgt soms een behandeling. KLIK HIER om de Lodge keramische reiniger te zien die ik het leukst vind.
Als je vlekken wat erger zijn dan hierboven beschreven kun je een mengsel van 3 eetlepels huishoudbleekmiddel per kwart water gebruiken.
Alleen op de binnenkant van het kookgerei 2-3 uur laten weken. Dompel niet de hele oven in dit mengsel, want dan beschadigt u de buitenkant van de oven.
Als u wilt proberen de binnenkant van uw gietijzeren emaille wat glanzender te maken kunt u de binnenkant van uw oven met een beetje witte azijn met een zachte doek afnemen.
Het bewaren van geëmailleerd gietijzer
Uw kookgerei moet altijd goed droog zijn voordat u het opbergt. Als u dacht dat de handige rubberen pannenlappen werden meegeleverd om uw kookgerei door de kamer te verplaatsen, zult u blij zijn te weten dat ze een ander gebruik hebben.
Ze moeten ook tussen de rand van de pan en het deksel worden geplaatst, dit helpt om uw geëmailleerde pan en zijn deksel te beschermen tegen krassen en afbrokkelen.
U moet ook vermijden om ander kookgerei op uw geëmailleerd gietijzer te stapelen. Dit beschermt het kookgerei ook tegen schade.
Gerelateerd lezen Ik heb een fantastisch artikel over het bewaren van gietijzer klik hier voor enkele geweldige ideeën die de levensduur van uw Nederlandse oven zullen verlengen.
Veelgestelde vragen
Snelle antwoorden op veelgestelde vragen over het schoonmaken van Nederlandse ovens.
Kun je geëmailleerd gietijzer weken?
Een goede kwaliteit geëmailleerd gietijzer kan prima geweekt worden. Water en zeepwater gedurende een nacht, dan een goede schrobbeurt met een nylon of soortgelijke schuurspons de volgende dag.
Herhaal dit indien nodig of gebruik enkele van de strengere reinigingsmaatregelen die hierboven zijn beschreven.
Hoe Le Creuset Dutch Ovens Schoonmaken
U kunt uw Le Creuset schoonmaken met de bovenstaande methoden of u kunt de Le Creuset schoonmaak- en onderhoudsrichtlijnen raadplegen. hier.
Hoe maak je een Staub Dutch Oven schoon?
Hetzelfde geldt voor Staub als Le Creuset – u kunt de schoonmaak- en onderhoudsgidsen van Staub raadplegen. hier.
Video Hoe schoon gietijzer emaille kookgerei
To Finish – How To Clean An Enamel Dutch Oven
In de loop der jaren is de emaille coating van uw Nederlandse oven zal een beetje versleten raken, net als elk ander werkpaard. U kunt er ook aan denken dat uw kookgerei een persoonlijkheid krijgt wanneer er een nieuwe brandplek verschijnt. Het eerste wat u moet doen is effectieve manieren vinden om uw Le Creuset pan, Staub cocotte of geliefde Nederlandse oven schoon te maken.
Met regelmatig schoonmaken, goede verzorging, opslag, en een beetje onderhoud tussendoor. Uw geëmailleerd gietijzeren kookgerei moet vele jaren meegaan. Het kan zelfs worden doorgegeven aan de volgende generatie als een erfstuk.
Eenpansgerechten