Tegenwoordig komt gietijzer over het algemeen “voorgekruid” aan. Normen voor “pre-seasoning” variëren van fabrikant tot fabrikant en van merk tot merk. Het kruiden van gietijzer moet worden uitgevoerd en dit is een heel snel antwoord om het eerste kruidenproces uit te voeren.
Het voor het eerst kruiden van een nieuwe gietijzeren Dutch oven duurt één tot twee uur. Je verwarmt je oven of grill voor op ongeveer 425 graden Fahrenheit of 220 graden Celcius, reinigt de Dutch oven en droogt deze grondig. Wrijf olie over de oven bak het in een oven of gril gedurende 45 minuten en laat het vervolgens 30 minuten afkoelen. Herhalen.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
De meesten van ons maken een nieuwe plaats direct uit de doos schoon voor gebruik. We wassen zelfs onze kleding of beddengoed voor gebruik, dus het is logisch om ons gloednieuwe kleine gietijzeren werkpaard opnieuw te kruiden.
Hoewel het “voorgekruid” aankomt als u deze eerste kruiden uitvoert, weet u dat uw Nederlandse oven vóór het eerste gebruik wordt beschermd.
Je zult je gietijzeren Dutch oven een leven lang en daarna gebruiken, dus de paar uur die je er in het begin in steekt, zijn het zeker waard. Om ervoor te zorgen dat u de taak op een grondige manier voltooit, leest u het hele artikel.
U zult geen spijt hebben als u de pre-seasoning correct hebt voltooid, het bespaart u op de lange termijn tijd. Vooral als u geen roest uit uw oven hoeft te verwijderen, moet u nog een eerste kruidenproces voltooien.
Waarom Season New Cast Iron?
Inhoudsopgave
Het is een veel voorkomende en redelijke vraag “waarom moet je een nieuwe Dutch oven op smaak brengen?” Het eenvoudige antwoord is omdat de fabriekskruiden gewoon niet genoeg zijn om uw gietijzeren lange termijn te beschermen.
Wanneer gietijzer wordt vervaardigd, zal het de fabriek op een van de volgende twee manieren verlaten:
- Ongekruid met een beschermende coatingbedekking op het gietijzer die op zijn plaats zit om corrosie of roest op het gietijzer te voorkomen voordat u de doos opent.
- Sommige fabrikanten kruiden het gietijzer in de fabriek voor verzending om het gietijzer op dezelfde manier te beschermen als de vorige methode van een beschermende coating.
Zonder een goede laag kruiden om het gietijzer te bedekken, zal uw voedsel aan het ijzer blijven kleven in het voedselbereidingsproces en niet een erg aantrekkelijke smaak hebben.
Herinnert iemand zich die Amalgaam vullende smaak voordat je je mond mocht wassen na je nieuwe vulling op de smaak van de tandarts? Nou, je eten zal waarschijnlijk met een vergelijkbare smaak worden geserveerd.
Omdat deze kookpotten in wezen rauwe gietijzeren kruiden zijn, beschermt het gietijzer het ijzer tegen roesten, wat op zijn beurt de toekomstige reiniging van de Nederlandse oven gemakkelijker houdt.

Hoe kruid je een gloednieuwe gietijzeren Dutch Oven?
Bij het kruiden van gietijzer heb je een goed geventileerde ruimte of kamer nodig, omdat het strijkijzer rookt bij de hoge temperatuur die het moet bereiken om correct te kruiden. De allerbeste plek om gietijzer te kruiden is in een barbecue met capuchon buiten, indien mogelijk.
Als buiten niet mogelijk is, kies dan voor een fijne dag waarop u ramen en deuren in en rond uw keuken kunt openen zodat de rook kan ontsnappen.
Het lezen van de instructies van fabrikanten voordat u apparaten gebruikt, is ook raadzaam.
* Het oppervlak dat u nodig hebt, is er een dat er glanzend uitziet en eruitziet alsof het voedsel ervan weerhoudt om eraan te kleven en eventuele corrosie of roest zal wegnemen.
Hoe lang duurt het om een Dutch oven op smaak te brengen? Ik zou minstens 4-5 uur opzij zetten, maar afhankelijk van de staat en kwaliteit van het gietijzer heb je misschien iets langer nodig.
Volg deze stappen voor de beste manier om cast te seizoen ijzeren pan:
1. Verwijder alle productieresten, beschermende coatings en andere deeltjes die aan de oven zijn gehecht.
2. Was je Dutch oven met heet zeepsop. Geef het van binnen en van buiten een goede scrub met een schuurspons of schrobborstel. Vergeet het deksel niet! Droog de oven goed af.
{De eerste keer is de enige keer dat u zeep op gietijzer moet gebruiken, tenzij u de smaak van schone zeep in de maaltijden die u bereidt lekker vindt.}
3. Bekleed de barbecue- of ovenplank met aluminiumfolie omdat je je Dutch oven en het deksel omkeert. Verwarm uw barbecue of conventionele oven tot 425 graden Fahrenheit of 220 graden Celcius.
4. Plaats de Dutch oven inclusief deksel er 30 minuten in.
5. Verwijder de Dutch oven en laat deze afkoelen tot de aanraking.
6. Tijd om te oliën – gebruik de olie van uw keuze. Wrijf met een oude doek of doek de olie over de oven van binnen en van buiten. Denk aan spleten en richels.
7. Keer de Dutch oven en het deksel op de folievoering om. {Door het kookgerei om te keren, kan overtollige olie naar beneden en naar buiten lopen en niet vast komen te zitten in spleten.} De baktijd is 45 minuten en laat vervolgens 30 minuten afkoelen voordat je het verwijdert.
8. Als u het kruidenproces binnen uitvoert, zijn er zoveel mogelijk open ramen en deuren voor ventilatie.
9. Gebruik bij het afkoelen mitts om de oven te verwijderen en eventuele overtollige olie af te vegen. Vergeet niet dat je op zoek bent naar een glanzend afstotend uitziend oppervlak.
10. Ik zou het proces nog minstens één keer onmiddellijk herhalen, vooral als de oven niet “voorgekruid” van de fabrikant is aangekomen.
Hoe kruid ik een gloednieuwe gietijzeren koekenpan?
Breng een nieuwe gietijzeren koekenpan op smaak door dezelfde stappen te volgen die hierboven zijn beschreven om een nieuwe Nederlandse oven op smaak te brengen.

Een olie kiezen om gietijzer mee te kruiden
De beste olie om gietijzer op smaak te brengen? Dit kan een ander dilemma zijn voor sommigen met zoveel meningen die er zijn.
Zelf heb ik door de jaren heen adviezen van anderen opgevolgd en oliën ververst. Ik was mijn Dutch oven aan het kruiden met kokosolie en daarvoor lijnzaadolie. Beide zonder nadelige effecten op de Dutch oven of op de smaak van maaltijden.
Olijfolie voor het kruiden van gietijzer? Dit is een enorm onderwerp, voornamelijk vanwege het feit dat zoveel mensen ermee koken. Er is een misvatting dat het geschikt moet zijn om te gebruiken bij het kruiden van gietijzeren pannen. Dus ik zou niet adviseren om olijfolie om gietijzer op smaak te brengen – lees meer over dit veelbesproken onderwerp.
Ik heb ook avocado-olie gebruikt voor kruiden en blijf ermee koken vanwege het extreem hoge rookpunt. Ook is het mijn bakolie bij uitstek in de keuken vanwege de gezondheidsvoordelen en de geweldige smaak.
Ik gebruik momenteel 100% puur geraffineerd druivenpitolie om mijn gietijzer op smaak te brengen.
Vergeet niet dat kruiden van nature gebeuren als gietijzer wordt gebruikt. Dus hoe meer je kookt met je gietijzer, hoe meer het vet en de oliën in je gerechten zich hechten aan het ijzer waardoor er een beschermende laag op de Dutch oven ontstaat.
Dit is de beschermende laag die het ijzer beschermt tegen roest evenals dat glanzende oppervlak om te voorkomen dat het voedsel aan de oven blijft plakken.
Na dagenlang onderzoek te hebben gedaan naar oliën, bedacht ik deze bron die je misschien wilt lezen en die in detail gaat over oliën en hun smaakmakers voor- en nadelen. Lees het hier.
Aanbevolen lectuur: Diepgaand artikel over het kruiden van oud gietijzer. Kruiden oude gietijzeren Dutch ovens…
Algemene verzorging en onderhoud van uw gietijzeren Dutch Oven
Het behandelen van gietijzeren pannen is geen snelle taak, dus als je na elk gebruik van je Dutch oven een beetje tijd doorbrengt, is hij klaar voor de volgende maaltijd.
- Onthoud geen zeep alleen water en elleboogvet om uw Dutch oven schoon te maken.
- Vergeet ook niet om koud water in een heet stuk gietijzer te gieten. Dit kan scheuren en andere oppervlakteschade veroorzaken.
Als voedsel aan het oppervlak van uw oven is geplakt, dek het voedsel dan af met water en kook. Leeg de oven en gebruik een schraper of houten lepel om grote deeltjes te verwijderen en gebruik vervolgens een schuurspons om de kleine te verwijderen. Herhaal indien nodig het kookproces.
Wanneer de oven schoon is, spoel dan af met schoon water en droog deze grondig af. Als u thuis bent, kunt u de Dutch-oven in uw conventionele verwarmde oven plaatsen, waardoor deze volledig droogt.
Als het verwijderen van vastzittend voedsel een deel van de glanzende glans van het oppervlak van uw Nederlandse oven heeft gehaald, voert u het kruidenproces opnieuw uit.
Uw gietijzer bewaren
Voordat u uw Braadpan het moet schoon en droog zijn.
Het deksel moet worden omgekeerd voor opslag en u moet een opening laten voor lucht om in en rond de Dutch oven te circuleren. Dit voorkomt dat de olie op het oppervlak van de oven turning ranzig.
Als dit gebeurt, kook er dan niet mee. Voer voor het volgende gebruik het kruidenproces vanaf het begin opnieuw uit. {Geen zeep}
Meest Nederlandse ovens vandaag aankomen met kleine rubberen, siliconen of plastic clips die aan de rand van de Dutch oven zijn bevestigd. Het deksel wordt dan omgekeerd en je zult een opening zien waar de lucht binnenkomt.
Als je deze clips niet hebt, gebruik dan gewoon stukjes dik karton en vouw ze over de rand van de Dutch oven en keer dan het deksel om.
Bekijk enkele geweldige tips door te gaan hier dit artikel gaat helemaal over het opslaan van je gietijzer.
Hoe vaak moet ik gietijzer kruiden?
Als u uw Dutch oven regelmatig gebruikt en na elk gebruik onderhoudt, moeten de oliën die worden uitgestoten door het voedsel dat u bereidt, het op natuurlijke wijze gekruid houden.
Als je veel gerechten bereidt die zure voedingsmiddelen zoals tomaten bevatten, zal de smaakmaker op het oppervlak van de oven veel sneller afbreken dan wanneer je veel vette gerechten bereidt.
U moet opnieuw seizoen wanneer het volgende gebeurt:
- Je eten kleeft aan het oppervlak van de oven.
- Het oppervlak van de oven is dof geworden en is niet langer glanzend en glad.
Welk ander gietijzer kan ik kruiden?
Het kruiden van alle gietijzeren is aan te raden enkele voorbeelden hiervan te zijn:
- Stoofpotten
- Koekenpannen
- Gietijzeren roosters
- Wig koekenpannen
- Braadpannen
- Frituurpannen
- Fajita pannen
- Frituurpannen en pannen
- Woks
- Gietijzeren ketels
- Gietijzer op varkenskokers
- Gietijzeren potstandaards
- Deksels
- Spekpersen
- Hamburger patty persen
- Gietijzeren branders en roosters op fornuizen of barbecues
Denk uit de doos dat er overal gietijzer is en dat het moet worden beschermd tegen oxidatie en corrosie.
Moet je een emaille Dutch Oven op smaak brengen?
Nee, je hoeft geen emaille Dutch oven op smaak te brengen. Het voorbehoud is dat een emaille Dutch oven gietijzer heeft blootgelegd rond de bovenrand van de oven en rond de rand van het deksel.
Om de gietijzeren velg op smaak te brengen, brengt u eenvoudig de kruidenolie van uw keuze rond de velg aan en kookt u zoals normaal. Wanneer je het gietijzer volledig hebt schoongemaakt droog – bij voorkeur in een warme conventionele oven. Breng vervolgens een andere coating olie aan laat drogen en bewaar.
Wanneer u merkt dat de rand van uw geëmailleerde Dutch oven dof is, voert u hetzelfde proces uit.
Veelgestelde vragen
De twee onderstaande vragen komen in dit artikel aan bod. Klik hier om te lezen Hoe maak je een Dutch oven schoon na het koken!
Hoe maak je een Dutch Oven schoon na het koken
Deze vraag krijg ik de hele tijd. Meestal van degenen die op het punt staan om voor het eerst de nieuwe gietijzeren Dutch ovencamping te nemen.
Dus ik heb veel tijd gestoken in het voorbereiden van een artikel voor hen en anderen die nieuw zijn in het gietijzeren koken. En als opfrisser voor degenen onder ons die de onze de hele tijd gebruiken.
Klik op de bovenstaande link voor alles wat je moet leren.
Hoe maak je een Roestige Gietijzer Dutch Oven schoon
Roestig gietijzer is overal, maar het kan worden hersteld.
Het bovenstaande artikel is zo diepgaand dat het volledig betrekking heeft op het verwijderen en schoonmaken van een roestig gietijzer Braadpan. Kies de link hierboven om het artikel te zien.
Om af te ronden – Hoe een nieuwe gietijzeren Dutch Oven voor de eerste keer te kruiden
Zo weet je nu hoe je een voorgekruide gietijzeren Dutch oven kunt kruiden voordat deze voor het eerst wordt gebruikt.
Nadat je je Dutch oven hebt voorgekruid is deze klaar om voor je aan het werk te gaan. Als u ervoor zorgt terwijl u het gebruikt en het correct opslaat, hoeft u het langere initiële kruidenproces niet regelmatig te doorstaan. Vergeet niet om hetzelfde proces te gebruiken bij het reviseren van gietijzeren dutch oven.
Geniet van je Dutch oven!
Eenpans kookrotsen