Twee woorden die de meeste mensen niet in één zin willen horen, zijn de woorden gietijzer en roest. Anderen onder ons begrijpen niet echt of Nederlandse ovens roesten. Roesten Nederlandse ovens dan?
Dutch ovens kunnen roesten als het oppervlak van de pot niet goed gekruid is. Schade aan de pot kan ook optreden als deze niet helemaal droog is bij opslag. Of het bezwijkt aan schade veroorzaakt door vocht en vochtigheid wanneer het doorgewinterde oppervlak is aangetast.
Helaas komt dit omdat over het algemeen gekruide Dutch ovens zijn gemaakt van gietijzer. Ondanks dappere inspanningen van uitvinders en vernieuwers om dit probleem te verminderen, is de harde realiteit dat Nederlandse ovens roesten en dat het uiteindelijk aan u als eigenaar is om het gietijzeren fornuis te onderhouden of te herstellen zodra de natuur heeft ingegrepen.

Het regelmatig verzorgen van mijn eigen gietijzeren kookgerei inspireerde me om onder uw aandacht te brengen het “feit” dat u met eenvoudige zorg en onderhoud kunt voorkomen dat roest op uw gietijzer verschijnt. Dit betekent dat u geen tijdrovende gietijzeren restauratieve methoden hoeft uit te voeren om uw Dutch oven te kunnen gebruiken.
Bovendien kunt u uw gietijzer uittrekken zonder bang te hoeven zijn roest te ontdekken waardoor u het niet kunt gebruiken wanneer u maar wilt.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
3 eenvoudige stappen om te voorkomen dat gietijzer roest
Inhoudsopgave
1. Reiniging
Dit is net zo eenvoudig als het schoonmaken van je Dutch oven zodra je hem hebt gebruikt. Door voedseldeeltjes, gekarameliseerde of verbrande stukken op het ijzer te laten drogen, is het moeilijker te verwijderen.
Gebruik een hulpmiddel om deeltjes af te schrapen. Kook water binnenkant om moeilijke stukken te verwijderen. Spoel af met water en blijf schrapen totdat al het vuil is verwijderd.
Vroeg ingrijpen voorkomt meer werk.
2. Verzorging
Na gebruik verzorging, schoon zoals hierboven indien nodig. Gebruik een schuurspons en warm tot heet water schrob schoon en spoel af.
Droog grondig, het is noodzakelijk dat u gietijzer niet met vocht erop laat zitten. Na het met de hand drogen kunt u het strijkijzer op laag vuur plaatsen om het volledig te drogen – en vervolgens veilig op te slaan.
3. Onderhoud
Onderhoud dat nodig is voor gietijzeren kookpotten, pannen, koekenpannen en ander gietijzer is om het te kruiden zodra de kruiden beginnen af te breken.
Je zult weten wanneer dit happing is, omdat je eten begint te plakken. Dus licht schrobben en regelmatig reseasonen zal u redden van een volledige gietijzeren restauratie “DAY”.
Kun je een Roestige Dutch Oven Gebruiken?
Als algemene regel geldt dat u geen roestige Nederlandse oven of een ander type kookgerei moet gebruiken dat verroest is. Als uw gietijzer slechts een beetje oppervlakteroest bevat, kunt u op korte termijn wegkomen met het gebruik ervan door Nederlandse ovenvoeringen of bakpapier tussen het voedsel en het gietijzer te plaatsen.
Zodra u echter uw gietijzer kunt reinigen en herstellen, des te beter voor uw gezondheid en de gezondheid van uw kostbare stuk gietijzeren kookgerei.
Hoe u uw roestige Dutch oven kunt herstellen
Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het restaureren van een roestige Dutch oven en ik zal mijn best doen om een aantal van hen uitgebreid uit te bannen in dit artikel.
Alle methoden die we behandelen, zijn nuttig voor mensen die roest en vuil uit hun Nederlandse ovens willen verwijderen.
Vaker wel dan niet kun je het een niet zonder het ander. Je moet vuil verwijderen voordat je de roest op je gietijzeren oven kunt verwerken.
Soms kun je beide tegelijk doen, maar de resultaten zijn niet altijd uitstekend als je dat doet. Volg liever de natuurlijke volgorde of stappen.
Een Rusty Dutch Oven in een Grill doen
Een veel voorkomende, relatief eenvoudige en nuttige techniek is die van het plaatsen van je oude en verroest gietijzer Hollandse oven in een grill, om het te helpen herstellen en het er gloednieuw uit te laten zien en aanvoelen.
De eerste aanloophaven zou zijn om de grill in kwestie te verwarmen tot iets in de buurt van 500 graden. Daarna kun je de roestige Dutch oven dan minstens twee uur in die grill zetten.
Voor alle duidelijkheid, het schoonmaken is nog niet echt begonnen.
Zodra je de roestige Dutch oven ongeveer twee uur in je grill hebt gehad, laat je hem even afkoelen voordat je hem gaat schoonmaken.
Een van de dingen die u nodig hebt om de schoonmaak te starten, zijn:
- Schoonmaakazijn
- Staalwol (of een ander schurend schrobmateriaal)
In eerste instantie is het echt zo eenvoudig als een deel van de reinigingsazijn op het Nederlandse ovenoppervlak gieten en het vervolgens schrobben met je staalwol.
Het zou waarschijnlijk verstandig zijn om te beginnen met zoiets als het deksel of de buitenkant van de Dutch oven.
Afhankelijk van de ernst van de roest op uw gietijzer, kunt u zich er op elk moment van een paar minuten en enkele uren bij bevinden. Het belangrijkste is om zo grondig mogelijk te zijn.
Het laatste wat je nodig hebt is om binnen een paar weken of maanden wat meer restauratiewerk te doen. Dit is wat er zal gebeuren als u niet alle roest verwijdert.
Scrub dus tot je ervan overtuigd bent dat je al die roest hebt verwijderd. Het zou heel duidelijk moeten zijn wanneer je klaar bent.
Zodra het lijkt alsof je de roest uit je Dutch oven hebt verwijderd, begin je aan iets dat het kruidenproces van deze Nederlandse ovenrestauratie wordt genoemd.
Eerst en vooral moet u uw Dutch oven naar een gootsteen brengen of ergens op uw terrein onder een kraan plaatsen en beginnen met het afspoelen met alleen water (geen zeep).
Zorg ervoor dat er geen losse roest achterblijft op de Dutch oven en droog deze zelfs goed af voordat je begint met het kruidenproces.
Zodra het droog is, kun je de Dutch oven nogmaals afvegen met wat schoonmaakazijn, voordat je hem weer in de grill doet.
Deze keer moet je die grill op iets in de buurt van 350 graden zetten. Idealiter heb je je oven ongeveer 15 tot 20 minuten op de grill staan.
Het hele punt van deze oefening zal zijn om al het vocht te verwijderen dat nog in de Dutch oven kan worden gevonden, na de eerste reiniging.
Uiteindelijk is het wat gezegd en gedaan is, blootstelling aan vocht wat bijdraagt aan de roest van een gietijzeren product. Dus het niet elimineren van vocht vóór het kruiden zal contraproductief zijn.
Neem de meest recente stap van dit proces serieus.
Juist, nu kun je elk type eetbare olie gebruiken om seizoen de Dutch oven met meerdere lichte jassen. Wanneer je één laag aanbrengt, zet je de Dutch oven terug in de grill, op ongeveer 350 graden voor het grootste deel van twee uur.
Olie voor het kruiden van Dutch ovens is een geweldig artikel dat ik hier heb geschreven
De sleutel is om op te merken wanneer de Dutch oven is gestopt met roken. Dat is wanneer je het uit de grill moet halen.
Afhankelijk van hoe u de afwerking wilt hebben, kunt u het proces blijven herhalen totdat u volledig tevreden bent met het resultaat.
Zorg ervoor dat de jassen licht zijn en overhaast het proces niet. Hardhandig zijn hiermee zal uiteindelijk contraproductief zijn. De Dutch oven zal nooit stoppen met roken als je je haast en de jas zal lopen.
Als je je haast, verspil je je tijd en het resultaat zal niet bevredigend zijn voor toekomstige maaltijdbereiding.
Loogoplossing gebruiken om vuil en roest op uw Dutch Oven aan te pakken
Naast roest is het andere aspect dat een negatieve invloed heeft op de prestaties van uw Dutch oven de opbouw van vuil. Beide manifesteren zich meestal na jaren van gebruik of zelfs na jaren van verwaarlozing.
Kritisch gezien maskeert vuil normaal gesproken de hoeveelheid roest die je op je Dutch oven hebt. Dus als u het vuil niet verwijdert, beperkt u uw vermogen om om te gaan met de roest die zich heeft gevestigd en zich op uw oven heeft verspreid.
Het bevredigende aan de aanschaf van een Dutch oven is echter dat het gietijzeren product duurzaam is en meerdere generaties gebruikt kan worden. Het enige dat nodig is, is een beetje schoonmaken en herstellen.
Loog oplossing methode
Het eerste wat je kunt doen om de vuilophoping op je Dutch oven aan te pakken, is een plastic bak vullen met de loogoplossing. Het is net zo eenvoudig als het plaatsen van uw gietijzeren pannen in die oplossing.
Afhankelijk van hoeveel vuil er op je Dutch oven zit, kun je de gietijzeren pannen tot drie dagen in de loogoplossing hebben, het zal waarschijnlijk niet minder dan twee dagen zijn.
Laat de Dutch oven in de oplossing totdat je voelt dat je tevreden bent dat al het vuil is verwijderd. De loogoplossing lost al het vuil op als je het voldoende tijd geeft.
Dat is eigenlijk een populaire methode, maar als u zich niet op uw gemak voelt met de enorme kuip met bijtende basisoplossing die u nu moet verwijderen, is er een andere optie beschikbaar.
Elektrische oven methode
Wat je ook kunt doen is een elektrische oven gebruiken om het vuil uit je Dutch oven te verwijderen. Dus als je een elektrische oven hebt, zou de methode zijn om je gietijzeren pan in de oven te zetten.
Ik zou adviseren om er iets zoals een papieren voering of een oude lade onder te leggen om het vuil op te vangen dat er vanaf valt terwijl je in de oven staat. Het is vergelijkbaar met de grilltechniek die we eerder in dit artikel noemden.
Het enige nadeel van deze methode is dat het een nadelig effect zal hebben op de esthetische aantrekkingskracht van de Dutch oven.
Het ziet er kaal, roestig en nog vuiler uit dan met het vuil aan. Er zal een bruine en droge tint zijn aan de kleur van de gietijzeren pan. Dus hoewel het vuil vrij efficiënt zou zijn afgebrand, blijf je achter met een nogal roestig ogende pan die verder moet worden aangepakt.
Als je het niet erg vindt om het extra werk hieraan te doen, dan is de methode iets voor jou. Als u echter wat tijdsbeperkingen heeft, raden we u aan de volgende optie te verkennen.
Oven Reiniger Methode
De derde populaire optie voor het verwijderen van vuil is om ovenreiniger te gebruiken. De enige angst die wel uit deze methode naar voren komt, is dat je de ovenreiniger in de poriën van je Dutch oven zou kunnen laten werken en dat je hem nooit uit je pan zou kunnen halen.
Er is echter dun bewijs dat suggereert dat een gietijzeren pan zoiets als ovenreiniger absorbeert in een mate die significant genoeg is om een impact te hebben op de prestaties of uw kookkunsten.
Daarnaast zal de ovenreiniger het grootste deel van de tijd schoonwassen. Als je eenmaal je angsten over de ovenreiniger hebt verwerkt, moet je je focus verleggen naar het afschrapen van zoveel mogelijk van het losse vuil als je kunt.
Een stopverf moet meer dan geschikt zijn om deze taak uit te voeren. Alles wat harder en stijver is dan dat, zal waarschijnlijk de Dutch oven beschadigen. Dat is het laatste wat je wilt.
Zorg ervoor dat je alleen afschraapt wat je denkt dat je kunt krijgen. Alles daarbuiten forceert het probleem en beschadigt mogelijk uw Dutch oven.
Wat je vaker wel dan niet zult vinden als je het vuil uit de Dutch oven hebt gehaald, is dat er een enorme roest onder zit, zoals ik eerder in dit artikel al zei.
Het ding over de zware opeenhoping van vuil op een Nederlandse oven is dat er een enorme hoeveelheid vocht achter komt te zitten en zoals we allemaal al weten, zal vocht bijdragen aan roest.
Een ander cruciaal stukje informatie hier is dat, hoewel uitstekend bij het verwijderen van vuil, de ovenreiniger het niet zal snijden bij het verwijderen van de roest uit de Nederlandse oven.
Laten we echter even een stap terug doen en ons concentreren op hoe je de ovenreiniger zou gebruiken om de resterende crud op de Dutch oven te verwijderen – het vuil dat je niet met het plamuurmes hebt kunnen verwijderen.
Twee dingen dus vooraf!
Je hebt een soort kleine schurende borstel nodig, die zal helpen bij het schoonmaken van alle strakke randen en je hebt een plastic zak nodig, waarin je je gietijzeren pan kunt passen. Een vuilniszak werkt normaal gesproken voor dit soort dingen.
Vervolgens spuit je de ovenreiniger aan alle kanten van de Dutch oven grondig naar beneden.
Omwille van je gezondheid moet je dit niet opspuiten terwijl het gietijzer heet is. Als u dat doet, zullen er dampen zijn en zal de kans dat u hoest of zelfs verstikt aanzienlijk toenemen. Spuit het dus op terwijl het gietijzer koud is.
Zodra je de ovenreiniger op het gietijzer hebt gespoten – en dan bedoel ik de hele pan hier – pak je de plastic zak waar we het eerder over hadden. Je neemt dan de Dutch oven en stopt deze in de zak en verzegelt er zoveel mogelijk van.
Het hele punt van de zak is om te voorkomen dat de ovenreiniger uitdroogt. Normaal gesproken zou je de gietijzeren pan zo ongeveer vier of vijf uur laten zitten.
Daarna bent u waarschijnlijk in een goede positie om te beoordelen of de Dutch oven hiervan een andere toepassing nodig heeft of dat u verder kunt gaan met uw proces.
Na een korte scrub met wat staalwol en zelfs de tandenborstel, verwijder je dan het resterende vuil op de gietijzeren pan. Spoel vervolgens grondig uit.
Over die roest op de Dutch Oven
Proberen om de roest eenvoudig van een gietijzeren pan te schrobben, kan een enorme onderneming zijn, die waarschijnlijk geen positieve resultaten oplevert.
Sommige mensen kunnen misschien een aanzienlijke hoeveelheid van die roest verwijderen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat u alles zult laten verwijderen.
Als je het allemaal niet effectief verwijdert, ben je terug bij af, omdat de roest daarna ongetwijfeld weer een probleem zal worden. Het verspreidt zich en het verspreidt zich snel wanneer het onbeheerd wordt achtergelaten.
Eerder in dit artikel heb ik het gebruik van schoonmaakazijn aangestipt. In dat geval was de methode om de azijn te gebruiken met een schurende borstel of staalwol en deze schoon te maken alsof je de afwas deed in de keuken.
Een andere – waarschijnlijk betere – optie zou zijn om het gietijzer drie of vier dagen in azijn te weken. Waar we het niet over hebben gehad, is dat de azijnoptie wel een nadeel of twee met zich meebrengt.
Als het oppervlak van je Dutch oven bijvoorbeeld een zeer gladde afwerking heeft, zal de azijn dat oppervlak daadwerkelijk etsen. Dat wil zeggen dat het oppervlak zal worden gecorrodeerd.
Het hele punt van gietijzeren Dutch ovens is de fijne afwerking die bij het territorium hoort wanneer u er een koopt. Dat kun je verliezen als je het gietijzer een paar dagen in azijn laat weken. Probeer je dus te vergissen aan de kant van de voorzichtigheid.
Elektrolyse om roest op uw Dutch Oven aan te pakken
Elektrolyse is “een techniek die een gelijkstroom (DC) gebruikt om een anders niet-spontane chemische reactie aan te drijven.”
Overigens kan het proces dat we gaan verkennen ook worden gebruikt om vuil uit een gietijzeren pan te verwijderen en niet alleen de roest.
Vaker wel dan niet zul je echter merken dat het gebruik van dit als een proces in één stap iets langer duurt dan eerst het gietijzer door het ovenreinigerproces te halen en vervolgens elektrolyse alleen voor de roest te gebruiken.
Laten we het nu toch even hebben over de roest op de Dutch oven – want dat is zo’n beetje het belangrijkste aspect van deze discussie.
Het is vrij belangrijk dat u begrijpt hoe u een elektrolysetank instelt voordat u deze optie nastreeft en er zijn online video’s beschikbaar. U kunt een geschikte vinden hier op YouTube.
Twee dingen om in gedachten te houden:
- Gebruik nooit elektrolyse op gietijzer dat verchroomd of vernikkeld is.
- Gebruik nooit elektrolyse op edelstaal want daar zit zowel chroom als nikkel in.
Als u zich aan deze twee principes kunt houden, zou dit proces volkomen veilig voor u moeten zijn. Wanneer je tank vol water staat. U kunt dan wat waspoeder gebruiken als elektrolytoplossing.
Een paar eetlepels daarvan zouden voldoende moeten zijn. Dunk dat in de tank. Roer de oplossing en zorg ervoor dat deze goed gemengd is.
Het zou ook verstandig zijn om iets niet-geleidends te gebruiken voor een kruisstuk wanneer u de gietijzeren pan in de oplossing plaatst. Dat proces neemt geen lange tijd in beslag.
We zouden zeggen dat iets in de buurt van vier uur het moet doen. Als het goed wordt gedaan, is dit de meest effectieve techniek om roest van gietijzer te verwijderen. De resultaten zijn uitstekend.
Als je klaar bent, ga je aan de slag met het kruiden van je gietijzer. Raadpleeg de eerdere stappen over gietijzeren restauratie in dit artikel.
Roesten Dutch Ovens? 3 eenvoudige stappen om roest te stoppen!
Steevast zal een gietijzeren product bezwijken aan een vorm van roest. Sommige gevallen ervan zijn erger dan andere.
Het laatste wat je echter wilt doen is afscheid nemen van de gietijzeren pan. Je wilt het zeker niet weggooien.
Zelfs als en wanneer u merkt dat er een vorm van roest is, moet u goed kunnen rusten in de wetenschap dat dit product nog steeds kan worden gebruikt om te koken en niet alleen om de keuken er mooi uit te laten zien.
Wanneer roest intreedt, kan uw gietijzeren pan worden hersteld, maar het is van cruciaal belang dat u een uitgebreide klus uitvoert terwijl u deze herstelt en kruiden.
Het enige wat het echt kost, is af en toe een paar uur van je week. Zelfs de meer gecompliceerde methoden, zoals elektrolyse, zijn vrij veilig, mits je alle nodige voorzorgsmaatregelen neemt en alle instructies aan de T opvolgt.
Aanbevolen lectuur
Reinig je Dutch oven zodra je klaar bent met koken – het is de beste manier om gietijzer te onderhouden – bekijk het eens hier
De manier waarop u uw Dutch oven bewaart, is ook een factor of roest aankomt of wegblijft – bekijk deze opbergtips hier
Eenpans kookrotsen