Nederlandse ovens zijn verbazingwekkend in hun veelzijdigheid en hun brede scala van toepassingen. Sinds de jaren 1700 hebben deze iconische culinaire instrumenten hun stempel gedrukt, en doen dat nog steeds. Iedereen kent hun geweldige in-oven eigenschappen om de perfecte Coq au vin of ovenschotel te maken, maar hoe zit het met het gebruik van uw Nederlandse oven op het fornuis?
Om uw Nederlandse oven op een fornuis te gebruiken, moet u bedenken uit welke materialen hij is samengesteld, en hoe u ze op specifieke oppervlakken moet gebruiken om uw voedsel, fornuis en pan te beschermen. U kunt uw Nederlandse oven gebruiken op elektrische, gas-, inductie-, glazen en vitrokeramische kookplaten.

Als u graag uw Nederlandse oven boven op uw fornuis wilt uitproberen in plaats van in uw oven, heb ik wat handige tips geformuleerd om je op weg te helpen.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is een Dutch Oven?
Inhoudsopgave
Nederlandse ovens bestaan al heel lang. Oorspronkelijk gemaakt van messing in Nederland en gegoten in zandmallen, kopieerde een ondernemende Amerikaan Abraham Darby het ontwerp in 1704.
Hij vond een veel kosteneffectievere manier om deze “dutch ovens” te maken door ze in gietijzer te vervaardigen. In de 18e en 19e eeuw waren gietijzeren potten zo waardevol dat ze werden vermeld in het testament van de eigenaar.
Er zijn veel soorten van Nederlandse ovens, en de meeste zijn nog steeds van gietijzer.
Er zijn keramische versies, gegoten aluminium Dutch ovens, en het iconische geëmailleerde ijzer van Le Creuset. Dutch ovens zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt op open vuur, houtskoolovens en fornuizen.
De slechte warmtegeleiding van een dutch oven betekent dat het zijn warmte goed vasthoudt, dus het is de perfecte keuze voor het langzaam koken van stoofschotels, stoofschotels, en rijke vleesgerechten.
Dutch ovens kunnen goed functioneren op een fornuis, maar u moet voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat uw pan niet beschadigd raakt of dat uw eten kan aanbranden.
Wanneer u overweegt of u uw Nederlandse oven op een fornuis mag gebruiken, moet u de richtlijnen van de fabrikant raadplegen.
U moet ervoor zorgen dat de pan gietijzer of aluminium is en niet bekleed met keramiek of steengoed. Dit barst bij verhitting op een fornuis en moet altijd in een oven worden gebruikt.
Door de aard van het keramische materiaal zullen, als het niet gelijkmatig verhit wordt, sommige delen uitzetten en de andere koelere delen niet. Deze onbalans zal uw keramische pot doen breken.
Hoe een Dutch Oven op een Fornuis te gebruiken
Volg deze eenvoudige stappen om in uw Nederlandse oven op het fornuis soepen, stoofschotels of stoofschotels te bereiden.
- Heb alle ingrediënten geschild, gehakt en in blokjes gesneden. Kruiden en specerijen, zout, peper en vloeistoffen zijn afgemeten.
- Voeg olie toe en verwarm de Nederlandse oven op laag tot middelhoog vuur.
- Schroei en bak het vlees bruin, verwijder het en zet het opzij.
- Voeg meer olie toe en saute’ uien, knoflook, gember – wat uw recept vereist. (meestal een paar minuten)
- Doe het vlees terug in de pan, voeg groenten, andere ingrediënten en vocht toe. Roer tot het gecombineerd is.
- Bruin de pot tot het sudderen vervang het deksel, verminder hitte genoeg zodat de Nederlandse oven licht suddert.
- Kook gedurende de vereiste tijd.
Gebruik van Dutch Ovens op Inductiekookplaten
Inductiekookplaten werken door de overdracht van warmte die gecreëerd wordt door magnetische energie, waardoor ze perfect zijn voor een typische dutch oven.
De koperdraad onder de kookplaat verwarmt de metalen pan via een wisselstroom die een magnetisch veld produceert. Omdat de dutch oven ferromagnetisch is, gaan deze magnetische golven door in de pan zelf.
Je dutch oven gebruiken op een inductiekookplaat is een veilige en energiezuinige manier om je eten te koken. Omdat de warmte beperkt blijft tot de bodem van uw vat, blijft de rest van het gebied koel genoeg om aan te raken.
Wat te vermijden bij het gebruik van uw Nederlandse oven op een inductiekookplaat
Dutch ovens functioneren het best wanneer ze langzaam worden opgewarmd tot gemiddelde temperaturen. Verwarm uw Nederlandse oven niet voor tot hoge temperaturen, anders loopt u het risico dat het voedsel op de bodem aanbrandt voordat de rest van de maaltijd gaar is.
Zorg ervoor dat uw Nederlandse oven op kamertemperatuur of warmer is wanneer u hem op het vuur zet. Temperatuursveranderingen kunnen uw glazuur aantasten door versnelde uitzetting of inkrimping van het metaal.
Zorg ervoor dat uw gietijzeren pan geen krassen maakt op het glazen oppervlak van uw inductiekookplaat. Het is een goed idee om perkament, papier of Silpat matjes tussen het glas en de bodem van uw pan te leggen.
Nederlandse ovens met een ronde bodem werken niet op een inductieplaat.
Gerelateerd lezen Werkt gietijzer op een inductiekookplaat?

Gebruik van Dutch Ovens op glazen kookplaten
Hoewel uw gekruide gietijzeren pan perfect werkt op een glazen kookplaat, zal uw glas misschien minder goed werken.
Geëmailleerde gietijzeren Nederlandse ovens zijn een veel beter alternatief, omdat hun gladde oppervlak niet zo gemakkelijk krassen op uw glas zal veroorzaken als het gietijzer.
Maar het gewicht van zelfs geëmailleerde Dutch ovens kan een probleem zijn als u ze misschien zou laten vallen tijdens het koken.
Gietijzeren potten zijn niet altijd glad en kunnen bramen en onvolkomenheden in de ijzeren afwerking hebben die krassen kunnen achterlaten op uw mooie glazen blad.
Gerelateerd gelezen Inductie compatibel kookgerei gids
Wat te vermijden bij het gebruik van uw Nederlandse oven op glazen kookplaten
Til uw pan voorzichtig op in plaats van uw Nederlandse oven te schuiven. Als u uw Nederlandse oven op uw bord moet schuiven, til hem dan voorzichtig op en plaats hem in de gewenste positie.
Zorg ervoor dat u uw Nederlandse oven niet stoot of laat vallen wanneer u hem op uw glazen blad tilt. De gietijzeren potten zijn veel zwaarder dan uw standaard fornuis assortiment, kunnen afbreken of erger nog, uw glazen blad breken. Gebruik beide handen om uw pot op te tillen en zet hem voorzichtig op zijn plaats.
Was uw gietijzer voordat u het gebruikt op uw glass top stove. Gietijzeren Dutch Ovens absorberen meer olie en verzamelen voedsel na verloop van tijd dan uw standaard kookgerei vanwege hun poreuze aard.
Deze aanslag kan branden op uw glazen fornuis en vlekken achterlaten op uw glas. Maakt u zich geen zorgen, u kunt uw gietijzeren pan met water en zeep afwassen, zolang u hem na elke wasbeurt op smaak brengt.
Controleer of er geen chips of onvolkomenheden in het glazuur van uw pan of het gietijzer zitten voordat u hem op uw glazen blad gebruikt.
Gietijzer kan geschuurd worden om bramen te verwijderen, maar het oppervlak zal nog steeds niet ideaal zijn voor glazen bladen.
Koop een warmtediffusor om tussen uw fornuis en uw gietijzeren pan te plaatsen. Hitteverspreiders zijn handig om gevoelige oppervlakken te beschermen. Als u niet bekend bent met de warmteverspreider, deze COOZYER warmteverspreider is een voorbeeld.
Het gebruik van Dutch Ovens op Elektrische Fornuizen
Dutch ovens werken goed op elektrische fornuizen, en het is gemakkelijker om ermee te werken dan met glazen of inductie kookplaten, omdat de elektrische ringbranders geen krassen vertonen en over het algemeen harder zijn. Gietijzeren potten kunnen worden verschoven op elektrische platen zonder angst voor krassen, wat gunstig is.
Omdat elektrische branders er langer over doen, heeft u extra tijd nodig om uw pan op temperatuur te brengen.
Related read Kun je gietijzer gebruiken op een glasplaat?
Wat te vermijden bij het gebruik van een Dutch Oven op een elektrisch fornuis
Laat de elektrische brander niet op hoog staan zodra uw pan is opgewarmd. U hoeft uw elektrische plaat niet hoog te houden omdat gietijzer de warmte goed vasthoudt.
Zet in plaats daarvan uw elektrische plaat langer op medium om het proces op gang te brengen.
Zodra uw voedsel is opgewarmd, zet u de warmte laag om hete plekken of schroeien te voorkomen. Het zal uw voedsel blijven verwarmen omdat gietijzer de warmte goed vasthoudt.

Nederlandse ovens gebruiken op gasfornuizen
Zowel geëmailleerde als gekruide gietijzeren Dutch Ovens werken goed op een gasfornuis. Krassen worden voorkomen doordat de bodem van uw Dutch oven ondersteund wordt door de kookplaten.
Zorg ervoor dat u uw Dutch oven op een langzaam vuur verwarmt, want gas verwarmt sneller dan andere fornuizen.
Gerelateerd lezen Wat is het beste kookgerei voor gasfornuizen?
Wat te vermijden bij het gebruik van een Dutch Oven op een gasfornuis
Nederlandse ovens moeten lang en gematigd worden voorverwarmd voordat uw voedsel begint te koken. Als u deze stap overhaast uitvoert, zult u hete plekken krijgen en zal de verwarming ongelijkmatig zijn.
Geëmailleerde Nederlandse ovens kunnen dichtschroeien als ze te lang op te hoog ingestelde branders staan.
Langzaam en gemakkelijk is het beste beleid met Nederlandse ovens, want als de warmte eenmaal door de pan geleid wordt, blijft deze zelfs bij een lage temperatuur heet.
Andere overwegingen bij het gebruik van Dutch Ovens op uw fornuis
U kunt Dutch Ovens gebruiken op alle warmtebronnen, elektrisch, gas, stralingsplaten, Vitroceramisch glas inductie gas, en vlammen.
Het zou echter helpen als u deze regels in gedachten houdt:
- Emaille oppervlakken zijn niet geschikt voor droog koken, en uw vloeibare keuze van olie boter, of vet moet de gehele bodem van de pan bedekken voor het verwarmen.
- Gemiddeld vuur is de beste instelling, ook voor aanbraden en frituren.
- Laat de pan geleidelijk opwarmen voor de beste kookresultaten.
- Hoog vuur mag alleen gebruikt worden om water, groenten, pasta te koken, of om bouillon en sauzen in te koken.
- Verwarm een Nederlandse oven nooit voor op hoog vuur voordat u de kookwarmte verlaagt, omdat dit kan leiden tot plakkende en ongelijkmatig koken.
- Onderwerp uw Nederlandse oven nooit aan extreme temperaturen, zoals koud water na het koken of het verplaatsen van een koude bron naar een hete ruimte.
Als u uw Nederlandse oven op uw fornuis wilt uitproberen, zijn hier een aantal geweldige recepten om mee te beginnen.
Veelgestelde Vragen
Kan ik op het fornuis bakken?
Ja, u kunt bakken op een fornuis. Het proces is vergelijkbaar met het bakken in een Nederlandse oven boven een kampvuur of goed geplaatste hete kolen of briketten.
- Het vereist een grote Nederlandse oven of kookpot met een deksel.
- Een rooster dat in de kookpot kan zitten.
- Een apart cakeblik of iets dergelijks waarin de gebakken goederen zullen worden gekookt.
- Verwarm de kookpot op een hoge temperatuur
- Plaats de cakevorm of andere bakplaat.
- Kook 5 minuten op een hoge temperatuur – zet het vuur lager en kook nog 20 minuten of tot de goederen gebakken zijn zoals gewenst.
- Wees zeer voorzichtig bij het uit de hete kookpot halen van de cakevorm.
Wat kan ik gebruiken in plaats van een oven?
Er zijn vele mogelijkheden om een oven te vervangen. De keuze hangt af van het soort maaltijd dat u wilt bereiden.
Deze apparaten kunnen worden gebruikt in plaats van een oven.
- Braadovens
- Broodrooster
- Stovetop
- Instant Pots
- Multifunctionele kooktoestellen
- Slow cookers
- Friteuses
- Elektrische friteuses
- Broodovens
Tot slot – Hoe gebruik je een Nederlandse oven op een fornuis?
Dutch ovens kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, en geen enkele andere kookpot functioneert zo goed op een open vuur als een inductiekookplaat.
Als u de unieke vereisten van uw gietijzeren oven begrijpt, zorgt u ervoor dat uw gerechten heerlijk zijn, en dat uw fornuis en Nederlandse oven lang meegaan.
Misschien wilt u zelfs gaan nadenken over aan wie u uw Nederlandse oven in de verre toekomst zult nalaten.
One-Pot Cooking Rocks
Bronnen
Wikipedia: Dutch Oven
Inductie Gids: Hoe werkt een Dutch Oven op een inductiekookplaat?
Le Creuset: Squeaky Clean Hoe uw gietijzeren pan te onderhouden