In dit artikel leert u hoe u in een Nederlandse oven kunt koken terwijl u kampeert.
Er zijn een aantal manieren om een Nederlandse oven te gebruiken tijdens het kamperen. De oven in de kolen plaatsen en kolen op het deksel leggen. De oven recht op het open vuur plaatsen. Zelfs de oven op een driepoot boven het open vuur hangen. Lees verder om alles te weten te komen over koken met een Nederlandse oven tijdens het kamperen.
Door het proces op te splitsen in eenvoudige stappen, weet ik zeker dat een deel van de verwarring rond het gebruik van dit prachtige traditionele kookgerei duidelijker zal worden. Ook u zult dan kunnen genieten van de vele voordelen van het koken in een traditionele gietijzeren Dutch oven. Ik zal hieronder ook enkele van die voordelen behandelen!

Laten we eerlijk zijn, als we in de buitenlucht zijn is verpakt, gedehydrateerd en verwerkt voedsel dat er nauwelijks uitziet als voedsel niet bevredigend. We krijgen honger van al die frisse lucht en beweging.
Wat als je ouderwetse stevige maaltijden zou kunnen maken met verse producten! Vullend? Ja!
Nederlandse ovens bestaan al sinds honderden jaren. Je kunt alles koken wat je hartje begeert. Soorten koken zijn bakken, stoven, koken, bakken en braden. Alle maaltijden ontbijt, lunch, diner, dessert en laten we de snacks niet vergeten. Oooh, verse popcorn…
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Als u per ongeluk op deze pagina bent beland en u wilt gewoon een gietijzeren Nederlandse oven kopen om te kamperen. Klik op hier om het assortiment bij Amazon te bekijken.
Voordelen van Dutch Oven Cooking
Inhoudsopgave
Gezond koken is voor ons het grootste voordeel. Want bij het koken in een gietijzeren Dutch Oven zijn geen extra vetten nodig omdat ze al gekruid zijn.
Naarmate u de Dutch oven blijft gebruiken, wordt de kruidigheid na verloop van tijd opgebouwd en verbetert de smaak van uw toekomstige maaltijdbereidingen.
Een ander voordeel dat vaak vergeten wordt, is dat dit kookgerei in staat is grote maaltijden in één pan te bereiden.
Dus voor kamperen met familie en vrienden is het geweldig omdat de bereide maaltijd warm blijft tot je klaar bent om te serveren. En de kicker is dat u direct uit het Nederlands kunt serveren, zonder dat er extra serveerschalen nodig zijn.
Laten we niet vergeten het zo belangrijke deksel dat spek kan koken en eieren of scones terwijl u de pan gebruikt voor de hoofdmaaltijdbereiding.
Nog een voordeel, wat te denken van het plezier om iedereen te betrekken bij het bereiden van de maaltijd, het eten en het opruimen. Er is geen Wi-Fi of televisie in de buitenlucht, dus er is genoeg tijd om iedereen erbij te betrekken.

Hoe een Dutch Oven te gebruiken tijdens het kamperen
Kruiden
Dit is de belangrijkste tip om te onthouden – het op smaak houden van uw gietijzeren Dutch oven.
Om ervoor te zorgen dat er een barrière is tussen het gietijzer en uw voedsel moet het kruiden plaatsvinden voor en na gebruik van de oven.
U moet er ook voor zorgen dat u alle oppervlakken binnen en buiten, inclusief het deksel, met kruiden bestrijkt.
Kruiden met de olie van uw keuze stopt ook uw gietijzeren Nederlandse oven van te roesten. Het is ook de enige manier om te voorkomen dat uw eten blijft plakken.
Als uw voedsel blijft plakken tijdens het koken moet u uw gietijzeren Dutch oven opnieuw kruiden. Ook al heeft gietijzer een natuurlijk antikleefoppervlak dat zich opbouwt bij gebruik, het plakken vertelt je dat het kruiden is afgebroken.
Uw Nederlandse oven goed gekruid houden stopt de moeizame taak van het verwijderen van roest van een gietijzeren oppervlak.
Hoe buiten te koken met een Dutch Oven
Er zijn veel manieren om een Nederlandse oven te gebruiken op een kampvuur. In sommige gevallen moet je het doen met wat voorhanden is.
De twee manieren die we vandaag zullen bespreken is de traditionele methode met de Dutch oven in de hete kolen. De tweede manier omvat het gebruik van een driepoot om de Dutch oven boven de hete kolen te hangen.
Bij het gebruik van een Dutch oven in de kolen van een kampvuur is de beste keuze van een oven een traditioneel kampvuur Nederlandse oven met pootjes en een platte bodem. De poten houden de oven stabiel op de kolen.
Het gietwerk moet overal in de oven even dik zijn. Als de dikte te veel verschilt, ontstaan er warme en koude plekken tijdens het koken.
Uw Nederlandse oven moet een lusgreep hebben die stevig aan het midden van het deksel is bevestigd. De draadgreep (borg) op de Nederlandse oven moet sterk en beweegbaar zijn, zodat het dragen van de oven wanneer deze vol is geen probleem is.

Tips voor optimaal warmtebehoud
Voordat u uw kampvuur aanmaakt, moet u ervoor zorgen dat het terrein droog en niet vochtig is. De vochtige grond beïnvloedt namelijk de efficiëntie van uw kolen of briketten.
Gebruik indien mogelijk iets onder het kampvuur zoals een draadrooster of zelfs een aluminium bak zodat de briketten de vochtige grond niet raken.
Sommige mensen maken zich geen zorgen over het verwijderen van overtollige as in een bestaand kampvuur in de overtuiging dat de extra as warmte vasthoudt.
De as werkt ongeveer hetzelfde als vochtige grond en het rendement van de briketten wordt verminderd.
Borstel dus voordat u een nieuw kampvuur begint de resterende as weg met een klopperbezem. Als de kolen zich tijdens het koken ophopen, verwijdert u de kolen en de Nederlandse oven naar de kant. Klop dan gewoon de overtollige as weg en zet de kolen en oven terug om gelijkmatig en efficiënt te koken.
Aanbevolen lectuur – dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over Nederlandse ovens, hun temperatuursvereisten, kolen en het plaatsen van briketten.
Dutch Oven Koken met Houtskool
De beste temperatuur voor Dutch Oven koken op kolen of briketten is 350 graden. Over 10 graden hitte wordt uitgestoten per briket.
Om een gelijkmatige temperatuur voor het koken te bereiken moet u kolen of briketten gebruiken die even groot zijn. Dit voorkomt ook dat het voedsel op de bodem van de oven aanbrandt. Als het voedsel op de bodem aanbrandt is het voedsel boven in de oven soms niet goed gaar.
Briketten zijn gelijkmatig van grootte en branden over het algemeen langer en gelijkmatiger dan de traditionele kolen. Als er geen briketten beschikbaar zijn, kunt u met kolen van gelijke grootte en afstand gelijkmatig koken.
Dit was tenslotte de traditionele manier van buiten koken in een Nederlandse oven.
Voor een gelijkmatige garing wordt aanbevolen twee kolen per centimeter te gebruiken. Dit betekent dat u voor een oven van 12 inch vierentwintig kolen gebruikt.
De kolen moeten als volgt worden gelegd voor een 12 inch oven 10 kolen onder de oven en 14 kolen op het deksel. De kolen moeten gelijkmatig rond de omtrek van de oven worden gelegd, onder een centimeter afstand van elkaar.
Plaats geen kolen in het midden van de Nederlandse oven, want dan ontstaan er hete plekken en zal uw eten op sommige plaatsen verbranden. De kolen, indien gelegd zoals hierboven, zullen tot twee uur lang een constante temperatuur behouden.
Als hogere temperaturen nodig zijn, voeg dan twee kolen tegelijk toe. Eén wordt op het deksel gelegd en één onder de Nederlandse oven, waardoor de oven nog eens 50 graden warmer wordt.
Als u uw oven tot 450 graden wilt laten opwarmen, hoeft u er slechts twee bovenop en twee eronder toe te voegen nadat de oorspronkelijke kolen zijn gelegd.
Nederlandse Oven Houtskool Tips en Trucs
Snelle referentiegids voor het plaatsen van briketten
Hieronder vindt u een referentiegids die u kunt gebruiken bij het bakken, braden, stoven en tenslotte bakken en koken boven briketten of brandhout.
Bakken
Meer warmte van de bovenkant zodat de onderkant niet verbrandt
3/4 kolen bovenop; 1/4 eronder
Roosteren
De hitte komt zowel van boven als van onderen
1/2 kolen bovenop; 1/2 kolen onderaan
Stoven en sudderen
De meeste warmte van de bodem
1/4 kolen bovenop; 3/4 kolen onderaan
Bakken en koken
Alle kolen onder
Door de oven om de tien minuten te draaien voorkomt u dat voedsel aanbrandt en helpt u hitteplekken te stoppen.
Om dit te doen draait u de Nederlandse oven ongeveer 1/3 van de weg rond. Til hem dus met uw leren handschoenen op, draai hem, en plaats een poot waar de vorige poot stond.
Dezelfde methode voor het deksel, draai het deksel in de tegenovergestelde richting als er kolen op het deksel liggen.
DOWNLOAD – Camp Dutch Oven Temperatuur Chart

Wat kan je koken in een Dutch Oven tijdens het kamperen?
Je vraagt je misschien af wat je kunt koken tijdens het kamperen.
Nou, je kunt alles koken wat je normaal thuis ook zou doen.
Hier zijn enkele suggesties voor buiten Nederlandse oven recepten…
Haver, spek, eieren, tomaten, koekjes of scones op een omgekeerd Nederlands ovendeksel voor het ontbijt.
Bak wat brood voor de lunch. Maak er dan een stevige soep bij.
Voor het avondeten, nou de mogelijkheden zijn eindeloos hier zijn een paar ideeën.
Pot Roast, pizza, lasagne, stoofschotels, chili, bonen, porcupine meatballs met pasta, gezonde frittata……
Vergeet niet het dessert cobblers, appeltaart, of brownies…..
Ik hou ook van deze enorme lijst met camping recepten.
Nederlandse Oven Accessoires
Je kunt er niet omheen De bereiding van voedsel in een Nederlandse oven vereist een paar speciale accessoires. Voornamelijk ontworpen rond veiligheid.
Driepoot koken boven een open vuur
U moet de juiste driepoot kopen voor de grootte van uw Nederlandse oven, rekening houdend met het gewicht van het voedsel dat erin past.

Een driepoot voor het kampvuur bestaat uit 3 steunpoten die bovenaan met elkaar verbonden zijn. Een ophangketting en alle materialen moeten van superieure kwaliteit zijn.
Te zoeken kenmerken in een driepoot
Stevige metalen poten uit één stuk en minstens 3/8′ staal dik. Poten die niet uit één stuk bestaan zijn zwak en moeten worden vermeden omdat ze gevaarlijk zijn.
De schakels die de poten en de ophangketting bovenaan verbinden moeten van goede kwaliteit en zeer stevig zijn.
De metalen pothaak aan de ophangketting die uw Nederlandse oven op zijn plaats houdt, moet van minstens 3/16″ metaal zijn.
Om elke beweging van het statief bij het opzetten te voorkomen, zorg ervoor dat de poten gelijkmatig op de grond worden geplant. Zelfs een beetje begraven in het vuil. Laat de poten niet balanceren op iets op de grond zoals boomwortels of rotsen.
Stel voor de zekerheid uw statief op, inclusief het ophangen van de Dutch oven, om de sterkte en veiligheid van de opstelling te testen voordat u een kampvuur maakt.
Bij het gebruik van een kampvuurstatief is het belangrijkste om te onthouden dat u controle heeft over de hitte die de Dutch oven ontvangt.
Door de oven van de vlammen of kolen weg te tillen met behulp van de kettingen die aan de bovenkant van de driepoot zijn bevestigd, heb je controle over de hitte in de Dutch oven.
Dit helpt om uw voedsel niet te laten aanbranden of te laten plakken aan de bodem van de oven door de open vlammen die het te veel verhitten.
Dus om de oven op te warmen hangt u hem laag, en als hij heet genoeg is kunt u hem hoger zetten om te sudderen zolang uw recept dat vereist.
Driepoten zijn vooral goed voor het opwarmen van voedsel, omdat je de oven langzaam kunt opwarmen, ver weg van directe vlammen.
Als uw oven vrij heet moet zijn, vergeet dan niet de inhoud regelmatig om te roeren.
Zoals met alle gietijzeren koken, is het noodzakelijk om de veiligheid voorop te stellen. De Dutch oven en de driepoot zullen zeer heet zijn. Voeg daarbij het extreem hete voedsel in de Dutch oven en u moet alle noodzakelijke hulpmiddelen en gezond verstand gebruiken om veilig te blijven.
Camping kooktafel
Een camping kooktafel is geen noodzaak maar wel leuk en handig om te hebben.
De onderstaande:-
- volledig opvouwbaar voor op reis (hoes beschikbaar)
- voor 2 Nederlandse ovens
- hoog breed, afneembaar scherm
- inklapbare poten hebben verstelbare stelvoeten
- duurzaam staal en een handige zwarte afwerking die bestand is tegen hoge temperaturen

Gereedschap voor Dutch Oven kampvuur koken
Enkele van mijn favorieten staan hieronder – klik op de links hieronder en bekijk ze zelf bij Amazon…
Houten Keukengerei – zo lang mogelijk om uw huid en de kruiden op uw Nederlandse oven te beschermen.
Loszittende lederen handschoenen die je pols bedekken worden warm en loszittende kunnen snel uitgetrokken worden. Strak zittende handschoenen smelten in uw huid.
Dekselverwijderaar naar het hete deksel veilig te verwijderen – volg altijd de instructies bij het gebruik van dit gereedschap. Dekselhouder – een rooster van schone baksteen of steen.
Kampvuur statief – de Nederlandse oven hangt aan deze driepoot en de hitte van het vuur eronder verwarmt de oven. Het is uiterst belangrijk een driepoot te kopen die het gewicht van de Nederlandse oven, gevuld met voedsel, kan dragen terwijl hij hangt.
Tongen – hoe langer het handvat, hoe beter. U kunt deze niet alleen gebruiken voor het omdraaien van het voedsel, maar ook voor het toevoegen of verwijderen van kolen.
Nederlandse Oven Dekselstandaard – dit wordt gebruikt om een schone plek te hebben om het deksel op te leggen. Het wordt ook gebruikt om het deksel te verwarmen voor het bakken. De standaard kan worden omgeven door kolen en het deksel wordt dan gebruikt als bakplaat.
Lodge Kamp Nederlandse Oven Gereedschap – dit is een gereedschap dat een aantal functies combineert. Een dekselheffer, een borgtochtheffer, een onderzetter en een kookstandaard.
Kleine handschep voor het verplaatsen van kolen van het vuur, het graven van een kuip, en heel belangrijk het begraven van gedoofde houtskool. Tenslotte een klopbezem om as en vuil van uw Nederlandse oven te vegen.
Aanbevolen lectuur
Hoe gebruik je een Lodge 4-in1 Camp Dutch Oven Tool Video
Hoe maak je een Dutch Oven schoon op de camping?
Hoe een Nederlandse oven schoonmaken na het koken? Verwijder met een houten lepel (dit beschermt de kruiden) al het voedsel uit de oven. Als er aangebrand voedsel op de bodem van de Nederlandse oven ligt, schraap het dan voorzichtig weg met de houten lepel.
De oven moet vervolgens afkoelen voordat u water kunt toevoegen, anders kan het water het metaal doen barsten als de oven heet is.
Voeg een paar centimeter water toe, plaats het deksel terug en breng uw oven op een koken. Als de oven opwarmt zal het overtollige voedsel loskomen van de binnenkant van de Dutch oven. Dit gebeurt omdat het gekruid is.
Dan moet u de oven van het vuur halen en laten afkoelen. Wanneer de oven is afgekoeld moet u het vuile water verwijderen en afspoelen met warm water. Hopelijk, als de oven goed gekruid was, zal hij schoon zijn. Zo niet herhaalt u het proces.
Droog overtollig water uit de oven en plaats hem boven het vuur met het deksel er niet helemaal op. Het zal drogen en overtollig vocht zal uit de poriën van het gietijzer worden verwijderd.
Veeg tenslotte met een papieren handdoek de olie van uw keuze over de Nederlandse oven, van binnen en van buiten. Gebruik een ander schoon papieren doekje om overtollige olie af te vegen.
Het is ook belangrijk hoe u uw Nederlandse oven bewaart na het schoonmaken. Bewaar hem tijdens het kamperen op een schone, droge plaats, klaar voor het volgende kampvuurfeest. Meer opslagtips vindt u in mijn artikel hier.
Als u nog geen Nederlandse oven hebt gekocht of een nieuwe oven zoekt, bekijk dan mijn artikel over Nederlandse ovens voor op de camping. In dat artikel vindt u uitgebreide informatie over Nederlandse ovens voor op de camping.
Er is ook informatie over aluminium versies van Nederlandse ovens voor degenen die een Nederlandse oven nodig hebben die een stuk lichter is dan de traditionele gietijzeren Nederlandse oven. U vindt er ook mijn Top 3 Beste Gietijzeren Nederlandse Ovens voor op de camping.
Veelgestelde vragen
Hier zijn de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over Nederlandse ovens.
Kun je een camping Dutch oven binnenshuis gebruiken?
Er zijn twee soorten Nederlandse kampovens. Een gekruide gietijzeren oven met een platte bodem en een gekruide gietijzeren oven met pootjes.
Beide kunnen binnenshuis worden gebruikt. De oven met platte bodem kan met zorg worden gebruikt op alle kookoppervlakken binnenshuis. Geen geschraap, alleen schoon optillen om geen kookplaten te beschadigen.
De gekruide Nederlandse kampoven met pootjes kan gebruikt worden op een gasfornuis. Hij kan ook geplaatst worden in een conventionele oven.
Openbaarmaking – uiterste voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van een Nederlandse oven met pootjes, want u moet het deksel kunnen optillen en de oven voorzichtig door de keuken kunnen verplaatsen.
Kun je een Nederlandse oven op het vuur zetten?
Ja, je kunt een Nederlandse oven op het vuur zetten lees het voorbehoud hieronder.
Buiten kampvuren of briketten
U kunt een gekruide gietijzeren Dutch oven met een platte bodem of een gekruide camp Dutch oven met pootjes gebruiken.
Binnen Gas Kookplaat
U kunt een geëmailleerde gietijzeren Nederlandse oven gebruiken op een gasfornuis.
U kunt ook een gekruide gietijzeren Dutch oven met een platte bodem of een camping Dutch oven met pootjes gebruiken als u uiterst voorzichtig bent zodat u uw kookplaat niet beschadigt.
Wat is de beste Nederlandse oven voor kamperen?
Mijn top 3 keuzes zijn:-
1. De Lodge Dubbele Nederlandse Oven – vooral omdat het deksel ook als koekenpan kan worden gebruikt op het kampvuur. Of het kan worden omgekeerd over de Dutch oven om koekjes of andere gerechten te bereiden terwijl u in de oven zelf kookt.
2. Lodge L8DO3 Gietijzeren Nederlandse oven – met platte bodem, mooie handige maat 5-kwart en zo gemakkelijk te gebruiken.
3. Lodge 6-Quart L12CO3 Gietijzeren Kamp Dutch Oven – Camp Dutch oven met pootjes – mooi 6-kwart formaat, plat deksel voor verder handig gebruik van de koekenpan, en een kwaliteitsoven.
Wat is een goed formaat Dutch oven?
Nederlandse ovens van 5 tot 6 liter zijn een goed hanteerbaar formaat dat gemakkelijk geschikt is voor standaard Nederlandse ovenrecepten waar 4 personen comfortabel in kunnen eten.
Als u met één of twee bent, houdt u restjes over – zoals bekend smaken restjes altijd geweldig – koken is niet nodig.
Final Thoughts – Hoe een Dutch Oven te gebruiken tijdens het kamperen
Ik ben erg gepassioneerd over Nederlandse ovens en ik hoop dat ik al uw vragen heb beantwoord (en nog een paar meer) over het gebruik van een Nederlandse oven tijdens het kamperen.
Bekijk de site en klik door naar enkele van de artikelen die ik voor u heb voorbereid en die hierboven zijn gemarkeerd.
Op Amazon, ziet u een uitgebreid assortiment Nederlandse ovens en Nederlandse oven kookaccessoires en gereedschappen.
One-Pot Cooking Rocks
Oh en P.S. Gelukkig kamperen!!!